torstai 4. huhtikuuta 2013

Listanimi: The Strokes

The Strokes on trendibändiksi kestänyt hämmästyttävän hyvin listoilla, mutta toisaalta näin 12 vuotta heidän läpimurtonsa jälkeen tarkasteltuna Is This It (2001) oli paljon muutakin kuin trendialbumi – se oli kokonainen sukupolvikokemus. Syksyllä 2001 kaikki rakastivat The Strokesia ja Last Nite soi vieläkin joskus Hakaniemen Ympyrätalon S-marketissa.

The Strokesin läpimurto tapahtui Britannian kautta. Jo The Modern Age -ep ylsi brittilistan 68:nneksi, Is This Itiä edeltänyt Hard to Explain -single 16:nneksi ja sitä seurannut Last Nite 14:nneksi. Kakkosena debytoineelta ja sittemmin platinaa myyneeltä albumilta lohkaistiin vielä 27:nneksi päätynyt Someday.

Room on Firen (#2, 2003) maistiaisesta 12:51 tuli bändin ensimmäinen top ten -single, kun se ylsi seitsemänneksi. Ensimmäistä USA:n Hot 100 -listalle punnertanutta hittiään he saivat kuitenkin odottaa First Impressions on Earthin (#1, 2006) Juiceboxiin asti. Sekään ei päässyt 98. tilaa ylemmäs. Britanniassa Juicebox kävi peräti viidentenä.

First Impressions on Earthistä tuli siis bändin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Britannian albumilistan ykkönen. Viisi kokopitkää studioalbumia ovat napanneet sijat 2, 2, 1, 3 ja 10. Yhdysvalloissa sama rimpsu on 33, 4, 4, 4 ja 10.

Is This It on bändin selvästi myydyin albumi maailmanlaajuisesti, vaikka Britanniassa myös Room on Fire myi platinaa. Heidän viimeisimmästä top 40 -sinkustaan brittilistalla on jo yli kuusi vuotta (Heart in a Cage, 2006).


Ei kommentteja: