sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Listakatsaus, vko 40

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Bruno Mars – Just the Way You Are
2. (4.) Katy Perry – Teenage Dream
3. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
4. (5.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
5. (6.) Taio Cruz – Dynamite
6. (10.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
7. (8.) Nelly – Just a Dream
8. (3.) Rihanna – Only Girl (In the World)
9. (7.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
10. (9.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me

Bruno Marsin Just the Way You Are hengittää listakärjessä paljon viimeviikkoista vapaammin, sillä se oli jälleen viikon ostetuin kappale. Seuraava isompi haaste tullee Kaukoidän suunnalta G6:n avustuksella.
Maroon 5:n Misery loikkasi albumin ilmestymisen ansiosta parhaalle sijalleen 14:nneksi. Parhaansa noteerasi myös Chris Brownin r&b-hitti Deuces.
Glee-sarja aloitti uuden kauden ja meno listoilla on entisenlaista. Tällä viikolla Hot 100 -listalle tunki viisi Glee-versiointia, joista korkeimmalle näkemys Empire State of Mindista (21). Esityksistä What I Did for Love (51) ei ollut listautunut lainkaan ennen tätä. Alkuperäisversio on musikaalista A Chorus Line.
Glee Castilla on nyt seitsemänkymmentä listamerkintää. Elvis Presleyn Hot 100 -noteerausten ennätys 151 kpl lienee vaarassa viimeistään ensi vuonna.
Maroon 5:n toinen biisi Stutter debytoi sijalla 84. R&b-tähti Joe sai samannimisestä kappaleesta ainoan sooloykkösensä vuonna 2000. Kummallakaan näistä hitintekijöistä tuskin on oikeita änkytysoireita. Muun muassa Scatman Johnilla oli. Hänen ysärihittinsä Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop) ylsi brittilistan kolmanneksi ja Hot 100 -listan sijalle 60.
Nonsensestä puheen ollen: My Chemical Romancen uusi, mahtava(niminen) single Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na) ilmaantui Alternative Songs -listan sijalle 36. Vielä parempi, joskin lyhyempi, nimi oli Major Lancen Hot 100 -listan viidenneksi päässeellä Um, Um, Um, Um, Um, Umilla (1964).


USA:n albumit Top 10


1. (-) Zac Brown Band – You Get What You Give
2. (-) Maroon 5 – Hands All Over
3. (1.) Linkin Park – A Thousand Suns
4. (-) Selena Gomez & The Scene – A Year without Rain
5. (-) Santana – Guitar Heaven
6. (3.) Eminem –  Recovery
7. (2.) Trey Songz – Passion, Pain & Pleasure
8. (-) John Legend & The Roots – Wake Up!
9. (-) Billy Currington – Enjoy Yourself
10. (10.) Justin Bieber – My World 2.0

Esikoisellaan jo satakunta viikkoa albumilistalla roikkunut kantriyhtye Zac Brown Band ponnahti toisella albumillaan ykköseksi asti. You Get What You Giveä ostettiin 153 000 kpl.
Maroon 5 joutui taipumaan kantrikilpailijalleen niukahkosti. Hands All Over mittautti 142 000 ostokertaa, mikä on merkittävästi kehnompi saldo kuin paalupaikalle ylttäneen edeltäjä It Won’t Be Soon Before Longin (2007) 429 000 kpl.
Top 10:iin tupsahti jälleen tukku kovia uutuuksia. Selena Gomezin toinen albumi on myös hänen toinen Top 10 -menestyksensä. Santana jatkoi menestyksekästä uutta vuosituhattaan esittämällä kitaraklassikkoja viidennen sijan arvoisesti. Supernatural (1999) ja Shaman (2002) olivat ykkösiä, All That I Am (2005) kakkonen ja Ultimate Santana (2007) kahdeksas.
Kierrätys on muutenkin muotia. John Legendin studioalbumien rivistö näyttää puhdasta Top 10 -sarjaa: 4, 3, 4 ja uusin Wake Up aloitti sijalta kahdeksan. Albumille on kerätty kovia vierailijoita esittämään 60- ja 70-luvun soulhittejä. Säestyksestä vastaava The Roots kävi Top 10:ssä kesällä uudella albumillaan How I Got Over (6).
Billy Currington on hyvä juomaan olutta ja musisoimaan: Enjoy Yourself on hänen kolmas Top 20 -levynsä, mutta ensimmäinen kärkikympissä.
Top 10:n konkarit, Eminemin Recovery ja Justin Bieberin My World 2.0, saavuttavat myös jotain pientä. Recovery syrjäytti Need You Now'n vuoden ostetuimman albumin paikalta (2,6 miljoonaa) ja My World 2.0 on ensimmäinen albumi kymmeneen vuoteen, joka viettää ensimmäiset 27 viikkoaan Top 10:ssä ilman katkoja. Edellinen oli 'N Syncin jättimenestys No Strings Attached (2000), jolle viikkoja kertyi kaikkiaan 28.
Michael Franti yhtyeineen sai yllätyshitin viimevuotisesta Say Hey (I Love You):sta (#18, 2009). Sen siivittämänä seuraaja-albumi ylsi sijalle 17, ryhmän paras noteeraus. Sen sijaan Serj Tankian floppasi komeasti toisella soolollaan Imperfect Harmonies (35). Britanniassa lätty ei yltänyt edes Top 75:een.
Viime viikolla jäi huomiotta, että gospeltähti Mavis Staples noteerasi pitkän uransa korkeimman listasijoituksensa albumilla You Are Not Alone. Tällä viikolla levy joutui antautumaan 69-73.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Tinie Tempah – Written in the Stars
2. (1.) Bruno Mars – Just the Way You Are
3. (-) Labrinth – Let the Sunshine
4. (re) Adele – Make You Feel My Love
5. (2.) Taio Cruz – Dynamite
6. (3.) Katy Perry – Teenage Dream
7. (4.) The Script – For the First Time
8. (13.) Enrique Iglesias feat. Nicole Scherzinger – Heartbeat
9. (8.) Katy B – Katy on a Mission
10. (5.) Alexandra Burke feat. Laza Morgan – Start Without You

Kun Tinie Tempahin ensimmäinen single Pass Out debytoi ykkösenä maaliskuussa, tuskin kukaan arvasi, että miekkosesta kehkeytyisi eräs vuoden 2010 suurimmista nimistä Britannian singlelistalla. Frisky kävi kakkosena kesäkuussa ja nyt on kolmannen ison hitin vuoro. Written in the Stars debytoi kärjessä selvällä marginaalilla viime viikon ykköseen Just the Way You Areen.
Tempahin kahdella ensimmäisellä singlellä esiintynyt, mutta vain Friskyllä kreditoitu Labrinth asettui kilpailemaan kollegansa kanssa, mutta joutui tyytymään kolmanteen sijaan. Sekin on ensimmäiselle soolohitille ihan mainio suoritus.
Viikon tv-elpyjä on jo muutama viikko sitten Top 40:ssä piipahtanut Adelen versio Bob Dylanin Make You Feel My Lovesta, joka sai runsaasti huomiota X Factorissa. Biisi julkaistiin jo neidon 19-esikoisalbumin yhteydessä pari vuotta sitten, jolloin se kävi sijalla 26. Nelostila on huima suoritus ja kiinnostavasti biisin kysyntä ei paljoakaan hyytynyt viikon mittaan.
Enrique Iglesias ei ole saanut kahta Top 10 -hittiä putkeen sitten vuoden 2002 (Hero ja Escape). Samoihin aikoihin uransa huipulla oli myös Kylie Minogue, jonka toinen lohkaisu Aphrodite-albumilta Get Outta My Way nousi sijalle 12 fyysisen singlen vauhdittamana ja on laskujeni mukaan tähden 42. Top 20 -single.
The Wombats pärjäsi yllättävänkin hyvin sinkullaan Tokyo (Vampires and Wolves), joka aloitti sijalta 23. Alempana debytoivat LZ7:n This Little Light (26), Danny Byrdin Wildchildia lainaava Ill Behaviour (36) sekä KT Tunstallin paluusingle (Still a) Weirdo (39).
Status Quon Bollandilta pöllimä listakakkonen In the Army Now on saanut sulkuihin vuoden 2010 ja krediiteihin The Corps of Army Choirin. Nekään eivät auta kappaletta 31. tilaa ylemmäs, mutta nyt yhtyeellä on hittisingle peräti kuudella vuosikymmenellä.
Morrisseyn Everyday Is Like Sunday viehätti tällä kertaa sijan 42 edestä. Vuonna 1988 käytiin ysinä.


Britannian albumit Top 10


1. (2.) The Script – Science & Faith
2. (-) Mark Ronson & The Business Intl – Record Collection
3. (1.) Phil Collins – Going Back
4. (-) Central Band of the R.A.F. – Reach for the Skies
5. (-) KT Tunstall – Tiger Suit
6. (9.) Mumford & Sons – Sigh No More
7. (-) Eric Clapton – Clapton
8. (4.) Brandon Flowers – Flamingo
9. (55.) Simply Red – 25: The Greatest Hits
10. (8.) Katy Perry – Teenage Dream

Sattuipa muuten hauskasti, että albumikärjessä on The Script ja sinkkulistaa johtaa biisi nimeltä Written in the Stars. Tähtiin kirjoitettu kässäri, todellakin.
Mark Ronson ei onnistunut parantamaan Version-albumilla (2007) saavutettua kakkossijaa, vaan rakentaa hopeaputkea. Esikoisalbumi Here Comes the Fuzz (2003) listautui vasta Versionin menestyksen siivittämänä.
Kuninkaalliset ilmavoimat veisasivat nelossijalle. KT Tunstallin kolmas albumi on myös neidon kolmas Top 5 -levy. Kaksi ensimmäistä varsinaista studioalbumia pääsivät kumpikin kolmannelle sijalle.
Eric Clapton on Top 10:ssä omalla nimellään 14. kertaa. Creamin kanssa visiittejä on kertynyt kahdeksan. Claptonin seitsemäs sija on merkittävä parannus edelliseen studioalbumiin Back Home verrrattuna (#19, 2005).
Albumilistan tv-hyötyjä Simply Red on saanut myös kahmalokaupalla lista-albumeita. Suurin piirtein 25 vuotta sitten ilmestyneestä Picture Bookista alkanut menestyslevyjen rivistö on suorastaan huima: kahden kakkosen jälkeen viisi ykköstä putkeen A New Flamesta (1989) Blue-albumiin (1998). Top 10 -julkaisuja on kaikkiaan 12. Kahden vuoden takainen 25 – The Greatest Hits ponnahti tällä viikolla yhdeksänneksi eli sijalle, jolle se ylsi ensimmäiselläkin kierroksella. Alkuvuodesta ilmestyi vain Tescon kauppaama balladikokoelma Songs of Love, joka palasi nyt sijalle 38.
Neil Young jatkaa stabiilia listauraansa Le Noisella (18). Edelliset varsinaiset studioalbumit Prairie Wind (2005), Living with War (2006), Chrome Dreams 2 (2007) ja Fork in the Road (2009) nettosivat järjestyksessä sijat 22, 14, 14 ja 22. 18 on siis keskiarvo. Tarkkaa työtä, Niilo.
David Bowie ei saa millään aikaiseksi uutta materiaalia, mutta toisaalta uudelleenjulkaisutkin menevät kaupaksi: Station to Station ilmaantui sijalle 26. Jimmy Eat Worldin Invented ylsi sekin Top 40:iin sijalle 29. Yhtye on Britanniassa tasaisen suosittu, paras noteeraus on Futuresin (2004) 22. tila.

Ei kommentteja: