sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Listakatsaus, vko 38

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Katy Perry – Teenage Dream
2. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (4.) Bruno Mars – Just the Way You Are
4. (3.) Taio Cruz – Dynamite
5. (5.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
6. (6.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
7. (9.) Nelly – Just a Dream
8. (8.) Ke$ha – Take It Off
9. (13.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
10. (7.) Taylor Swift – Mine

Bruno Marsin Just the Way You Are oli ensimmäistä kertaa viikon ostetuin kappale, mutta se ei nostanut biisiä vielä Hot 100 -listan kärkipaikalle.
Far East Movementin tanssihitti Like a G6 on jo Top 20:ssa sijalla 16. G6 ei tässä yhteydessä viittaa politiikkaan, vaan Gulfstream 650 -lentsikkaan. Puhelauletaanhan siinä "I'm feeling so fly like a G6".
Viikon korkein uutuus on Selena Gomez & The Scenen A Year Without Rain (35). Muita mainitsemisen arvoisia debyyttejä: Waka Flocka Flamen ensimmäinen Top 50 -hitti No Hands (45), Michael Bublén Hollywood (55), joka on mukana Crazy Loven uudella painoksella, sekä Rihannan ensi viikon ykkössijasta kamppaileva Only Girl (In The World) [75]. Kovasti petrannee myös Florence & The Machinen VMA-bileissä esittämä Dog Days Are Over (93).
Lainaaminen on kivaa, helppoa ja kannattavaa, tietää Sean Kingston. Tällä viikolla Hot 100 -listalla debytoinut Dumb Love (84) pohjautuu Dell Vikingsin Come Go with Mehen, jättihitti Beautiful Girls (2007) toimi Ben E. Kingin Stand by Men ansiosta, ja sen seuraaja Me Love rakentui Led Zeppelinin D'yer Makerin varaan.
Eikä tässä vielä kaikki: toinen nousussa oleva Kingston-single Letting Go (Dutty Love) käyttää nerokkaasti hyväkseen Rihannan Te Amoa. Nerokkaasti siksi, että alkuperäinen biisi ei koskaan noussut Hot 100 -listalle ja on Yhdysvalloissa melko tuntematon, vaikka oli isohko hitti Euroopassa.


USA:n albumit Top 10


1. (-) Sara Bareilles – Kaleidoscope Heart
2. (3.) Eminem –  Recovery
3. (2.) Various Artists – NOW 35
4. (4.) Katy Perry – Teenage Dream
5. (1.) Disturbed – Asylum
6. (-) Stone Sour – Audio Secrecy
7. (-) Interpol – Interpol
8. (8.) Justin Bieber – My World 2.0
9. (-) Anberlin – Dark Is the Way, Light Is a Place
10. (9.) Soundtrack – Camp Rock 2: The Final Jam

Yhdysvaltojen albumimarkkinat rekisteröivät jälleen Soundscan-ajan pienimmän kokonaismyynnin, 4,83 miljoonaa levyä viikossa. Jopa viime vuonna vastaavalla viikolla kaupattiin 28 prosenttia enemmän albumeita, mutta silloin julkaistiinkin muun muassa Jay-Z:n viimeisin teos The Blueprint 3. Pelkästään sitä ostettiin 476 000 kpl.
Sara Bareilles debytoi kärjessä kolmannella albumillaan Kaleidoscope Heart, jota ostettiin 90 000 kpl. Albumia on edeltänyt hitti King of Anything, joka nousi tällä viikolla Hot 100 -listan sijalle 32. Bareillesin läpimurtolevy Little Voice (2007) ylittää miljoonan rajan näinä päivinä. Se ylsi parhaimmillaan seitsemänneksi ison Love Song -hitin (Hot 100 -listan nelonen) vanavedessä.
Billboardin Ask Billboard -palstalla lukija huomautti, että Bareillesin Little Voice palasi listan sijalle 200, joten neidolla on samanaikaisesti albumi listan kärjessä ja pohjalla. Siitä ja muustakin aiheeseen liittyvästä täällä.
Alternative-listan kärjessä pari vuotta sitten hitillään Feel Good Drag viihtynyt Anberlin on ylempänä kuin kertaakaan aiemmin uudella albumillaan Dark Is the Way, Light Is a Place. New Surrender (2008) käväisi sijalla 13.
Myös Mumford & Sonsin Sigh No More hyödynsi hiljaisen uutuusviikon ja nousi tähän asti parhaalle sijalleen 16:nneksi.
Rocklegenda Jerry Lee Lewis tupsahti paikalle numero 30 uudella duettoalbumillaan Mean Old Man. Hänen edellinen listalevynsä oli myös duettoalbumi Last Man Standing (#26, 2006), ja ensimmäinen The Golden Hits vuodelta 1964.
Robynin Body Talk Pt. 2 yllätti kaikki ponnistamalla sijalle 41. Neidon paras albumilistasijoitus ennen tätä oli Robyn Is Here -esikoisen 57. tila. Apocalyptican 7th Symphony tipahti jo sijalle 103.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Alexandra Burke feat. Laza Morgan – Start Without You
2. (3.) Taio Cruz – Dynamite
3. (2.) Katy Perry – Teenage Dream
4. (5.) The Script – For the First Time
5. (4.) Olly Murs – Please Don’t Let Me Go
6. (7.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
7. (14.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
8. (8.) Katy B – Katy on a Mission
9. (9.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
10. (-) Shontelle – Impossible

Alexandra Burken Start Without You on ensimmäinen ykköspaikkansa pitänyt sinkku sitten heinäkuun ja California Gurlsin. Väliin ehti yhdeksän yhden viikon kestänyttä.
Usherin DJ Got Us Fallin’ in Love aloitti listauransa aikanaan pysyen neljä viikkoa sijalla 20, pudoten siitä hetkeksi ja nousi nyt jopa Top 10:iin seitsemänneksi. Paikallaan pysymisen mallin taisi omaksua parhaiten Katy B:n Katy on a Mission, joka on kolmatta viikkoa kahdeksantena.
Shontelle sai Impossiblesta toisen Top 10 -sinkkunsa. T-Shirt (2009) ylsi jopa kuudenneksi.
Manic Street Preachersin (It’s Not War) Just the End of Love ylsi vain sijalle 28. Edes Stepsin Stompista napattu kelpo kertosäe ei tuupannut ylemmäs. Mutta albumin vastaanotto lienee bändille tärkeämpää.
Maroon 5:n Misery nousi viikon mittaan sijalle 30. Heillä ei ole vielä yhtään ykkössinkkua, mutta kolme Top 5 -hittiä ja kaksi ykkösalbumia.
The Scriptin vanhempi listakakkonen The Man Who Can’t Be Moved palasi Top 40:iin sijalle 35. Sen perässä on viikon kovin Must Be the Music -uutuus Missing Andyn Sing for the Deaf, jota peesasi eteläafrikkalaisen Die Antwoordin Enter the Ninja. Iyazin kolmas hitti So Big palasi sijalle 40, joka on sinkun paras noteeraus.


Britannian albumit Top 10

1. (-) The Script – Science & Faith
2. (-) Linkin Park – A Thousand Suns
3. (-) Robert Plant – Band of Joy
4. (-) Phil Collins – Going Back
5. (1.) Brandon Flowers – Flamingo
6. (3.) The xx – xx
7. (2.) Katy Perry – Teenage Dream
8. (5.) Eminem – Recovery
9. (10.) Lady Gaga – The Fame
10. (-) Interpol – Interpol

The Scriptin Science & Faith ja Linkin Parkin A Thousand Suns kävivät kiinnostavan kamppailun albumilistan herruudesta. Voittajalle ykkössija on toinen kahdesta yrittämästä, Linkin Parkilla niitä oli kaksi jo ennestään. Lopputulos oli ennakoitavissa jo sinkkubiisien menestyksestä: For the First Time on Top 5 -hitti, The Catalyst rimpuili juuri ja juuri Top 40:iin.
Suomessa ei ole koskaan ollut kärkikvartetissa neljää uutuutta, mutta Britanniassa kylläkin, edellisen kerran vajaa vuosi sitten. Tämän viikon nelikon täydentävät edellisellä, Alison Kraussin kanssa tehdyllä Raising Sand -albumilla huimaa suosiota nauttinut Robert Plant sekä kahdeksan vuoden levytystauolta coveralbumilla palannut Phil Collins. Plantilla ei ole sooloprojektiensa tiimoilta ainuttakaan ykkösalbumia, Collinsilla niitä on viisi. Britannian singlelistalla oli muuten peräti täysin uusi Top 6 keväällä 2000.
Uusista tuulista huolimatta Lady Gagan The Fame säilyi Top 10:ssä, kiitos VMA-palkintosateen. Top 10 -viikkoja on kasassa nyt 71.
Eliittiin ylsi niukasti debyyttiviikollaan myös Interpolin neljäs albumi. Saavutus on kevyehkö verrattuna Our Love to Admiren (2007) kakkossijaan. Sen sijaan Grinderman petrasi esikoisensa 23. tilasta 14:nneksi. Seuraava tavote lienee viettää listalla pidempään kuin kaksi viikkoa, johon oli viimeksi tyytyminen. Musikaalitähti Kerry Ellisin esikoinen aloitti sijalta 15.
Alempana debytoivat uusi Underworld-albumi Barking (26), Röyksoppin Senior (33) sekä yllättävän hyvin sijoittuneet The Corrs -neito Sharon Corrin Dream of You (37) ja Robynin Body Talk Pt. 2 (38). Top 40:iin palasivat Alexandra Burken Overcome (43-32) sekä Pixie Lottin Turn It Up (58-39).

Ei kommentteja: