sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Listakatsaus, vko 36

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (3.) Katy Perry – Teenage Dream
3. (2.) Taio Cruz – Dynamite
4. (4.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
5. (5.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
6. (9.) Bruno Mars – Just the Way You Are
7. (8.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
8. (7.) Mike Posner – Cooler Than Me
9. (14.) Taylor Swift – Mine
10. (16.) Ke$ha – Take It Off

Love the Way You Lien seitsemäs ykkösviikko tuli radiosoiton ansiosta, sillä myynnissä Teenage Dream oli kaukana edellä. Love the Way You Lien radiosuksee ei ole mitenkään ennätyksellistä, mutta toistaiseksi parempaa kuin pahimmilla kilpailijoilla.
Ke$ha sai jo neljännen oman Top 10 -singlensä, kun Take It Off petrasi kymmenenneksi. Niiden lisäksi hänellä on tilillään vierailijaslotti 3OH!3:n hitillä My First Kiss (#9, 2010). Neito merkittiin myös Flo Ridan Right Roundin vierailijaksi, mutta jostain syystä Billboard poisti krediitin biisin ollessa ykkösenä.
Ensimmäinen neljä Top 10 -singleä debyytiltään irrottanut artisti oli Cyndi Lauper, jonka fantastiselta She’s So Unusualilta (1983) lohkaistut neljä hittiä ylsivät kaikki itse asiassa Top 5:een. Time After Time vietti kaksi viikkoa kärjessäkin.
Kid Cudin uusi single Erase Me on viikon korkein uutuus sijalla 22. Biisillä esiintyy myös Kanye West, jonka oma single Power ylsi samalle sijalle pari kuukautta sitten.
24:nneksi edennyt Deuces on Chris Brownin kolmas R&B & Hip Hop Songs -listan ykkönen ja ensimmäinen neljään vuoteen. Kuparisen rikkoi jo debyyttihitti Run It! vuonna 2005.
Usherin Hot Tottie pomppasi Versus-ep:n myötä 88->25. Far*East Movement loikkasi sijalta 69 aina 41:nneksi kappaleellaan Like a G6, jolla vierailevat uppo-oudot kyvyt Cataracs ja Dev.
Väliviivan nimestään poistaneen Cee Lo Greenin Fuck You ehti sijalle 96 ja noussee ensi viikolla roimasti. Hän on yltänyt listalle sekä soolona että Goodie Mobin ja Gnarls Barkleyn jäsenenä. Fuck You on jo nyt miehen isoin soolohitti: Timbalandin kanssa tehty Closet Freak käväisi sijalla 99 vuonna 2002.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Katy Perry – Teenage Dream
2. (-) Fantasia – Back to Me
3. (1.) Eminem – Recovery
4. (-) Usher – Versus (EP)
5. (-) Little Big Town – The Reason Why
6. (2.) Kem – Intimacy: Album III
7. (8.) Justin Bieber – My World 2.0
8. (-) Randy Rogers Band – Burning the Day
9. (3.) Ray LaMontagne – God Willin’ & The Creek Don’t Rise
10. (-) Devil Wears Prada – Zombie (EP)

Teenage Dreamiä ostettiin viikon aikana 192 000 kpl. Se on Perryn toinen albumi ja toinen Top 10 -julkaisu. Esikoinen One of the Boys ylsi yhdeksänneksi ja on netonnut noin 1,5 miljoonan myyntilukemat.
2010 on toistaiseksi ollut miesten vuosi, sillä Teenage Dream on vasta toinen naispuolisen sooloartistin ykkösalbumi tänä vuonna. Ensimmäinen oli mainitun Ke$han Animal heti tammikuussa.
Idol-voittaja Fantasia Barrinon kolmannen albumin kakkossija on r&b-laulajattaren paras ja toinen visiitti kymppikärkeen. Esikoinen Free Yourself (2004) debytoi kahdeksantena.
Lady Gagalta omaksuttu albumi + EP = deluxe-versio -matematiikka sai pauloihinsa myös Usherin, jonka Raymond V Raymond -albumista on nyt liikkeellä kaksi versiota. Raymond V Raymond kipusi 19:nneksi ja kahdeksan biisiä sisältävä Versus debytoi neljäntenä ollen Usherin kuudes Top 10 -julkaisu. Logiikka on siis sama kuin Gagan The Fame (Monster) -projektissa. Näiden kanssa täytyy pysyä tarkkana.
Esimerkiksi 1980-luvullahan monilla albumeilla oli vain yhdeksän tai kymmenen kappaletta, joten sinänsä trendi on tuttu ja tervetullutkin. Julkaisutahti vaikuttaa vain olevan turhan tiivis, mutta ehkä itsekeskeiset starat olettavat kuluttajien kaipaavan jatkuvasti uutta musiikkia nimenomaan heiltä. Mutta miksi ihmeessä Usher rikkoi hyvän kolmen albumin ykkösputken julkaisemalla turhan ep:n, kun Raymond V Raymondillakin oli vielä tarjottavaa?
Kantriyhtyeet Little Big Town ja Randy Rogers Band debytoivat tähän asti parhailla sijoillaan viisi ja kahdeksan. Uran paras on myös The Devil Wears Pradan Zombien kymmenes tila. Se petraa pykälällä With Roots Above and Branches Below’n (2009) huippua.
Akustista poppia esittävä Christopher Ingle alias Never Shout Never aloitti sijalta 14. Harmony-albumin on tuottanut Butch Vig. Kristillisiä arvoja korostava Jeremy Camp (15) ei hänkään ollut nähnyt Top 20:iä ennen tätä viikkoa, vaikka tilillä on jo useampikin kultalevy.
Suomen ylpeys Apocalyptica on myös tietenkin ylempänä kuin koskaan uudella levyllään 7th Symphony (31). Edellinen Worlds Collide roikkui albumilistalla pitkään, vaikka paras sijoitus 59 irtosi jo debyyttiviikolla keväällä 2008.
Sufjan Stevensin yllättäen kauppoihin ilmestynyt All Delighted People -ep nousi 48->27. Miehen uusi albumikin julkaistaan lokakuussa.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Olly Murs – Please Don’t Let Me Go
2. (-) Katy Perry – Teenage Dream
3. (1.) Taio Cruz – Dynamite
4. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
5. (3.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
6. (4.) Roll Deep – Green Light
7. (-) Pepper & Piano – You Took My Heart
8. (5.) Katy B – Katy on a Mission
9. (6.) Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano
10. (7.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire

Viime vuoden X Factorissa toiseksi sijoittunut Olly Murs onnistui siinä, missä voittaja Joe McElderry ei – eli nousemaan ykköseksi debyyttisinglensä ensimmäisellä myyntiviikolla. McElderryn tielle tuppautui viime jouluna Rage Against the Machine.
Albumijulkaisu toi Katy Perryn Teenage Dreamin ladattavaksi ja suoraan listakakkoseksi.
Top 10:n kolmas uutuus on myös lähtöisin kykykisasta. Sky1-kanavan Must Be the Music -kilpailussa esiintynyt Pepper & Piano on huomattavasti kiinnostavampi löytö kuin unelmavävy-Murs ihan jo sen vuoksi, että naisduoja ei listoilla liiemmin näy. Edellinen taisi olla The Veronicas, joka kävi noin vuosi sitten sijalla 17 hitillään 4Ever.
X Factorin uusi kausi alkoi pari viikkoa sitten. Ohjelmassa versioitu Adelen Make You Feel My Love ylsi ensimmäisellä kierroksella vuonna 2008 omin avuin sijalle 26, nyt se palasi 24:nneksi. Biisin alkuperäinen esittäjä on Bob Dylan. Adelen takana jojoilee DJ Freshin Gold Dust: viisi listaviikkoa ja sijat 24, 27, 24, 27 ja 25.
Kanye Westin Power asteli sijalle 36. West on ollut mukana kolmella ykkösellä, joista yksi täysin oma (Stronger, 2007). Kollega Lil Waynellä on kolme Top 5 -hittiä vierailijana, muttei ainuttakaan Top 20 -menestystä omillaan. Right Above Itistä (37) tuli hänen toinen hittinsä pääroolissa. Ensimmäinen oli Lollipop (#26, 2008).


Britannian albumit Top 10

1. (-) Katy Perry – Teenage Dream
2. (1.) Eminem – Recovery
3. (27.) Biffy Clyro – Only Revolutions
4. (7.) Mumford & Sons – Sigh No More
5. (4.) Arcade Fire – The Suburbs
6. (-) The Pretty Reckless – Light Me Up
7. (-) Disturbed – Asylum
8. (6.) Lady Gaga – The Fame
9. (5.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
10. (2.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks

Perryn saldo oli tällä viikolla samanlainen Atlantin kummallakin puolella. Albumi rynni helpohkosti myös Britannian ykköseksi. One of the Boys ei päässyt edes Top 10:iin, vaan jäi sijalle 11, toki myi hyvin. Tällä viikolla se nousi sijalta 53 34:nneksi.
Biffy Clyron Only Revolutions loikkasi hienosti kolmanneksi eli ylemmäksi kuin kertaakaan aiemmin. Heidän parhaana listasaavutuksenaan säilyi Puzzlen (2007) kakkossija, mutta Only Revolutions on jo nyt bändin ostetuin levy.
Taylor Momsenin johtama The Pretty Reckless on saanut pari Top 40 -singleä, mutta Top 10 -sijoitus albumilistalla on pieni yllätys. Disturbedin seitsemäs tila sen sijaan ei yllätä, vaikka bändi on tätä ennen yltänyt Top 20:iin vain kerran, edellisellä albumillaan Indestructible (#20, 2008).
Kovasti asemiaan kohensi Lissien Catching a Tiger(42->12), jonka edellinen paras oli debyyttiviikon 22. sija. Hehkutettu uusi tulokas (näitä riittää jokaiselle listaviikolle) Everything Everything ylsi heti sijalle 17. Kyllä, BBC:n Sound of 2010 -väkeä.
Tulokas ei ole kuusikymppinen Richard Thompson. Dream Atticin Top 20 -sijoitus on kuitenkin soolona miehen ensimmäinen. Fairport Convention sen sijaan ylsi parhaimmillaan 12:nneksi, ja ilman Thompsonia jopa Top 10:iin.
Sijoilla 33 ja 36 on nukkeja: Murderdollsin Women and Children Last sekä ensimmäistä kertaa Top 40:ssä näyttäytyvän Goo Goo Dollsin Something for the Rest of Us. Klaxonsin Surfing the Void romahti sijalta 10 aina 38:nneksi. Katoavaista on Mercury Prize -kunnia, mutta ei pelotella tämän vuoden ehdokkaita tämän enempää.

1 kommentti:

Markus kirjoitti...

Unohdin, että Joe McElderryn ensimmäinen single The Climb itse asiassa nousi ykköseksi toisella listaviikollaan vuodenvaihteessa. Muokkasin tekstiä totuudenmukaisemmaksi.