sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Listakatsaus, vko 41

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Adele – Someone Like You
2. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
5. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
6. (10.) LMFAO – Sexy and I Know It
7. (-) B.o.B featuring Lil Wayne – Strange Clouds
8. (11.) David Guetta featuring Usher – Without You
9. (16.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
10. (9.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…

Someone Like Youn radiokannatus on kasvanut harvinaisen nopeasti, joskaan ei ihan ennätysvauhtia. Se oli myös viime viikon ostetuin sinkku, mikä takasi paluun kärkeen ja toisen ykkösviikon. Kvartaalikatsauksessa jäi mainitsematta, että taitaa olla ensimmäinen kerta sitten The Beatlesin päivien, kun saman artistin kaksi eri biisiä ovat britti- ja jenkkivuosilistojen kärjessä. Rolling in the Deepin ykköspaikka Billboardin vuosilistalla on jo hakattu kiveen.
Viime kuussa raportoitiin, että Someone Like You on ensimmäinen pelkän pianon säestyksellä esitetty Hot 100 -listan ykkönen. Kakkosena on nähty a cappella -esityskin, lauluyhtye Shain If I Ever Fall in Love (1992).
Rap-artisti B.o.B saattoi olla huolissaan omasta viehätysvoimastaan napatessaan Strange Clouds -sinkulleen Lil Waynen. Temppu varmisti korkean debyytin seitsemäntenä ja neljännen top ten -hitin. Nothin’ on You (2010) nousi ykköseksi asti.
Rihanna nousi kahdettakymmenettä kertaa top teniin. Nuo kaksikymmentä hittiä saadakseen hänen tarvitsi levyttää vain kuuden vuoden ajan. Nyt voi ottaa hatun pois päästä. Taannoisella yhteistyökumppanilla David Guettalla on vielä matkaa: Without You on hänen toinen top ten -hittinsä Sexy Bitchin (#5, 2010) jatkoksi.
Jason Derülon Future History floppasi albumilistan 29:nneksi, mutta It Girl (24-19) nousi miehen viidenneksi top 20 -hitiksi.
Selittämättömän suositut Bruno Mars ja Nickelback debytoivat sijoilla 28 ja 45. Marsin It Will Rain on ympätty uuteen Twilight-leffaan ja Nickelbackin When We Stand Together puffaa tulevaa Here and Now -albumia.
Euroopassa unohdettu Natasha Bedingfield kokeilee rapakon takana uutta uraa kantripoprintamalla. Neito on mukana Rascal Flattsin Easy-sinkulla, joka nousi kymmenennellä listaviikollaan pari sijaa 52:nneksi. T-Painin 5 O'Clock debytoi 62:ntena, mikä toi Lily Allenille neljännen listamerkinnän. Biisissä käytetään Allenin Who'd Have Known -kappaletta.
13-vuotias China Anne McClain debytoi sijalla 100 esikoissinkullaan Calling All the Monsters. Kuulostaa pelottavalta.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) J Cole – Cole World: The Sideline Story
2. (-) Blink-182 – Neighborhoods
3. (3.) Adele – 21
4. (1.) Tony Bennett – Duets II
5. (-) Wilco – The Whole Love
6. (2.) Lady Antebellum – Own the Night
7. (5.) Lil Wayne – Tha Carter IV
8. (-) Switchfoot – Vice Verses
9. (-) Chickenfoot – Chickenfoot III
10. (-) Mastodon – The Hunter

J. Cole oli ensimmäisenä jonossa, kun Jay-Z pisti joukkojaan allekirjoittamaan Roc Nationin sopimuksia vuonna 2009. Nyt julkaistu esikoisalbumi pamahti suoraan jenkkilistan kärkeen myyden reilusti yli 200 000 kpl. Colen uran avaus muistuttaa hieman Ruff Ryders -mafian tähtien Even sekä DMX:n lähtöjä 1990-luvun lopulla – molemmat debytoivat albumilistan huipulla ilman isoja sinkkuhittejä.
Blink-182:n paluualbumin vastaanotto osoittautui myös USA:ssa odotettua innokkaammaksi ja Neighborhoods debytoi kakkosena. Se osui siis sopivasti kahden aiemman studiolätyn ykkös- ja kolmossijojen väliin. Ykkönen on Take Off Your Pants and Jacket suurin piirtein kymmenen vuoden takaa.
Kovin myötätuuli Wilcon takana lienee jo laantunut, mutta The Whole Love ilmaantui kivasti viidenneksi kahden nelossijan jatkeeksi. Bändillä on kaikkiaan neljä top ten -albumia, muttei yhtään Hot 100 -merkintää. Edellisen Wilco (The Album) -levyn lohkaisu You Never Know kuitenkin viehätti aikuisasemia.
Jalkaudutaan: Viime vuosikymmenellä hitin tai pari netonnut Switchfoot jaksoi yhä innostaa joitakin ja Vice Verses debytoi kahdeksantena ollen ryhmän toinen top ten -albumi Nothing Is Soundin (#3, 2005) jatkeeksi. Heidän myydyin lättynsä on kuitenkin tuplaplatinatasolle kivunnut The Beautiful Letdown (#16, 2004). Hieman alakanttiin sen sijaan meni superryhmä Chickenfootilla: III jäi etenkin myyntiluvuiltaan rutkasti alemmas kuin kultalevyllä palkittu edeltäjänsä (#4, 2009). Sitä paitsi mistä lähtien kolmas on tullut ennen toista?
Mastodon puolestaan ylitti top ten -kynnyksen ensimmäistä kertaa, tosin he pääsivät lähelle jo edellisellä Crack the Skyella (#11, 2009).
Brittilistalla nähdyt uudelleenjulkaisut Nevermind sekä muutama Pink Floydin albumi värittävät myös jenkkilistaa. The Dark Side of the Moon (1973) palasi 12:nneksi ja sai ennätyksellisen 781. listaviikkonsa, joista 741 tuli putkeen vuosina 1973-1988. The Wall (1979) palasi 40:nneksi.
Nevermind nousi ykköseksi vuonna 1992 ja sitä on myyty lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta. Kokonaismyynneissä Nirvana jäi jo 90-luvulla toisen seattlelaisyhtyeen Pearl Jamin varjoon – tosin lähinnä tunnetun ihmiskohtalon vuoksi.
Gloria Estefanin Miss Little Havana, rouvan ensimmäinen englanninkielinen albumi kahdeksaan vuoteen, debytoi 28:ntena. Estefanilla on kolme top ten -albumia soolona ja yksi Miami Sound Machinen kanssa.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
4. (5.) One Direction – What Makes You Beautiful
5. (3.) Goo Goo Dolls – Iris
6. (4.) Dappy – No Regrets
7. (20.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (6.) James Morrison – I Won’t Let You Go
9. (7.) Jason Derülo – It Girl
10. (10.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters

Keskiviikkona myyntiin ilmaantunut Rihannan ja Calvin Harrisin We Found Love tuli takaa muutamassa päivässä alkuviikosta väliaikatiedoissa johtaneen Moves Like Jaggerin ohi ja jälkimmäisen mahdollisuudet ikinä nousta ykköseksi ovat käytännössä menneet. Kuusi viikkoa kakkosena kuuden eri ykkösen takana on ainutkertaista. No, Maroon 5:a saattaa lohduttaa Hands All Over -albumin nousu tähän asti toiseksi parhaalle sijalleen 13:nneksi.
Rihanna tai Harris eivät sinänsä tarvinneet lisää ykkösiä: Rihannalla on niitä nyt jo kuusi ja Harrisillakin kolme.
LMFAO on kolmatta kertaa top tenissä ja Nicki Minajkin alkaa olla tuttu näky brittilistan kärkipäässä, sillä Flysta (24-16) tuli hänen kuudes top 20 -hittinsä.
Joskus artistien covervalinnat hämmästyttävät. Löytyikö maailmasta oikeasti edes yksi ihminen, joka halusi kuulla naisversion The Callingin Wherever You Will Gosta? Charlene Soraia aavisti markkinarakonsa, sai laulun teemainokseen ja tuo versio debytoi 20:ntena. Alkuperäinen ylsi kolmanneksi vuonna 2002.
Marina and the Diamondsin top ten -kuparinen on yhä ehjänä eikä Radioactive (25) päässyt kovinkaan lähelle, vaikka siitä tuli esittäjänsä neljäs top 40 -sinkku. Kokoonpanon korkein noteeraus on Hollywoodin (2010) 12. tila.
Florence and the Machinenkin sinkkuhittien metsästys alkaa vaikuttaa vaivalloiselta. What the Water Gave Me ylsi vain 24:nneksi ja nyt tarttuvahko Shake It Out jäi siitä vielä kolme sijaa. Jännä nähdä, miten Ceremonials-albumi otetaan vastaan.
Kummatkin Lady Gagan tämän hetken hitit nousivat: You and I sijalta 33 parhaalle sijalleen 24:nneksi ja kuudentena käynyt The Edge of Glory 38-33.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) James Morrison – The Awakening
2. (4.) Adele – 21
3. (-) You Me at Six – Sinners Never Sleep
4. (-) Lady Antebellum – Own the Night
5. (3.) Ed Sheeran – +
6. (2.) Kasabian – Velociraptor
7. (-) Ben Howard – Every Kingdom
8. (10.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (15.) Tony Bennett – Duets II
10. (7.) David Guetta – Nothing but the Beat

James Morrison onnistui pitämään asemansa albumilistan huipulla yllättävänkin helposti, vaikka The Awakeningin myynti luonnollisesti tipahti edellisviikosta. Lähimmäksi uudeksi uhkaajaksi ilmaantui You Me at Sixin kolmas albumi Sinners Never Sleep, joka jatkoi yhtyeen nousujohteista listauraa: aiemmat sijat ovat 25 ja 5. Sinkkulistan top 20 -merkintöjä ei vielä löydy, mutta top 75 -sinkkuja jo kuusi.
Viikon yllättäjäksi pitää nostaa Lady Antebellum. He saavat toki vahvaa kannatusta aikuisradioilta, mutta silti Own the Nightin nelossija on odotuksia parempi ja kultalevyksi sertifioitu Need You Now (#8, 2010) palasi top 40:iin 33:nneksi.
Musiikillisesti James Morrisonin indieveljestä menevä Ben Howard avasi albumilistauransa Every Kingdomin seitsemännellä sijalla.
Klassista ja poppia naittava Katherine Jenkins on julkaissut jo kahdeksan studioalbumia ja kaksi korkean profiilin kokoelmaa. Jälkimmäinen niistä, One Fine Day, debytoi 17:ntenä, mikä on hieman alakanttiin, sillä Jenkinsin tilille on kertynyt kuusi top ten -merkintääkin. Uusi studioalbumi Daydream ilmestyy reilun viikon päästä Warnerin kautta, kokoelmia julkaisee Decca.
Feistin Metals jäi 28:nneksi ja DJ Shadowin The Less You Know the Better 34:nneksi. Erasuren Tomorrow’s Worldin sijoittuminen niiden väliin (29) on pieni positiivinen yllätys, tai oikeammin heidän tasollaan. Top tenissä Bell ja Clarke nähtiin viimeksi 1997 (Cowboy, #10) ja kaksikon meriitteihin kuuluvat muun muassa viisi ykköstä putkeen The Innocentsista (1988) I Say I Say I Sayhin (1994).
Feistin The Reminder (2007) nousi parhaimmillaan myös 28:nneksi, mutta myi pitkään melko hyvin. Siihen nähden Metals alisuoriutui aika pahasti. DJ Shadowilla on nyt neljä top 40 -albumia, joista The Private Press (2002) ylsi kahdeksanneksi.
The Answerin Revival debytoi 39:ntenä.

Ei kommentteja: