torstai 11. maaliskuuta 2010

Puolimatkan krouvissa

BBC:n Radio 1 lähetti eilen ensimmäisen väliaikatietoja paljastavan The Official Charts Companyn (OCC) auktorisoiman listaohjelmansa. Music Week on jo pitkään jakanut tilannekatsauksia alan väelle pitkin viikkoa, mutta nyt on siis menty virallisuudessa ja julkisuudessa astetta pidemmälle. Timo Pennanen esitti jo blogissaan olennaisen kysymyksen: Onko keskiviikon ykkönen oikea listaykkönen?

Sanoisin, että ei ole. iTunes ja muut digikaupat ovat jo hetken pitäneet yllä omia listojaan ja päivittäneet niitä luultavasti päivän tai parin syklillä. Lisäksi informaatiotulva on kasvanut kasvamistaan viime vuosina. Viikottaisuus on kuitenkin listamaailmassa ja musiikkibisneksessä syvällä. Minullekaan lista ei ole lista eikä mikään, jos sen rytmi ei ole viikottainen. Tai ainakaan se ei saa olla tiiviimpi.

Keskiviikon lista jää joko väliaikapisteeksi tai on enne koko listakulttuurin mullistuksesta. Suurin mutta tiellä jälkimmäiseen on myyntilukujen raportointi. Ei ole lainkaan yhtä hohdokasta olla keskiviikon ykkönen 30 000 myydyllä levyllä kuin sunnuntaina koko viikon jälkeen 70 000:llä. Hyvä puoli uudistuksessa on ehkä se, että väliaikatietojen julkistaminen saattaa yllyttää faneja ostoksille, jos kilpailutilanne kärjessä on tiukka.

Onneksi britit pitävät huolta tärkeästä instituutiostaan, joten ehkä he osaavat toimia sen kannalta parhaalla tavalla. Uutisoinnin perusteella OCC vaikuttaa luotaavan lähinnä tulevaisuuteen, eli hekin kohtelevat keskiviikon listaa väliaikapisteenä.

Siksi muotoilen, että Britannian albumilistan sunnuntainen kärkikamppailu käydään Gorillazin ja Boyzonen välillä. Singlekärjessä jatkanee Tinie Tempahin Pass out.

Ei kommentteja: