tiistai 26. lokakuuta 2010

Paluu parrasvaloihin

Markkinointi kannattaa, sillä Bruno Marsin Just the Way You Are, joka on saanut nimeensä brittilistalla vielä hölmön lisäyksen (Amazing), sai kunnian päästä Matt Cardlen esittämäksi X Factor -ohjelmassa. Seurauksena biisi palasi brittilistan kärkeen liki 117 000 sinkun viikkomyynnillä – paremmin kuin biisin debytoidessa ykkösenä muutama viikko sitten. Hassua, että nobodyn esittämänä hitistä voi tulla vielä suurempi menestys.

Marsin ensimmäinen hitti siis palasi listaykköseksi, mikä ei ole kovin tavatonta, muttei yleistäkään. Viime vuonna tempun teki kahdesti Black Eyed Peas ja tämän vuoden tammikuussa Lady Gagan Bad Romance. Kaikkiaan ykköseksi on palattu 37 kertaa alkaen heti listan alkumetreiltä (Frankie Lainen I Believe, 1953). Toki ykköseksi on palannut uudelleen julkaistuja hittejä, kuten muutama Elvis Presleyn single, Queenin Bohemian Rhapsody tai Three Lions, mutta niitä ei voi oikein laskea tähän joukkoon. Three Lions tosin onnistui tempussa aidosti ensimmäisellä kierroksellaan vuonna 1996.

Palaajia tarkastellessa huomio kiinnittyy siihen, ettei 1970- ja 80-luvuilla yksikään single onnistunut kipuamaan takaisin kärkeen. Marmaladen Ob-La-Di Ob-La-Da -coverin (1969) jälkeen seuraava palaaja oli vasta pilkullinen ilmapallo nimeltä Mr Blobby nimikkosinkullaan jouluna 1993. Renkutus joutui antautumaan hetkeksi Take Thatin Babelle.

Jos Just the Way You Are jostain syystä onnistuisi vielä palaamaan takaisin kärkeen Cheryl Colen ykkösviikon jälkeen, se liittyisi harvojen ja valittujen kerhoon. Tuplakipuajia ovat nimittäin ainoastaan mainittu I Believe sekä Guy Mitchellin Singin' the Blues (1957).

Mars on oikeastaan viettänyt brittilistan kärjessä neljä viimeistä viikkoa, sillä myös Cee Lo Greenin Fuck You on osin hänen kirjoittamansa.

Ei kommentteja: