maanantai 22. helmikuuta 2010

Viikon listanimi: Glee

Viime syksynä Foxilla alkanut tv-sarja Glee on mielenkiintoinen tuote, joka on valloittanut listoja jo Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa ja Britanniassa. Musiikkipitoisen draamakomedian ensimmäinen soundtrack nousi virallisen julkaisun myötä tällä viikolla Britannian albumilistan kärkeen sijalta 68, mikä on jyrkin loikka ykköseksi koko Top 75 -listan historiassa. Everyhit.com kertoo, että aiempi ennätys oli The Shadowsin 20 Golden Greatsin 48->1 vuonna 1977.

Gleen näyttelijät ovat kunnostautuneet Broadwayllä, esimerkiksi Lea Michele Spring Awakeningissä ja Matthew Morrison Hairsprayssä. En ole nähnyt ainuttakaan kokonaista jaksoa, mutta sarjan juoni keskittyy lukion kuoron (glee clubin) ympärille. Vertailu High School Musical -leffoihin on siis luontevaa, mutta ainakin kriitikot näyttävät olevan Gleen puolella. Sarjaa esitetään jo noin 25 maassa – ei tietenkään Suomessa, vaikka esimerkiksi Ruotsissa TV 4 sitä jo pyörittää.

Glee on kaikin tavoin erinomainen esimerkki siitä, miten digilataukset ovat mullistaneet singlelistat. Columbian julkaisema sarjan musiikki on näkynyt Yhdysvalloissa listoilla jo viime keväästä lähtien. Hot 100 -listalle on rynninyt nopeasti laskien 25 Glee-esitystä, brittilistallekin 12. Toistaiseksi korkeimmalle on noussut pilottijaksossa kuultu alla oleva versio Journeyn kasarihitistä Don't Stop Believin' (US: 4, UK: 2). Yhdysvalloissa on julkaistu kaksi Glee-albumia, jotka ovat piipahtaneet albumilistan sijoilla neljä ja kolme.

Alkuperäinen Don't Stop Believin' on saanut sarjan myötä paljon huomiota, ja käynyt kaupaksi erinomaisesti Atlantin molemmin puolin. Hot 100 -listalle sillä ei tietenkään enää ole asiaa, mutta Britanniassa kappale kävi juuri viidentenä ja sitä on ostettu digitaalisesti yli 400 tuhatta kappaletta.

Ei kommentteja: