lauantai 13. maaliskuuta 2010

Vähemmän on enemmän

Viimeisen noin vuoden mittaan on julkaistu paljon korkeaprofiilisia EP:iksi luettavia levyjä: Lady Gagan The Fame Monster, Justin Bieberin My World ja tuoreimpana juuri Yhdysvaltain albumilistan kolmoseksi noussut kantritähti Blake Sheltonin Hillbilly Bone. Maalaisjärjellä ajateltuna kehitys on hyvin ymmärrettävää: Digikaupassa kuuden-kahdeksan kappaleen levy on paljon houkuttelevampi kuin pitkä albumi ja samalla artistien julkaisutahti saadaan pidettyä tiiviinä. Esimerkiksi Justin Bieberin My World 2.0 ilmestyy pikapuoliin, vain muutama kuukausi esikoisen jälkeen, ja on täyspitkä albumi.

EP:n (extended play) mahdollisuudet ovat markkinointimielessä moninaiset. On selvää, että artistit käyttävät tipoittain julkaistavia digisinkkuja ja EP:itä tuodakseen esille jatkuvasti uutta musiikkia. Lady Gaga rakensi hypeä ja on kaupannut rinnalla (sekä yhdessä paketissa) esikoistaan, ja esimerkiksi Beyoncé rykäisi I Am...Sasha Fiercen oheen deluxe editionin lisäksi muutaman kappaleen EP:n. Laadukkaista singlejulkaisuistaan tunnettu Pet Shop Boys taas julkaisi joulukuussa EP-mittaisen joululevyn. Tuo Christmas on käytännössä fanijulkaisu, jollaisiksi monet EP:t on viime aikoina mielletty. Nyt niiden käyttö muihinkin tarkoituksiin on siis kasvussa.

Listojen laatijoiden säännöt EP:iden osalta vaihtelevat. Yhdysvalloissa Lady Gagan The Fame ja The Fame Monster tilastoituvat erikseen käsittääkseni siten, että EP:n sisältävä versio luetaan alkuperäisen myynteihin. Britanniassa kaikki pistetään yhteen The Fame -nimikkeen alle. Suomessa ÄKT julkaisi juuri nettisivuillaan listan säännöt, joissa sanotaan, että albumilistan äänitteen ”on oltava yli 25 minuuttia kokonaiskestoltaan tai sisältää enemmän kuin neljä eri musiikkikappaletta.” Samoissa säännöissä sanotaan myös, että EP:t kuuluvat singlelistalle. Lady Gagan tapauksessa albumilistalla näkyy The Fame Monster – Deluxe Edition. Oletan, että siinä kaikki versiot on niputettu yhteen.

Lopuksi mainittakoon, että tavanomaista listakatsausta ei ole luvassa tällä viikolla, sillä lennän huomenissa hiihtolomalle alppimaisemiin. Blogini pitää siis viikon tauon, mutta palaa toivottavasti entistä ehompana.

Ei kommentteja: