perjantai 26. helmikuuta 2010

Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta

Päivitän listat tuttuun tapaan sunnuntain listakatsauksessa, mutta mainitsen jo tässä, että Black Eyed Peas sai Yhdysvalloissa kolmannen ykkösensä The E.N.D. -albumilta, kun Imma Be nousi Hot 100 -listan kärkeen. Saavutus ei ole erityisen poikkeuksellinen – harvinainen toki –, mutta kiinnostava siksi että Black Eyed Peasin Fergie on George Michaelin ohella vasta toinen tähti, joka on onnistunut saamaan kolme ykköstä samalta levyltä sekä yhtyeen jäsenenä että soolona.

Michael Jacksonin Bad-levyltä irtosi kaikkiaan viisi ykköstä vuosina 1987–1988. Ne olivat I Just Can't Stop Loving You, Bad, The Way You Make Me Feel, Man in the Mirror ja Dirty Diana. Levyltä lohkaistiin seitsemän virallista singleä, joista vain yksi (Another Part of Me) jäi Top 10:n ulkopuolelle, 11:nneksi.

Neljään on yltänyt sekalainen ja kasaripainotteinen seurakunta. Joukkoon mahtuvat muun muassa Janet Jackson, Bee Gees, Paula Abdul ja viimeisimpänä Usher, jonka kymmenkertaiselta platinalevyltä Confessions julkaistiin ykkössinglet Yeah!, Burn, Confessions Part II ja My Boo.

Jos tarkastellaan Top 40 -hittien lukumääriä, latausmyynnin aikakaudella oma lukunsa on muutenkin jatkuvasti hämmästyttävä Taylor Swiftin Fearless. Se julkaistiin alun perin vuonna 2008 ja ensimmäiseltä versiolta saatiin Top 40 -listalle seitsemän kappaletta. Platinapainos tuotti kuusi lisää, joten summana on toistaiseksi 13. Niistä Love Story nousi neljänneksi ja You Belong with Me kakkoseksi.


Eniten Hot 100 -listan ykköshittejä yhdeltä albumilta

Michael Jackson – Bad (5)
Bee Gees – Saturday Night Fever (soundtrack) (4)
Whitney Houston – Whitney (4)
George Michael – Faith (4)
Paula Abdul – Forever Your Girl (4)
Janet Jackson – Rhythm Nation 1814 (4)
Mariah Carey – Mariah Carey (4)
Usher – Confessions (4)
Bee Gees – Spirits Having Flown (3)
Wham! – Make It Big (3)
Whitney Houston – Whitney Houston (3)
Madonna – True Blue (3)
Milli Vanilli – Girl You Know It's True (3)
Wilson Phillips – Wilson Phillips (3)
Mariah Carey – Daydream (3)
Monica – The Boy Is Mine (3)
Christina Aguilera – Christina Aguilera (3)
Justin Timberlake – FutureSex/LoveSounds (3)
Fergie – The Dutchess (3)
Rihanna – Good Girl Gone Bad (3)
Black Eyed Peas – The E.N.D. (3)

Lähteet: Pulse Music Board, Joel Whitburn: The Billboard Book of Top 40 Hits 1955-2003

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Saturday Night Feveriltä lohkaistiin vain neljä ykköstä, mutta se sisältää seitsemän. Ennen levyn ja leffan ilmestymistä ykkösinä olivat myös Bee Geesin Jive Talkin' ja You Should Be Dancing sekä Walter Murphyn A Fifth of Beethoven.

Mutta tuostahan ei ole pitkä matka kokoelmiin, joiden jokainen biisi saattaa olla ykköshitti.

Markus kirjoitti...

Hyvä täsmennys. Ja Bee Geesin esittämiä taitaa itse asiassa olla kolme noista neljästä (tai viisi seitsemästä).

Uudet painokset voidaan ottaa pienenä keplotteluna. Rihannan alkuperäinen Good Girl Gone Bad julkaistiin ilman Disturbiaa ja Take a Bow'ta. Eli sillä levyllä on periaatteessa vain yksi ykkönen (Umbrella). Samoin Usherin albumi julkaistiin alun perin ilman My Boota. Mutta toki kaikki ykköset ovat sitten nillä erikoispainoksilla.