perjantai 1. lokakuuta 2010

Vuonna 1985, kauan on aikaa siis...

Jatketaan hieman maantietoväritteisin aihein. Hot 100 -lista on tunnetusti painottunut amerikkalaiseen musiikkiin, mutta näin ei ole aina ollut, ainakaan Top 10:n osalta – ja nyt ei puhuta The Beatlesistä. Toukokuulta 1985 löytyy nimittäin tämän hetken suhdanteiden valossa hämmentävä kärkikymppi:

1. Wham – Everything She Wants
2. Simple Minds – Don't You Forget about Me
3. Tears for Fears – Everybody Wants to Rule the World
4. Harold Faltermeyer – Axel F
5. Sade – Smooth Operator
6. Madonna – Crazy for You
7. Murray Head – One Night in Bangkok
8. Billy Ocean – Suddenly
9. The Power Station – Some Like It Hot
10. Howard Jones – Things Can Only Get Better

Whamin George Michael syntyi Kreikassa, mutta tunnetaan brittiartistina, Andrew Ridgeley on britti. Simple Minds, Tears for Fears, Murray Head ja Howard Jones ovat kaikki brittiläisiä artisteja tai yhtyeitä. The Power Stationin jäsenistäkin suurin osa on saarivaltakunnasta. Billy Ocean syntyi Trinidadilla, mutta loi uransa Britanniassa. Sade Adu vastaavasti muutti Britanniaan Nigeriasta. Jäljelle jäävät saksalainen Harold Faltermeyer sekä porukan ainoa amerikkalainen, Madonna.

Vuosi 1985 oli brittiartisteille muutenkin erinomainen. Kärjessä kävivät Whamin (kaksi kertaa) lisäksi Phil Collins (kolmesti), Simple Minds, Tears for Fears (kahdesti), Duran Duran, Paul Young, John Parr ja Dire Straits.

Vastaavasti 2000-luvulla on vietetty lukuisia viikkoja ilman britannialaisia Hot 100 -hittejä. Silloin Howard Jonesin Things Can Only Get Better olisi ollut paikallaan.

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

1985 oli kova vuosi muillekin ei-usalaisille. Bryan Adams sai ekan ykköshittinsä Heaven, samoin A-ha ja tsekkisyntyinen Jan Hammer. Falcon Rock Me Amadeus taisi mennä seuraavalle vuodelle.