sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Listakatsaus, vko 40

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (2.) Adele – Someone Like You
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (6.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
7. (8.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
8. (10.) Lady Gaga – You and I
9. (7.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (25.) LMFAO – Sexy and I Know It

Hot 100 -listalla valmistaudutaan Adelen Someone Like Youn valtakauteen, sillä sen radiokannatus kasvaa hurjaa vauhtia ja biisi on ohittamassa Moves Like Jaggeria myyntilistalla. Tällä viikolla Moves Like Jagger on kuitenkin vielä Hot 100 -listan ykkösenä, nyt neljättä kertaa.
LMFAO saavutti uuden top ten -hitin pitkäikäisen Party Rock Anthemin seuraksi, kun Sexy and I Know It pyyhälsi 15 pykälää ylöspäin kymmenenneksi.
Rihannan tahti ei hiivu: pari viikkoa siitä, kun Cheers (Drink to That) kampesi top teniin ilmestyi kokonaan uusi biisi We Found Love (16). Se on Rihannan 31. ja Calvin Harrisin ensimmäinen Hot 100 -hitti. Yhteistyö on hyvinkin luonteva, sillä skotti lämmittelee Rihannaa tämän Loud-kiertueella.
Lil Waynen mentori, Cash Money -kollektiivin perustaja sekä Big Tymersin jäsen ym. ym. Birdman jaksaa puffata firmansa porukkaa, tai ehkä tässä tapauksessa toisin päin, sillä Y. U. Madillä (68) vierailevat Lil Wayne sekä Nicki Minaj. Birdman ei ole koskaan käynyt Hot 100 -listan top tenissä, mutta Big Tymersin Still Fly (2002) piipahti 11:ntenä.
Gleen vetovoima ei ole entisensä: muutamasta listautuneesta kappaleesta korkeimmalle ylsi Tom Jones -versiointi It's Not Unusual (65).


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Tony Bennett – Duets II
2. (1.) Lady Antebellum – Own the Night
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Demi Lovato – Unbroken
5. (3.) Lil Wayne – Tha Carter IV
6. (-) Needtobreathe – The Reckoning
7. (-) Mindless Behavior – #1 Girl
8. (-) Gavin DeGraw – Sweeter
9. (9.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
10. (-) Pearl Jam – Pearl Jam Twenty (Soundtrack)

Legendaarisen Tony Bennettin Duets II -albumia ostettiin 179 000 kpl, mikä riitti niukasti Lady Antebellumin lyömiseen. Bob Dylanin Together Through Life -albumillaan pari vuotta sitten asettama ikäennätys rikkoutui reippaasti yli 17 vuoden marginaalilla. Bennett on myös listahistorian iäkkäin top 10 -albumin saavuttanut artisti, se titteli tuli jo edellisellä Duets: An American Classic -albumilla (#3, 2006). Duets II on Bennettin neljäs top 10 -albumi ja siis ihan ensimmäinen ykkönen. Levyllä vierailevat Amy Winehousen lisäksi muun muassa Lady Gaga, Michael Bublé sekä Mariah Carey.
Bennettiltä kului noin 54 vuotta ennen kuin hän nousi albumilistan kärkeen, sillä hän debytoi aikoinaan vuonna 1957 albumilla Tony. Miten on, joutuuko esimerkiksi Rihanna odottamaan vuoteen 2059?
Tälläkään viikolla ei ole pulaa uutuuksista. Disney-tähti Demi Lovato on saanut uransa suurimman sinkkuhitin Skyscraper-kappaleesta ja nyt hänen kolmas albuminsa debytoi neljäntenä. Lovaton paras sijoitus on kakkonen.
Kristillisen rockyhtyeen Needtobreathen top ten -tili avautui The Reckoningin kuutossijan voimin. Ensimmäistä kertaa top tenissä on luonnollisesti myös Mindless Behavior, sillä #1 Girl on teini-ikäisen r&b-ryhmän esikoinen. Hyvin nuori, 14-vuotias, on myös 12:ntena debytoinut Cody Simpson. Australilaispojan EP-mittainen Coast to Coast heittää haasteen Justin Bieberin suuntaan.
Gavin DeGraw’lle top ten -käynti on toinen. Sweeter jäi pykälällä Gavin DeGraw -albumin kolmisen vuotta sitten saavuttamasta sijoituksesta. Sen sijaan Sweeterin edeltäjä Free (2009) jäi 19:nneksi. Uudesta noususta voidaan kiittää Not Over Youta, josta on tullut ihan kunnon pophitti. Se eteni Hot 100 -listalla 63-50.
Pearl Jamille tuli kymppi täyteen sijalla kymmenen, sillä Twenty-leffan soundtrack on heidän kymmenes top ten -albuminsa. Ykkösiäkin on kertynyt kunnioitettavat neljä. Thrice saavutti neljännen top 20 -sijansa Major/Minorin debytoitua 18:ntena, mutta top ten -paikkoja ei ole vielä siunaantunut. Heritage (19) toi Opethin ensimmäistä kertaa top 20:iin.
Tori Amos on tottunut top ten -sijoihin, mutta Night of Hunters jäi 24:nneksi. Tosin parin vuoden takainen jouluinen Midwinter Graceskään ei kiinnostanut kuin 66. sijan edestä ja edellisestä jalometallialbumista (Scarlet’s Walk) on kulunut jo yhdeksän vuotta. Amosilla on seitsemän top ten -albumia, parhaana Boys for Pelen (1996) kakkossija.
Kohuttu, tai ainakin dissattu, superbändi SuperHeavy todisti, että kokonaisuus ei todellakaan yleensä ole osiensa summa: Mick Jaggerin, Dave Stewartin, Joss Stonen, A.R. Rahmanin sekä Damian Marleyn muodostama ryhmä jäi 26:nneksi. Jokaisella paitsi Rahmanilla on useampia top ten -albumeita joko soolona tai yhtyeen keulakuvana. Rahmankin oli mukana neloseksi yltäneellä Slumdog Millionaire -soundtrackilla (2008).
The Jayhawksin Mockingbird Time ilmestyi USA:ssa vasta viime viikolla ja debytoi hienosti 38:ntenä ollen bändin ihan ensimmäinen top 40 -albumi.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (re) Goo Goo Dolls – Iris
4. (1.) Dappy – No Regrets
5. (3.) One Direction – What Makes You Beautiful
6. (5.) James Morrison – I Won’t Let You Go
7. (4.) Jason Derülo – It Girl
8. (8.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
9. (6.) Pixie Lott – All About Tonight
10. (13.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters

Jo loppukesästä mantereen valloittanut Loca People (What the Fuck) on ensimmäinen espanjalaisperäinen ykkönen sitten DJ Sammyn Bryan Adams -coverin Heaven (2002). Sak Noelilla ei tietenkään ole aiempia listamerkintöjä.
Moves Like Jagger joutui siis jonottamaan kakkossijalla jo viidettä kertaa yhtä monen eri ykkösen takana, mutta ensi viikon tilanne näyttää sen kannalta hyvältä.
X Factorin voima on entisellään. Tosin viime viikolla kykykisanäkyvyyden ansiosta top teniin noussut Damien Ricen Cannonball romahti 9-34. Nyt kärkipäähän hoilattiin Goo Goo Dollsin Iris vuodelta 1998, joka on kokenut lataushuuman aiemminkin ollen säännöllinen vieras alempana listalla. Biisi on noussut top 75:een nyt neljään eri otteeseen ja saavutettu kolmas tila on luonnollisesti sen paras sekä Goo Goo Dollsin ainoa top ten -merkintä. Ronan Keating lauloi Iriksen 15:nneksi vuonna 2006.
Bad Meets Evilin Lighters nousi kolme sijaa kymmenenneksi ja toi Bruno Marsille kuudennen top ten -hitin. Marsilla on ylipäätään seitsemän listasingleä, joten ainoastaan Marry You on jäänyt vaille top ten -glooriaa. Sen paras sijoitus on 11:s.
Delilahin Go ylitti top 20 -aidan ja LMFAO:n vauhdikkaasti etenevä vastustamaton Sexy and I Know It palasi listalle sijalle 20. Tulisiko siitä bändin kolmas ykkönen?
Emeli Sandén taannoinen kakkonen Heaven oli Itunes-alessa ja nousi 28-22. Rockbändi You Me at Six ylsi kolmatta kertaa top 40:iin kappaleella Loverboy (39, ei Mariah Carey -cover). Top 20 on vielä saavuttamatta.


Britannian albumit Top 10

1. (-) James Morrison – The Awakening
2. (1.) Kasabian – Velociraptor
3. (2.) Ed Sheeran – +
4. (3.) Adele – 21
5. (re) Nirvana – Nevermind
6. (-) Blink 182 – Neighborhoods
7. (7.) David Guetta – Nothing but the Beat
8. (6.) Example – Playing in the Shadows
9. (4.) Joe McElderry – Classic
10. (11.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans

James Morrisonilta ei odotettu mitään vähempää kuin ykkössijaa, vaikka hänen kolmesta albumistaan keskimmäinen Songs for You, Truths for Me (2008) joutui tyytymään kolmospaikkaan. The Awakeningin paalu on siis Morrisonin toinen.
Blink-182:n paluusingle Up All Night floppasi käytännössä kaikkialla, mutta Neighborhoods-albumi debytoi kuudentena. Triolla on nyt kolme top ten -albumia, parhaana Take Off Your Pants and Jacketin (2001) nelossija.
Uudelleenjulkaisut ovat päivän sana. Nirvanan Nevermind täytti 20 vuotta ja ylsi tällä viikolla korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Edellinen paras oli seitsemäs sija, jonka se saavutti kahdesti vuonna 1992. Nevermind ei ole ollut Britanniassa maineensa veroinen jättimenestys, sillä myynti näyttää tällä hetkellä noin miljoonaa. Nirvanan saldoa koristavat toki In Uteron (1993) sekä Unplugged in New Yorkin (1994) ykkössijatkin.
Myös toinen epäykkönen, Pink Floydin Dark Side of the Moon, paketoitiin (taas) uudelleen. Se on eräs brittilistahistorian menestyneimmistä albumeista huolimatta siitä, ettei siis ole yltänyt viikkolistojen kärkeen. Lätyn edellisestä top 75 -sijoituksesta on vain viitisen vuotta ja top tenissäkin käytiin vuonna 1993.
Mastodonin nousujohtoinen listaura jatkuu ainakin vielä: The Hunter petrasi reilusti Crack the Skyen (2009) 34. tilaa. Girls Aloud -tyttö Nicola Roberts sen sijaan joutui tyytymään paikkaan numero 17. Ei ole hän Cheryl Cole, vaikka kuinka yrittäisi.
Joe Bonamassalta tulee levyjä useammin kuin moni maksaa tv-lupaa: Viimeisen kolmen vuoden aikana on julkaistu ainakin yhdeksän Bonamassa-albumia, jos mukaan lasketaan Black Country Communionin kaksi levyä. Don’t Explainilla (22) kumppanina on 1990-luvulla uraa luonut Beth Hart. Ovatkohan kaikki albumit tekijänsä mielestä hyviä?
Ensi viikon todennäköinen jenkkiykkönen J Cole porhalsi Britanniassakin suoraan 25:nneksi ilman sinkkuhittejä. Räppäri kuuluu Jay-Z:n Roc Nationin kaaderiin.
Wilcolla oli kolme top 40 -sijoitusta ilman top 30 -paikkaa. The Whole Love ponnisti sen aidan yli juuri 30:nneksi. Porcupine Treen nokkamies Steven Wilson sooloili sijalle 34.
Adelen 19 putosi ensimmäistä kertaa sitten tammikuun puolen välin top tenin alapuolelle.

Ei kommentteja: