maanantai 13. helmikuuta 2012

Kaikkein suurin ääni on poissa

Whitney Houston menehtyi siis viime lauantaina 48-vuotiaana. Henkilökohtaisesti hän ei merkinnyt minulle yhtä paljon kuin Michael Jackson -vainaa, mutta silti poismeno pysäytti hetkeksi.

Houston oli todellinen listojen supertähti etenkin USA:ssa. Hänen seitsemän Hot 100 -ykköshitin putkensa on yhä lyömätön ja sellaisena pysyykin taas ainakin hetken, kun Katy Perrykin jäi viiteen.

Nuo seitsemän ykköstä vuosina 1985–1988 ovat: Saving All My Love for You, How Will I Know, Greatest Love of All, I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me), Didn't We Almost Have It All, So Emotional sekä Where Do Broken Hearts Go. Näiden lisäksi ykkösiksi nousivat I'm Your Baby Tonight (1990), All the Man I Need (1991), tuolloin ennätykselliset 14 viikkoa hallinnut I Will Always Love You (1992) sekä Exhale (Shoop Shoop) elokuvasta Waiting to Exhale (1995). Top ten -hittejä siunaantui rutkasti tuon jälkeenkin. Esimerkiksi Faith Evansin ja Kelly Pricen kanssa esitetty Heartbreak Hotel (1998) vietti kakkosena kolme viikkoa.

Ysärin lapsena Whitneyn albumeista minulle läheisin on viimeksi mainitun hitin sisältävä My Love Is Your Love, jolta lohkaistiin vielä kaksi neloseksi yltänyttä hittiä It's Not Right But It's Okay ja My Love Is Your Love sekä I Learned from the Best, eräs hänen hienoimmista balladeistaan.

USA:n albumilistalta Houstonilla on tietenkin esittää niin ikään hurjia saavutuksia. Vaikka hänen nimiinsä kreditoitu, mutta lukuisia esittäjiä sisältävä gigasuksee The Bodyguard (1992) jätettäisiin huomiotta, ykkösiä on kolme: Whitney Houston (1985), Whitney (1987) sekä paluualbumi I Look to You (2009). Kaksi ensin mainittua viettivät kärjessä kumpikin yli kymmenen viikkoa, 14 ja 11.

Britannian singlelistalla Houstonilla on huomattavasti vähemmän ykkösiä, mutta rutkasti top ten -menestyksiä. Ykkösiäkin on toki neljä: Saving All My Love for You, I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me), One Moment in Time (1988) sekä I Will Always Love You. Kärkikymppiin hän ylsi vielä paluuhitillään Million Dollar Bill (#5, 2009), hieno biisi sekin.

Albumilistan paaluja on toistaiseksi kaksi: Whitney sekä The Greatest Hits -kokoelma (2000). Ensi viikolla hän saattaa napata kolmannen Emeli Sandén nenän edestä, riippuen siitä mihin levyyn kysyntä kohdistuu. USA:n listoja seuraavat Houston-fanit esittivät jopa typerän ennustuksen siitä, että The Bodyguard palaisi siellä listakärkeen – sehän on hyvin tiukasti aikaan sidottu soundtrack-julkaisu eikä ole edes käynyt listoilla vuoden 1997 jälkeen. Sen sijaan The Greatest Hits saattaa hyvinkin palata top viiteen. Sen korkein sijoitus on juuri viides.

I Will Always Love You on tätä kirjoitettaessa ylivoimaisesti USA:n Itunesin ladatuin kappale ja vienee myyntilistan kärkipaikan, mutta Hot 100 -listalle sillä ei tietenkään ole asiaa.

Ei kommentteja: