torstai 23. syyskuuta 2010

Listanimi: Linkin Park

Kysykääpä amerikkalaiselta 2000-luvun alun nuorelta, mikä oli vuosituhannen alun paras artisti tai bändi. Vastaus voi olla esimerkiksi tyyliä *NSYNC ja Britney Spears tai Eminem ja Linkin Park.

Näkyvimmin Mike Shinodan ja Chester Benningtonin luotsaama teknologiarockyhtye on todellakin ollut hurjan suosittu jo vuosikymmenen ajan. Vuonna 1996 Los Angelesissa perustettu bändi yhdisti metallin, hip hopin ja tarttuvat rocksävelet, jos ei paremmin, niin ainakin menestyksekkäämmin kuin kukaan muu. Minne jäivät Puddle of Mudd, P.O.D. tai Limp Bizkit? Viimeksi mainittu taitaa tosin yrittää jonkin sortin paluuta.

Täytyy myöntää, että esikoisalbumi Hybrid Theory (2000) on aika hyvä levy. Iskusävelmät kuten Crawling, One Step Closer, Papercut ja erityisesti yhtyeen suurin jenkkihitti In the End ovat häpeilemättömän tarttuvia ja angstisia. Albumia kuunnellessa pystyy melkein näkemään Chester Benningtonin kitarisat. Samalla yhtyeestä tuli kertaheitolla kriitikoiden sylkykuppi. Pyh, kirjoittaisivat itse parempia rockhittejä.

Hybrid Theory on myynyt yli kymmenen miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa ja käy yhä kaupaksi tasaisesti. Se ei yltänyt viikkolistojen kärkeen, mutta vuosilistan kylläkin. Myös Hybrid Theoryn kappaleiden remiksauksista ja parista uudesta biisistä koostettu Reanimation (2002) jäi kakkoseksi, mutta sitten alkoi ykkösten putki: Meteora (2003), Jay-Z:n kanssa tehty oivaltava mash-up-albumi Collision Course (2004), Minutes to Midnight (2007) sekä juuri julkaistu A Thousand Suns ovat kaikki yltäneet paalulle.

Singlepuolella nousut ja laskut ovat luonnollisesti olleet jyrkempiä. Hot 100 -hittejä on kaikkiaan 17, joista Top 10:iin on päässyt kolme: In the End (#2, 2001), What I've Done (#7, 2006) ja Transformers-leffaa varten levytetty New Divide (#6, 2009).

Brittilistallakin meno on ollut murhaavan tehokasta, vaikka bändillä ei olekaan yhtään Top 5 -sinkkua. Top 10 -hittejä on kolme ja Top 40:iin yltäneitä 14. Jay-Z:n kanssa esitetty Numb/Encore (2004) herätti aikanaan huomiota roikkumalla Top 20:ssä 13 viikkoa putkeen, vaikka parhaaksi sijoitukseksi jäi 14. tila.

Britannian albumilistan kärjessä Linkin Park on käynyt kahdesti: Meteoralla ja Minutes to Midnightilla. Hybrid Theory ei kivunnut neljättä sijaa korkeammalle, mutta on viisinkertainen platinalevy. Vaikka The Catalyst onkin rimpuillut vain singlelistan Top 40:n jämäsijoille, A Thousand Suns aloitti hopeapallilta.

Bändin jäsenten menestyksekkäät sivuprojektit ovat jääneet vähiin. Mike Shinoda sai pari hittiä nimellä Fort Minor. Muistanette Where'd You Gon (2005)? Ai ette?

Ei kommentteja: