torstai 16. helmikuuta 2012

Säännöt uusiksi

Billboard on jo muutaman vuoden tuskaillut Hot 100 -listan nykyoloissa ongelmallisen sääntöviidakon kanssa. Kun sinkku voidaan ladata tuosta noin klik vain, eivätkä hyllymetrit ja tavaran saatavuus tuota ongelmia, kappaleiden elinikä on pidentynyt määrittelemättömäksi. Tästä viikosta lähtien Hot 100 -listalle päästäkseen kappaleen ei enää tarvi olla ajankohtainen radiosuosikki vaan mikä tahansa top 50 -pisterajan ylittävä biisi on Hot 100 -kelpoinen. Vanhasta tutusta recurrent -säännöstä pidetään silti kiinni, eli sijoille 51–100 ei ole asiaa, jos hitillä on yli 20 listaviikkoa ja sen viikkopisteet ovat laskussa.

Jos ette ymmärtäneet, niin ei se mitään, minäkään en ole vielä oppinut kaikkia Hot 100 -sääntöhienouksia.

Muutos joka tapauksessa toi Whitney Houstonin I Will Always Love Youn (1992) sijalle seitsemän, I Wanna Dance with Somebodyn (1987) 35:nneksi ja Greatest Love of Allin (1987) 41:nneksi. Kaikki ylsivät aikoinaan ykkösiksi.

Muutoksen todellinen koetinkivi nähdään ensi jouluna, jolloin selviää antaako Billboard Mariah Careyn All I Want for Christmas Is Youn (1994) kaltaisten ikonisten joululaulujen nousta mukaan. Muuten muutoksella ei ole kovin dramaattista vaikutusta listaan – käytännössä vanhojen biisien hurjia myyntipiikkejä nähdään vain kuolemantapausten tai aivan erityisten tv-esiintymisten johdosta. Tällä hetkellä top 50 -rajan saavuttamiseksi pelkän myynnin avulla biisin pitää kuitenkin myydä kymmeniä tuhansia kappaleita.

Ei kommentteja: