sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Listakatsaus, vko 42

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Bruno Mars – Just the Way You Are
2. (2.) Far East Movement featuring Cataracs & Dev – Like a G6
3. (4.) Nelly – Just a Dream
4. (3.) Katy Perry – Teenage Dream
5. (5.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
6. (8.) Rihanna – Only Girl (In the World)
7. (6.) Taio Cruz – Dynamite
8. (-) Taylor Swift – Speak Now
9. (10.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
10. (7.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie

Bruno Mars
in Just the Way You Are mittautti neljännen ykkösviikkonsa, vaikka Like a G6 oli jälleen viikon ostetuin biisi.
Taylor Swiftin kolmas varsinainen studioalbumi julkaistaan parin viikon päästä. Sen nimibiisi debytoi latausmyynnin turvin Hot 100 -listan sijalla kahdeksan. Aiemmin onkin jo tullut todettua, ettei Swiftillä ole huimasta menestyksestään huolimatta ainuttakaan Hot 100 -listan ykköstä. Speak Now'sta tuli kuitenkin jo hänen kuudes Top 10 -debyyttinsä, mikä on Hot 100 listan ennätys. Mariah Careyllä on viisi.
Niin olisi Kanye Westilläkin, jos Runaway olisi päässyt pari pykälää ylemmäksi kuin sijalle 12. Biisillä esiintyvä Pusha T ei ole koskaan ollut näin ylhäällä. Westiltä sen sijaan löytyy kaksi omaa ykköstä: Gold Digger (2005) sekä Stronger (2007) sekä vierailuykkönen Slow Jamz (2004). Pusha T:n bändi Clipse levyttää nykyisin Westin GOOD-lafkalle.
The Band Perryn kaunis kantrisingle If I Die Young pomppasi 45-27 ja kuinka ollakaan, sijalla 50 on sattumoisin Glee Castin tulkinta Billy Joelin Only the Good Die Youngista. Glee Castin läpiluentoja debytoi tällä viikolla kaikkiaan seitsemän.
Muita uutuuksia: Pinkin kokoelman uusi täky Raise Your Glass (51), Edward Mayan ja Vika Jigulinan tuttu hitti Stereo Love (93), David Guettan ja Kid Cudin niin ikään hyväksi havaittu Memories (94) sekä Shakiran Loca (98). Memories on David Guettan kuudes listamerkintä, mikä on eurooppalaiselle artistille melko hyvä saavutus.
Lady Antebellumin Need You Now jätti listan 60 viikon jälkeen. Korkein sijoitus oli kakkonen.


USA:n albumit Top 10


1. (-) Toby Keith – Bullets in the Gun
2. (1.) Kenny Chesney – Hemingway’s Whiskey
3. (-) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
4. (5.) Eminem –  Recovery
5. (3.) Zac Brown Band – You Get What You Give
6. (-) Waka Flocka Flame – Flockaveli
7. (8.) Linkin Park – A Thousand Suns
8. (18.) Katy Perry – Teenage Dream
9. (7.) Trey Songz – Passion, Pain & Pleasure
10. (10.) Selena Gomez & The Scene – A Year without Rain

Periamerikkalaisen ja -patrioottisen kantrin johtotähtiin lukeutuva Toby Keith hyödynsi hiljaisen uutuusviikon ja debytoi omasta laskevasta myyntisuhdanteestaan huolimatta USA:n albumilistan kärjessä uudella albumillaan Bullets in the Gun. Se sai kyseenalaisen kunnian olla Soundscan-ajan pienimmällä myynnillä kärjessä debytoinut albumi. Keithillä on nyt neljä ykkösalbumia.
Hot 100 -listaa muutaman viikon hallinnut Bruno Mars debytoi siedettävästi kolmantena ensimmäisellä varsinaisella albumillaan Doo-Wops & Hooligans. Varsinaisella siksi, että ep-mittainen It’s Better If You Don’t Understand kävi kesällä sijalla 99.
Atlantan hip hop -piireissä suosiotaan kypsytellyt Waka Flocka Flame ilmaantui kärkikymppiin esikoisellaan Flockaveli. No Hands -single on viettänyt muutaman viikon Hot 100 -listan Top 50:ssä.
Katy Perryn Teenage Dreamia tarjottiin edullisesti muun muassa Target-myymälöissä, mikä nosti levyn takaisin kärkikymppiin.
Haudan takaakin ponnistettiin: John Lennonin Power to the People debytoi sijalla 24 perässään muutama vuosi sitten menehtynyt Pimp C albumillaan Naked Soul of Sweet Jones.
Lennonilla on tämän viikon listalla kuusi albumia, mikä kuitenkin kalpenee The Beatlesin tammikuisen saavutuksen (11) rinnalla.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Cee Lo Green – Fuck You (Forget You)
2. (4.) Bruno Mars – Just the Way You Are
3. (-) Duck Sauce – Barbra Streisand
4. (5.) Swedish House Mafia vs. Tinie Tempah – Miami 2 Ibiza
5. (3.) Tinie Tempah – Written in the Stars
6. (-) Joe McElderry – Ambitions
7. (2.) Robbie Williams & Gary Barlow – Shame
8. (6.) Labrinth – Let the Sun Shine
9. (22.) Mike Posner – Cooler Than Me
10. (18.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love

Singlelistalla valtikka pysyi Cee Lo Greenin tukevissa käsissä, ja huomio kiinnittyykin lukuisiin nousijoihin: Just the Way You Are on yhä vahvassa vedossa ja paransi kakkoseksi, Miami 2 Ibiza pykälän neljänneksi, Cooler Than Me sijalta 22 yhdeksänneksi, DJ Got Us Fallin’ in Love takaisin kärkikymppiin ja Billionaire aivan sen tuntumaan.
Duck Sauce sai toisen hittinsä ja ensimmäisen Top 10 -menestyksensä Kristallipallo-sarjassa esitellystä Barbra Streisandista. Anyway ylsi viime marraskuussa sijalle 22.
Viime syksyn X Factor -voittaja Joe McElderry yrittää rakentaa uskottavaa popuraa versioimalla norjalaisen Donkeyboyn biisin Ambitions. Homma ei kantanut kovin korkealle, sijalle kuusi. Debyytticover The Climb jäi ilmestymisviikollaan Rage Against the Machinen Killing in the Namen taakse, mutta nousi ykköseksi seuraavalla viikolla. Ambitions tuskin enää parantaa.
Pixie Lottin tuplaplatinalla palkittu Turn It Up -albumi sai uuden käsittelyn ja nimen Turn It Up Louder. Uudelta versiolta löytyy muun muassa Broken Arrow, joka debytoi nyt sijalla 12. Lottilla on viime vuodelta kaksi ykköstä: Mama Do sekä Boys & Girls.
Samanlaisia suunnitelmia on unelmavävy Michael Bubléllakin. Hollywood (17) on uusi biisi Crazy Loven uudelta painokselta. Siitä tuli kertaheitolla miehen toiseksi korkeimmalle noussut brittihitti. Haven’t Met You Yet kävi viidentenä viime syksynä.
Michael Andrewsin ja Gary Julesin cover Tears for Fearsin Mad Worldistä oli joulun 2003 ostetuin single. Tällä viikolla se palasi listan sijalle 26, tietenkin X Factorin ansiosta.
Melkoisen notkahduksen edellisen albuminsa sinkkuhittien suosioon verrattuna koki The Ting Tings-duo, jonka uusi single Hands punnersi vain sijalle 29. B.o.B:n Magic loikkasi sijalta 61 paikalle numero 34.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Robbie Williams – In and Out of Consciousness
2. (1.) Tinie Tempah – Disc-Overy
3. (-) Cliff Richard – Bold as Brass
4. (2.) The Script – Science & Faith
5. (-) Magnetic Man – Magnetic Man
6. (3.) Mumford & Sons – Sigh No More
7. (6.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
8. (-) Belle and Sebastian – Write about Love
9. (-) Alter Bridge – AB III
10. (4.) Phil Collins – Going Back

In and Out of Consciousness on Robbie Williamsin toinen kokoelmalevy kuuden vuoden sisään, mutta definitiivisyydessään mainio julkaisu. Se debytoikin kärjessä erinomaisin myyntilukemin (121 000 kpl).
Williamsin albumilistarekisteri on suorastaan murskaavan hyvä: 11 albumia, joista peräti yhdeksän ykköstä. Ainoat kakkoseksi jääneet ovat Live at Knebworth (2003) sekä Reality Killed the Video Star (2009), jotka nekin ovat myyneet hienosti.
Mutta Williamskin kalpenee toistaiseksi Cliff Richardin rinnalla. Intialaissyntyinen Richard on elävä listalegenda, mutta näin korkealla eli kolmantena hän ei ole ollut kuuteentoista vuoteen. Viimeisin ykkönen on The Album (1993). Richardilla on Top 10 -albumeita nyt käsittämättömästi seitsemällä vuosikymmenellä. Ensimmäinen Cliff Sings ylsi kakkoseksi vuonna 1959. Studiolevyjä on kertynyt Wikipedian mukaan kaikkiaan 32.
Dubstep-ryhmä Magnetic Man ponnahti kahden hittisinglen avulla nimettömällä esikoisellaan peräti viidenneksi. Skottibändi Belle and Sebastian puolestaan sivusi Write about Lovella edellisen The Life Pursuit -studiolevyn (2006) kahdeksatta tilaa netoten kolmannen Top 10- ja kahdeksannen Top 40 -albuminsa. Yhtyeen laulaja Sarah Martin on koko kärkikympin ainoa nainen. Singlelistan Top 10:ssä naisia ei ole ainuttakaan.
Top 10:n todellinen yllättäjä on Alter Bridge, joka jollain ihmeellisellä taikatempulla kampesi AB III:n sijalle yhdeksän. Jenkkirockbändin ainoa listamerkintä ennen tätä oli Blackbirdin (2007) sija 37 eikä heillä ole ainuttakaan listasingleä.
The Orbin ja David Gilmourin yhteislevy Metallic Spheres debytoi sijalla 12. The Orbille albumi on paluu listojen kärkipäähän, sillä ykkösalbuminkin urallaan saanut ambientnimi pääsi mukaan viimeksi vuonna 1997 albumilla Orblivion (19). Pink Floyd -kitaristi Gilmour sen sijaan ylsi jopa kärkeen edellisellä studioalbumillaan On an Island (2006).
Jason Donovan nauttii yhä rickastleymäistä kulttisuosiota ja petrasi uudella kasaricoverlevyllään edellisen Let It Be Me -coveralbuminsa 28. tilaa aina Top 20:iin asti.
Indienimet hävisivät tällä kertaa vanhoille suosikeille: Antony & The Johnsonsin Swanlights debytoi sijalla 28 ja Sufjan Stevensin The Age of Adz 30:ntenä. Stevensille listasijoitus on kuitenkin uran ensimmäinen.
Top 40:n ainoa nousija Usher (48-17) esiintyi X Factorissa, mikä näkyi myös singlelistalla.

Ei kommentteja: