sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Listakatsaus, vko 41

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Bruno Mars – Just the Way You Are
2. (6.) Far East Movement featuring Cataracs & Dev – Like a G6
3. (2.) Katy Perry – Teenage Dream
4. (7.) Nelly – Just a Dream
5. (4.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
6. (5.) Taio Cruz – Dynamite
7. (3.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
8. (8.) Rihanna – Only Girl (In the World)
9. (9.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
10. (10.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me

Just the Way You Are jatkoi ykkösenä, mutta Like a G6 rynnisti jo kantapäille ja oli viikon ostetuin kappale. Listan suurin uutinen on kuitenkin Glee Castin nouseminen listamerkinnöissä The Beatlesin ohi. Glee Castilla on nyt 75 Hot 100 -noteerausta The Beatlesin 71 hittiä vastaan. Listaviikkoja Gleellä on reilu sata ja Fab Fourilla 617. Voitte siis laskea, että kovin moni Gleen kappale ei ole viettänyt listalla kahtakaan viikkoa, mikä on sinänsä ymmärrettävää. Tällä viikolla Glee Castin esittämänä listalle nousi Britney Spearsin sekä Paramoren biisejä.
Rockbändi Neon Treesin Animal-yllätyshitin rahkeet riittivät jo sijaan 15. Lil Waynen uusi hitti Gonorrhea ei ainakaan kärsinyt nimestään vaan debytoi 17:ntenä. Sairauden mukaan nimetty biisi ei ole aivan tavallinen näky, muttei ultraharvinainenkaan. Esimerkiksi Johnny Riversin Rockin' Pneumonia (Boogie Woogie Flu) kävi kuudentena vuonna 1973. Toinen hauskasti nimetty Lil Wayne -biisi on sijan 75 Bill Gates – semminkin, kun sijalla 41 roikkuu yhä Billionaire. Jospa vain Duck Saucen Barbra Streisand olisi mukana...
Paramoren The Only Exception sai vauhtia mainitusta Glee-viikosta: 57-25. Gleen versio seurasikin heti perässä. The Ready Setin Love Like Woe nousi 56-38.
Pitbull julkaisi vaihteeksi omaa materiaaliaan: Hey Baby (Drop It to the Floor) debytoi sijalla 51 perässään kolme Britney Spearsin kappaletta Glee-versioina. My Chemical Romancen odotettu single Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na) löytyy paikalta numero 77. Kesäsarjassa mukana olleen brittiduo Floetryn toinen osapuoli Marsha Ambrosius sai ensimmäisen Hot 100 -hittinsä soolona biisistä Hope She Cheats on You (with a Basketball Player) [88].


USA:n albumit Top 10

1. (-) Kenny Chesney – Hemingway’s Whiskey
2. (-) Lil Wayne – I Am Not a Human Being
3. (1.) Zac Brown Band – You Get What You Give
4. (-) Gucci Mane – The Appeal: Georgia’s Most Wanted
5. (6.) Eminem –  Recovery
6. (-) Eric Clapton – Clapton
7. (7.) Trey Songz – Passion, Pain & Pleasure
8. (3.) Linkin Park – A Thousand Suns
9. (2.) Maroon 5 – Hands All Over
10. (4.) Selena Gomez & The Scene – A Year without Rain

Kenny Chesney sai jo kuudennen USA:n albumilistan ykkösensä, kun Hemingway’s Whiskey debytoi paalupaikalla 183 000 kpl:een lukemilla. Myös miehen edellinen albumi Lucky Old Sun (2008) aloitti kärkipaikalta. Kuuteen ykköseen kului aikaa vain kahdeksan vuotta, sillä kuparinen rikkoutui albumilla No Shoes, No Shirt, No Problems (2002). Hemingway’s Whiskey on Chesneyn 12. studioalbumi.
Kaltereiden kanssa kaveeraavan Lil Waynen kahdeksas studioalbumi soolona julkaistiin vain digitaalisessa muodossa, mutta fyysisten levyjen keräilijätkin voivat ostaa omansa ensi viikolla. Rajallisesta formaattijakelusta huolimatta I Am Not a Human Being ylitti sadan tuhannen kopion rajan. Myös rockvaikutteinen Rebirth debytoi kakkosena aiemmin tänä vuonna. Ykköseksi päässyt Tha Carter III (2008) on viimeisin jollain viikolla miljoonan kappaleen rajan ylittänyt albumi.
Rapmusiikkia löytyy myös sijalta neljä, jolla debytoi Gucci Manen toinen Top 10 -albumi The Appeal: Georgia’s Most Wanted. Sijoitus on hänen parhaansa, The State vs. Radric Davis kävi kymmenentenä viime joulukuussa.
Manea hieman pidempään elämästä on nauttinut Eric Clapton, jolla on Top 10 -albumi soolona nyt viidellä vuosikymmenellä.
Eilisen teeren poika ei ole myöskään Neil Young. Tasaisesta suosiosta nauttiva kanadalainen ylsi nyt Le Noisella sijalle 14.
Top 40:iin tungeksi peräti kaksikymmentä uutuutta, mutta sekään ei selitä sitä, että Serj Tankianin albumi romahti sijoituksissa murhaavasti sijalta 35 sijalle 176. Top 20:n alapuolella debytoivat muun muassa ensimmäistä kertaa studioalbumillaan Top 20:n ulkopuolelle jääneen Ice Cuben I Am the West (22), Soundgardenin Telephantasm-kokoelma (24), Sealin 6: Commitment (31), brittiykkösenä piipahtanut Phil Collinsin Going Back (34) sekä Deerhunterin Halcyon Digest (37).
Uutuustulvasta johtuen Lady Antebellumin Need You Now tipahti 21-33, vaikka kasvatti myyntiään.
Oman kortensa uutuuskekoon kantoivat ikisuosikkini Bill ja Gloria Gaither kahdella uudella Top 100 -albumillaan sijoilla 90 ja 95. Pitäisi taas laskea, montako lista-albumia Gaitherin klaanille on ehtinyt kertyäkään.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Cee Lo Green – Fuck You (Forget You)
2. (-) Robbie Williams & Gary Barlow – Shame
3. (1.) Tinie Tempah – Written in the Stars
4. (2.) Bruno Mars – Just the Way You Are
5. (-) Swedish House Mafia vs. Tinie Tempah – Miami 2 Ibiza
6. (3.) Labrinth – Let the Sunshine
7. (-) Kings of Leon – Radioactive
8. (5.) Taio Cruz – Dynamite
9. (6.) Katy Perry – Teenage Dream
10. (8.) Enrique Iglesias feat. Nicole Scherzinger – Heartbeat

Gnarls Barkleyn Crazy oli varma menestys jo syntyessään vuonna 2006 ja hieman samanlainen on ollut Cee Lo Greenin ylivoimaisesti suurimman soolohitin vastaanotto. Fuck You, jonka siivottu versio Forget You kaikuu useammin radioaalloilla, on Greenin ensimmäinen Top 40 -single. Gnarls Barkleyn riveissä hänellä on Crazyn ykkössijan lisäksi muun muassa Smiley Facesin (2006) kymmenes tila. Goodie Mobia ei sen sijaan koskaan ole nähty brittilistoilla. Green vieraili soolona Trick Daddyn pikkuhitillä Sugar (Gimme Some) [#61, 2005].
Lily Allenin yhtä lailla huonotapainen kappale ei muuten ikinä yltänyt brittilistalle eikä ollut single saarivaltakunnassa.
Hopeapaikan valloitti Robbie Williamsin ja Gary Barlow’n mainio Shame. Duetto on lohkaisu Williamsin definitiiviseltä tuplakokoelmalta In and Out of Consciousness. Molemmat artistit ovat käyneet ykkösenä sekä soolona että Take Thatin riveissä: Williamsin sarake näyttää kuutta ja Barlow’n kahta ykköstä. Kakkossija on Barlow’n ensimmäinen ilman Take Thatia. Take Thatilta ilmestyy uusi albumi vielä ennen joulua.
Ruotsalaisten huipputiskijukkien kokoonpano Swedish House Mafia sai jo toisen Top 10 -sinkkunsa, tällä kertaa Tinie Tempahin avulla. Miami 2 Ibiza on jatkoa pari kuukautta sitten seiskana käyneelle One (Your Name) -hitille, jolla lauloi Pharrell.
Todella kovien Top 10 -uutuuksien kvartetin täydentää Kings of Leonin odotettu Radioactive. Bändin edellinen albumi Only By the Night on myynyt 2,5 miljoonaa kappaletta pelkästään Britanniassa ja sen singlet Sex on Fire (#1, 2008) sekä Use Somebody (#2, 2008) kasvoivat todellisiksi jättihiteiksi. Ensin mainittu on ylittänyt jopa melko maagisen miljoonan rajan. Niihin verrattuna Radioactiven seitsemäs sija on toki pieni pettymys.
Magnetic Man ja Katy B löivät hynttyyt yhteen Top 20 -sijan arvoisesti. Molemmilla on allaan Top 10 -sija. Muita uutuuksia ovat Mike Posnerin jenkkihitti Cooler Than Me (22) sekä Plan B:n viimeisin The Recluse (35). Professor Greenin Monster pomppasi 51-29.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Tinie Tempah – Disc-Overy
2. (1.) The Script – Science & Faith
3. (6.) Mumford & Sons – Sigh No More
4. (3.) Phil Collins – Going Back
5. (4.) Central Band of the R.A.F. – Reach for the Skies
6. (14.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
7. (2.) Mark Ronson & The Business Intl – Record Collection
8. (8.) Brandon Flowers – Flamingo
9. (15.) Eminem – Recovery
10. (-) A-ha – 25

Tinie Tempah menetti sinkkulistan kärkisijan, mutta hänellä on silti osuutensa kahdella Top 5 -hitillä ja esikoisalbumi Disc-Overy nappasi albumilistan paalupaikan.
Sigh No More ylsi omaan parhaaseensa, aiempi oli nelossija. Myös Plan B:n hittialbumi The Defamation of Strickland Banks sekä Eminemin Recovery ponnahtivat takaisin kärkikymppiin.
Sijalta kymmenen löytyy jotain vallan mahtavaa: uraansa lopettelevan A-han juhlakokoelma. Norjalaisyhtye on aina ollut suosittu Britanniassa. Edellisestä Top 10 -albumistakaan ei ole kuin vuosi: Foot of the Mountain ylsi viidenneksi viime elokuussa. Albumilistan ykköspaikkaa heillä ei kuitenkaan vielä ole.
Sitten tukku toista kertaa mukaan päässeitä: Bring Me the Horizon ylsi ensimmäistä kertaa Top 20:iin kolmannella albumillaan There Is a Heaven Believe Me I’ve Seen It, There Is a Heaven Let’s Keep It a Secret (13) ja Imelda May (19) paransi rutkasti Love Tattoon (2008) 58:tta tilaa. Sen sijaan Selena Gomez tekee tasaista työtä: esikoisalbumi Kiss and Tell ylsi keväällä sijalle 12, uutuus nyt 14:nneksi.
John Lennon täyttäisi näinä päivinä seitsemänkymmentä vuotta. Power to the People -kokoelma listautui ehkä yllättävänkin alas sijalle 15. 65-vuotisjuhlien kunniaksi tasan viisi vuotta sitten julkaistu Working Class Hero ylsi 11:nneksi.
Joskus kovinkin suosittu Badly Drawn Boy sai tyytyä sijaan 63 uudella albumillaan It's What I'm Thinking Part 1: Photographing Snowflakes.

Ei kommentteja: