sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Listakatsaus, vko 7

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
2. (1.) Adele – Set Fire to the Rain
3. (4.) Flo Rida – Good Feeling
4. (3.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
5. (5.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
6. (8.) Jessie J – Domino
7. (10.) Tyga – Rack City
8. (12.) Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars – Young, Wild & Free
9. (7.) LMFAO – Sexy and I Know It
10. (6.) Bruno Mars – It Will Rain

Hyvin tutun kuuloinen, mutta silti erinomainen poplaulu (What Doesn't Kill You) Stronger on Kelly Clarksonin kolmas ykköshitti A Moment Like Thisin (2002) ja tasan kolmen vuoden takaisen My Life Would Suck Without Youn jatkoksi. Mikään noista ei liene hänen tunnetuin kappaleensa, vaan se taitaa olla Since U Been Gone (#2, 2005).
Stronger kasvatti radiosoittoaan kaikkein eniten nousten radiolistalla 18 sijaa 15:nneksi ja oli viikon ostetuin biisi. Clarkson esiintyy yhdessä Jason Aldeanin kanssa Grammy-gaalassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Gaala on saanut ylleen melko tummanpuhuvan varjon Whitney Houstonin poismenon myötä. Mainittakoon tässä, että Houstonin tällä hetkellä hyvin myyvät kappaleet eivät ole Hot 100 -kelpoisia, mutta myyntilistoille ne kelpuutetaan, kuten albumit tietenkin albumilistalle.
Tygan Rack City sekä Snoop Doggin ja kumppaneiden Young Wild and Free saavuttivat omat enkkansa nousten seitsemänneksi ja kahdeksanneksi.
Madonnan, Nicki Minajin ja M.I.A.:n Give Me All Your Luvin’ debytoi 13:ntenä. Se on popin kuningattaren 56. listamerkintä ja niistä peräti 49 on päätynyt top 40:iin. Jos biisi etenee ykköseksi (epätodennäköistä), Madonnasta tulisi historian iäkkäin kärkeen yltänyt naisartisti. Sitä titteliä pitää hallussaan jäähyväiskiertueiden kuningatar Cher, jonka nyt jo klassikoksi luettava Believe nousi ykköseksi suunnilleen 13 vuotta sitten esittäjänsä ollessa reilusti yli 52-vuotias.
Listahistorian iäkkäin ykkösartistihan on Louis Armstrong, joka oli Grammy-palkitun Hello Dollyn (1964) aikaan 63-vuotias.
Glee Cast lauloi Michael Jacksonin hittejä ja versio Smooth Criminalista debytoi 26:ntenä. Alkuperäinen Smooth Criminal ylsi seitsemänneksi alkuvuodesta 1989 ja Alien Ant Farmin näkemys 21:nneksi vuonna 2001. Myös Human Nature (56) listautui kolmatta kertaa, niistä korkeimmalle on päätynyt SWV:n versio Right Here/Human Nature (#2, 1993).
Poprock-ryhmä Funin ja Janelle Monáen We Are Young soi Chevroletin mainoksessa ja hyppäsi 63–41. Ensi viikolla se lienee huomattavasti korkeammalla.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Lana Del Rey – Born to Die
3. (-) Leonard Cohen – Old Ideas
4. (4.) Various Artists – 2012 Grammy Nominees
5. (6.) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 21
6. (9.) Drake – Take Care
7. (2.) Tim McGraw – Emotional Traffic
8. (-) Fred Hammond – God, Love and Romance
9. (18.) LMFAO – Sorry for Party Rocking
10. (16.) Rihanna – Talk That Talk

Albumilistan ykkössija pysyi varmoissa käsissä: Adelen 21 johtaa 19:ttä viikkoa ja kasvatti taas myyntiään viisi prosenttia yli 120 000 kappaleen. Kakkosena, noin 45 000 kpl jäljessä tuli Lana Del Reyn ensimmäinen varsinainen albumi Born to Die. Neidon digi-EP käväisi top 20:ssa tammikuussa.
Leonard Cohen tulikin jo käsiteltyä edellisessä postauksessa. Viikon pakollinen gospel-debyytti tulee Fred Hammondilta, joka sai God Love and Romancesta ensimmäisen top ten -albuminsa. Marvin Sapp, Hammondin entinen yhtyetoveri Commissionedin riveistä, on yltänyt peräti kakkoseksi.
Super Bowl -huumaa: Madonnan Celebration -kokoelma palasi 24:nneksi ja LMFAO:n Sorry for Party Rocking hyppäsi yhdeksän sijaa ysiksi. Niiden parhaat sijoitukset ovat seitsemäs ja viides ja molemmat ovat kultalevyjä.
Gotyen Making Mirrors oli tähän asti saatavilla vain digitaalisesti ja nyt fyysinen albumijulkaisu siivitti sen 20:nneksi. Metallican Beyond Magnetic EP koki saman kohtalon ja palasi 29:nneksi. Eli kyllä joku vielä cd-levyjäkin hankkii.
Etta James saavutti postuumisti uransa ensimmäisen top 40 -albumin The Best of: The Millennium Collectionin noustua 42–32. Sitä on ostettu liki miljoona kappaletta.


Britannian singlet, Top 10

1. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (1.) David Guetta featuring Sia – Titanium
3. (-) Will.i.am feat. Mick Jagger & Jennifer Lopez – T.H.E.
4. (4.) Jessie J – Domino
5. (2.) Alyssa Reid featuring Jump Smokers – Alone Again
6. (5.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
7. (6.) Cover Drive – Twilight
8. (7.) Rizzle Kicks – Mama Do the Hump
9. (8.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
10. (9.) Lana Del Rey – Born to Die

Kansallisuuksista on puhuttu Gotyen, siviilissä Wouter De Backerin, ja Kimbran kohdalla jo monesti, mutta nyt on taas syytä mainita, että tällä viikolla australilaisilla on eräällä tapaa kaksoisjohto Britannian singlelistalla Somebody That I Used to Know’n noustua kärkeen ja Titaniumin annettua periksi kakkoseksi. Sialla on Gotyen tapaan Australian kansalaisuus. Somebody That I Used to Know on tietenkin Gotyen ja Kimbran ensimmäinen listaykkönen Britanniassa.
David Guettaa ykkössijan menettäminen tuskin harmittaa, sillä selustaa varmistaa Nicki Minajin laulama Turn Me On, joka hyppäsi jo 11:nneksi.
Mick Jagger palasi top teniin yli 26 vuoden tauolta vierailemalla Will.i.amin T.H.E. (The Hardest Ever) -singlellä, joka debytoi kolmantena. Se on Black Eyed Peasistä tutun Will.i.amin uran korkein sijoitus sooloartistina. Hänellä on kaksi neloseksi yltänyttä sinkkua, molemmat Cheryl Colen kanssa: Heartbreaker (2008) ja 3 Words (2010). Sekä Jennifer Lopez että Jagger ovat käyneet kärjessä, Jagger yhdessä David Bowien kanssa (Dancing in the Street, 1985).
Monessa maassa ykköseksi paukahtaneesta Madonnan Give Me All Your Luvin’ -kappaleesta on tulossa rouvan kaikkien aikojen brittilistalimbo. Viime viikolla se ei päässyt mukaan sääntöjen puitteissa, mutta nyt se sai taakseen kokonaisen myyntiviikon ja jäi katastrofaalisesti 37:nneksi. Jopa edellistä kokoelmaa ennakoinut Celebration (2009) ylsi top teniin, peräti kolmanneksi.
Madonnaa peesaa Lil Waynen Mirror, josta saattaa Bruno Marsin avustuksella kehkeytyä Weezyn uran suurin brittihitti pääroolissa. Tällä hetkellä sitä manttelia kantaa jenkkiykkönen Lollipop (#26, 2008).


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Lana Del Rey – Born to Die
2. (-) Maverick Sabre – Lonely Are the Brave
3. (-) Paul McCartney – Kisses on the Bottom
4. (3.) Ed Sheeran – +
5. (4.) Adele – 21
6. (-) Van Halen – A Different Kind of Truth
7. (6.) Jessie J – Who You Are
8. (2.) Leonard Cohen – Old Ideas
9. (5.) Coldplay – Mylo Xyloto
10. (9.) David Guetta – Nothing But the Beat

Lana Del Reyn Born to Dien myynti pysyi erinomaisella tasolla, eivätkä viikon kovat uutuudet kyenneet suistamaan sitä kärjestä. Hopeasijan vei Paul McCartneyn nenän edestä Maverick Sabre, joka on saalistanut jo muutaman pienen singlehitin. Lonely Are the Brave on räppäri-laulajan ensimmäinen kunnon albumijulkaisu.
Maccalla albumeita piisaa joka sormelle. Kisses on the Bottomin kolmossija on hänen parhaansa sitten Flaming Pien (1997) kakkostilan. Ykkösiä on soolona neljä ja vielä yksi sekä Linda McCartneyn että Wingsin kanssa.
Lisää veteraaneja: Van Halen ei ollut käynyt top tenissä ikiaikoihin, eli 17 vuoteen (Balance), ja saavutti A Different Kind of Truth -paluualbumillaan uransa korkeimman sijoituksen eli kuudennen tilan. Top ten -paikka on ylipäätään bändin toinen.
Ihan nuoria eivät enää ole Pet Shop Boysinkaan pojat. B-puolikokoelma Format debytoi 26:ntenä. Kaksikolla on lukuisista hittialbumeistaan huolimatta vain yksi ykkönen, Very (1993).
Young Gunsin ensimmäinen top 40 -albumi Bones ylsi 19:nneksi ja niukasti top 20:n ulkopuolelle jäi Mark Lanegan Bandin Blues Funeral. Laneganin meriittilistalle ei siis vieläkään voida lisätä top 20 -merkintää. 21. sija on joka tapauksessa hänen parhaansa. Isobel Campbellin kanssa levytetty Hawk nappasi 29. tilan toissa vuonna.
The Black Keys sen sijaan menetti top 20 -neitsyytensä (22–17). Etta James saavutti USA:n tavoin myös Britanniassa ensimmäisen top 40 -sijoituksensa postuumisti, sillä At Last -kokoelma nousi 47–22.
Goldfrappin singlekokoelma jäi 33:nneksi ja Air sai kuin saikin jatkettua top 40 -ketjuaan Le voyage dans la lunen pinnistettyä 35:nneksi. Molemmat bändit ovat käyneet korkeimmillaan kakkosena.

Ei kommentteja: