sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Listakatsaus, vko 39

Billboard Hot 100, Top 10

1. (3.)  Bruno Mars – Just the Way You Are
2. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (75.) Rihanna – Only Girl (In the World)
4. (1.) Katy Perry – Teenage Dream
5. (6.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
6. (4.) Taio Cruz – Dynamite
7. (5.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
8. (7.) Nelly – Just a Dream
9. (9.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
10. (16.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6

Bruno Mars
on tänä vuonna jo kolmas miesartisti, joka saa ensimmäisen ihka oman singlensä ykköseksi asti. Aiemmat kaksi ovat Taio Cruz ja B.o.B, jonka kappaleella herra Mars oli jo mukana.
Vuonna 1977 ykkösenä kävi peräti kuusi miesdebytanttia: David Soul, Bill Conti, Alan O'Day, Shaun Cassidy, Andy Gibb sekä Meco.
Olen jo aiemmin maininnut Bruno Marsin uran alkaneen samalla lailla kuin Ashantin 2000-luvun alussa. Ashanti nousi ensin kärkeen vierailemalla Ja Rulen singlellä Always on Time (2001), kakkoseksi Fat Joen What's Luvilla (2001) ja kärkeen ensimmäisellä soolosinkullaan Foolish (2002), joka hallitsikin listaa peräti kymmenen viikkoa. Siihen Mars ei pysty.
Rihannan Only Girl (In the World) kipusi 72 porrasta sijalle kolme. Täten laulajatar ohitti Top 10 -hittien määrässä Olivia Newton-Johnin. Rihannalla on vierailut mukaan lukien 16 Top 10 -noteerausta, Newton-John nettosi 15 hittiä vuosina 1974-1984, Rihannalle siihen riitti viisi vuotta.
Eminemin Not Afraid on pallotellut sijojen 14 ja 16 välillä jo parisen kuukautta. Tällä viikolla se nousi taas askelman 14:nneksi.
Only Girlin tapaan 72 pykälää petrasi Florence & The Machinen Dog Days Are Over (93-21). Draken Fancy hyppäsi 49-25 ja parhaan noteerauksensa sai myös Linkin Parkin The Catalyst (73-27).
Kings of Leonin hurjan menestyneen Only By the Nightin seuraaja Come Around Sundown ilmestyy syksymmällä. Sen ensimmäinen lohkaisu Radioactive debytoi listan sijalla 37. Yolanda Be Coolin & Dcupin We No Speak Americano on nyt myös virallinen jenkkihitti, sija 83. Muulla kielellä kuin englanniksi lauletut Hot 100 -hitit eivät ole mitenkään harvinaisia, kiitos latinotähtien, mutta italiaa ei juuri kuulla. Ainoa italiankielinen ykkönen on Domenico Modugnon Nel blu dipinto di blu vuodelta 1958.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Linkin Park – A Thousand Suns
2. (-) Trey Songz – Passion, Pain & Pleasure
3. (2.) Eminem –  Recovery
4. (-) Jamey Johnson – The Guitar Song
5. (-) Robert Plant – Band of Joy
6. (-) Weezer – Hurley
7. (3.) Various Artists – NOW 35
8. (-) Brandon Flowers – Flamingo
9. (4.) Katy Perry – Teenage Dream
10. (8.) Justin Bieber – My World 2.0

Linkin Parkin A Thousand Suns (241 000 kpl) löi r&b-tähti Trey Songzin neljännen albumin Passion, Pain & Pleasure noin tuhannella kopiolla. Songzille myyntiviikko oli uran paras, mutta Linkin Parkille kenties pieni pettymys. Bändillä oli ennestään kolme ykkösalbumia, kun Jay-Z:n kanssa tehty Collision Course (2004) lasketaan mukaan. Songzille kakkostila on toinen Top 3 -sijoitus. Viime viikon ykkönen Sara Bareillesin Kaleidoscope Heart tipahti sijalle 12.
Kantrilaulaja Jamey Johnson on ensimmäistä kertaa Top 10:ssä neljännellä albumillaan The Guitar Song. Robert Plantilla sen sijaan on menestystä sekä soolona että Led Zeppelinin kanssa vaikka muille jakaa. Alison Kraussin kanssa levytetty Raising Sand (2008) ylsi kakkoseksi ja voitti vuoden parhaan albumin Grammyn.
Epitaphille siirtynyt Weezer lienee huomannut, että indielafkalla olo saattaa tarkoittaa sitä, etteivät biisit soi radiossa entiseen tapaan. Single Memories ei ole menestynyt läheskään edellisten Weezer-sinkkujen malliin, mutta Hurleystä tuli sentään yhtyeen kuudes perättäinen Top 10 -menestys. Ykkösiä ei vielä ole.
The Killers on aina pärjännyt paremmin Euroopassa ja ennen kaikkea Brittein saarilla. Brandon Flowersin sooloalbumi käyttäytyy samoin: Britanniassa ykkönen, USA:ssa kasi.
Florence & The Machinen Lungs sai kovasti lisää henkeä hienosta VMA-esityksestä ja ponkaisi sijalta 44 14:nneksi. Lady Antebellumin Need You Now puolestaan on 34. listaviikollaan ensimmäistä kertaa Top 20:n ulkopuolella, muttei kovin kaukana (21).
Plantin ja Flowersin ohella Top 40:iin tunkeutui myös kolmas yhtyetouhuista tuttu mies: Godsmackin laulajan Sully Ernan ensimmäinen sooloalbumi Avalon debytoi sijalla 24.


Britannian singlet Top 10


1. (-) Bruno Mars – Just the Way You Are
2. (2.) Taio Cruz – Dynamite
3. (3.) Katy Perry – Teenage Dream
4. (4.) The Script – For the First Time
5. (1.) Alexandra Burke featuring Laza Morgan – Start Without You
6. (6.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
7. (-) Emma’s Imagination – Focus
8. (8.) Katy B – Katy on a Mission
9. (10.) Shontelle – Impossible
10. (-) Alex Gaudino – I’m in Love (I Wanna Do It)

Bruno Mars (oikealta nimeltään Peter Hernandez) on siis sekä Yhdysvaltojen että Britannian listaykkönen.
Puolet kärkikympin hiteistä pitävät viimeviikkoisen sijansa. Katy on a Missionilla on menossa jo neljäs viikko kahdeksantena, joten havaittavissa on selkeä missio. Sen yläpuolella debytoi Must Be the Music -sarjan voittaja Emma’s Imagination, joka sai jo toisen Top 10 -noteerauksensa. Nimen taakse kätkeytyy neito nimeltä Emma Gillespie.
Alex Gaudino tuo tuulahduksen Italiasta. Kahden biisin mash-up Destination Calabria ylsi neljänneksi vuonna 2007 ja seuraaja Watch Outkin Top 20:iin. Nyt haussa on lisää menestystä singlellä I’m in Love (I Wanna Do It). Vaikka Gaudino onkin italialainen, hän ei ole kotoisin Calabriasta vaan Salernosta.
YouTubessa lahjojaan esitellyt filippiiniläissyntyinen Charice sai ensimmäisen hittinsä (Pyramid, 17) eikä niitä montaa ole Nicole Scherzingerilläkään, vaikka Pussycat Dolls takoi meriittejä liukuhihnalta. Tälläkin kertaa avuksi tarvittiin kovin suosituksi äitynyt Enrique Iglesias, jonka Heartbeat nousi 50-13. Scherzingerin ainoa oma hitinpoikanen on Baby Love (#14, 2007). Kaikesta hupaisintahan oli, kun Jai Ho! -singlen kansainväliselle versiolle merkittiin esittäjiksi “A.R. Rahman & Pussycat Dolls featuring Nicole Scherzinger”.
Mark Ronsonin sinkkusuksee on kääntymässä laskuun jo ennen kolmannen albumin ilmestymistä, sillä The Bike Song jäi sijalle 21. Sen perässä kipuaa nimensä velvoittamana The Saturdaysin Higher (49-22). DJ Freshin Gold Dust on viettänyt jo kahdeksan viikkoa sijojen 24 ja 30 välissä. Tällä viikolla sen paikka löytyi riviltä 29.


Britannian albumit Top 10

1. (4.) Phil Collins – Going Back
2. (1.) The Script – Science & Faith
3. (-) Manic Street Preachers – Postcards from a Young Man
4. (5.) Brandon Flowers – Flamingo
5. (3.) Robert Plant – Band of Joy
6. (-) Maroon 5 – Hands All Over
7. (2.) Linkin Park – A Thousand Suns
8. (7.) Katy Perry – Teenage Dream
9. (11.) Mumford & Sons – Sigh No More
10. (6.) The xx – xx

Albumilistalla juhlitaan konkareita. Phil Collins sai ensimmäisen ykkösensä sitten Hits-kokoelman (1998), kun ITV1 lähetti kesäkuisen One Night Only -keikkatallenteen. Ykköstila on hänelle kuudes soolona, mutta viimeisin uudella materiaalilla irronnut kärkipaikka on vuodelta 1993 (Both Sides).
Manic Street Preachers jatkoi hulppeaa uraansa Postcards from a Young Manin kolmossijalla. Keskiviikon väliaikatiedot ennustivat sille jopa ykköspaikkaa, mutta kysyntä keskittyi luonnollisesti alkuviikkoon kuten fanipohjaan nojaavilla julkaisuilla on tapana. Albumi on Manicsien yhdeksäs Top 10 -menestys. Ykkösiä on yksi, This Is My Truth Tell Me Yours (1998), joka hallitsi peräti kolmen viikon ajan. Edellinen Journal for Plague Lovers (2009) käväisi uutuuden tapaan kolmantena.
Maroon 5 ei ole onnistunut säilyttämään fanejaan aivan yhtä tehokkaasti. Kahden ykkösen jälkeen yhtye saa tyytyä Hands All Overilla sijaan kuusi. Myös Misery-single (31) on otettu vastaan laimeasti.
Seal nousi Suomessa otsikoihin duetoimalla Anna Erikssonin kanssa, mutta brittipainokselta sitä esitystä on turha hakea. Joulumarkkinoita ajatellen Seal 6: Commitment aloitti vahvahkosti sijalta 11; tätä korkeammalla mies oli viimeksi vuonna 2003 albumillaan IV. Commitment on nimensä mukaisesti Sealin kuudes uutta materiaalia sisältävä levy.
Black Country Communion on kovan rockin mahtikokoonpano, jonka laulaja Glenn Hughes tiedetään ainakin Black Sabbath- ja Deep Purple -yhteyksistä. Kitaristina tiluttelee Joe Bonamassa, jonka oma albumi Black Rock kävi huhtikuussa sijalla 14.
Kitaristeista puheen ollen, Carlos Santana on taas kärrännyt studioon kaikki uudet tuttunsa ynnä vanhan kunnon Rob Thomasin. Guitar Heaven (15) on lisäksi coveralbumi eli olisiko tässä meillä voittajakonsepti?
OMD:n ensimmäinen albumi noin 14 vuoteen kantaa nimeä History of Modern (28). Myös pidemmällä Orchestral Manouvres in the Dark -nimellä tunnettu Andy McCluskeyn johtama kokoonpano on käynyt Top 10:ssäkin viidesti.
Interpolin uusi albumi ei ole kiinnostanut juuri ketään: Yhdysvalloissa 7-35, Britanniassa 10-45. Olisivat edes nimenneet sen.

Ei kommentteja: