sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Listakatsaus, vko 9

Billboard Hot 100, Top 10

1. (-) Katy Perry – Part of Me
2. (2.) Adele – Set Fire to the Rain
3. (7.) Whitney Houston – I Will Always Love You
4. (1.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
5. (17.) Adele – Rolling in the Deep
6. (3.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
7. (11.) Adele – Someone Like You
8. (6.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
9. (-) Nicki Minaj – Starships
10. (-) Chris Brown – Turn Up the Music

Katy Perry ei aivan saavuttanut kuutta ykköstä Teenage Dream -albumilta, mutta ainahan on mahdollista julkaista laajennettu versio, ja kas: Part of Me tupsahti suoraan Hot 100 -listan kärkeen ylivoimaisen myynnin ansiosta. Se on Perryn uran seitsemäs ykköshitti. Billboard ei silti laske, että ykkösistä kuusi olisi samalta albumilta, vaikka toisaalta ovathan ne, siltä deluxe-painokselta.
Teenage Dream -sinkuista ainoa ykkössijaa vaille jäänyt The One That Got Away ylsi sekin kolmanneksi.
Ykkösdebyytti ei vieläkään ole ihan jokaviikkoinen tapaus. Viime vuonna niitä nähtiin kaksi: Britney Spearsin Hold It Against Me ja Lady Gagan Born This Way.
Whitney Houstonin I Will Always Love You ehti hypätä jopa kolmanneksi ennen väistämätöntä nopeaa poistumistaan listalta. Täten siitä tuli eräs harvoista kaksi kertaa top 5:n valloittaneista kappaleista. Kuten on tullut mainittua, Chubby Checkerin The Twist ylsi jopa ykköseksi sekä 1960 että 1962.
Houstonin How Will I Know (1985) palasi 49:nneksi, takavuosien ykköshitti sekin.
Adelen Rolling in the Deep rynnisti takaisin viidenneksi, mikä on ennätys – yksikään kappale ei ole ollut top kympissä vietettyään listalla 59 viikkoa. Macarena (1996) palasi top teniin 55. listaviikollaan. Someone Like Youkin petrasi seitsemänneksi, joten Adelella on yhtä aikaa harvinaisesti kolme top ten -hittiä.
Nicki Minajin Starships debytoi yhdeksäntenä. Sen sijaan toinen hänen tähdittämänsä kappale, Madonnan Give Me All Your Luvin’ näyttää hyytyvän nopeasti: 10–39.
Chris Brown saavutti uransa kymmenennen top ten -hitin Turn Up the Musicin aloitettua kymppipaikalta. Ykkösiä on kaksi: Run It (2005) sekä Kiss Kiss (2007).
Selena Gomez and the Scenen Love You Like a Love Song nappasi myyntispurtin ansiosta yli puolen vuoden venyneen listauransa korkeimman noteerauksen (22). One Directionin menestyssingle What Makes You Beautiful debytoi 28:ntenä ja samoilla sijoilla pyörii myös The Wantedin Glad You Came (25–23). Poikabändit ovat virallisesti palanneet.
Flo Ridan ja Sian Wild Ones nousi 57–45 ja Bruno Marsin Runaway Baby debytoi 50:ntenä. Listan hännillä nähdään Deadmau5in uran ensimmäinen Hot 100 -hitti, Greta Svabo Bechin laulama Raise Your Weapon.


USA:n albumit, Top 10


1. (1.) Adele – 21
2. (6.) Whitney Houston – Whitney: The Greatest Hits
3. (3.) Various Artists – NOW 41
4. (9.) Adele – 19
5. (8.) Various Artists – 2012 Grammy Nominees
6. (2.) Van Halen – A Different Kind of Truth
7. (5.) Paul McCartney – Kisses on the Bottom
8. (30.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (19.) Lady Antebellum – Own the Night
10. (41.) The Civil Wars – Barton Hollow

21. ykkösviikosta tuli 21:n listauran merkkipaalu. Sitä ostettiin hämmästyttävät 730 000 kpl, joka on vuodenaikaan nähden aivan mieletön luku ottaen huomioon, että albumi on yli vuoden vanha ja ennen tätä sen paras viikkomyynti oli alle 400 000 kpl. Lisäksi 21 ykkösviikkoa on Soundscan-ajan (1991 tähän päivään) ennätys.
Grammy-huumassa vastaavanlaisia myyntihuippuja on nähty 2000-luvulla pari kertaa: Santanan Supernatural (1999) merkkautti 583 000 kpl ja Norah Jonesin Come Away with Me (2002) 620 000 kpl. Molemmat albumit ovat myyneet pitkälti yli kymmenen miljoonaa kopiota. 21:n saldo näyttää nyt 7,3 miljoonaa.
Eikä siinä vielä kaikki: 19-esikoinen kipusi neljänneksi ja saavutti niin ikään uransa korkeimman viikkomyynnin ja samalla kahden miljoonan rajapyykin.
Staravoimin haudan lepoon saatetun Whitney Houstonin kokoelma pyyhälsi kakkoseksi saavuttaen parhaan sijoituksensa. Sitä on ostettu hieman yli kaksi miljoonaa. Houstonin esikoisalbumi (1985) hyppäsi top 40:iin sijalle 37 ja The Bodyguard (1992) pari sijaa alemmas.
Grammy-gaalassa kultaisessa smokissa laulaneen Bruno Marsin Doo-Wops & Hooligans (2010) tuplasi myyntinsä ja palasi top teniin liki vuoden tauon jälkeen. Sen korkein sijoitus on kolmas. Vielä muhkeammin loikkasi niin ikään esiintyneen The Civil Warsin Barton Hollow: 41–10, joka on folkpopryhmän uran paras eli ensimmäinen top ten -paikka. Useampaan kertaan Grammy-lavalle nousseen Foo Fightersin Wasting Light kipusi 59–21.


Britannian singlet, Top 10


1. (3.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (2.) Emeli Sandé – Next to Me
3. (1.) DJ Fresh featuring Rita Ora – Hot Right Now
4. (5.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
5. (4.) David Guetta featuring Sia – Titanium
6. (6.) Jessie J – Domino
7. (16.) Nicki Minaj – Starships
8. (11.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
9. (-) Gym Class Heroes featuring Neon Hitch – Ass Back Home
10. (8.) Will.i.am feat. Mick Jagger & Jennifer Lopez – T.H.E.

Gotyen läpimurtohitti Somebody That I Used to Know kipusi takaisin singlelistan kärkeen. Ykkösviikko on sille toinen.
Muualla top viidessä Wild Ones ja David Guettan ja Sian Titanium vaihtoivat paikkoja – ensin mainittu nousi toistaiseksi korkeimmalle sijalleen neljänneksi. Guetta sai toisenkin sinkkunsa top teniin, kun Turn Me On loikkasi kahdeksanneksi.
Kaikkiaan kolmella artistilla on kaksi biisiä top tenissä, sillä Turn Me Onin laulava Nicki Minaj saavutti Sian tavoin kaksi perättäistä slottia tämän viikon kärkikymmenikössä. Starships on neidon viides top ten -merkintä, ja hänen parhaiten sijoittunut biisinsä soolona. Super Bass (2011) ylsi kahdeksanneksi.
Gym Class Heroesin kummallinen singlelistasuksee jatkuu myös Britanniassa. Sikäläisen Neon Hitchin avustama Ass Back Home debytoi yhdeksäntenä ja on projektin viides top ten -sinkku. Kaikkein kummallista on, että heillä ei ole ainuttakaan alemmaksi jäänyttä eli siis tilastoista löytyy pelkkiä top ten -merkintöjä.
Brit Awards -esiintyjä ja palkittu Ed Sheeran loikkasi kahdella singlellään sijoille 11 ja 17 ja The A Teamkin pomppasi 65–33. LMFAO:n Sexy and I Know It rynnisti tv-näkyvyyden siivittämänä 25–16. Cher Lloydin Want U Back eteni toistaiseksi parhaalle sijoitukselleen 25:nneksi.
Coldplayn Charlie Brown palasi 30:nneksi ja Jay-Z:n sekä Kanye Westin jenkkihitti Ni**as in Paris debytoi 37:ntenä. Jason Derülon Breathing ja Iion laulajana tunnetun Nadia Alin päivitetty näkemys omasta Rapture-kappaleestaan nousivat muutaman viikon kärkkymisen jälkeen viimein top 40:iin 35:nneksi ja 40:nneksi. Iion versio viimeksi mainitusta ylsi kakkoseksi vuonna 2001.


Britannian albumit Top 10


1. (3.) Adele – 21
2. (1.) Emeli Sandé – Our Version of Events
3. (5.) Ed Sheeran – +
4. (2.) Lana Del Rey – Born to Die
5. (4.) Gotye – Making Mirrors
6. (11.) Coldplay – Mylo Xyloto
7. (9.) Adele – 19
8. (6.) Maverick Sabre – Lonely Are the Brave
9. (23.) Florence & The Machine – Ceremonials
10. (8.) Jessie J – Who You Are

21 ylitti neljän miljoonan myydyn levyn rajan Britanniassa ja palasi sen sekä kahden Brit-palkintonsa kunniaksi albumilistan ykköseksi, nappaamaan 21. paalunsa myös Britanniassa.
Muista Brit Awards -esiintyjistä Coldplay, Florence and the Machine ja Rihanna rekisteröivät hyvät nousut. Whitney Houstonin kokoelmat vaihtoivat asemia: seitsemäntenä ollut The Greatest Hits romahti 36:nneksi ja The Essential kipusi 17:nneksi.
Band of Skulls debytoi upeasti 14:ntenä toisella varsinaisella albumillaan Sweet Sour. LMFAO:n korkeimmillaan kahdeksantena piipahtanut Sorry for Party Rocking nousi 46–21. Sen taakse asettui Brit Awardsien elämäntyöpalkinnon vastaanottanut Blur The Best of -kokoelmallaan (#3, 2000). Sitä on ostettu yli miljoona kappaletta.
Skottibändi Simple Mindsin kuuden levyn X5-kooste (28) käsittää yhtyeen viisi ensimmäistä studioalbumia sekä livevetoja ja remiksauksia sisältävän albumin. Heillä on yhdeksän top ten -albumia, joista peräti viisi ykköstä 80- ja 90-luvuilta.

Ei kommentteja: