tiistai 12. tammikuuta 2010

Videotähti ei olekaan kuollut

Robbie Williams julistaa tuoreen albuminsa nimessä Reality Killed the Video Star. Se pätee kuitenkin vain MTV:hen, sillä verkossa musiikkivideot voivat hyvinkin paksusti. Esimerkiksi Lady Gagan Bad Romance -hitin virallinen video on katsottu YouTubesta yli 74,7 miljoonaa kertaa. Moisiin määriin voidaan yltää toki televisionkin avulla, mutta olennainen ero on siinä, että internetin sivustoille hakeudutaan varta vasten katsomaan video, television avulla tavoitettavat katselijat ovat passiivisempia.

YouTuben viime vuoden katsotuimmat musiikkivideot olivat joulukuun puolivälissä palvelun blogin mukaan Pitbullin I Know You Want Me (Calle Ocho) yli 82 miljoonalla sekä Miley Cyruksen The Climb yli 64 miljoonalla rekisteröidyllä katselukerralla. Bad Romance on siis ehtinyt jo ainakin jälkimmäisen ohi. Lista on niin USA-painotteinen, että hieman pistää epäilyttämään onko siihen laskettu koko maailmaa mukaan, vaikka globaaliksi sitä väittävätkin. Toistaiseksi suurin YouTube-ilmiö Susan Boyle keräsi viime vuonna Talent-esityksellään yli 120 miljoonaa katselua. Ei hassumpaa myynninedistämistä, ja tuloksenhan me kaikki tiedämme.

Eri juttu onkin sitten se, mistä musiikintekijät ja levy-yhtiöt saavat tuloja verkkopalvelujen ollessa halpoja tai kokonaan ilmaisia. Näkyväthän tulokset toki hieman äänitemyynnissä, mutta tänä päivänä videon täytyy olla oikeasti pysäyttävä erottuakseen kunnolla massasta. Bad Romance onnistuu siinäkin varsin hyvin. Popjusticen lukijat äänestivät sen vuoden 2009 parhaaksi videoksi äänivyöryllä, joka ylitti koko muun Top 10:n yhteenlasketun äänimäärän.


Ei kommentteja: