sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Listakatsaus, vko 44

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (6.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
3. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
4. (4.) LMFAO – Sexy and I Know It
5. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
6. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
7. (7.) David Guetta featuring Usher – Without You
8. (8.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
9. (97.) Drake featuring Nicki Minaj – Make Me Proud
10. (9.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem

Someone Like Youn viides ykkösviikko ei ollut aivan kirkossa kuulutettu, sillä Rihannan We Found Love kiri myynnissä jo melko kauas edelle. Vastapainoksi Adelen biisi jatkoi nousuaan radiosoitossa.
Rihanna on siis matkalla kohti 11. ykköstään ja kuten todettua, We Found Love on Calvin Harrisin ensimmäinen jenkkihitti. Ykköseksi päästyään We Found Lovesta tulee ensimmäinen triplan (Suomen, Britannian ja USA:n ykkössijan) saavuttanut kappale sitten Lady Gagan Poker Facen (2008).
Foster the Peoplen Pumped Up Kicks joutui kahdeksan kolmosviikon jälkeen pudottautumaan viidenneksi.
Cash Moneyn piiri pienenee pienenemistään – kolmikko Lil Wayne, Nicki Minaj ja Drake on levyttänyt keskenään ainakin lähemmäs kymmenen Hot 100 -listalle noussutta kappaletta. Nyt Draken ja Minajin Make Me Proud nousi 97. sijalta yhdeksänneksi.
Jo viime sunnuntain brittilistalle ehtinyt Justin Bieberin joulusinkku Mistletoe aloitti sijalta 11 ja ensi viikoksi on tulossa Usherin kanssa tulkittu The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire). Glögiaika siis.
Coldplayn Paradise sai videon ja nousi 15:nneksi, pykälän päähän Every Teardrop Is a Waterfallin parhaasta noteerauksesta. Mylo Xyloto on luonnollisesti ensi viikon albumilistan ykkönen. Kelly Clarksonin albumi lienee kakkonen, ja Mr. Know It All petrasi sekin takaisin top 20:iin 19:nneksi. Jay-Z:n ja Kanye Westin Ni**as in Paris jäi vielä rajan taakse (21).
Flo Rida saattaa sittenkin saada vielä top ten -hitin, sillä Good Feeling nousi 42-31. Meillä se on jo top 20 -radiohitti. Biisissä käytetään Aviciin Levelsiä, joka puolestaan perustuu Etta Jamesin Something's Got a Hold on Mehen. Jamesillä ei ole yhtään top 20 -hittiä.


USA:n albumit, Top 10

1. (2.) Adele – 21
2. (-) Casting Crowns – Come to the Well
3. (4.) Scotty McCreery – Clear as Day
4. (1.) Evanescence – Evanescence
5. (6.) Tony Bennett – Duets II
6. (9.) Lil Wayne – Tha Carter IV
7. (8.) Lady Antebellum – Own the Night
8. (-) Joe – The Good, the Bad, the Sexy
9. (3.) Five Finger Death Punch – American Capitalist
10. (5.) Lauren Alaina – Wildflower

Adelen 21 on viettänyt jenkkilistalla 35 viikkoa, eikä pudonnut neljättä sijaa alemmas. Se nappasi nyt niukasti 13. ykkösviikkonsa, mikä on uuden vuosituhannen ennätys. 21 ylitti myös neljän miljoonan myydyn levyn rajan. Aplodeja!
Vuonna 1999 perustettu hartaan kristitty rockyhtye Casting Crowns on ehtinyt vierailla top tenissä jo kolmesti aiemmin, parhaanaan kakkospaikka, jonka saavutti myös Come to the Well. Tähän asti jokainen studioalbumi on sertifioitu joko kulta- tai platinalevyksi.
Muuten top viiden sijoitukset olivat alennusmyynnissä. Scotty McCreeryn Clear as Day menetti myynnistään yli kolmanneksen edellisviikkoon verrattuna, mutta nousi pykälän. Evanescence koki normaalin 70 prosentin pudotuksen ja on tämän viikon neljäs kannoillaan niin ikään myynnissä takapakkia ottanut Tony Bennettin Duets II.
Keskiraskaan sarjan r&b-laulaja Joe ei ole saanut isoja pophittejä noin kymmeneen vuoteen, mutta albumisuosio pysyy yhä top ten -tasolla. The Good, the Bad, the Sexy debytoi kahdeksantena ja on miehen viides top ten -albumi. My Name Is Joe (2000) sekä Ain’t Nothing Like Me (2007) ylsivät kakkosiksi asti.
Jane’s Addictionin The Great Escape Artist jäi 12:nneksi. Bändin ainoa top ten -noteeraus on nelosena piipahtanut Strays -paluualbumi (2003).
M83:n Hurry Up, We’re Dreaming ylitti kaikki odotukset 15:nnellä sijallaan. Päinvastaiseksi yllätykseksi voidaan nimetä Fall Out Boyn laulajana tunnetun Patrick Stumpin popahtava sooloalbumi Soul Punk (47).
Taannoin sijalla 12 käynyt LMFAO:n Sorry for Party Rocking hyödynsi hiljaisen uutuusviikon ja nousi kahdeksan porrasta 23:nneksi.
Skrillex -mania ei ole vielä levittäytynyt kunnolla Eurooppaan, mutta USA:ssa varsin epäkaupallisella dubstep-projektilla kulkee: Scary Monsters and Nice Sprites on noussut tasaisesti jo muutaman viikon ja majailee nyt 69:ntenä.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Professor Green featuring Emeli Sandé – Read All About It
2. (-) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
3. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
4. (6.) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
5. (4.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
6. (3.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
7. (8.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (-) Rizzle Kicks – When I Was a Youngster
9. (2.) The Wanted – Lighting
10. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts

Rap-artisti Professor Green oli ehtinyt jo kahdesti sinkkulistan top viiteen ja kerran albumilistan kakkoseksi ennen kuin singlelistalta irtosi ensimmäinen ykkössija. Read All About Itillä vierailee Emeli Sandé, joka sai niin ikään ensimmäisen ykkösensä. Soolohitti Heaven kävi kakkosena loppukesästä.
Huolellisesti vierailuilla uraansa pönkittänyt Labrinth piipahti kolmantena reilu vuosi sitten sinkulla Let the Sunshine. Nyt Earthquakelle oli pedattu hyvät asemat: mahtava tuotanto ja vieraana Tinie Tempah, mutta se joutui silti tyytymään kakkospaikkaan. Tinie Tempahilla on jo kaksi ykköstä, Pass Out (2010) ja Written in the Stars (2010), joka muuten debytoi listalla samalla viikolla kuin mainittu Let the Sunshine.
Samaa musiikkityyliä edustaa myös kasina debytoiva Rizzle Kicksin When I Was a Youngster. Kahdeksas sija on ryhmälle jo ennestään tuttu, sillä myös esikoishitti Down with the Trumpets ylsi tuolle paikalle. Parhaiten heidät tunnetaan varmaankin vierailusta Olly Mursin taannoisella ykkösellä Heart Skips a Beat.
Ed Sheeranin kolmas hitti Lego House hivuttautuu varmoin askelin kohti top teniä (18-12). Coldplayn Paradise on uutuus sijalla 14, sillä vaikka se on ollut myynnissä jo muutaman viikon, kylkiäisenä tarjottu mahdollisuus tilata koko Mylo Xyloto -albumi aiheutti diskauksen. Viva la Vida (2008) kävi samantyyppisessä tilanteessa kaupaksi debyyttiviikollaan paalun arvoisesti, mutta rekisteröi sen vuoden alhaisimman ykkösmyynnin. Coldplayllä on 11 top ten -sinkkua. Paradisen lisäksi Rihanna-yhteistyö Princess of China debytoi 33:ntenä.
Cobra Starship tutustuu brittilistaan toista kertaa, ja iso jenkkihitti You Make Me Feel petrasi pykälän Good Girls Go Badin (2009) 17. sijaa. Bruno Mars esitti Runaway Babyn X Factorissa ja sitähän latailtiin ihan kivasti 19. sijan verran. Toinen herran kappale, Marry You, nousi kuusi pykälää 24:nneksi. Doo-Wops & Hooligans tuplasi myyntinsä ja kiipesi albumilistan neloseksi.
Beyoncén Countdown petrasi kymmenen porrasta 39:nneksi.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Coldplay – Mylo Xyloto
2. (1.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
3. (-) Michael Bublé – Christmas
4. (9.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (-) Kelly Clarkson – Stronger
6. (2.) Matt Cardle – Letters
7. (5.) Ed Sheeran – +
8. (4.) Adele – 21
9. (3.) Steps – The Ultimate Collection
10. (-) Tom Waits – Bad as Me

Mylo Xyloton ykköspaikka oli tietenkin selvä, mutta sitä ostettiin julkaisuviikolla paljon vähemmän kuin Viva la Vida or Death and All His Friendsiä (2008). Coldplaystä tuli kuitenkin Oasiksen ohella toinen bändi, jonka viisi ensimmäistä studioalbumia ovat debytoineet ykkösinä.
Michael Bublén ajoissa julkaistu joulualbumi Christmas löytynee melko monen sukan uumenista, joten tämän viikon kolmossija tuskin jää lätyn viimeiseksi sanaksi – onhan sen edeltäjä Crazy Love (#1, 2008) eräs 2000-luvun myydyimpiä levyjä.
Kelly Clarksonin meno jatkuu vahvana. Kahden kolmos- ja yhden kakkossijan (My December, 2006) jatkoksi Stronger debytoi viidentenä ja Mr. Know It All paransi asemiaan singlelistalla.
Adelen 21 joutui pois mukavuusalueeltaan top viidestä, mutta piti takanaan muun muassa uuden Tom Waits -albumin. Bad as Men kymmenes sija on Waitsin uran toiseksi paras Mule Variationsin (1999) yhdeksännen jälkeen. Herralla on kahdeksan top 40 -albumia, mutta todellinen haaste piilee listaviikoissa: ennätys on viisi.
Kolmatta vuotta ihastuttava (tai piinaava) Soldiers kärsii hiljalleen laskevasta trendistä: kellontarkasti tällä samalla viikolla edellisinä vuosina julkaistut albumit ylsivät neljänneksi ja kymmenenneksi, mutta Message to You jäi 11:nneksi.
James Morrisonin The Awakening (12) ja Kasabianin Velociraptor (20) menettävät asemiaan huolestuttavan nopeasti ottaen huomioon, että kummankin edeltäjät ovat myyneet multiplatinaa.
Viikon korkein nousija on hollantilaislaulaja Caro Emeraldin Deleted Scenes from the Cutting Room Floor, joka loikkasi 68. sijalta 21:nneksi. Sen alapuolella debytoi Ronan Parke, 13-vuotias poika, joka saavutti kakkostilan edellisessä Britain’s Got Talentissa.
Stingin The Best of 25 Years limbosi 27:nneksi, mihin verrattuna Darren Hayesin Secret Codes and Battleshipsin 29. tila on vallan mainio. Hayesin kolme aiempaa sooloa ovat tosin netonneet sijat 2, 13 ja 14. Hayes muistetaan luonnollisesti Savage Gardenin näkyvämpänä jäsenenä.
M83:lta jäi top 40 valloittamatta, mutta Justice kipusi sinne ensimmäistä kertaa Audio Video Discon pinnisteltyä 35:nneksi. Uudelleenjulkaisu palautti Paul Simonin Gracelandin (1986) sijalle 40. Tuo 1980-luvun merkkipaalu on yltänyt ykköseksi asti.

Ei kommentteja: