tiistai 21. helmikuuta 2012

Paluu menneisyyteen

Kun artistista tulee iso tähti, mediassa on tapana liiotella hänen menestystään. Mainitsin Aamulehden jutun, jossa Adelen 21:n kerrottiin myyneen 39 miljoonaa kappaletta. Ja vielä tänäkin päivänä jokaisen 3 Doors Downin kaltaisen jenkkibändin levyarviossa mainitaan harhaisesti, että ”tämäkin varmaan myy miljoonia”.

Tuskin. Miljoona albumia on USA:ssa nimittäin melkoisen hankala saavuttaa – siihen ei yltänyt yksikään jenkkirockyhtye viime vuonna, ei edes Foo Fighters. En laskisi Coldplaytä ja Mumford & Sonsia jenkkirockiksi.

Tästä vuodatuksesta pääsemmekin aivan sujuvasti päivän aiheeseen, eli tietenkin Adeleen. 121 viikkoa USA:n albumilistalla roikkunut 19 (2008) nousi tällä viikolla yhdeksänneksi, mikä on hyvin harvinaista yli sata listaviikkoa keränneelle albumille. Temppu on tosin helpottunut vuoden 2009 jälkeen, kun vanhat katalogijulkaisut otettiin varsinaiselle albumilistalle.

Listaviikoissa mitaten iäkkäin top ten -albumi on The Beatlesin 1 (2000), joka piipahti viime vuonna top tenissä 249. viikollaan, mutta 19 on historian neljänneksi pisimpään listalla viihtynyt top ten -palaaja. Michael Jacksonin Thriller (1982) nähtiin mukana 238. ja The Sound of Music -soundtrack (1965) 148. listaviikollaan.

I Will Always Love You palasi tällä viikolla sääntömuutoksen ansiosta Hot 100 -listan top kymppiin. Tapaus ei ole aivan uniikki, sillä kerran listahistoriassa on palattu jopa kärkeen asti – asialla Chubby Checkerin The Twist (1960 ja 1962). Vain yksi kappale on kuitenkin yltänyt toisella kerralla korkeammalle kuin ensimmäisellä, Queenin Bohemian Rhapsody kakkoseksi vuonna 1992. Tuolloin biisi julkaistiin uudelleen legendaarisen Wayne's World -leffan ansiosta.

Otsikkoon sopivasti muistutan vielä brittiyhtye Blurin paluusta julkisuuteen tämäniltaisessa Brit Awards -gaalassa. Bändi on yhä ainoa neljä pystiä samana iltana voittanut ryhmä tai artisti. Tuo tapahtui vuonna 1995, eivätkä he ole sen jälkeen Brit Awards -lavalle astuneetkaan. Adele voittanee tänään kaikki kolme kategoriaa, joissa on ehdolla (brittiläinen naisartisti, single, albumi).

Ei kommentteja: