Billboard Hot 100, Top 10
1. (2.) Katy Perry – Teenage Dream
2. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (3.) Taio Cruz – Dynamite
4. (6.) Bruno Mars – Just the Way You Are
5. (4.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
6. (5.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
7. (9.) Taylor Swift – Mine
8. (10.) Ke$ha – Take It Off
9. (13.) Nelly – Just a Dream
10. (7.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
Katy Perryn Teenage Dream nappasi paalupaikan parin viikon kyttäämisen jälkeen. Se oli viikon myydyin single ja kovin nousija radiosoitossa. Love the Way You Lien ykkösputken kestoksi kertyi siis seitsemän viikkoa.
Nelly on Top 10:ssä omillaan jo kymmenettä kertaa, vaikka rehellisesti sanoen muutama viikko sitten luulin miehen listauran olevan lähes ohi. Eikä Just a Dream ole edes hyvä biisi. Ykkösiä on neljä: Hot in Herre (2002), Dilemma (2002), Shake Ya Tailfeather (2003) sekä Grillz (2006).
Sijoille 19 ja 20 eteni kaksi isoa r&b-hittiä: Chris Brownin Deuces ja Trey Songzin uutta albumia ennakoiva Bottoms Up. Cee Lo Greenin Fuck You ponkaisi odotetusti jo Top 40:iin, sijalta 96 33:nneksi.
Ikinuoren Tina Turnerin ensivisiitti Hot 100 -listalle tapahtui puoli vuosisataa sitten, kun Ike Turnerin kanssa levytetty A Fool in Love ylitti listakynnyksen. Rouva Turnerin sooloura alkoi vuonna 1975, mutta isompaa menestystä irtosi vasta albumilla Private Dancer (1984) ja sen hiteillä What's Love Got to Do with It sekä Private Dancer. Ensin mainittu on hänen ainoa Hot 100 -listan ykkösensä. Viimeisin Hot 100 -hitti on Why Must We Wait Until Tonight (1993).
Toki listasijoitus ei aina merkitse kaikkea: Phil Spectorin tuottama Ike ja Tina -klassikko River Deep, Mountain High eteni ainoastaan sijalle 88 vuonna 1966 eikä Bond-tunnari Goldeneye (1995) päässyt Hot 100 -listalle lainkaan.
USA:n albumit Top 10
1. (-) Disturbed – Asylum
2. (-) Various Artists – NOW 35
3. (3.) Eminem – Recovery
4. (1.) Katy Perry – Teenage Dream
5. (2.) Fantasia – Back to Me
6. (-) Lyfe Jennings – I Still Believe
7. (-) Goo Goo Dolls – Something for the Rest of Us
8. (7.) Justin Bieber – My World 2.0
9. (22.) Soundtrack – Camp Rock 2: The Final Jam
10. (-) Heart – Red Velvet Car
Disturbedin Believe-albumista (2002) alkanut studiolevyjen ykkösputki jatkui helpohkosti Asylumin myötä. Sitä ostettiin viikon aikana 179 000 kpl. Myös NOW-kokoelmasarjan 35. osa pääsi yli sadan tuhannen. Sen sijaan viime viikon ykkösen Katy Perryn Teenage Dreamin myynti putosi 54 prosenttia ja sijoitus valui neljänneksi.
R&b-artisti Lyfe Jennings sai kolmannen Top 10 -albuminsa putkeen. Viimeisen kolmen albumin aikana debyyttisijoitus on laskenut (tai numeraalisesti noussut) nätisti 2, 4 ja 6.
Jennings julkaisi viime vuonna kokoelman, joka limbosi täysin eikä yltänyt albumilistalle lainkaan. Yhdysvalloissa kokoelmat eivät ole läheskään yhtä varma menestystuote kuin vanhalla mantereella.
Goo Goo Dolls muistetaan ainakin ysärihiteistään Iris ja Slide. Bändin suosio on jatkunut tasaisena ihmeen pitkään. Myös uusi albumi Something for the Rest of Us debytoi tukevasti Top 10:ssä. Britanniassa siitä tuli jopa bändin korkeimmalle yltänyt albumijulkaisu.
Camp Rock 2 -leffa sai ensi-iltansa Disneyn kanavalla ja soundtrack pomppasi takaisin kymppikärkeen.
Heart ylsi peräti kymmenenneksi uudella albumillaan Red Velvet Car. Wilsonin sisarusten kolmastoista studioalbumi paransi hurjasti paluulevy Jupiter’s Darlingin (2004) 94:ttä tilaa. Top 10:iin pääsi viimeksi Brigade (#3, 1990) ja ainoa ykkönen on Heart (1985). Top 10 -albumeita on nyt kaikkiaan seitsemän, Hot 100 -listan ykkösiä yhä kaksi.
Vaikka Jupiter’s Darling aloitti sijalta 94, sitä ostettiin julkaisuviikolla 12 000 kpl, mikä olisi tällä viikolla riittänyt sijaan 31. Jälleen yksi esimerkki kutistuneesta albumikaupasta.
Uutuuksia mahtuu Top 40:iin peräti 12 kappaletta. Kaikki Top 10:n alapuolellakin ovat tietysti tutustumisen arvoisia, mutta itse intoilen eniten Rilo Kileyn laulaja Jenny Lewisin poikaystävänsä kanssa nimellä Jenny & Johnny levyttämästä I'm Having Fun Now -albumista (37).
Britannian singlet Top 10
1. (-) Alexandra Burke feat. Laza Morgan – Start Without You
2. (2.) Katy Perry – Teenage Dream
3. (3.) Taio Cruz – Dynamite
4. (1.) Olly Murs – Please Don’t Let Me Go
5. (-) The Script – For the First Time
6. (-) McFly – Party Girl
7. (4.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
8. (8.) Katy B – Katy on a Mission
9. (5.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
10. (-) Emma’s Imagination – This Day
Ei ollut iso yllätys, että Alexandra Burken toisen albumin maistiainen Start Without You debytoi kärjessä. Burkella oli ennestäänkin kaksi ykköstä ja kaikki hänen singlensä ovat yltäneet Top 10:iin. Vieraaksi merkitty Laza Morgan on listamielessä uusi tuttavuus.
The Scriptin kakkosen ensimmäinen lohkaisu For the First Time ei ole heidän ensimmäinen Top 5 -hittinsä: The Man Who Can’t Be Moved ylsi jopa kakkoseksi vuonna 2008.
McFly on niittänyt mainetta bändinä, jonka singlet debytoivat korkealla ja romahtavat nopeasti. Esimerkiksi Baby’s Coming Back/Transylvania (2007) liikehti 1-20, mikä on ykkösten kaikkien aikojen romahtamisennätys, vaikka huomioon otettaisiin rajatut painokset, joita muun muassa Elvis sinkosi kärkeen talvella 2005.
Party Girl aloitti sijalta kuusi ja pudonnee ensi viikolla edellä mainittua maltillisemmin. McFly on vuodesta 2004 lähtien saanut kaikkiaan seitsemän ykkössingleä ja kaksi -albumia, joten bändi on ollut listamielessä hyvinkin merkittävä.
Emma’s Imagination ja The Pictures (33) ovat tuoreen Must Be the Music -sarjan hedelmiä, kuten viime viikolla seitsemäntenä käynyt Pepper & Piano. Sen sijaan Greg Streetin Turn My Swag on (17) liittyy X Factoriin. Soulja Boy Tell’emin alkuperäisversio debytoi myös tällä viikolla sijalla 48.
Alesha Dixonin parin vuoden takainen The Boy Does Nothing oli Suomessakin hämmästyttävän iso radio- ja sinkkuhitti, mutta suksee tuskin toistuu Drummer Boyn kohdalla. Britanniassa biisi jäi nyt sijalle 15, mutta saattaa nousta ensi viikolla.
The xx:n Islands nousi ensimmäistä kertaa Top 40:iin (39) ja Linkin Parkin uusi single The Catalyst pääsi sekin juuri ja juuri mukaan (40).
Britannian albumit Top 10
1. (-) Brandon Flowers – Flamingo
2. (1.) Katy Perry – Teenage Dream
3. (16.) The xx – xx
4. (-) Hurts – Happiness
5. (2.) Eminem – Recovery
6. (-) Stone Sour – Audio Secrecy
7. (3.) Biffy Clyro – Only Revolutions
8. (4.) Mumford & Sons – Sigh No More
9. (9.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
10. (8.) Lady Gaga – The Fame
The Killersin keulahahmo Brandon Flowersin sooloalbumi Flamingo debytoi odotetusti ja reilulla marginaalilla Britannian albumilistan kärkipaikalla. Flowers ehti tottua ykköspaikkaan jo bändinsä kanssa: The Killersin kaikki kolme studioalbumia ovat yltäneet kärkeen sekä b-puoli- ja cover-viritelmä Sawdustkin seitsemänneksi.
Mercury Prize -voittajabändi The xx rynnisti kertaheitolla kolmanneksi ohittaen manchesterilaistulokasduo Hurtsin, joka on kiinnostavasti edennyt urallaan muu Eurooppa edellä: hittisingle Wonderful Life nousi listoille ensimmäisenä kai Tanskassa.
Jonkin sortin superbändi Stone Sourin kolmas albumi Audio Secrecy debytoi peräti kuudentena, mikä on heidän ensimmäinen Top 20 -noteerauksensa.
Ray LaMontagne (17) on Top 20:ssä toista kertaa. Läpimurtoalbumi Trouble (2006) nousi jopa viidenneksi muun muassa nimibiisinsä turvin. Sen sijaan veteraaniyhtyeet James (19) ja The Charlatans (21) ovat nähneet parempiakin listaviikkoja. Ensin mainittu ylsi albumilistan kakkoseksi jo vuonna 1991, ja The Charlatans oli 90-luvun brittipopin kultakauden suuria. Kumpikin pääsivät kärkikymppiin vielä muutamia vuosia sitten.
Kings of Leonin Only By the Night on taas Top 20:ssä (20), ja Musen The Resistance (43-33) sekä The Scriptin esikoinen (74-39) palasivat Top 40:iin. Allekirjoittanut kumartaa syvään niille, jotka tajusivat ostaa I Am Klootin fantastisen Sky at Nightin re-entryksi sijalle 37. Mercury-huuma, tottakai.
Vauhdikkaimmin peruuttivat The Pretty Recklessin Light Me Up (6-22), Disturbedin Asylum (7-36) sekä Everything Everythingin Man Alive (17-59). Kokonaan ulos Top 75:stä romahti Richard Thompsonin Dream Attic sijalta 20.
2 kommenttia:
Kuinkahan paljon albumimyynnin pitää vielä tippua, että Billboard lakkaa ilmoittamasta viikkomyynnit tuhannen tarkkuudella. Kertoisi edes pyöristysperiaatteet. Lieneekö esimerkiksi tuon 12 tuhannen vaihteluväli 11500-12499 vai 12000-12999?
Erityisen häiritsevä tapaus on kaikkien aikojen (=Soundscan-ajan) matalin ykkössaldo 60 000 kpl. Kahdelle levylle on ilmoitettu tuo lukema. Vain se kerrottiin, että Justin Bieberin My World 2.0 myi enemmän kuin virallista pohjanoteerausta (olipa rumasti sanottu) hallussaan pitävä Dreamgirlsin soundtrack.
Lähetä kommentti