tiistai 2. maaliskuuta 2010

Kultaa aina kaivataan

Kuten edellisen kirjoituksen kommentista käy ilmi, pisimmän tauon brittilistaykkösviikkojen välissä viettänyt albumi on Abban legendaarinen Gold: Greatest Hits -kokoelma. Se julkaistiin vuoden 1992 lokakuussa ja palasi ykköseksi ensimmäisen kerran keväällä 1999. Kolmas revival koettiin loppukesästä 2008, joten siinä välissä aikaa ehti kulua yhdeksän vuotta ja kaksi kuukautta. Ykkösviikkoja on kertoihin nähden melko vähän, ainoastaan kahdeksan. Viimeisin Top 10 -viikko on vuoden 2008 lokakuulta. Top 75:ssä Gold oli vielä viime syksynä ja nousee sinne taas jossain vaiheessa. Sitä on myyty käsittämättömät 4,7 miljoonaa kappaletta pelkästään Britanniassa. Suomessakin se on myydyimpiä ulkomaisia julkaisuja.

Gold on tietenkin tarvinnut myös tukea menestykselleen. Erasure levytti muutaman Abban hitin loistavaksi Abba-esque EP:ksi vuonna 1992, mitä voidaan pitää lähtölaukauksena ensimmäiselle aallolle. Toisen aiheutti Mamma Mia! -musikaalin ensi-ilta sekä A-Teens -ryhmän cover-hitit. Ja kolmannen luonnollisesti Mamma Mia! -leffa.

Top 10:iin on toki palattu Abbaakin pidemmältäkin tauolta. The Beatlesin viime syksynä uudelleen remasteroituina julkaistut levyt nukkuivat kymmeniä vuosia, kunnes esimerkiksi Rubber Soul (1965) rynnisti kymmenenneksi.

Kauimmin ensimmäistä ykkösviikkoaan sai odottaa Stingin ja The Policen kokoelma vuodelta 1997. Se nousi kärkeen Brit Award -elämäntyöpalkinnon siivittämänä talvella 2002. Listaviikoissa mitattuna pisimpään kesti David Grayn vuosituhannen vaihteen läpimurtolevyllä White Ladder, 66 viikkoa. Shania Twainin Come on Over käytti aikanaan 50, ja Fleetwood Macin Rumours 49 viikkoa. Niiden ja Grayn väliin saattaa mahtua jokin levy, jota en hoksannut tutkia. Tässä kohtaa saa siis auttaa.

Lähteet: Everyhit, Music Week, Wikipedia

Ei kommentteja: