tiistai 16. helmikuuta 2010

Viikon listanimi: Sade

Vuonna 1983 nigerialaisen isän ja brittiläisen äidin rakkauden hedelmä Helen Folasade Adu ponnahti kahdeksanjäsenisen funk-yhtye Priden rivijäsenistä Epic Recordsin silmille siinä määrin, että yhtiö halusi kiinnittää ainoastaan hänet sekä kaksikon Stuart Matthewman ja Paul Denman. Joukkoon liitettiin vielä kosketinsoittaja Andrew Hale. Ryhmästä tuli musiikkimaailman kiinnostavimpia nimiä, ainakin listamielessä.

Mielenkiintoiseksi Saden tekee, Adun hienon äänen lisäksi, hämmästyttävän vakaa suosio levytystauoista huolimatta. Ensimmäinen albumi Diamond Life (1984) oli heti menestys ja sisälsi muun muassa hitin Smooth Operator. Pian vanavedessä julkaistu kakkoslevy Promise nousi listaykköseksi Atlantin molemmin puolin. Sen jälkeen julkaisutahti alkoi harveta: Stronger Than Pride (1988), Love Deluxe (1992), Lovers Rock (2000) ja tuorein Soldier of Love (2010). Sopivissa väleissä toki pukattiin maailmalle kokoelma ja livelevy.

Jokainen studioalbumi ennen juuri ilmestynyttä Soldier of Lovea on rekisteröinyt vähintään triplaplatinamyynnin Yhdysvalloissa. Albumi debytoi brittilistan nelosena ja on matkalla 450 tuhannen viikkomyyntilukemiin rapakon takana. Siellä nimikappaleesta (alla) on tullut myös ihan oikea hitti.

Tauon positiivista merkitystä kaupallisesta tai taiteellisesta näkökulmasta ei koskaan kannata siis aliarvioida. Kysykää vaikka Maxwellilta, Kate Bushilta, AC/DC:ltä, Massive Attackilta – tai Axl Roselta. Huhujen mukaan D'Angelo on julkaisemassa uutta levyä kymmenen vuoden paussin jälkeen. Lisäksi odottelemme Dr. Dren mystistä seuraajaa vuosituhannen vaihteen jättimenestykselle 2001.

Ei kommentteja: