keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Kymmenen vuotta eikä suotta

Minulta on kysytty miksi blogini aiheena ovat Yhdysvaltojen ja Britannian listat eivätkä Suomen. Vastaus on helppo, mutta moninainen. Ne ovat äärimmäisen kiehtovia, niistä on tarjolla paljon informaatiota ja moni lempiartisteistani tulee noista maista. Kovin vähäpätöinen seikka ei ole sekään, että Timo Pennasen Listablogi on suurin piirtein parasta, mitä Suomen listaympyröistä voi kirjoittaa.

Suomen musiikkimediasta leviää myös kuva, että britti- ja jenkkilistojen valitseminen suomalaisten asemesta on itsestään selvää. Suomen listoista on mediassa liikkeellä paljon virheellistä informaatiota ja niitä käsitellään jatkuvasti väärin tai vähätellään. Tuorein esimerkki on Aamulehden viimeisimmän Valo-liitteen vuosikymmenkatsauksesta. Siihen saatiin Billboardin vuosikymmenen artisteja käsittelevät faktat aika hyvin kohdilleen, mutta mentiin pieleen heti, kun tarina kääntyi Suomen listoihin. Jutussa sanottiin, että ”nettimusiikki on huomioitu vuodesta 2007 lähtien”. Siis albumilistalla.

Yhteen lauseeseen mahtuu pari ihmeellisyyttä. Albumilistalle ei vieläkään hyväksytä digitaalisessa muodossa hankittuja levyjä (korjatkaa, jos olen väärässä), ja sanan ”nettimusiikki” käyttö on suorastaan pöyristyttävän ylimalkaista. Onko kyse YouTube-videoista? Last.fm:n tai Spotifyn tapaisista palveluista? Digitaalisen musiikin maksullisesta tai maksuttomasta lataamisesta yleensä?

Aina ei voi onnistua, mutta lista-asioissa voisi edes joskus. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Huomasin Valo-lehden ansiosta, että en ole ollenkaan käsitellyt Billboardin vuosikymmenkatsausta.

Katsauksen voittajia olivat Eminem (artisti), Mariah Careyn We Belong Together (kappale) ja ’N Syncin No Strings Attached (albumi). We Belong Together jäi täydellisyydestään huolimatta Suomessa täysin paitsioon, ja ’N Sync Backstreet Boysin varjoon. Sentään Justin Timberlaken huolimme. Kaikki kymppikärjen albumit taisivat kyllä piipahtaa myös Suomen listalla. Albumilista painottuu vuosikymmenen alkuun, sillä albumimyynti on vähentynyt samalla kun singlemyynti on kasvanut. Peräti seitsemän kymmenestä levystä julkaistiin vuonna 2000 tai aiemmin.

Artistilistaus on hyvin r&b- ja hiphop-vetoinen, koska vuosituhannen puolivälissä oli helpompaa saada iso Hot 100 -hitti r&b:llä kuin pop- tai rock-singleillä. Samoin on yhä tänään, mutta myynnin kasvu on tasoittanut genrejen välisiä eroja. We Belong Together nettosi vuonna 2005 kaikkien aikojen kovimmat radiosoittolukemat ja vietti Hot 100 -listan ykkösenä 14 viikkoa.


Artistit

1. Eminem
2. Usher
3. Nelly
4. Beyoncé
5. Alicia Keys
6. 50 Cent
7. Nickelback
8. Britney Spears
9. Destiny’s Child
10. Jay-Z


Albumit

1. ’N Sync – No Strings Attached
2. Usher – Confessions
3. Eminem – The Eminem Show
4. Norah Jones – Come Away with Me
5. Creed – Human Clay
6. Britney Spears – Oops!...I Did It Again
7. Eminem – The Marshall Mathers LP
8. The Beatles – 1
9. Santana – Supernatural
10. Nelly – Country Grammar


Kappaleet

1. Mariah Carey – We Belong Together
2. Usher featuring Lil Jon & Ludacris – Yeah!
3. Flo Rida featuring T-Pain – Low
4. Nickelback – How You Remind Me
5. The Black Eyed Peas – I Gotta Feeling
6. Alicia Keys – No One
7. The Black Eyed Peas – Boom Boom Pow
8. Mario – Let Me Love You
9. Kanye West featuring Jamie Foxx – Gold Digger
10. Timbaland featuring OneRepublic – Apologize

Ei kommentteja: