keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Listanimi: Leonard Cohen

Leonard Cohen nostettiin esiin jo edellisessä postauksessa, mutta jatketaan hänestä. Old Ideas -albumista tulee tänään nimittäin 77-vuotiaan Cohen uran ensimmäinen USA:n top teniin yltänyt albumi.

1960-luvultä lähtien levyttänyt kanadalainen ei ole nauttinut USA:ssa kummoista suosiota eikä koskaan avannut Hot 100 -listan ovea. Albumilistallekin hän on yltänyt ainoastaan yhdeksästi, yleensä top sadan alapuolelle. Ennen Old Ideasin kolmostilaa hänen korkein sijoituksensa oli Songs from a Roomin (1969) 63. sija.

Brittilistahistoriaa tuli jo raapaistua mutta mainitaan kertaukseksi, että Old Ideasin kakkostila sivuaa hänen uransa parasta, joka tuli Songs from a Roomilla. Hänen kaksi muuta top ten -albumiaan ovat Songs of Leonard Cohen (#10, 1968) sekä Songs of Love and Hate (#4, 1971). Top 40 -merkintöjä onkin sitten jo iso liuta, kaikkiaan 12.

Ainoa singlelistamenestys on Hallelujah, joka nousi 36:nneksi loppuvuodesta 2008. Samaan aikaan kahta kärkipaikkaa hallitsivat Alexandra Burken ja Jeff Buckleyn versiot tuosta kappaleesta.

Cohen oli jopa hämmästyttävän suosittu Suomessa 1980-luvulla. Esimerkiksi Various Positions (1984) jäi brittilistan 52:nneksi ja kotimaassa Kanadassa peräti 60:nneksi, mutta nousi meillä kakkoseksi ja myi kultaa. Vetoapua antoi isoksi hitiksi äitynyt Dance Me to the End of Love, jota ei ole koskaan nähty USA:n, Britannian tai Kanadan myyntilistoilla.

Ei kommentteja: