sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Listakatsaus, vko 52

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven
2. (2.) Rihanna – Diamonds
3. (4.) The Lumineers – Ho Hey
4. (3.) Ke$ha – Die Young
5. (5.) Maroon 5 – One More Night
6. (8.) Flo Rida – I Cry
7. (9.) Justin Bieber feat. Nicki Minaj – Beauty and a Beat
8. (7.) Phillip Phillips – Home
9. (8.) Fun – Some Nights
10. (15.) Taylor Swift – I Knew You Were Trouble

Bruno Marsin Locked Out of Heaven hallitsee toista viikkoa. Pykälän pudonneessa Keshan Die Youngissa lauletaan “Let’s make the most of the night like we’re gonna die young”, joten ei ihme, että jenkkiradiot ovat vähentäneet sen soittomääriä. Jo radiolistan kärkipäätä hätyytellyt biisi alkaa siis olla poissa pelistä sillä rintamalla. Tosin on hieman outoa, että Swedish House Mafian Don’t You Worry Child (14–12) kelpaa radioihin, vaikka siinäkin lauletaan ”Heaven’s got a plan for you”.
Taylor Swiftin I Knew You Were Trouble palasi top teniin, sen korkein sijoitus on kolmas. Biisi kasvatti myyntiään kaikkein eniten. Macklemoren ja Ryan Lewisin Thrift Shop pomppasi jo 21–13 ja matkannee jokaisen esittäjänsä ensimmäiseksi top ten -hitiksi.
Imagine Dragonsin esikoishitti It’s Time loikkasi 24–19. Bändi on käynyt jo albumilistankin kakkosena. Of Monsters and Menin Little Talks rynnisti ensimmäistä kertaa top 40:iin 41–31 perässään yhtä hienon hypyn suorittanut A$AP Rockyn F**kin Problems. Hänkin on top 40:n ensikertalainen, biisillä vierailevat Drake, 2 Chainz ja Kendrick Lamar eivät ole.
Calvin Harris sai neljännen top 40 -hittinsä Sweet Nothingin noustua 44–33. Kappaleella laulaa Florence Welch. The Voice -tähti Cassadee Popen Stupid Boy debytoi 40:ntenä.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Taylor Swift – Red
2. (-) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
3. (5.) Michael Bublé – Christmas
4. (4.) One Direction – Take Me Home
5. (3.) Rod Stewart – Merry Christmas Baby
6. (-) The Game – Jesus Piece
7. (9.) Phillip Phillips – The World from the Side of the Moon
8. (8.) Blake Shelton – Cheers, It’s Christmas
9. (7.) Alicia Keys – Girl on Fire
10. (11.) Lady Antebellum – On This Winter’s Night

Taylor Swiftin Red näyttää vahvasti joulun myydyimmältä albumilta, sillä sitä ostettiin noin 208 000 kpl. Tällä kertaa taakse jäi muun muassa Bruno Marsin toinen studioalbumi Unorthodox Jukebox, josta tuli myös Marsin toinen palkintopallisuoritus.
Kärkipäässä lähes kaikki kasvattivat myyntiään edellisviikosta, neljäntenä keikkuva One Directionin Take Me Homekin viidenneksen. Kuudentena debytoi The Gamen viides albumi Jesus Piece, josta tuli hänen ensimmäinen kärkikaksikon ulkopuolelle jäänyt albuminsa.
Green Dayn trilogian kolmas osa Tré nappasi 13. tilan, mikä jäi muutaman sijan Dosin (#9, 2012) ja vähän enemmän Unon (#2, 2012) noteerauksista.
The Music of Nashville -sarjan kantripitoinen soundtrack debytoi 14:ntenä, Gleen kolmas joululevy 20:ntenä ja The Hobbit -elokuvan ääniraita 30:ntenä.
Big Boin Vicious Lies and Dangerous Rumors jäi 34:nneksi – edeltäjä Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty pääsi sentään kolmanneksi pari vuotta sitten. Tapaturmaisesti menehtyneen Jenni Riveran La Misma Gran Senora -kokoelma nappasi 38. tilan.
Monet kasvattivat myyntiään, mutta top tenin viimeviikkoiset uutuudet romahtivat: Wiz Khalifan O.N.I.F.C sukelsi 2–26, Keshan Warrior 6–35 ja Florida Georgia Linen Here’s to the Good Times 10–27. Niiden todellinen kestävyys mitataan tosin vasta vuoden vaihduttua – jouluruuhkaan on helppo hukkua.
Joulukauppa on piristänyt myyntiä niin, että yhdeksän albumia on ylittänyt miljoonan rajan tänä vuonna, tuoreimpina Take Me Home sekä Luke Bryanin toissasyksyinen Tailgates and Tanlines (32), jota on ostettu yhteensä jo lähemmäs kaksi miljoonaa.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) The Justice Collective – He Ain’t Heavy, He’s My Brother
2. (1.) James Arthur – Impossible
3. (2.) will.i.am featuring Britney Spears – Scream and Shout
4. (6.) Rihanna featuring Mikky Ekko – Stay
5. (3.) Bruno Mars – Locked Out of Heaven
6. (9.) Psy – Gangnam Style
7. (5.) Olly Murs featuring Flo Rida – Troublemaker
8. (11.) Taylor Swift – I Knew You Were Trouble
9. (4.) Gabrielle Aplin – The Power of Love
10. (7.) Rihanna – Diamonds

Tähtisikermä The Justice Collective toisti onnistuneesti Eri esittäjien Perfect Day -hyväntekeväisyysjulkaisun (#1, 1997) saavutuksen otettuaan käsittelyynsä The Holliesin He Ain’t Heavy, He’s My Brotherin. Mukana ovat muun muassa Paul Heaton, Robbie Williams ja Paul McCartney. Tuotot käytetään Hillsborough’n stadionilla vuonna 1989 tapahtuneen onnettumuuden uhrien läheisten hyväksi. Holliesin kappale yksi kolmanneksi vuonna 1969, nyt tuloksena siis joululistan ykkössija. Perfect Dayhän ei ollut jouluviikon ykkönen, se titteli meni Spice Girlsin Too Muchille.
Taylor Swift sai kolmannen top ten -singlensä I Knew You Were Troublen kivuttua 11–8. Love Story (2008) ylsi peräti kakkoseksi. Ihan hauskaa, että Swiftin kappaleen yläpuolella keikkuu Olly Mursin Troublemaker.
The Poguesin ja Kirsty MacCollin Fairytale of New York nousi 12:nneksi – samalle sijalle, jolle se ylsi myös vuosina 2008 ja 2009. Tasaista työtä. Pitbullin Don’t Stop the Party loikkasi 20–13 käytyään pari viikkoa sitten 16:ntena.
Listafoorumeillakin kirjoittelevan Alex Dayn Stupid Stupid debytoi 25:ntenä. Se on hänen kolmas top 40 -singlensä ja kumpikaan niistä aiemmista ei ole viettänyt listalla viikkoa kauempaa. Forever Yoursin nelossija on paras vain yhden listaviikon saavuttaneen sinkun sijoitus koskaan.
Willy Moonin Yeah Yeah loikkasi toistaiseksi korkeimmalle sijalleen 28:nneksi. Pieneksi netti-ilmiöksi kohonnut pakistanilaisen One Pound Fish Manin One Pound Fish kipusi 47–29. Siinä meille uusi Gangnam Style kaikin puolin.
Brightonlais-dj Burnsin Lies nousi neljännellä listaviikollaan kahdeksan sijaa 32:nneksi. Aiemmin on jäänyt mainitsematta, että hän oli mukana jo Tinchy Stryderin Off the Recordilla (#24, 2011). Ellie Gouldingin Figure 8 hyppäsi 49–33. Sen edeltäjä Anything Could Happen ylsi viidenneksi.
Chris Rean jouluklassikko Driving Home for Christmas palasi tutusti top 40:iin ja sijalle 36. Sen korkein sijoitus on 33:s.

 
Britannian albumit, Top 10

1. (4.) Emeli Sandé – Our Version of Events
2. (2.) Olly Murs – Right Place Right Time
3. (3.) Michael Bublé – Christmas
4. (1.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
5. (8.) Neil Diamond – The Very Best of
6. (7.) Rihanna – Unapologetic
7. (6.) One Direction – Take Me Home
8. (5.) Rod Stewart – Merry Christmas Baby
9. (9.) Robbie Williams – Take the Crown
10. (10.) Pink – The Truth About Love

Emeli Sandén Our Version of Events ei ole koko listauransa aikana tipahtanut kertaakaan ulos top tenistä ja nyt se kruunasi huikean vuotensa olemalla joulun ostetuin albumi. Levyä on ostettu yli miljoona kappaletta. Nyt saavutettu ykkösviikko on sen kuudes.
Listan kärkipäästä ei tietenkään löydy lainkaan uutuuksia, joten on kiva poimia muutamia loppuvuoden roikkujia ja nousijoita. The Scriptin kolmas albumi kipusi neljä sijaa 15:nneksi, vaikka tuore Six Degrees of Separation -single ei koskaan yltänyt top 30:iin tahollaan.
Girls Aloudin Ten-kokoelma nousi 32–22. Se debytoi melko keskinkertaisesti yhdeksäntenä, mutta näyttää saavuttavan kuitenkin kohtuullisen myynnin. Rod Stewartin Storyteller-kooste kipusi sivuamaan listauransa korkeinta sijoitusta (31).

Ei kommentteja: