torstai 4. maaliskuuta 2010

Viikon listanimi: Johnny Cash

Haudan takaa on pyhimysten helppo laulaa. Syystäkin legendaksi jo eläessään ylistetty kantrikuningas Johnny Cash potkaisi tyhjää syyskuussa 2003, vain neljä kuukautta vaimonsa June Carter Cashin poismenon jälkeen. Cashin American-yhtiölle levytettyä tuotantoa on julkaistu postuumisti vielä kaksi osaa. Brittilistan ysiksi, Suomen 11:nneksi ja juuri Yhdysvaltojen kolmoseksi noussut kuudes jäänee viimeiseksi.

Kuolema nosti Cashin uudelleen listojen huipulle, jossa hän vietti aikaa etenkin 1960-luvulla ja hieman myös sen molemmin puolin. On aivan mahdotonta alkaa kerrata Cashin kaikkia saavutuksia tässä. Niistä voi jokainen lukea itse kirjoista ja internetistä. Keskityn tässä menestyksekkääseen American-sarjaan, joka kanonisoi artistin jo ennen hänen kuolemaansa ja pohjusti postuumin huippumenestyksen.

American-yhtiön perustajan Rick Rubinin tuottama levysarja alkoi vuoden 1994 albumilla American Recordings ja jatkui pari vuotta myöhemmin levyllä Unchained, jolla Cashia säesti Tom Petty & The Heartbreakers. Neljännen osan The Man Comes Around singleen Hurt tehtiin fantastinen video, joka kelpasi jopa MTV:lle saaden seitsemän Video Music Award -ehdokkuutta. The Man Comes Aroundista tuli Cashin ensimmäinen studiolevy kymmeniin vuosiin, joka saavutti jalometallistatuksen Yhdysvalloissa. Vuonna 2006 julkaistiin viides osa A Hundred Highways, josta tuli Cashin ensimmäinen Billboardin albumilistan ykkönen 37 vuoteen ja toinen kaiken kaikkiaan. Kuparisen rikkoi livealbumi At San Quentin vuonna 1969.

American-sarja lienee ollut syyllinen Vesa-Matti Loirin murisevaan levytrilogiaan, joka sai suomalaiset täysin polvilleen. Vanhassa miehessä on jotain selittämätöntä voimaa, vaikka äänessä ei olisikaan. Kenties se on sitä, ettei koskaan tiedä, jääkö juuri tämä levy tai keikka viimeiseksi tai kestääkö laulaja edes keikan loppuun.

Johnny Cashin perintöä ja hänen merkitystään musiikkimaailmalle ei voi sanoin edes kuvailla, mutta kannattaa kuunnella myös hänen tyttärensä musisointia. Rosanne Cashin The List on viime vuoden hienoimpia levyjä.

Johnny Cash – I Don’t Hurt Anymore (Hank Snow, 1954)

Ei kommentteja: