tiistai 23. helmikuuta 2010

Lukeminen kannattaa aina

Hankin Amazonista Joel Whitburnin opuksen The Billboard Book of Top 40 Hits 1955-2003. Luonnollisesti ihan vain päteäkseni entistä enemmän nippelitiedolla. Ei vaan – on korkea aika alkaa kartuttaa alan kirjallisuuskokoelmaa. Olen nimittäin aivan liikaa internetin varassa mitä tulee britti- ja jenkkilistoihin. Ihana internet on kyllä hyvä väline, ei siinä mitään, mutta kirjojen lukeminen ja selaaminen laajentaa näkökulmaa listoihin ja populaarimusiikkiin yleensäkin. Normaalisti internetistä tulee haettua jotain tiettyä, kun taas kirjaa lukee vähän kerrallaan kannesta kanteen, ja matkalle mahtuu vaikka mitä.

En nimittäin päässyt kuin kohtaan Air Supply, kun oli pakko aloittaa lisätutkimukset. Australialaisyhtyeellä oli 1980-luvun alussa peräti kahdeksan Top 10 -sinkkua Yhdysvalloissa, joista yksi (The One That You Love) kävi kärjessäkin. Hittien määrään suhteutettuna tunnen bändin rikollisen huonosti (eli en ollenkaan). Tosin heillä ei ole yhtään Top 10 -menestystä esimerkiksi Suomessa tai Britanniassa.

Sitten etsin biisin Youtubesta. ”Ai tää on tää!” Odotan innolla, mitä eteeni vielä tuleekaan.

4 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Mulla on saman kirjan kolme vuotta vanhempi painos, yksi suosikeistani. Kuinkahan paljon listakirjojen markkinat ovat nettiaikakaudella pudonneet? Toivottavasti niitä pidetään jatkossakin julkaisemisen väärteinä.

Markus kirjoitti...

En tiedä..voisin veikata, että netti jopa edistää kirjojen kauppaa ohjaten syventävän listatiedon lähteelle.

Osaatko muuten suositella jotain vastaavanlaista opusta brittilistoista?

Niko Peltonen kirjoitti...

Itse omistan Omnibus Pressin julkaiseman teoksen The Complete Book of the British Charts - Singles and Albums. Ymmärtääkseni sitä päivitetään säännöllisesti. Oman laitokseni ostin Akateemisesta joskus 2004 ja se päättyy vuoden -03 loppuun, mutta sittemmin taisin nähdä Lontoossa ainakin parilla vuodella päivitetyn version.

Siinä on siis artistin mukaan aakkosjärjestyksessä kaikki single- ja albumilistalle nousseet julkaisut, korkein sijoitus ja listaviikkojen lukumäärä. Ylimääräiset infot ja krumeluurit kylläkin aika vähissä, rajoittuen mainintoihin tyyliin leffasta, jonka soundtrackille joku biisi on tehty. No, kestohiteiksi muodostuneista albumeista on myös tietoa, minä eri vuosina ne ovat näyttäytyneet listalla ja kuinka korkealla milloinkin.

Markus kirjoitti...

Kiitos paljon vinkistä!