tiistai 23. maaliskuuta 2010

Viikon listanimi: Jimi Hendrix

Kuka on saanut kuolemansa jälkeen 34 albumia Billboardin Top 200 -albumilistalle? Tietenkin Jimi Hendrix. Viimeisin niistä on viime viikolla nelosena debytoinut Valleys of Neptune, joka sisältää osin ennen julkaisematonta materiaalia. Hendrixin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi neljäkymmentä ja edellisestä Top 5 -albumista (Crash Landing, 1975) 35 vuotta. Valleys of Neptunen vanavedessä myös neljä muuta hänen levyään nousivat Billboardin Top 200 -albumilistalle, kaikki sijojen 44 ja 67 väliin.

Janis Joplinin ja Jim Morrisonin tapaan 27-vuotiaana manan majoille siirtynyt Hendrix ylsi Yhdysvalloissa albumilistan kärkeen kerran (Electric Ladyland, 1968). Britanniassa listasijoituksilla mitaten menestyneimmät albumit ovat Are You Experienced? (1967) ja Cry for Love (1971), kummatkin kakkosia. Ainoa ykkössingle jommassa kummassa maassa on kuoleman jälkeen Britanniassa uudelleen julkaistu Voodoo Child (Slight Return).

Johnny Hendrixiksi kastettu tähti soitti 1960-luvun alkupuolella erinäisten r&b- ja rock-kokoonpanojen taustalla. Allmusicin mukaan hänen tähtipotentiaalinsa huomasi hajoamassa olleen The Animalsin basisti Chas Chandler. Hendrix muutti Lontooseen ja syntyi The Jimi Hendrix Experience. Hendrixin läpimurto tapahtuikin juuri Britanniassa. Yhdysvalloissa hänestä tuli sensaatio Montereyn festivaaleilla vuonna 1967, ja debyyttialbumi Are You Experienced? alkoi liikkua vilkkaasti ulos kaupoista.

Hendrixin elinaikanen ura jäi luonnollisesti lyhyeksi, neljän vuoden pituiseksi. Tänä aikana hän ehti kuitenkin levyttää paljon sekä studio- että livemateriaalia, jota on julkaistu pikkuhiljaa Hendrixin sisarpuoli Janien valvovan silmän alla.

Hendrixin merkitys rockmusiikille ja kitaransoitolle – ja Fenderin liiketoiminnalle – on kiistatta huikean suuri. Todella upeeta -sarjan Patsy Stonen lausahdus ”Jimi Hendrixin nerous oli siinä, että hän pysyi tolpillaan, vaikka oli täynnä ties mitä kamaa” pitää toki sekin paikkansa. Ei tosin pysynyt kovin kauaa.

1 kommentti:

Antti Soukka kirjoitti...

34 albumia! Aivan älytön määrä!