maanantai 11. huhtikuuta 2011

Stetsoni silmillä viikkolistoja syvemmälle

Listamaailmassa huomio kiinnittyy aina uutuuksiin ja kärkipäässä pidemmän aikaa viihtyviin julkaisuihin. Niinpä monien hittilevyjen myöhemmät vaiheet jäävät hämärän peittoon, jollei tilannetta seurata aktiivisesti viikko toisensa jälkeen. Mietin, että tässä saattaisi olla jopa pidemmän sarjan idea: nostaa esiin levyjä (sekä sinkkuja että albumeita), joilla on tavalla tai toisella kiinnostava listaura.

En tiedä, laajennanko ideaa ihan sarjaksi asti, mutta variaatiomahdollisuuksiahan on lähes rajattomasti: esimerkiksi albumit, jotka floppasivat niiden sisältämien hittien kokoon tai määrään nähden jne.

Seuraavassa tutkin tarkemmin USA:n viimevuotisten ykkösalbumien listauria. Viimevuotisten siksi, että alkuvuoden ykkösten listaurat ovat vielä osin alkutekijöissään. Mitkä levyt saivat vain kolme viikkoa Top 40:ssä? Ketkä puolestaan kärkeen kolme eri julkaisua? Kuka johti sekä vuoden ensimmäistä että viimeistä listaa?

Susan BoyleI Dream a Dream
Talent-tähden debyyttialbumi viipyi kärjessä kaikkiaan kuusi viikkoa, joista kolme vuoden 2010 puolella. Toistaiseksi viimeinen viikko top sadassa tämän vuoden tammikuussa. Nelinkertaista platinaa.
Ykkösviikot: 3 (yhteensä 6)
Top 10: 14
Top 40: 21

Ke$haAnimal
Poptulokkaan esikoisalbumi debytoi kärjessä tammikuussa 2010. Se putosi ensin nopeasti pois kärkikympistä, mutta palasi sinne kolmeen eri otteeseen, joten top ten -viikkoja kertyi kuusi. Albumi on ylittänyt platinarajan ja siltä lohkaistiin Hot 100 -listan ykkönen Tik Tok ja kolme muuta Top 10 -hittiä. Viime syksynä julkaistu laajennusosa Cannibal ylsi albumilistan sijalle 15.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 6
Top 40: 37

Vampire WeekendContra
Newyorkilaisyhtyeen toisen albumin ykkössija herätti huvittavaa huomiota meilläkin: miten indiebändi voi olla USA:n albumilistan kärjessä? Ehkä siksi, että se on suosittu... Albumi on myynyt noin 300 000 kpl.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 5

Various ArtistsHope for Haiti Now
Vain digitaalisesti julkaistu avunanto antoi myös kasvot lyhytikäisyydelle: yksi ykkösviikko ja ainoastaan neljä viikkoa top sadassa. Myyntiluvut noin 300 000 kpl.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 3

Lady AntebellumNeed You Now
Kantriryhmä löi todella läpi viime vuonna: samanniminen kappale oli vuoden suurimpia hittejä. Bändin toinen albumi Need You Now debytoi kärjessä, antoi parin viikon jälkeen tilaa Sadelle, ja palasi paalulle vielä pariin otteeseen. Ykkösviikkoja kasautui yhteensä neljä ja kärkikymppiä tuli kulutettua peräti 29 viikon ajan. Albumi on yhä Top 40:ssä ja sitä on myyty triplaplatinaan oikeuttavat 3,2 miljoonaa kappaletta.
Ykkösviikot: 4
Top 10: 29
Top 40: toistaiseksi 61

SadeSoldier of Love
Harvakseltaan levyttävä brittibändi (tai -laulaja) sai toisen ykkösensä Soldier of Loven debytoitua kärjessä. Se viipyi paalupaikalla kolmen viikon ajan, mutta jäi kohtuullisen lyhytikäiseksi hittialbumiksi. Levy on myynyt platinaa.
Ykkösviikot: 3
Top 10: 6
Top 40: 13

LudacrisBattle of the Sexes
Atlantalaisräppärin neljäs ykkösalbumi ei ehtinyt nauttia Top 10 -glooriasta kuin kolmen viikon ajan. Kultalevyksi serifioitua albumia ei juuri edes huomattu muualla kuin Pohjois-Amerikassa.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 3
Top 40: 14

Justin BieberMy World 2.0
Viime vuosien kohutuin teinipoppari on ehtinyt julkaista jo neljä Top 10 -albumia, joista My World 2.0 oli nimensä mukaisesti toinen ja ensimmäinen ykkönen. Se vietti kärjessä neljä viikkoa kolmessa erässä ja on viihtynyt top kympissä hiljattainkin: kokonaissaldo näyttää 31 viikkoa. Isoin hitti on sattumoisin Ludacrisin avustama Baby, Hot 100 -listan kolmonen. Albumi on käynyt kaupaksi lähes kolme miljoonaa kertaa. Britanniassa My World, My World 2.0 sekä My Worlds Acoustic niputettiin yhdeksi My World -nimikkeeksi.
Ykkösviikot: 4
Top 10: 31
Top 40: toistaiseksi 54

UsherRaymond v. Raymond
Justin Bieberin oppi-isä Usher näytti olevan jo menneen talven lumia, mutta niinpä vain Raymond v. Raymondista tuli hänen kolmas perättäinen ykkösensä ja platinalevy. Paaluviikkoja napsahti oppipojan puristuksissa vain yksi. OMG oli sekä Hot 100- että brittilistan ykkönen.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 10
Top 40: 26

SoundtrackGlee: The Music, The Power of Madonna (EP)
Listailmiöksi nousseen Glee-sarjan ensimmäinen toistaiseksi kolmesta ykkösalbumista piipahti top kympissä kahden ja Top 40:ssä kuuden viikon ajan.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 6

B.o.BB.o.B Presents: The Adventures of Bobby Ray
Toinen atlantalaisräppäri Bobby Ray Simmons tuli tutuksi Nothin' on You -hitistään ja toi mukanaan kuuluisuuteen Bruno Marsin. Hänen esikoisalbuminsa debytoi kärjessä toukokuussa 2010, mutta ykkösviikko jäi sen ainoaksi Top 10:ssä. Sen jälkeen myynti oli hittien avulla pitkään tasaisen hyvää, tuloksena kultalevy.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 1
Top 40: 19

GodsmackThe Oracle
Rockyhtyeen kolmas perättäinen ykkönen ei ollut kovin kestävä hittialbumi. Kokonaismyynti huitelee puolen miljoonan kynnyksellä.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 8

SoundtrackGlee: The Music, Volume 3: Showstoppers
Ainoa kaksi viikkoa kärjessä maleksinut Glee-albumi sai myös peräti 12 viikkoa Top 40:ssä.
Ykkösviikot: 2
Top 10: 4
Top 40: 12

Jack JohnsonTo the Sea
Hämmästyttävän suosittu rämpyttäjä sai alkukesästä toisen perättäisen ykkösensä ja jälleen kultalevyn.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 6
Top 40: 13

Soundtrack
Glee: The Music, Journey to Regionals (EP)
Toinen ykköseksi pinnistänyt Glee-ep käyttäytyi melko lailla identtisesti Madonna-ep:n kanssa.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 5

DrakeThank Me Later
Kanadalaisräppärin toinen lista-albumi oli hänen ensimmäinen ykkösensä. Platinatasolle sinnitellyn levyn ykkösviikot jäivät yhteen, mutta kärkikympissä oli imua kahdeksan viikon verran. Find Your Love ja Over olivat isoja sinkkuhittejä.
Ykkosviikot: 1
Top 10: 8
Top 40: 18

EminemRecovery
Kaikkien aikojen menestynein hip hop -artisti vastasi viime vuoden ostetuimmasta albumista sekä maailmassa että USA:ssa. Tehokkaina kaasuttajina toimivat Hot 100 -listan ykköset Not Afraid ja Rihanna-duetto Love the Way You Lie. USA:n myyntiluvut lähestyvät neljää miljoonaa. Seitsemästä ykkösviikosta viisi tuli putkeen ja kahden viikon tauon jälkeen vielä kaksi.
Ykkösviikot: 7
Top 10: 27
Top 40: toistaiseksi 40

Avenged Sevenfold Nightmare
Kovaa myötätuulta nauttineen rockyhtyeen paalu USA:ssa ei ollut mikään yllätys, mutta Suomen albumilistan kärkipaikkaa en heille ihan heti olisi veikannut edes jähmeinä kesäkuukausina.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 3
Top 40: 8

Arcade FireThe Suburbs
Miten ihmeessä indiellä voi nousta listakärkeen, osa kaksi. Who the fuck are Arcade Fire?, kysyivät monet Grammy-gaalan jälkeen. Vuoden parhaaksi kruunattu kanadalaisbändin albumi on myynyt kultaa USA:ssa ja ylsi kärkeen myös muun muassa Britanniassa ja Norjassa.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 3
Top 40: 10

Katy PerryTeenage Dream
Ehkä tämän hetken toiseksi suosituimman poptähden toinen albumi oli hänen ensimmäinen ykkösensä rapakon molemmin puolin ja aloitti yhdeksän yhden ykkösviikon tähdenlennon putken. Neljä Hot 100 -listan ykköshittiä ovat nostaneet albumin myynnin yli 1,5 miljoonan.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 7
Top 40: toistaiseksi 31

Disturbed Asylum
Häirityt ovat viehättäneet USA:n kärkipaikan arvoisesti jo neljä kertaa peräjälkeen, mutta muuten tämän albumin kohtalona oli jäädä syksyn julkaisujen jalkoihin.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 7

Sara BareillesKaleidoscope Heart
Näpsäkällä King of Anything -hitillä radioaaltoja sulostuttanut Bareilles rynni takavasemmalta listakärkeen, mutta Kaleidoscope Heartin Top 40 -ura jäi harmillisen lyhyeksi.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 1
Top 40: 3

Linkin ParkA Thousand Suns
Teknologiametalli ei purrut aivan vanhaan malliin, mutta tälläkin irtosi kultalevy ja ykkönen ennen kolmen kantrimenestyjän valtakautta.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 4
Top 40: 10

Zac Brown BandYou Get What You Give
Kun aseena ovat sopiva naamakarvoitus, kantriradioiden mahlanjuoksuttajat As She's Walking Away ja Colder Weather sekä taustalla pari vuotta listoilla roikkunut läpimurtoalbumi, ei kannata tyytyä vähempään kuin listaykköseen ja platinalevyyn.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 4
Top 40: toistaiseksi 23

Kenny ChesneyHemingway's Whiskey
USA:n suosituimman miespuolisen kantrisooloartistin stetsoni pysyi yhä silmillä ja hän piipahti lokakuussa kärjessä jo kuudetta kertaa. Kuusi ja puoliminuuttisesta The Boys of Fallista tuli Hot 100 -listan Top 20 -hitti.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 3
Top 40: toistaiseksi 18

Toby Keith
Bullets in a Gun
Wanted: homot, muslimit ja huonot rodeoratsastajat, mutta siitä huolimatta (tai sen vuoksi) levy debytoi kärjessä. Ja siitä huolimatta (tai sen vuoksi) tipahti kuin maallikko laukkahevosen ratsailta.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 2
Top 40: 5

Lil Wayne I Am Not a Human Being
Pieni suuri räppäri aloitti kakkospaikalta pelkkien digilatausten turvin, mutta nousi kaksi viikkoa myöhemmin kärkeen fyysisen julkaisun myötä. Ykköspaikka oli uran toinen. Kultalevy.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 6
Top 40: toistaiseksi 21

SugarlandThe Incredible Machine
Popin ja kantrin raja-aitoja kaatoi Lady Antebellumin lisäksi myös Sugarland, jonka Stuck Like Gluesta tuli kunnon hitti. Albumilistan paalupaikka oli bändin uran toinen ja levy on myynyt platinaa. Melkoinen kone.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 4
Top 40: toistaiseksi 14

Taylor SwiftSpeak Now
Kone tämäkin: miljoona myytyä levyä viikossa, triplaplatinaa vuoden loppuun mennessä ja maailmanennätys Hot 100 -listan Top 10 -debyyttien määrässä (seitsemän). Ykköshittiä huutaa vielä.
Ykkösviikot: 6, joista 2 vuonna 2010
Top 10: 15
Top 40: toistaiseksi 23

Susan BoyleThe Gift
Vuosi alkoi ja loppui Susan Boylen tahdissa. Joululevylle ei voinutkaan povata kovin pitkää listauraa, mutta tuplaplatinatasolle se ehti silti. The Giftin ykkösviikkojen väliin itsensä runnoi Kanye West.
Ykkösviikot: 4
Top 10: 7
Top 40: 8

Kanye WestMy Beautiful Dark Twisted Fantasy
Narsistin kehuttu sekamelska myi kovin etupainotteisesti keräten liki puolet koko toistaiseksi kertyneestä saldostaan ensimmäisellä listaviikollaan. Samalla viikolla kakkosena debytoinut Nicki Minajin Pink Friday sai paalun viimein 11. viikollaan alkuvuodesta 2011.
Ykkösviikot: 1
Top 10: 5
Top 40: toistaiseksi 17

Ei kommentteja: