torstai 23. helmikuuta 2012

Listanimi: Chris Brown

Siitä on jo seitsemän vuotta, mutta se tuntuu tapahtuneen eilen – Chris Brownin läpimurto nimittäin. Run It valtasi Hot 100 -listan kärkipaikan syksyllä 2005, Brownin ollessa 16-vuotias.

Michael Jacksonia ja Usheria ihannoivalle Brownille tarjottiin levytyssopimusta samana päivänä kun hän oli käynyt esittäytymässä Def Jamin väelle, mutta yrityskauppojen myötä lopullinen koti löytyi Jive Recordsilta, jonka tallissa olivat jo Britney Spears sekä Justin Timberlake.

Scott Storchin tuottama Run It julkaistiin siis vuonna 2005 ja Brown oli heti huipulla. Eponyymiltä esikoisalbumilta (#2, 2005) lohkaistiin vielä kaksi muuta top ten -jenkkihittiä, seitsemänneksi yltänyt Yo (Excuse Me Miss) sekä kymmenentenä käynyt Say Goodbye.

Exclusive-seuraajan (#3, 2007) taival alkoi yskähdellen, kun Wall to Wall (2007) jäi Hot 100 -listan sijalle 79. Toiseksi sinkuksi bongattiin nopeasti tuolloin kultaa vuolleen T-Painin avustama Kiss Kiss, joka palautti Brownin ykköseksi. With You ja Forever saavuttivat molemmat kakkossijan ja välissä Brown ehti duetoida Jordin Sparksin uran kimaltavimman hetken, voimaballadi No Airin (#3, 2008).

Henkilökohtaisen elämän ongelmat (mm. monesti raportoidut riidat Rihannan kanssa) ja näyttelijähaaveet veivät Brownin fokuksen pois musiikista, mutta jotenkin hän onnistui julkaisemaan uransa parhaat sinkut I Can Transform Ya (#20, 2009) ja Deuces (#14, 2010). Graffiti -albumi (2009) oli kuitenkin karmea kaupallinen floppi miljoonamyyntiin tottuneelle Brownille.

Paluu muodostui sitäkin komeammaksi: I Can Transform Yan konseptilla jatkanut Look at Me Now -single (#6, 2011), paitsi palautti Busta Rhymesin Hot 100 -listan kärkipäähän, myös pohjusti F.A.M.E. -albumille Brownin uran ensimmäisen albumilistan paalupaikan. Tanssibiitin rinnalla hän julkaisi muutaman r&b-radioita kutkuttaneen sinkun, kuten She Ain't Youn (#26, 2011).

Nyt tulevalla viikolla F.A.M.E.:n jatko-osalta Fortunelta lohkaistu Turn Up the Music debytoi Hot 100 -listan kymmenentenä ollen Brownin uran kymmenes top ten -hitti. Ykkösiä on kaksi, mainitut Run It sekä Kiss Kiss. Albumilistalta hänellä on vain top ten -merkintöjä, sillä flopannut Graffitikin kävi seitsemäntenä.

Britannian sinkkuistalla Brownin taru on ollut samankaltainen, mutta siellä hänen tanssisinkkunsa Beautiful People (#4, 2011) sekä Yeah 3x (#6, 2010) saivat hurmioituneemman vastaanoton. Ykkösiä ei vielä ole yhtään, Run It sekä Chipmunkin kanssa duetoitu Champion (2011) nousivat hopeasijalle. Top ten -sinkkuja on kuitenkin aika kasa, kaikkiaan seitsemän, tuoreimpana Pitbullin kanssa vedetty International Love (#10, 2012). Huomiotavaa on, että isot jenkkihitit Kiss Kiss ja Look at Me Now jäivät sijoille 38 ja 44.

Britannian albumilistalta on esittää Exclusiven kolmas ja F.A.M.E.:n kymmenes sija.

Ei kommentteja: