tiistai 4. lokakuuta 2011

Listanimi: Pink Floyd

Maailman suurin rockyhtye -kisan palkintosijoista taisteleva (tai taistellut, bändihän on hajonnut) Pink Floyd ilmaantui tällä viikolla Britannian albumilistalle kolmella albumillaan; The Dark Side of the Moon (1973) palasi 11:nneksi, Wish You Were Here (1975) 43:nneksi ja The Wall (1979) 44:nneksi. Noista kolmesta vain Wish You Were Here on käynyt listan kärjessä, The Dark Side of the Moonin paras on kakkos- ja The Wallin kolmossija.

Muutenkin luettelo Watersin ja Gilmourin väen ykkösalbumeista ovat kiinnostavaa luettavaa: Atom Heart Mother (1970), Wish You Were Here, The Final Cut (1983), The Division Bell (1994) sekä Pulse (1995). Ykkösiä on kertynyt siis ainoastaan viisi, vaikka top ten -albumeita on yhteensä peräti 16, joukossa kaikki studioalbumit, ja platinarajat ovat paukkuneet poikkeuksetta – esimerkiksi The Dark Side of the Moon on Britannian historian kuudenneksi myydyin albumi.

Vielä kiinnostavampaa on tutkailla sinkkumenestystä. Bändillä on vain kaksi top ten -sinkkua, Another Brick in the Wall (#1, 1979) sekä See Emily Play (#6, 1967). Syynä toki lähinnä se, että monelta albumilta ei irroitettu ainuttakaan sinkkua tai korkeintaan yksi, kuten The Wallilta. The Division Belliltä lohkaistut Take It Back ja High Hopes/Keep Talking ylsivat sijoille 23 ja 26.

USA:ssa The Dark Side of the Moon äityi vieläkin legendaarisempaan menoon ja nousi ykköseksi asti. Sitä on myyty arviolta 17 miljoonaa kappaletta ja se on viettänyt virallisella albumilistalla pidempään kuin mikään muu julkaisu – 741 viikkoa putkeen vuosina 1973–1988, ja sitten katalogijulkaisut jo diskattiinkin pariksikymmeneksi vuodeksi.

RIAA:n tilastojen mukaan The Wall on sertifioitu 23-kertaiseksi platinalevyksi, mutta koska kyseessä on kunnon tupla-albumi, sen todellinen myynti ei ole 23 miljoonaa, vaan suunnilleen puolet siitä.

Pink Floydillä on USA:ssa kuusi ykköstä, viimeisin Echoes-kokoelma (2001), ja kaikkiaan yhdeksän top ten -albumia. Hot 100 -listalla näkyy niin ikään heidän haluttomuutensa irroittaa (myynti)singlejä: Another Brick in the Wall ylsi kärkeen ja Money (1973) 13:nneksi, mutta niiden lisäksi löytyy vain kolme muuta Hot 100 -merkintää, tuoreimpana Take It Backin 73. tila.

Ei kommentteja: