maanantai 6. syyskuuta 2010

Listanimi: Disturbed

Music Week mainitsee tuoreessa numerossaan rockmusiikin olevan listamielessä altavastaajan asemassa, mikä on totta singlelistoilla, mutta ei niinkään albumipuolella. Sieltä löytyy myös muun muassa Disturbed.

Disturbed syntyi, kun karismaattinen laulaja David Draiman ja jo yhdessä soitellut muu bändi kohtasivat vuonna 1997. Suosio koitti jo ensimmäisen albumin The Sickness (2000) myötä. Yhtye herätti huomiota muun muassa vuoden 2001 Ozzfest-kiertueella.

Kuten eilen kirjoitin, chicagolaisbändi sai ensimmäisen Top 10 -albuminsa brittilistalla, kun heidän viides studioalbuminsa Asylum ylsi seitsemänneksi. Aiemmat Top 75 -noteeraukset ovat 41, 59 ja 20. Jo The Sickness aiheutti pientä kuhinaa, muttei listasijan veroisesti.

Yhdysvalloissa on ollut tietenkin aivan eri meno: Asylumista tulee torstaina heidän neljäs perättäinen ykkösalbuminsa. Putki alkoi Believesta (2002), joka on sertifioitu tuplaplatinalevyksi. Bändin ostetuin albumi on kuitenkin sijalle 29 yltänyt The Sickness, nelinkertaista platinaa. Indestructible (2008) pääsi Suomessakin kakkoseksi.

Single- ja hittilistojen meriitit jäävät luonnollisesti albumimenestyksen varjoon. Muutamia merkintöjä kuitenkin löytyy: Hot 100 -listalle nousseita kappaleita on viisi, brittilistan Top 75:eenkin on tuppautunut kolme singleä. Molempien rankkausten menestyksekkäin on Believen ensimmäinen lohkaisu Prayer, joka ylsi Yhdysvalloissa sijalle 58 ja brittilistan 31:nneksi. Asylumin maistiainen Another Way to Die kävi Hot 100 -listan sijalla 81.

Ei kommentteja: