tiistai 11. lokakuuta 2011

”jar of heart on paskaa”

Lukijoiden suusta kuulet totuuden – otsikon totuuden esitti eräs hakusanoilla tänne eksynyt nettivaeltelija.

Ottamatta kantaa Christina Perrin Jar of Heartsin hyvyyteen, sain kipinän kirjoittaa tämän vuoden trendeistä. Poimin viisi listoilla mielestäni vahvasti näkynyttä tai pian näkyvää trendiä. Voitte ottaa kantaa näihin niin halutessanne.

Sooloartistien balladit
Tämä on selkeä trendi, sillä sooloartistien esittämiä hitureita tai keskitempoisia balladeita ovat listat väärällään. Edellä mainitun Perrin lisäksi Adele, Ed Sheeran, Birdy, Lady Gaga, James Morrison sekä juuri brittilistan 20:nneksi noussut Charlene Soraia vain muutamia mainitakseni. Kuka olisi uskonut että vuonna 2011 sekä britti- että jenkkilista valloitetaan kappaleella, jossa kuullaan vain laulua ja pianoa (Someone Like You)? Mutta missä viipyy vanhan koulukunnan rockballadi?

Poikabändien paluu
Britanniassa tämä nähtiin jo viime vuonna, mutta USA:ssakin saatiin pitkästä aikaa albumilistan top teniin uusi poikaryhmä (Mindless Behavior) ja One Directionin What Makes You Beautiful soi pian Suomenkin radioasemilla. Varautukaa tähän.

Dubstep-vetoinen tanssimusa
Tuskin breikkaa Suomessa YleX-yleisön ulkopuolella ja USA:ssakin ehkä melko laimeasti, sillä lähimmäksi sikäläistä dubstep-hittiä voisi luokitella Britney Spearsin alkuvuoden ykkösen Hold It Against Me. Skrillex on myynyt ihan kivasti albumeita. Eivätkä ne Britanniankaan suuruudet ole aivan dubstepia itseään, vaikka Nero, Chase & Status sekä DJ Fresh ammentavat sen ympäriltä.

Eurodancelta kuulostava r&b-pop
Luonnehdintaa kirjoittaessani ajattelin Examplea, joka on tyylin todellinen ilmentymä, mutta myös Pitbull, LMFAO ja Chris Brown sujahtavat tähän kategoriaan, samoin David Guetta. Musatyyli on Suomessakin todella suosittua, mutta markkinointiresursseja siihen käytetään hyvin vähän ja sinkkuhitit saavat jäädä elämään omaa elämäänsä. Tinie Tempahin keikkaa todistaneena en voi ymmärtää tätä, sillä meno oli takuulla kovempaa kuin monen markkinointipanostuksista nauttivan keskivertoyhtyeen keikalla.

Vanha on uusi nuori
Doris Day, Tony Bennett, Barbra Streisand ja Dolly Parton ovat kukin juuri saaneet top ten -albumin Britanniassa. Tulossa on vielä muun muassa Tom Waitsiä ja Cheriä, jonka albumilla vierailee Lady Gaga. Toki varttuneet ostavat enemmän albumeita kuin nuoret, mutta myös nuoret ostavat vanhusten, ja ennen kaikkea vanhoja, levyjä, mistä esimerkkinä Nirvanan Nevermindin paluu brittilistan viidenneksi. Goo Goo Dollsin 13 vuotta vanha Iris nousi TV-huomion ansiosta sinkkukolmoseksi. Monet kokoelmat myyvät jatkuvasti hyvin USA:ssa, kuten Michael Jacksonin Number Ones, Journeyn Greatest Hits, The Beatlesin 1 sekä Lynyrd Skynyrdin The Very Best of. Sen sijaan uudella rockilla on vaikeuksia saavuttaa yleisöä fanilauman ulkopuolelta.

Ei kommentteja: