Billboard Hot 100, Top 10
1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (6.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
3. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
4. (4.) LMFAO – Sexy and I Know It
5. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
6. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
7. (7.) David Guetta featuring Usher – Without You
8. (8.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
9. (97.) Drake featuring Nicki Minaj – Make Me Proud
10. (9.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
Someone Like Youn viides ykkösviikko ei ollut aivan kirkossa kuulutettu, sillä Rihannan We Found Love kiri myynnissä jo melko kauas edelle. Vastapainoksi Adelen biisi jatkoi nousuaan radiosoitossa.
Rihanna on siis matkalla kohti 11. ykköstään ja kuten todettua, We Found Love on Calvin Harrisin ensimmäinen jenkkihitti. Ykköseksi päästyään We Found Lovesta tulee ensimmäinen triplan (Suomen, Britannian ja USA:n ykkössijan) saavuttanut kappale sitten Lady Gagan Poker Facen (2008).
Foster the Peoplen Pumped Up Kicks joutui kahdeksan kolmosviikon jälkeen pudottautumaan viidenneksi.
Cash Moneyn piiri pienenee pienenemistään – kolmikko Lil Wayne, Nicki Minaj ja Drake on levyttänyt keskenään ainakin lähemmäs kymmenen Hot 100 -listalle noussutta kappaletta. Nyt Draken ja Minajin Make Me Proud nousi 97. sijalta yhdeksänneksi.
Jo viime sunnuntain brittilistalle ehtinyt Justin Bieberin joulusinkku Mistletoe aloitti sijalta 11 ja ensi viikoksi on tulossa Usherin kanssa tulkittu The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire). Glögiaika siis.
Coldplayn Paradise sai videon ja nousi 15:nneksi, pykälän päähän Every Teardrop Is a Waterfallin parhaasta noteerauksesta. Mylo Xyloto on luonnollisesti ensi viikon albumilistan ykkönen. Kelly Clarksonin albumi lienee kakkonen, ja Mr. Know It All petrasi sekin takaisin top 20:iin 19:nneksi. Jay-Z:n ja Kanye Westin Ni**as in Paris jäi vielä rajan taakse (21).
Flo Rida saattaa sittenkin saada vielä top ten -hitin, sillä Good Feeling nousi 42-31. Meillä se on jo top 20 -radiohitti. Biisissä käytetään Aviciin Levelsiä, joka puolestaan perustuu Etta Jamesin Something's Got a Hold on Mehen. Jamesillä ei ole yhtään top 20 -hittiä.
USA:n albumit, Top 10
1. (2.) Adele – 21
2. (-) Casting Crowns – Come to the Well
3. (4.) Scotty McCreery – Clear as Day
4. (1.) Evanescence – Evanescence
5. (6.) Tony Bennett – Duets II
6. (9.) Lil Wayne – Tha Carter IV
7. (8.) Lady Antebellum – Own the Night
8. (-) Joe – The Good, the Bad, the Sexy
9. (3.) Five Finger Death Punch – American Capitalist
10. (5.) Lauren Alaina – Wildflower
Adelen 21 on viettänyt jenkkilistalla 35 viikkoa, eikä pudonnut neljättä sijaa alemmas. Se nappasi nyt niukasti 13. ykkösviikkonsa, mikä on uuden vuosituhannen ennätys. 21 ylitti myös neljän miljoonan myydyn levyn rajan. Aplodeja!
Vuonna 1999 perustettu hartaan kristitty rockyhtye Casting Crowns on ehtinyt vierailla top tenissä jo kolmesti aiemmin, parhaanaan kakkospaikka, jonka saavutti myös Come to the Well. Tähän asti jokainen studioalbumi on sertifioitu joko kulta- tai platinalevyksi.
Muuten top viiden sijoitukset olivat alennusmyynnissä. Scotty McCreeryn Clear as Day menetti myynnistään yli kolmanneksen edellisviikkoon verrattuna, mutta nousi pykälän. Evanescence koki normaalin 70 prosentin pudotuksen ja on tämän viikon neljäs kannoillaan niin ikään myynnissä takapakkia ottanut Tony Bennettin Duets II.
Keskiraskaan sarjan r&b-laulaja Joe ei ole saanut isoja pophittejä noin kymmeneen vuoteen, mutta albumisuosio pysyy yhä top ten -tasolla. The Good, the Bad, the Sexy debytoi kahdeksantena ja on miehen viides top ten -albumi. My Name Is Joe (2000) sekä Ain’t Nothing Like Me (2007) ylsivät kakkosiksi asti.
Jane’s Addictionin The Great Escape Artist jäi 12:nneksi. Bändin ainoa top ten -noteeraus on nelosena piipahtanut Strays -paluualbumi (2003).
M83:n Hurry Up, We’re Dreaming ylitti kaikki odotukset 15:nnellä sijallaan. Päinvastaiseksi yllätykseksi voidaan nimetä Fall Out Boyn laulajana tunnetun Patrick Stumpin popahtava sooloalbumi Soul Punk (47).
Taannoin sijalla 12 käynyt LMFAO:n Sorry for Party Rocking hyödynsi hiljaisen uutuusviikon ja nousi kahdeksan porrasta 23:nneksi.
Skrillex -mania ei ole vielä levittäytynyt kunnolla Eurooppaan, mutta USA:ssa varsin epäkaupallisella dubstep-projektilla kulkee: Scary Monsters and Nice Sprites on noussut tasaisesti jo muutaman viikon ja majailee nyt 69:ntenä.
Britannian singlet, Top 10
1. (-) Professor Green featuring Emeli Sandé – Read All About It
2. (-) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
3. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
4. (6.) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
5. (4.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
6. (3.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
7. (8.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (-) Rizzle Kicks – When I Was a Youngster
9. (2.) The Wanted – Lighting
10. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
Rap-artisti Professor Green oli ehtinyt jo kahdesti sinkkulistan top viiteen ja kerran albumilistan kakkoseksi ennen kuin singlelistalta irtosi ensimmäinen ykkössija. Read All About Itillä vierailee Emeli Sandé, joka sai niin ikään ensimmäisen ykkösensä. Soolohitti Heaven kävi kakkosena loppukesästä.
Huolellisesti vierailuilla uraansa pönkittänyt Labrinth piipahti kolmantena reilu vuosi sitten sinkulla Let the Sunshine. Nyt Earthquakelle oli pedattu hyvät asemat: mahtava tuotanto ja vieraana Tinie Tempah, mutta se joutui silti tyytymään kakkospaikkaan. Tinie Tempahilla on jo kaksi ykköstä, Pass Out (2010) ja Written in the Stars (2010), joka muuten debytoi listalla samalla viikolla kuin mainittu Let the Sunshine.
Samaa musiikkityyliä edustaa myös kasina debytoiva Rizzle Kicksin When I Was a Youngster. Kahdeksas sija on ryhmälle jo ennestään tuttu, sillä myös esikoishitti Down with the Trumpets ylsi tuolle paikalle. Parhaiten heidät tunnetaan varmaankin vierailusta Olly Mursin taannoisella ykkösellä Heart Skips a Beat.
Ed Sheeranin kolmas hitti Lego House hivuttautuu varmoin askelin kohti top teniä (18-12). Coldplayn Paradise on uutuus sijalla 14, sillä vaikka se on ollut myynnissä jo muutaman viikon, kylkiäisenä tarjottu mahdollisuus tilata koko Mylo Xyloto -albumi aiheutti diskauksen. Viva la Vida (2008) kävi samantyyppisessä tilanteessa kaupaksi debyyttiviikollaan paalun arvoisesti, mutta rekisteröi sen vuoden alhaisimman ykkösmyynnin. Coldplayllä on 11 top ten -sinkkua. Paradisen lisäksi Rihanna-yhteistyö Princess of China debytoi 33:ntenä.
Cobra Starship tutustuu brittilistaan toista kertaa, ja iso jenkkihitti You Make Me Feel petrasi pykälän Good Girls Go Badin (2009) 17. sijaa. Bruno Mars esitti Runaway Babyn X Factorissa ja sitähän latailtiin ihan kivasti 19. sijan verran. Toinen herran kappale, Marry You, nousi kuusi pykälää 24:nneksi. Doo-Wops & Hooligans tuplasi myyntinsä ja kiipesi albumilistan neloseksi.
Beyoncén Countdown petrasi kymmenen porrasta 39:nneksi.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Coldplay – Mylo Xyloto
2. (1.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
3. (-) Michael Bublé – Christmas
4. (9.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (-) Kelly Clarkson – Stronger
6. (2.) Matt Cardle – Letters
7. (5.) Ed Sheeran – +
8. (4.) Adele – 21
9. (3.) Steps – The Ultimate Collection
10. (-) Tom Waits – Bad as Me
Mylo Xyloton ykköspaikka oli tietenkin selvä, mutta sitä ostettiin julkaisuviikolla paljon vähemmän kuin Viva la Vida or Death and All His Friendsiä (2008). Coldplaystä tuli kuitenkin Oasiksen ohella toinen bändi, jonka viisi ensimmäistä studioalbumia ovat debytoineet ykkösinä.
Michael Bublén ajoissa julkaistu joulualbumi Christmas löytynee melko monen sukan uumenista, joten tämän viikon kolmossija tuskin jää lätyn viimeiseksi sanaksi – onhan sen edeltäjä Crazy Love (#1, 2008) eräs 2000-luvun myydyimpiä levyjä.
Kelly Clarksonin meno jatkuu vahvana. Kahden kolmos- ja yhden kakkossijan (My December, 2006) jatkoksi Stronger debytoi viidentenä ja Mr. Know It All paransi asemiaan singlelistalla.
Adelen 21 joutui pois mukavuusalueeltaan top viidestä, mutta piti takanaan muun muassa uuden Tom Waits -albumin. Bad as Men kymmenes sija on Waitsin uran toiseksi paras Mule Variationsin (1999) yhdeksännen jälkeen. Herralla on kahdeksan top 40 -albumia, mutta todellinen haaste piilee listaviikoissa: ennätys on viisi.
Kolmatta vuotta ihastuttava (tai piinaava) Soldiers kärsii hiljalleen laskevasta trendistä: kellontarkasti tällä samalla viikolla edellisinä vuosina julkaistut albumit ylsivät neljänneksi ja kymmenenneksi, mutta Message to You jäi 11:nneksi.
James Morrisonin The Awakening (12) ja Kasabianin Velociraptor (20) menettävät asemiaan huolestuttavan nopeasti ottaen huomioon, että kummankin edeltäjät ovat myyneet multiplatinaa.
Viikon korkein nousija on hollantilaislaulaja Caro Emeraldin Deleted Scenes from the Cutting Room Floor, joka loikkasi 68. sijalta 21:nneksi. Sen alapuolella debytoi Ronan Parke, 13-vuotias poika, joka saavutti kakkostilan edellisessä Britain’s Got Talentissa.
Stingin The Best of 25 Years limbosi 27:nneksi, mihin verrattuna Darren Hayesin Secret Codes and Battleshipsin 29. tila on vallan mainio. Hayesin kolme aiempaa sooloa ovat tosin netonneet sijat 2, 13 ja 14. Hayes muistetaan luonnollisesti Savage Gardenin näkyvämpänä jäsenenä.
M83:lta jäi top 40 valloittamatta, mutta Justice kipusi sinne ensimmäistä kertaa Audio Video Discon pinnisteltyä 35:nneksi. Uudelleenjulkaisu palautti Paul Simonin Gracelandin (1986) sijalle 40. Tuo 1980-luvun merkkipaalu on yltänyt ykköseksi asti.
Blogi, jonka sisältö koostuu miltei sataprosenttisesti jenkki- ja brittilistanörtteilystä.
sunnuntai 30. lokakuuta 2011
perjantai 28. lokakuuta 2011
Kristallipallo: Bow Wow feat. Lil Wayne – Sweat
Muistatteko Bow Wow'n? Hip hopin lapsitähden, joka tiputti Lil'n pois nimestään vajaat kymmenen vuotta sitten. Lil Wayne ei ole sitä tiputtanut vieläkään, mutta hänellä se perustuukin iän sijasta fyysiseen kokoon. Sen sijaan Bow Wow oli 13-vuotias myydessään tuplaplatinaa albumilla Beware of the Dog (#8, 2000).
Suhteellisen rivo Sweat (”I like shaved pussy/No razor bumps”) ennakoi Bow Wow'n seitsemättä sooloa Underrated. Se on tyypillinen Lil Wayne -biisi, jonka helppo flow ei edes tarvitse kertosäettä tuekseen. Waynen kappaleissa ei juuri kuullakaan r&b-laulajia luikauttamassa hookkeja, vaan tarttuvuus perustuu hokemiin ja biittiin.
Bow Wow'n paras Hot 100 -noteeraus on Ciaran kanssa esitetyn Like Youn (2005) kolmas sija. Ihan niin korkealle Sweat tuskin etenee, mutta top 30 lienee saletti.
Suhteellisen rivo Sweat (”I like shaved pussy/No razor bumps”) ennakoi Bow Wow'n seitsemättä sooloa Underrated. Se on tyypillinen Lil Wayne -biisi, jonka helppo flow ei edes tarvitse kertosäettä tuekseen. Waynen kappaleissa ei juuri kuullakaan r&b-laulajia luikauttamassa hookkeja, vaan tarttuvuus perustuu hokemiin ja biittiin.
Bow Wow'n paras Hot 100 -noteeraus on Ciaran kanssa esitetyn Like Youn (2005) kolmas sija. Ihan niin korkealle Sweat tuskin etenee, mutta top 30 lienee saletti.
keskiviikko 26. lokakuuta 2011
Foster the Radio
Vaikka tämä blogi keskittyykin hitti- ja myyntilistoihin, niin otetaanpa tarkasteluun viimeisimmät radiolistat USA:sta ja Britanniasta. Seuraan niitä hyvin aktiivisesti, vaikken siis aiheelle juuri blogitilaa suokaan.
Sopivasti Music Week on päättänyt olla jakamatta viime viikon brittiradiolistaa, joten tyydymme toissaviikkoiseen.
1 – Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2 – Pixie Lott – All About Tonight
3 – James Morrison – I Won't Let You Go
4 – One Direction – What Makes You Beautiful
5 – Coldplay – Paradise
6 – Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
7 – Bruno Mars – Marry You
8 – Jason Derülo – It Girl
9 – Ed Sheeran – The A Team
10 – Beyoncé – Best Thing I Never Had
11 – Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
12 – Pitbull featuring Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
13 – Matt Cardle – Run for Your Life
14 – Adele – Set Fire to the Rain
15 – Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
16 – Will Young – Jealousy
17 – Kelly Clarkson – Mr. Know It All
18 – Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
19 – The Wanted – Lightning
20 – The Wanted – Glad You Came
Boring. Ainakin huomaa, mistä NRJ nappaa biisit soittolistalleen. Salilla, jolla käyn, soitetaan silloin tällöin NRJ:tä ja maanantaina kuulin ainakin Heart Skips a Beatin ja Glad You Camen – molemmat brittiartisteilta, joiden portti muualle Eurooppaan aukeaa vain juuri tämän listan kautta. All About Tonight oli sinkkuykkönen parisen kuukautta sitten, mutta on tipahtanut sittemmin nopeasti. Radiosoitto jatkuu kuitenkin vahvana. Give Me Everything on todellinen ikihonka: sitä alettiin soittaa jo talvella. Biisiä soittavat jopa asemat, jotka eivät hyväksy räppiä soittolistalleen ja pyörittivät esimerkiksi Jennifer Lopezin On the Floorista versiota, jolta Pitbull oli editoitu pois.
Ja sitten USA:
1 – Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2 – Adele – Someone Like You
3 – Foster the People – Pumped Up Kicks
4 – Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
5 – LMFAO featuring Lauren Bennett & Goonrock – Party Rock Anthem
6 – Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel...
7 – Pitbull featuring Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
8 – Dev – In the Dark
9 – David Guetta featuring Usher – Without You
10 – Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
11 – LMFAO – Sexy and I Know It
12 – Lady Gaga – You and I
13 – Drake – Headlines
14 – Nicki Minaj – Super Bass
15 – Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
16 – OneRepublic – Good Life
17 – Lil Wayne featuring Drake – She Will
18 – Alexandra Stan – Mr. Saxobeat
19 – Lil Wayne – How to Love
20 – Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
Foster the Peoplen Pumped Up Kicks on vuoden kiinnostavimpia ilmiöitä. Se on kaikkien suosikki ja kaikki tietävät sen, mutta se ei näy Euroopan listoilla läheskään yhtä vahvasti kuin jenkeissä. Selitys voi kaikessa yksinkertaisuudessaan piillä netissä ja Spotifyssa. Biisi on Spotifyn kuunnelluimpia ja video Youtuben katselluimpia. Silti sitä ei ole ladattu esimerkiksi Suomessa tai Britanniassa sinkkulistan top tenin oikeuttavia määriä. Pumped Up Kicks on pophitti, joka löi läpi indieyleisön kautta. Ja indieyleisö ei lataile sinkkujaan nettikaupoista vaan käyttää streaming-palveluja ja Youtubea (sekä lataa laittomasti, mutta en sanonut tuota). Koko vuonna en ole kohdannut toista uutta biisiä, joka olisi saanut nuoret naiset yhtä vahvasti sekaisin esimerkiksi indiediskoissa. Pumped Up Kicks on selvästi listasijoituksiaan isompi hitti Euroopassa. Jännää.
Sopivasti Music Week on päättänyt olla jakamatta viime viikon brittiradiolistaa, joten tyydymme toissaviikkoiseen.
1 – Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2 – Pixie Lott – All About Tonight
3 – James Morrison – I Won't Let You Go
4 – One Direction – What Makes You Beautiful
5 – Coldplay – Paradise
6 – Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
7 – Bruno Mars – Marry You
8 – Jason Derülo – It Girl
9 – Ed Sheeran – The A Team
10 – Beyoncé – Best Thing I Never Had
11 – Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
12 – Pitbull featuring Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
13 – Matt Cardle – Run for Your Life
14 – Adele – Set Fire to the Rain
15 – Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
16 – Will Young – Jealousy
17 – Kelly Clarkson – Mr. Know It All
18 – Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
19 – The Wanted – Lightning
20 – The Wanted – Glad You Came
Boring. Ainakin huomaa, mistä NRJ nappaa biisit soittolistalleen. Salilla, jolla käyn, soitetaan silloin tällöin NRJ:tä ja maanantaina kuulin ainakin Heart Skips a Beatin ja Glad You Camen – molemmat brittiartisteilta, joiden portti muualle Eurooppaan aukeaa vain juuri tämän listan kautta. All About Tonight oli sinkkuykkönen parisen kuukautta sitten, mutta on tipahtanut sittemmin nopeasti. Radiosoitto jatkuu kuitenkin vahvana. Give Me Everything on todellinen ikihonka: sitä alettiin soittaa jo talvella. Biisiä soittavat jopa asemat, jotka eivät hyväksy räppiä soittolistalleen ja pyörittivät esimerkiksi Jennifer Lopezin On the Floorista versiota, jolta Pitbull oli editoitu pois.
Ja sitten USA:
1 – Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2 – Adele – Someone Like You
3 – Foster the People – Pumped Up Kicks
4 – Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
5 – LMFAO featuring Lauren Bennett & Goonrock – Party Rock Anthem
6 – Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel...
7 – Pitbull featuring Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
8 – Dev – In the Dark
9 – David Guetta featuring Usher – Without You
10 – Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
11 – LMFAO – Sexy and I Know It
12 – Lady Gaga – You and I
13 – Drake – Headlines
14 – Nicki Minaj – Super Bass
15 – Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
16 – OneRepublic – Good Life
17 – Lil Wayne featuring Drake – She Will
18 – Alexandra Stan – Mr. Saxobeat
19 – Lil Wayne – How to Love
20 – Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
Foster the Peoplen Pumped Up Kicks on vuoden kiinnostavimpia ilmiöitä. Se on kaikkien suosikki ja kaikki tietävät sen, mutta se ei näy Euroopan listoilla läheskään yhtä vahvasti kuin jenkeissä. Selitys voi kaikessa yksinkertaisuudessaan piillä netissä ja Spotifyssa. Biisi on Spotifyn kuunnelluimpia ja video Youtuben katselluimpia. Silti sitä ei ole ladattu esimerkiksi Suomessa tai Britanniassa sinkkulistan top tenin oikeuttavia määriä. Pumped Up Kicks on pophitti, joka löi läpi indieyleisön kautta. Ja indieyleisö ei lataile sinkkujaan nettikaupoista vaan käyttää streaming-palveluja ja Youtubea (sekä lataa laittomasti, mutta en sanonut tuota). Koko vuonna en ole kohdannut toista uutta biisiä, joka olisi saanut nuoret naiset yhtä vahvasti sekaisin esimerkiksi indiediskoissa. Pumped Up Kicks on selvästi listasijoituksiaan isompi hitti Euroopassa. Jännää.
Tunnisteet:
Britannia,
Christina Aguilera,
Foster the People,
Maroon 5,
radiolistat,
Yhdysvallat
maanantai 24. lokakuuta 2011
Kakkosen charmi
Seitsemän viikkoa brittilistan kakkosena päivystänyt Maroon 5:n ja Christina Aguileran Moves Like Jagger putosi tällä viikolla neljänneksi. Se on jo nyt Maroon 5:n uran myydyin single ja siitä tullee Aguilerankin myydyin, sillä Genie in a Bottle (#1, 1999) on aivan hollilla.
Seitsemän viikkoa putkeen hopeapallilla ilman paalua sivuaa All-4-Onen I Swearin ennätystä vuodelta 1994. Se edellä tosin oli koko ajan yksi ainoa biisi, Wet Wet Wetin Love Is All Around, kun taas Moves Like Jagger jumitti kuuden eri ykkösen takana.
Vuonna 1953 Frank Chacksfieldin Terry's Theme (From ”Limelight”) piti kakkossijaa yhteensä kahdeksan viikkoa, mutta ei putkeen vaan neljässä erässä. Saman biisin lauloi listoille samoihin aikoihin myös Ron Goodwin. Hänen versionsa ylsi kolmanneksi.
Hot 100 -listalla ykkössijaa vaille jääneiden kakkosennätys on Foreignerin Waiting for a Girl Like Youn (1981) ja Missy Elliottin Work Itin (2002) kymmenen viikkoa. Juuri nyt siellä on pitkäikäinen kolmonen, Foster the Peoplen Pumped Up Kicks, joka ei ole keksinyt keinoa nousta ylemmäs kahdeksaan viikkoon.
Seitsemän viikkoa putkeen hopeapallilla ilman paalua sivuaa All-4-Onen I Swearin ennätystä vuodelta 1994. Se edellä tosin oli koko ajan yksi ainoa biisi, Wet Wet Wetin Love Is All Around, kun taas Moves Like Jagger jumitti kuuden eri ykkösen takana.
Vuonna 1953 Frank Chacksfieldin Terry's Theme (From ”Limelight”) piti kakkossijaa yhteensä kahdeksan viikkoa, mutta ei putkeen vaan neljässä erässä. Saman biisin lauloi listoille samoihin aikoihin myös Ron Goodwin. Hänen versionsa ylsi kolmanneksi.
Hot 100 -listalla ykkössijaa vaille jääneiden kakkosennätys on Foreignerin Waiting for a Girl Like Youn (1981) ja Missy Elliottin Work Itin (2002) kymmenen viikkoa. Juuri nyt siellä on pitkäikäinen kolmonen, Foster the Peoplen Pumped Up Kicks, joka ei ole keksinyt keinoa nousta ylemmäs kahdeksaan viikkoon.
sunnuntai 23. lokakuuta 2011
Listakatsaus, vko 43
Billboard Hot 100, Top 10
1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO – Sexy and I Know It
5. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (7.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
7. (8.) David Guetta featuring Usher – Without You
8. (9.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
9. (6.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
10. (-) Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars – Young, Wild & Free
Adele on johtanut Hot 100 -listaa tänä vuonna 11 viikon ajan, sillä Rolling in the Deep keräsi seitsemän ja Someone Like Youlla on kasassa nyt neljä ykkösviikkoa. Moves Like Jagger peesaa sitä kolmatta viikkoa oman neliviikkoisen paaluputkensa jatkoksi ja Pumped Up Kicks jumittaa yhä kolmantena.
Mac and Devin Go to High School -elokuvaa varten levytetty Young, Wild and Free debytoi kymmenentenä. Snoop Dogg ja Wiz Khalifa tähdittävät elokuvaa, Bruno Mars palkattiin tekemään biisistä hitti. Snoopin top ten -saldo näyttää nyt 12:a.
Alexandra Stanin massiivinen eurohitti Mr. Saxobeat on noussut hiljalleen jo 21:nneksi, mutta tuskin omaa rahkeita enää merkittävästi korkeammalle. Top 20:n portti olisi kiva aukaista.
Alempana on uutuuksia joka sormelle, niistä mainittakoon jenkki-Coldplayn The Frayn paluusinkku Heartbeat (43), Beyoncén Countdown (85), nousevan raptähden Tygan Still Got It (89), Britney Spearsin Criminal (92) ja Katy Perryn kuudes ykkösehdokas Teenage Dreamiltä The One That Got Away (94).
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Evanescence – Evanescence
2. (2.) Adele – 21
3. (-) Five Finger Death Punch – American Capitalist
4. (1.) Scotty McCreery – Clear as Day
5. (-) Lauren Alaina – Wildflower
6. (3.) Tony Bennett – Duets II
7. (-) Ryan Adams – Ashes & Fire
8. (4.) Lady Antebellum – Own the Night
9. (6.) Lil Wayne – Tha Carter IV
10. (-) Martina McBride – Eleven
Vuonna 2003 maailmanmaineeseen singahtanut Evanescence saavutti toisen ykkösensä nimettömän kolmannen albumin rynnittyä kärkeen. Myös The Open Door (2006) ylsi paalulle, mutta ryhmän myydyin albumi on tietenkin läpimurtolevy Fallen (#3, 2003), jolta lohkaistiin jättihitit Bring Me to Life sekä My Immortal.
Ihan Evanescencen hittitasolle ei ole vielä yltänyt Five Finger Death Punch, joka sai nyt toisen top ten- ja ensimmäisen top 3 -albuminsa. War Is the Answer (#7, 2009) on myynyt kultaa.
Scotty McCreery näyttäytyi ykkösenä viime viikolla, ja nyt samasta kisasta ponkaissut Lauren Alaina debytoi viidentenä. Molemmat kosiskelevat kantriyleisöä.
Ryan Adamsilla menee lujaa: Ashes & Firen hyvän brittidebyytin jatkoksi USA:sta tipahti seitsemäs tila, joka sivuaa miehen parasta (Easy Tiger, 2007). Kaikki The Cardinalsin kanssa tehdyt albumit ovat jääneet top tenin alapuolelle.
Kantrikuningatar Martina McBride nimesi 11. studioalbuminsa 22-Pistepirkkomaisesti Eleveniksi. Se debytoi kymmenentenä ja on rouvan kuudes top ten -merkintä. Ykkösiä ei vielä löydy, Timeless (2005) ylsi kolmanneksi.
Jonas Brothersista tuttu Joe Jonas jäi 15:nneksi. Nuorisoa innostanee myös parikymppinen kantri-ihme Hunter Hayes (18), jonka Atlantic on ottanut suojiinsa. Wikipedian mukaan Hayesin ensimmäinen albumi julkaistiin pojan ollessa kypsä kahdeksanvuotias.
Footloosen soundtrack nousi hurjasti 16:nneksi, mutta kyseessä ei ole alkuperäinen kasarialbumi vaan uusi versio. Vuonna 1984 julkaistu alkuperäinen Footloose jumitti kärjessä peräti 10 viikkoa.
New Editionista ja LSG:stä tuttu r&b-stara Johnny Gill debytoi 17:ntenä Still Winning -albumilla. Hänen edellisestä studioalbumistaan Let’s Get the Mood Right on peräti 15 vuotta. Top tenissä Gill on vierallut soolona kerran, nimettömällä teoksellaan seitsemäntenä vuonna 1990.
Björkin Biophilian 27. tila saattaa vaikuttaa katastrofaaliselta, ja huono se onkin, mutta muistutettakoon, että islantilaistähti on vieraillut top tenissä vain kerran: edellisellä studioalbumillaan Volta (#9, 2007).
Britney Spearsin toinen remix-levy B in the Mix Vol. 2 paransi ykkösosan (2005) 134. sijasta huimasti 47:nneksi, mutta myi julkaisuviikollaan vähemmän. Kaikki on kiinni oikeasta ajoituksesta.
Erasuren Tomorrow's Worldin 61. tilaa voi tosin kutsua oikeaksi jättipotiksi siihen nähden, että heidän edellisestä top 100 -paikastaan on 14 vuotta (Cowboy, #43). Duon korkein noteeraus on I Say I Say I Sayn (1994) 18. sija.
Britannian singlet, Top 10
1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (-) The Wanted – Lighting
3. (7.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
4. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
5. (3.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (-) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
7. (4.) Christina Perri – Jar of Hearts
8. (5.) LMFAO – Sexy and I Know It
9. (-) Lana Del Rey – Video Games
10. (16.) David Guetta featuring Usher – Without You
Jo viime viikolla yli sata tuhatta kappaletta myynyt We Found Love ei hyydy, etenkään kun video ilmestyi juuri. Tällä kertaa taakse jäi muun muassa urallaan kaksi ykköstä saanut poikaryhmä The Wanted, jonka Lightning debytoi kakkosena ja on heidän viides top 3 -sinkkunsa.
Naiset esiintyvät vahvasti tämän viikon listalla. Charlene Soraia nousi jo kolmanneksi teemainoksellaan ja Kelly Clarkson debytoi upeasti kuudentena uudella sinkullaan Mr. Know It All. Clarksonilla on yksi ykkönen (My Life Would Suck without You, 2009) ja nyt seitsemän top ten -sinkkua.
Onko Elizabeth Grant eli Lana Del Rey tämän vuoden Feist? Wikipedia ei tiedä neidon syntymävuotta, mutta tietää sen, että Del Rey on saavuttanut mainetta blogosfäärissä ja esittänyt Video Gamesin muun muassa Jools Holland Show’ssa. Biisi debytoi ysinä.
Sean Paulin relevanttiudesta on voitu vääntää kättä jo muutaman vuoden, mutta hänen edellisestä ihan omasta top 40 -sinkustaan on vain kaksi vuotta ja nyt Got 2 Luv U sulkee epäilijöiden suut ainakin hetkeksi. Alexis Jordanin tähdittämä biisi debytoi 11:ntenä. Sean Paulilla on viisi top ten -merkintää, Jordanilla kaksi.
Jossain on kai jo joulu? Ainakin Justin Bieber on ajoissa liikkeellä. Mistletoe aloitti sijalta 21. Bieberillä on vasta kaksi top ten -sinkkua. Ostatteko pojan joululevyn? Katy Perryn The One That Got Away debytoi 22:ntenä, lähinnä albumilistan yhteydessä mainittavista syistä.
Laidback Luken ja Examplen Natural Disaster nousi 37:nneksi. Luke on käynyt parhaimmillaan 11:ntenä, Examplella on tietenkin jo ykkösensä.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
2. (-) Matt Cardle – Letters
3. (1.) Steps – The Ultimate Collection
4. (3.) Adele – 21
5. (2.) Ed Sheeran – +
6. (5.) James Morrison – The Awakening
7. (-) Daniel O’Donnell – The Ultimate Collection
8. (27.) Katy Perry – Teenage Dream
9. (14.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
10. (23.) Maroon 5 – Hands All Over
Mitä tahansa Oasis ikinä julkaisikaan, se meni albumilistan kärkeen, mutta Gallagherien Oasiksen jälkeinen elämä viettää eri suuntiin: Liamin Beady Eye kävi kolmantena ja nyt Noelin sooloesikoinen debytoi kärjessä ja epäilemättä myy paremmin kuin Beady Eyen albumi saaden tukea muun muassa Vauxhall-mainoksesta. AKA What a Life nousikin sinkkulistalla lähelle parastaan 24:nneksi.
Viime syksyn X Factor -ykkönen Matt Cardle ehti tietenkin jouluksi sinkkulistan kärkeen Biffy Clyro -tulkinnallaan When We Collide. Nyt miehen esikoisalbumi Letters debytoi albumilistan kakkosena. Nähtäväksi jää, riittääkö Sycolla tilaa Cardlelle myös ensi vuonna.
Voisiko joku joskus edes harkita muuta kokoelman nimeä kuin The Ultimate Collection? Ultimaattista koostetta tarjoilee myös irlantilainen Daniel O’Donnell, joka kerää hyviä listasijoituksia Cliff Richard -tahtiin eli noin yhden vuodessa. Hartaan kristityllä O’Donnellilla on jo 13 top ten -albumia.
Katy Perry luikautti omaa tuotantoaan X Factorissa viime viikolla, minkä ansiosta Teenage Dream rynni top teniin ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Sillä on kasassa 60 listaviikkoa.
Vielä pidempi top ten -paussi tuli Maroon 5:n Hands All Overille, joka käväisi kuudentena viime syksynä, mutta romahti pian pois koko listalta. Nyt promootio ja Moves Like Jagger nostivat sen kymmenenneksi.
The Overtonesin Good Ol’ Fashioned Love teki re-entryn 24:nneksi. Sen paras sijoitus on neljäs. Chris De Burghin Footsteps 2 debytoi 38:ntenä ja Stone Rosesin paluuta juhlittiin esikoisen paluulla sijalle 40.
1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO – Sexy and I Know It
5. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (7.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
7. (8.) David Guetta featuring Usher – Without You
8. (9.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
9. (6.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
10. (-) Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars – Young, Wild & Free
Adele on johtanut Hot 100 -listaa tänä vuonna 11 viikon ajan, sillä Rolling in the Deep keräsi seitsemän ja Someone Like Youlla on kasassa nyt neljä ykkösviikkoa. Moves Like Jagger peesaa sitä kolmatta viikkoa oman neliviikkoisen paaluputkensa jatkoksi ja Pumped Up Kicks jumittaa yhä kolmantena.
Mac and Devin Go to High School -elokuvaa varten levytetty Young, Wild and Free debytoi kymmenentenä. Snoop Dogg ja Wiz Khalifa tähdittävät elokuvaa, Bruno Mars palkattiin tekemään biisistä hitti. Snoopin top ten -saldo näyttää nyt 12:a.
Alexandra Stanin massiivinen eurohitti Mr. Saxobeat on noussut hiljalleen jo 21:nneksi, mutta tuskin omaa rahkeita enää merkittävästi korkeammalle. Top 20:n portti olisi kiva aukaista.
Alempana on uutuuksia joka sormelle, niistä mainittakoon jenkki-Coldplayn The Frayn paluusinkku Heartbeat (43), Beyoncén Countdown (85), nousevan raptähden Tygan Still Got It (89), Britney Spearsin Criminal (92) ja Katy Perryn kuudes ykkösehdokas Teenage Dreamiltä The One That Got Away (94).
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Evanescence – Evanescence
2. (2.) Adele – 21
3. (-) Five Finger Death Punch – American Capitalist
4. (1.) Scotty McCreery – Clear as Day
5. (-) Lauren Alaina – Wildflower
6. (3.) Tony Bennett – Duets II
7. (-) Ryan Adams – Ashes & Fire
8. (4.) Lady Antebellum – Own the Night
9. (6.) Lil Wayne – Tha Carter IV
10. (-) Martina McBride – Eleven
Vuonna 2003 maailmanmaineeseen singahtanut Evanescence saavutti toisen ykkösensä nimettömän kolmannen albumin rynnittyä kärkeen. Myös The Open Door (2006) ylsi paalulle, mutta ryhmän myydyin albumi on tietenkin läpimurtolevy Fallen (#3, 2003), jolta lohkaistiin jättihitit Bring Me to Life sekä My Immortal.
Ihan Evanescencen hittitasolle ei ole vielä yltänyt Five Finger Death Punch, joka sai nyt toisen top ten- ja ensimmäisen top 3 -albuminsa. War Is the Answer (#7, 2009) on myynyt kultaa.
Scotty McCreery näyttäytyi ykkösenä viime viikolla, ja nyt samasta kisasta ponkaissut Lauren Alaina debytoi viidentenä. Molemmat kosiskelevat kantriyleisöä.
Ryan Adamsilla menee lujaa: Ashes & Firen hyvän brittidebyytin jatkoksi USA:sta tipahti seitsemäs tila, joka sivuaa miehen parasta (Easy Tiger, 2007). Kaikki The Cardinalsin kanssa tehdyt albumit ovat jääneet top tenin alapuolelle.
Kantrikuningatar Martina McBride nimesi 11. studioalbuminsa 22-Pistepirkkomaisesti Eleveniksi. Se debytoi kymmenentenä ja on rouvan kuudes top ten -merkintä. Ykkösiä ei vielä löydy, Timeless (2005) ylsi kolmanneksi.
Jonas Brothersista tuttu Joe Jonas jäi 15:nneksi. Nuorisoa innostanee myös parikymppinen kantri-ihme Hunter Hayes (18), jonka Atlantic on ottanut suojiinsa. Wikipedian mukaan Hayesin ensimmäinen albumi julkaistiin pojan ollessa kypsä kahdeksanvuotias.
Footloosen soundtrack nousi hurjasti 16:nneksi, mutta kyseessä ei ole alkuperäinen kasarialbumi vaan uusi versio. Vuonna 1984 julkaistu alkuperäinen Footloose jumitti kärjessä peräti 10 viikkoa.
New Editionista ja LSG:stä tuttu r&b-stara Johnny Gill debytoi 17:ntenä Still Winning -albumilla. Hänen edellisestä studioalbumistaan Let’s Get the Mood Right on peräti 15 vuotta. Top tenissä Gill on vierallut soolona kerran, nimettömällä teoksellaan seitsemäntenä vuonna 1990.
Björkin Biophilian 27. tila saattaa vaikuttaa katastrofaaliselta, ja huono se onkin, mutta muistutettakoon, että islantilaistähti on vieraillut top tenissä vain kerran: edellisellä studioalbumillaan Volta (#9, 2007).
Britney Spearsin toinen remix-levy B in the Mix Vol. 2 paransi ykkösosan (2005) 134. sijasta huimasti 47:nneksi, mutta myi julkaisuviikollaan vähemmän. Kaikki on kiinni oikeasta ajoituksesta.
Erasuren Tomorrow's Worldin 61. tilaa voi tosin kutsua oikeaksi jättipotiksi siihen nähden, että heidän edellisestä top 100 -paikastaan on 14 vuotta (Cowboy, #43). Duon korkein noteeraus on I Say I Say I Sayn (1994) 18. sija.
Britannian singlet, Top 10
1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (-) The Wanted – Lighting
3. (7.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
4. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
5. (3.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (-) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
7. (4.) Christina Perri – Jar of Hearts
8. (5.) LMFAO – Sexy and I Know It
9. (-) Lana Del Rey – Video Games
10. (16.) David Guetta featuring Usher – Without You
Jo viime viikolla yli sata tuhatta kappaletta myynyt We Found Love ei hyydy, etenkään kun video ilmestyi juuri. Tällä kertaa taakse jäi muun muassa urallaan kaksi ykköstä saanut poikaryhmä The Wanted, jonka Lightning debytoi kakkosena ja on heidän viides top 3 -sinkkunsa.
Naiset esiintyvät vahvasti tämän viikon listalla. Charlene Soraia nousi jo kolmanneksi teemainoksellaan ja Kelly Clarkson debytoi upeasti kuudentena uudella sinkullaan Mr. Know It All. Clarksonilla on yksi ykkönen (My Life Would Suck without You, 2009) ja nyt seitsemän top ten -sinkkua.
Onko Elizabeth Grant eli Lana Del Rey tämän vuoden Feist? Wikipedia ei tiedä neidon syntymävuotta, mutta tietää sen, että Del Rey on saavuttanut mainetta blogosfäärissä ja esittänyt Video Gamesin muun muassa Jools Holland Show’ssa. Biisi debytoi ysinä.
Sean Paulin relevanttiudesta on voitu vääntää kättä jo muutaman vuoden, mutta hänen edellisestä ihan omasta top 40 -sinkustaan on vain kaksi vuotta ja nyt Got 2 Luv U sulkee epäilijöiden suut ainakin hetkeksi. Alexis Jordanin tähdittämä biisi debytoi 11:ntenä. Sean Paulilla on viisi top ten -merkintää, Jordanilla kaksi.
Jossain on kai jo joulu? Ainakin Justin Bieber on ajoissa liikkeellä. Mistletoe aloitti sijalta 21. Bieberillä on vasta kaksi top ten -sinkkua. Ostatteko pojan joululevyn? Katy Perryn The One That Got Away debytoi 22:ntenä, lähinnä albumilistan yhteydessä mainittavista syistä.
Laidback Luken ja Examplen Natural Disaster nousi 37:nneksi. Luke on käynyt parhaimmillaan 11:ntenä, Examplella on tietenkin jo ykkösensä.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
2. (-) Matt Cardle – Letters
3. (1.) Steps – The Ultimate Collection
4. (3.) Adele – 21
5. (2.) Ed Sheeran – +
6. (5.) James Morrison – The Awakening
7. (-) Daniel O’Donnell – The Ultimate Collection
8. (27.) Katy Perry – Teenage Dream
9. (14.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
10. (23.) Maroon 5 – Hands All Over
Mitä tahansa Oasis ikinä julkaisikaan, se meni albumilistan kärkeen, mutta Gallagherien Oasiksen jälkeinen elämä viettää eri suuntiin: Liamin Beady Eye kävi kolmantena ja nyt Noelin sooloesikoinen debytoi kärjessä ja epäilemättä myy paremmin kuin Beady Eyen albumi saaden tukea muun muassa Vauxhall-mainoksesta. AKA What a Life nousikin sinkkulistalla lähelle parastaan 24:nneksi.
Viime syksyn X Factor -ykkönen Matt Cardle ehti tietenkin jouluksi sinkkulistan kärkeen Biffy Clyro -tulkinnallaan When We Collide. Nyt miehen esikoisalbumi Letters debytoi albumilistan kakkosena. Nähtäväksi jää, riittääkö Sycolla tilaa Cardlelle myös ensi vuonna.
Voisiko joku joskus edes harkita muuta kokoelman nimeä kuin The Ultimate Collection? Ultimaattista koostetta tarjoilee myös irlantilainen Daniel O’Donnell, joka kerää hyviä listasijoituksia Cliff Richard -tahtiin eli noin yhden vuodessa. Hartaan kristityllä O’Donnellilla on jo 13 top ten -albumia.
Katy Perry luikautti omaa tuotantoaan X Factorissa viime viikolla, minkä ansiosta Teenage Dream rynni top teniin ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Sillä on kasassa 60 listaviikkoa.
Vielä pidempi top ten -paussi tuli Maroon 5:n Hands All Overille, joka käväisi kuudentena viime syksynä, mutta romahti pian pois koko listalta. Nyt promootio ja Moves Like Jagger nostivat sen kymmenenneksi.
The Overtonesin Good Ol’ Fashioned Love teki re-entryn 24:nneksi. Sen paras sijoitus on neljäs. Chris De Burghin Footsteps 2 debytoi 38:ntenä ja Stone Rosesin paluuta juhlittiin esikoisen paluulla sijalle 40.
Tunnisteet:
Adele,
Calvin Harris,
Evanescence,
Noel Gallagher's High Flying Birds,
Rihanna
perjantai 21. lokakuuta 2011
Listanimi: Steps
1990-luvun lopun popihme Steps palasi kymmenen vuoden taon jälkeen areenoille ja Britannian albumilistan kärkeen The Ultimate Collection -kokoelman myötä. Se ei myynyt mitenkään hurjia määriä, mutta kuitenkin enemmän kuin kilpailijansa.
Stepsiä on luonnehdittu 90-luvun Abbaksi, mikä päteekin lähinnä musiikillisesti – Abbahan kunnostautui myös bändinä. Stepsin biiseistä voi kuulla suorasukaisia viittauksia Abban tuotantoon, kuten esimerkiksi After the Love Has Gonessa (#5, 1999), jota ei voi kuunnella muistelematta The Winner Takes It Allia. Ja kas, uudelle kokoelmalle on coveroitu Dancing Queen.
Stepsin ura kukoisti hetken koko Euroopassa, esimerkiksi Deeper Shade of Blue (#4, 2000) oli radiohitti meilläkin, mutta suurin menestys tuli tietenkin Britanniasta, josta on lohjennut peräti 15 top ten -sinkkua ja viisi top 5 -albumia. Sinkkuykkösiä on kaksi, Heartbeat/Tragedy (1998) sekä Stomp (2000), ja albumipaaluja kolme: Steptacular (1999), Gold – Greatest Hits (2001) sekä tuore The Ultimate Collection. Albumeista kolme, Step One (#2, 1998), Steptacular sekä Gold ovat myyneet yli miljoona kappaletta.
Ryhmän esikoissingle 5 6 7 8 (#14, 1997) oli vuosia brittilistahistorian myydyin viikkolistan top tenin alapuolelle jäänyt sinkku, kunnes Linkin Parkin ja Jay-Z:n Numb/Encore (#14, 2004) ohitti sen. Tanssimuuveistakin tuttu Bee Gees -cover Tragedy jäi myös historiaan myyden 11 viikon ajan yli 50 000 kpl ja saavutettuaan ykköspaikan kahdeksannella viikollaan. Sinkun toinen A-puoli Heartbeat sen sijaan on melkoisen unohdettu biisi.
Sananen vielä jäsenten soolourista. H ja Claire yrittivät duona hetken, eikä brittilistan kolmoseksi pinnistänyt DJ (2002) ole mitenkään huono biisi. Lisa Scott-Leelle kävi kehnommin, vaikka hänestä tehtiin TV-sarjakin. Latelystä tuli kuitenkin top ten -sinkku (#6, 2002).
Stepsiä on luonnehdittu 90-luvun Abbaksi, mikä päteekin lähinnä musiikillisesti – Abbahan kunnostautui myös bändinä. Stepsin biiseistä voi kuulla suorasukaisia viittauksia Abban tuotantoon, kuten esimerkiksi After the Love Has Gonessa (#5, 1999), jota ei voi kuunnella muistelematta The Winner Takes It Allia. Ja kas, uudelle kokoelmalle on coveroitu Dancing Queen.
Stepsin ura kukoisti hetken koko Euroopassa, esimerkiksi Deeper Shade of Blue (#4, 2000) oli radiohitti meilläkin, mutta suurin menestys tuli tietenkin Britanniasta, josta on lohjennut peräti 15 top ten -sinkkua ja viisi top 5 -albumia. Sinkkuykkösiä on kaksi, Heartbeat/Tragedy (1998) sekä Stomp (2000), ja albumipaaluja kolme: Steptacular (1999), Gold – Greatest Hits (2001) sekä tuore The Ultimate Collection. Albumeista kolme, Step One (#2, 1998), Steptacular sekä Gold ovat myyneet yli miljoona kappaletta.
Ryhmän esikoissingle 5 6 7 8 (#14, 1997) oli vuosia brittilistahistorian myydyin viikkolistan top tenin alapuolelle jäänyt sinkku, kunnes Linkin Parkin ja Jay-Z:n Numb/Encore (#14, 2004) ohitti sen. Tanssimuuveistakin tuttu Bee Gees -cover Tragedy jäi myös historiaan myyden 11 viikon ajan yli 50 000 kpl ja saavutettuaan ykköspaikan kahdeksannella viikollaan. Sinkun toinen A-puoli Heartbeat sen sijaan on melkoisen unohdettu biisi.
Sananen vielä jäsenten soolourista. H ja Claire yrittivät duona hetken, eikä brittilistan kolmoseksi pinnistänyt DJ (2002) ole mitenkään huono biisi. Lisa Scott-Leelle kävi kehnommin, vaikka hänestä tehtiin TV-sarjakin. Latelystä tuli kuitenkin top ten -sinkku (#6, 2002).
maanantai 17. lokakuuta 2011
Aamunkajoa ja kokoelmia
Luvattua jatkoa viimeviikkoiseen jenkkien Soundscan-ajan myydyimmät -listaan. Seuraavassa ovat Britannian koko musiikkihistorian myydyimmät julkaisut. Käytin pohjana The Official Charts Companyn tilastoja, mutta päivitin sen tämän hetken tilanteen tasalle eri lähteistä. Lista on täysin uniikki eikä sitä löydä mistään muualta. Tosin epävirallisuutensa vuoksi myyntiluvutkin on esitetty sadan tuhannen tarkkuudella eli ne ovat hyviä arvioita perustuen hittialbumien keskimääräiseen vuosimyyntiin niiltä osin, kun en löytänyt virallisia lukemia lähimenneisyydestä.
Rankinghan elää jatkuvasti, etenkin top 20:n alapuolella. Esimerkiksi Scissor Sistersin ja Keanen albumit voivat tänään olla toisessa järjestyksessä. Lähinnä tämä ranking antaakin osviittaa saarivaltakunnan myydyimmistä.
Mielenkiintoista on, että historian parhaan yksittäisen myyntiviikon saavuttanut Oasiksen Be Here Now (1997) ei itse asiassa ole lähelläkään tätä listaa, sillä sitä on myyty ”vain” noin 1,9 miljoonaa kappaletta. Brittipopikoneista Coldplayllä sen sijaan on lähellä kolmaskin albumi, X&Y (2005), jonka lukemat huitelevat 2,5 miljoonan tietämillä.
1980-luvun ostetuin oli Dire Straitsin Brothers in Arms, 1990-luvun Oasiksen (What's the Story) Morning Glory ja 2000-luvun James Bluntin Back to Bedlam. Adelen 21 on tällä hetkellä jo historian 15. myydyin, vaikka se ilmestyi kauppoihin vasta helmikuun alussa.
Back to Black, The Fame ja Crazy Love saivat tähden, sillä niiden myynnistä huomattava osa merkittiin eri versioille, jotka on yhdistetty kokonaissaldoihin. Likipitäen kaikista albumeista on julkaistu useampia versioita.
Vahvassa nousussa ovat 21:n lisäksi Gold, Dark Side of the Moon, Michael Jacksonin albumit, Back to Black, Rumours, Legend sekä 1.
Listan koostettuani jäin miettimään, onko Queenin kokoelmien saldoihin ynnätty kolmen albumin platinapainoksen myyntiä. Tuskin.
KORJAUS: Unohdin ekasta versiosta Leona Lewisin Spiritin (2007), jota on myyty yli kolme miljoonaa.
1 – Queen – Greatest Hits (1981) – 5,5 miljoonaa
2 – The Beatles – Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) – 5,1
3 – Abba – Gold: Greatest Hits (1992) – 4,6
4 – Oasis – (What's the Story) Morning Glory (1995) – 4,5
5 – Dire Straits – Brothers in Arms (1985) – 4,1
6 – Pink Floyd – Dark Side of the Moon (1973) – 3,9
7 – Michael Jackson – Thriller (1982) – 3,9
8 – Michael Jackson – Bad (1987) – 3,9
9 – Queen – Greatest Hits II (1991) – 3,8
10 – Madonna – The Immaculate Collection (1990) – 3,6
11 – Simply Red – Stars (1991) – 3,5
12 – Amy Winehouse – Back to Black* (2006) – 3,4
13 – Fleetwood Mac – Rumours (1977) – 3,4
14 – Shania Twain – Come on Over (1997) – 3,4
15 – Adele – 21 (2011) – 3,2
16 – The Verve – Urban Hymns (1997) – 3,1
17 – Dido – No Angel (1999) – 3,1
18 – James Blunt – Back to Bedlam (2004) – 3,1
19 – Simon & Garfunkel – Bridge Over Troubled Water (1970) – 3,1
20 – Bob Marley & The Wailers – Legend (1984) – 3,1
21 – The Corrs – Talk on Corners (1997) – 3,0
22 – Spice Girls – Spice (1996) – 3,0
23 – Leona Lewis - Spirit (2007) - 3,0
24 – The Beatles – 1 (2000) – 3,0
25 – David Gray – White Ladder (1998) – 3,0
26 – Meat Loaf – Bat Out of Hell (1977) – 2,9
27 – Dido – Life for Rent (2003) – 2,9
28 – Phil Collins – ...But Seriously (1989) – 2,9
29 – Take That – Beautiful World (2006) – 2,9
30 – Travis – The Man Who (1999) – 2,9
31 – Coldplay – A Rush of Blood to the Head (2002) – 2,8
32 – U2 – The Joshua Tree (1987) – 2,8
33 – Abba – Greatest Hits (1975) – 2,7
34 – Alanis Morissette – Jagged Little Pill (1995) – 2,7
35 – Lady Gaga – The Fame* (2008) – 2,7
36 – Michael Bublé – Crazy Love* (2008) – 2,7
37 – Scissor Sisters – Scissor Sisters (2004) – 2,7
38 – Keane – Hopes and Fears (2004) – 2,7
39 – Robbie Williams – I've Been Expecting You (1998) – 2,6
40 – Mike Oldfield – Tubular Bells (1973) – 2,6
Rankinghan elää jatkuvasti, etenkin top 20:n alapuolella. Esimerkiksi Scissor Sistersin ja Keanen albumit voivat tänään olla toisessa järjestyksessä. Lähinnä tämä ranking antaakin osviittaa saarivaltakunnan myydyimmistä.
Mielenkiintoista on, että historian parhaan yksittäisen myyntiviikon saavuttanut Oasiksen Be Here Now (1997) ei itse asiassa ole lähelläkään tätä listaa, sillä sitä on myyty ”vain” noin 1,9 miljoonaa kappaletta. Brittipopikoneista Coldplayllä sen sijaan on lähellä kolmaskin albumi, X&Y (2005), jonka lukemat huitelevat 2,5 miljoonan tietämillä.
1980-luvun ostetuin oli Dire Straitsin Brothers in Arms, 1990-luvun Oasiksen (What's the Story) Morning Glory ja 2000-luvun James Bluntin Back to Bedlam. Adelen 21 on tällä hetkellä jo historian 15. myydyin, vaikka se ilmestyi kauppoihin vasta helmikuun alussa.
Back to Black, The Fame ja Crazy Love saivat tähden, sillä niiden myynnistä huomattava osa merkittiin eri versioille, jotka on yhdistetty kokonaissaldoihin. Likipitäen kaikista albumeista on julkaistu useampia versioita.
Vahvassa nousussa ovat 21:n lisäksi Gold, Dark Side of the Moon, Michael Jacksonin albumit, Back to Black, Rumours, Legend sekä 1.
Listan koostettuani jäin miettimään, onko Queenin kokoelmien saldoihin ynnätty kolmen albumin platinapainoksen myyntiä. Tuskin.
KORJAUS: Unohdin ekasta versiosta Leona Lewisin Spiritin (2007), jota on myyty yli kolme miljoonaa.
1 – Queen – Greatest Hits (1981) – 5,5 miljoonaa
2 – The Beatles – Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) – 5,1
3 – Abba – Gold: Greatest Hits (1992) – 4,6
4 – Oasis – (What's the Story) Morning Glory (1995) – 4,5
5 – Dire Straits – Brothers in Arms (1985) – 4,1
6 – Pink Floyd – Dark Side of the Moon (1973) – 3,9
7 – Michael Jackson – Thriller (1982) – 3,9
8 – Michael Jackson – Bad (1987) – 3,9
9 – Queen – Greatest Hits II (1991) – 3,8
10 – Madonna – The Immaculate Collection (1990) – 3,6
11 – Simply Red – Stars (1991) – 3,5
12 – Amy Winehouse – Back to Black* (2006) – 3,4
13 – Fleetwood Mac – Rumours (1977) – 3,4
14 – Shania Twain – Come on Over (1997) – 3,4
15 – Adele – 21 (2011) – 3,2
16 – The Verve – Urban Hymns (1997) – 3,1
17 – Dido – No Angel (1999) – 3,1
18 – James Blunt – Back to Bedlam (2004) – 3,1
19 – Simon & Garfunkel – Bridge Over Troubled Water (1970) – 3,1
20 – Bob Marley & The Wailers – Legend (1984) – 3,1
21 – The Corrs – Talk on Corners (1997) – 3,0
22 – Spice Girls – Spice (1996) – 3,0
23 – Leona Lewis - Spirit (2007) - 3,0
24 – The Beatles – 1 (2000) – 3,0
25 – David Gray – White Ladder (1998) – 3,0
26 – Meat Loaf – Bat Out of Hell (1977) – 2,9
27 – Dido – Life for Rent (2003) – 2,9
28 – Phil Collins – ...But Seriously (1989) – 2,9
29 – Take That – Beautiful World (2006) – 2,9
30 – Travis – The Man Who (1999) – 2,9
31 – Coldplay – A Rush of Blood to the Head (2002) – 2,8
32 – U2 – The Joshua Tree (1987) – 2,8
33 – Abba – Greatest Hits (1975) – 2,7
34 – Alanis Morissette – Jagged Little Pill (1995) – 2,7
35 – Lady Gaga – The Fame* (2008) – 2,7
36 – Michael Bublé – Crazy Love* (2008) – 2,7
37 – Scissor Sisters – Scissor Sisters (2004) – 2,7
38 – Keane – Hopes and Fears (2004) – 2,7
39 – Robbie Williams – I've Been Expecting You (1998) – 2,6
40 – Mike Oldfield – Tubular Bells (1973) – 2,6
sunnuntai 16. lokakuuta 2011
Listakatsaus, vko 42
Billboard Hot 100, Top 10
1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (6.) LMFAO – Sexy and I Know It
5. (4.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (5.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
7. (9.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
8. (8.) David Guetta featuring Usher – Without You
9. (10.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (12.) Lady Gaga – You and I
Hot 100 -listan kärkipään tapahtumat ovat vähissä. Someone Like You pitää johtoa kolmatta viikkoa ja muutamat hitit vaihtoivat paikkoja. Monet alempana nousseet vanhat biisit eivät kasvattaneet pisteitään, vaan edeltä putosi hittejä pois.
Pumped Up Kicks on viettänyt kolmossijalla jo seitsemän viikkoa käymättä korkeammalla, mikä on melko harvinaista. Ennätykseksi noteerataan Real McCoyn Another Nightin 11 viikkoa vuodenvaihteessa 1994-95.
T-Painin 5 O’Clockista on tulossa kunnon hitti, sillä se eteni toisella listaviikollaan 62-30 ja on täten jo nyt Lily Allenin uran korkein noteeraus. Pari sijaa ylempänä keikkuu Kelly Clarksonin Mr. Know It All, joka on saamassa taakseen hyvän radiokannatuksen debytoituaan 18:ntena toista kuukautta sitten.
Daughtry ryömi 41:nneksi uudella kappaleellaan Crawling Back to You. Idolista ponnistaneen Chris Daughtryn luotsaama bändi on urallaan käynyt kahdesti kärkikympissä.
Hot Chelle Rae seuraa Tonight Tonight -hittiään New Boyzin kanssa esitetyllä I Like It Like Thatillä (51) ja Enrique Iglesiaksen uusi biisi on nimeltään I Like It How It Feels (76). Sillä on mukana Pitbull, joka tähditti Iglesiaksen taannoista hittiä I Like It (#4, 2010). Että näin.
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Scotty McCreery – Clear as Day
2. (3.) Adele – 21
3. (4.) Tony Bennett – Duets II
4. (6.) Lady Antebellum – Own the Night
5. (1.) J. Cole – Cole World: The Sideline Story
6. (7.) Lil Wayne – Tha Carter IV
7. (-) Feist – Metals
8. (-) Rodney Atkins – Take a Back Road
9. (-) Jack’s Mannequin – People and Things
10. (2.) Blink-182 – Neighborhoods
Scotty McCreery osoitti, että Idol-kisa on yhä relevantti, jos kaikki menee putkeen. Clear as Daytä ostettiin 197 000 kpl ja se on ensimmäinen Idol-voittajan esikoisen ykkösdebyytti sitten Ruben Studdardin Soulfulin (2003). McCreery on ehtinyt saada jo isohkon hitin singlestä I Love You This Big.
Adelen 21:n myynti putosi hieman edellisviikosta, mutta sijaluku parani jälleen kakkoseksi. 21:a on ostettu pian neljä miljoonaa kappaletta. Samoin Tony Bennettin, Lady Antebellumin sekä Lil Waynen albumit ottivat takkiin myynnissä, mutta nousivat sijoissa.
Muut top tenin uutuudet löytyvät sijoilta 7-9. Kolmikkoa johtaa kanadalainen Feist, jonka Metals jäi Britanniassa melko alas (28), mutta debytoi USA:ssa siis seiskana. The Reminder (2007) ylsi 16:nneksi, mutta 1234 on kuuluisasti top ten -hitti Hot 100 -listalla (#8, 2007).
Rodney Atkins nettoaa jatkuvasti isoja kantriradiohittejä, mutta hänen albumimenestyksensä on jäänyt platinaisen If You’re Going Through Hellin (#3, 2006) jälkeen vaisuksi. Take a Back Roadista tuli kuitenkin miehen toinen top ten -lätty. Myös Jack’s Mannequinille top ten -kokemus on toinen, The Glass Passenger (2008) debytoi kahdeksantena.
Punkryhmä Mayday Parade debytoi 12:ntena, mikä on heidän parhaansa. Adelen 19 ja Beyoncén 4 hyödynsivät suhteellisen hiljaisen viikon ja palasivat top 20:iin sijoille 19 ja 20.
Jo kolmatta vuosikymmentä levyttävä Indigo Girls debytoi 36:ntenä albumillaan Beauty Queen Sister. Kaksikko on Euroopassa melko tuntematon siihen nähden, että heillä on tilillään peräti kymmenen top 40 -albumia. Korkein sijoitus on Shaming of the Sunin (1997) seitsemäs tila.
Sexy and I Know It -megahitti on avittanut LMFAO:n Sorry for Party Rockingin takaisin top 30:n tuntumaan (31).
Britannian singlet, Top 10
1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (-) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
4. (12.) Christina Perri – Jar of Hearts
5. (7.) LMFAO – Sexy and I Know It
6. (-) Matt Cardle – Run for Your Life
7. (20.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
8. (3.) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
9. (13.) Ed Sheeran – The A Team
10. (4.) One Direction – What Makes You Beautiful
Rihannan We Found Love säilytti paikkansa sinkkulistan huipulla, mikä ei ole onnistunut keneltäkään kolmeen kuukauteen, jolloin The Wantedin Glad You Came sai toisenkin ykkösviikon. Väliin mahtui kymmenen yhden viikon ihmettä. Suurimman osan tästä ajasta kakkospaikkaa on hallinnut Moves Like Jagger.
Adam Levinen suloääntä kuullaan myös pronssipallilla. Gym Class Heroesin Stereo Hearts on hätyytellyt top kolmea jo USA:ssa ja debytoi nyt brittilistan kolmantena sivuten Cupid’s Chokeholdin (2007) korkeinta noteerausta. Näiden lisäksi ryhmällä on viitos- ja kuutossijat.
Viime vuoden X Factor -voittajalla Matt Cardlella on tietenkin jo ykkönen, mutta nyt vasta on tosi kyseessä. Gary Barlow’n kirjoittama Run for Your Life voisi olla biisinä parempikin, mutta debytoi silti kuudentena. Miehen albumi kamppailee ensi viikolla tiukasti Noel Gallagheria vastaan.
Tunteikkaita naisia: Christina Perrin Jar of Hearts onnistui myynninedistämisessään niin hyvin, että palasi parhaalle sijalleen neljänneksi. Charlene Soraian luenta Wherever You Will Gosta nousi seitsemänneksi, mutta ei siinä vielä kaikki: The Callingin alkuperäinen paransi 57-25. Useat muutkin sinkut nousivat Itunesin hinnoittelun ansiosta, mutta Neron Crush on You ilmankin 42-37.
Albumilistan kakkoseksi nousseen Ed Sheeranin uusi sinkku Lego House porhalsi niin ikään luomusti sijalta 71 30:nneksi. Lego mainitaan listahitin nimessä ensimmäistä kertaa, mutta reggaelaulaja Rupie Edwardsin Leggo Skangan (#32, 1975) nimestä on joissain lähteissä pudonnut toinen g pois.
Timbalandin loiston päivät ovat auttamatta takana, sillä Pitbullin tähdittämä Pass at Me punnersi juuri ja juuri top 40:iin. Jopa pelimainosnäkyvyydestä (ja Itunes-alesta) nauttiva Kanye Westin Power palasi ylemmäs (38). Sen paras sijoitus on 36:s.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Steps – The Ultimate Collection
2. (5.) Ed Sheeran – +
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Evanescence – Evanescence
5. (1.) James Morrison – The Awakening
6. (-) Katherine Jenkins – Daydream
7. (-) Jason Derülo – Future History
8. (18.) Cee Lo Green – The Lady Killer
9. (-) Ryan Adams – Ashes and Fire
10. (-) Cliff Richard – Soulicious
Britannian albumilistalla on jälleen iso kasa uutuuksia, mutta ykkönen yllätti aika monet: paluun tehnyt Abba Light eli Steps debytoi kärjessä The Ultimate Collection -kokoelmallaan, joka on käytännössä sama kuin heidän vuonna 2001 ilmestynyt ja niin ikään kärjessä viihtynyt Gold-koosteensa. Ryhmällä on nyt kolme ykkösalbumia.
Uusi huomio kolmanneksi notkahtaneesta Adelen 21:sta: Sitä ostettiin taannoin 18 viikon ajan yli 50 000 kpl viikossa, kun yksikään toinen albumi ei ole yltänyt tuohon lukemaan edes kolmeen otteeseen koko vuonna.
Evanescencen nimetön kolmas studioalbumi debytoi neljäntenä, joka on ihan hyvä numero ykkösen ja kakkosen jatkeeksi. Eri asia on, miten pitkään levy viihtyy seuranamme listoilla.
Katherine Jenkinsiltä ilmestyi jälleen kokoelma ja studioalbumi peräkkäisillä viikoilla ja jälleen studioalbumi pärjäsi kokoelmaa paremmin. Daydream debytoi kuudentena ollen neidon seitsemäs top ten -lätty.
Jason Derülon toinen albumi Future History ehti jo flopata USA:ssa, mutta siitä tuli Britanniassa miehen toinen top ten -merkintä. Ei sinänsä ihme näillä sinkkumeriiteillä: viisi top viisi -noteerausta, joista kaksi ykköstä.
Jos Stepsin menestys yllättää, niin varsinainen jättipaukku löytyy sijalta yhdeksän. Ryan Adams saavutti pitkähkön, tai ainakin tuotteliaan, uransa ensimmäisen top ten -sijoituksen. Tähän asti paras oli Easy Tigerin (2007) 18. sija. Ashes & Fire listautuu korkealle myös ainakin USA:ssa ja Hollannissa se meni jo kakkoseksi. Miksi? Neljän vuoden soolotauon vuoksi? Mandy Mooren ansiosta?
Maailman menestynein intialaissyntyinen artisti Cliff Richard on tuttu näky top tenin liepeillä. Soulicious -duettoalbumi debytoi kymmenentenä, mikä jää tietenkin Bold as Brassin (2010) kolmossijasta, mutta on jälleen yksi hyvä numero uskomattomaan sarjaan – ynnättiin siihen bändilevyjä tai ei.
Viisi vuotta lienee ainakin Johnny Mathisin levy-yhtiön mielestä sopiva kokoelmien väli. The Ultimate Collection (17) jäi kuitenkin melkoisesti The Very Best ofin kuutossijasta. Mathisilla on kaksi ykköstäkin: Johnny Mathis Collection (1977) ja Tears and Laughter (1980).
Applen ihmemaahan eksynyt peikkoneito Björk jäi ensimmäistä kertaa studioalbumilla top tenin ulkopuolelle, ja vielä todella kauas (21). Listaviikkomäärä on karttunut hitaasti jo pitkään, sillä Vespertine (#8, 2001), Medulla (#9, 2004) ja Volta (#7, 2007) keräsivät yhteensä 11 viikkoa. Islantilaiskummajaisen paras sijoitus on Postin (1995) kakkostila.
Ihan loiston päiviään ei vietä Peter Gabrielkaan, jonka New Blood jäi 22:nneksi. Tosin Gabriel ei ole vieraillut top tenissä 17 vuoteen (Secret World Live, #10), kun varsinainen paluualbumi Up (2002) jäi 11:nneksi. Gabrielillakin on kaksi sooloykköstä: 3 (1980) ja So (1986).
Mainitaan vielä eräs kaikkien aikojen romahtajista. You Me at Sixin Sinners Never Sleepin kolmas tila vaihtui tällä viikolla 30. sijaan. Näyttää pahalta, mutta toisaalta edellä on yhdeksän uutuutta. Toiseen suuntaan liikkui muun muassa Cee Lo Greenin The Lady Killer, joka palasi top kymppiin kolmen kuukauden laskusuhdanteen jälkeen. Vauhdittajina taisivat toimia TV-esiintyminen ja vahvaa radiotukea saava Cry Baby -sinkku. Parhaimmillaan kolmantena käynyttä The Lady Killeriä on myyty miltei tuplaplatinaan oikeuttavat 600 000 kpl.
1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (6.) LMFAO – Sexy and I Know It
5. (4.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (5.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
7. (9.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
8. (8.) David Guetta featuring Usher – Without You
9. (10.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (12.) Lady Gaga – You and I
Hot 100 -listan kärkipään tapahtumat ovat vähissä. Someone Like You pitää johtoa kolmatta viikkoa ja muutamat hitit vaihtoivat paikkoja. Monet alempana nousseet vanhat biisit eivät kasvattaneet pisteitään, vaan edeltä putosi hittejä pois.
Pumped Up Kicks on viettänyt kolmossijalla jo seitsemän viikkoa käymättä korkeammalla, mikä on melko harvinaista. Ennätykseksi noteerataan Real McCoyn Another Nightin 11 viikkoa vuodenvaihteessa 1994-95.
T-Painin 5 O’Clockista on tulossa kunnon hitti, sillä se eteni toisella listaviikollaan 62-30 ja on täten jo nyt Lily Allenin uran korkein noteeraus. Pari sijaa ylempänä keikkuu Kelly Clarksonin Mr. Know It All, joka on saamassa taakseen hyvän radiokannatuksen debytoituaan 18:ntena toista kuukautta sitten.
Daughtry ryömi 41:nneksi uudella kappaleellaan Crawling Back to You. Idolista ponnistaneen Chris Daughtryn luotsaama bändi on urallaan käynyt kahdesti kärkikympissä.
Hot Chelle Rae seuraa Tonight Tonight -hittiään New Boyzin kanssa esitetyllä I Like It Like Thatillä (51) ja Enrique Iglesiaksen uusi biisi on nimeltään I Like It How It Feels (76). Sillä on mukana Pitbull, joka tähditti Iglesiaksen taannoista hittiä I Like It (#4, 2010). Että näin.
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Scotty McCreery – Clear as Day
2. (3.) Adele – 21
3. (4.) Tony Bennett – Duets II
4. (6.) Lady Antebellum – Own the Night
5. (1.) J. Cole – Cole World: The Sideline Story
6. (7.) Lil Wayne – Tha Carter IV
7. (-) Feist – Metals
8. (-) Rodney Atkins – Take a Back Road
9. (-) Jack’s Mannequin – People and Things
10. (2.) Blink-182 – Neighborhoods
Scotty McCreery osoitti, että Idol-kisa on yhä relevantti, jos kaikki menee putkeen. Clear as Daytä ostettiin 197 000 kpl ja se on ensimmäinen Idol-voittajan esikoisen ykkösdebyytti sitten Ruben Studdardin Soulfulin (2003). McCreery on ehtinyt saada jo isohkon hitin singlestä I Love You This Big.
Adelen 21:n myynti putosi hieman edellisviikosta, mutta sijaluku parani jälleen kakkoseksi. 21:a on ostettu pian neljä miljoonaa kappaletta. Samoin Tony Bennettin, Lady Antebellumin sekä Lil Waynen albumit ottivat takkiin myynnissä, mutta nousivat sijoissa.
Muut top tenin uutuudet löytyvät sijoilta 7-9. Kolmikkoa johtaa kanadalainen Feist, jonka Metals jäi Britanniassa melko alas (28), mutta debytoi USA:ssa siis seiskana. The Reminder (2007) ylsi 16:nneksi, mutta 1234 on kuuluisasti top ten -hitti Hot 100 -listalla (#8, 2007).
Rodney Atkins nettoaa jatkuvasti isoja kantriradiohittejä, mutta hänen albumimenestyksensä on jäänyt platinaisen If You’re Going Through Hellin (#3, 2006) jälkeen vaisuksi. Take a Back Roadista tuli kuitenkin miehen toinen top ten -lätty. Myös Jack’s Mannequinille top ten -kokemus on toinen, The Glass Passenger (2008) debytoi kahdeksantena.
Punkryhmä Mayday Parade debytoi 12:ntena, mikä on heidän parhaansa. Adelen 19 ja Beyoncén 4 hyödynsivät suhteellisen hiljaisen viikon ja palasivat top 20:iin sijoille 19 ja 20.
Jo kolmatta vuosikymmentä levyttävä Indigo Girls debytoi 36:ntenä albumillaan Beauty Queen Sister. Kaksikko on Euroopassa melko tuntematon siihen nähden, että heillä on tilillään peräti kymmenen top 40 -albumia. Korkein sijoitus on Shaming of the Sunin (1997) seitsemäs tila.
Sexy and I Know It -megahitti on avittanut LMFAO:n Sorry for Party Rockingin takaisin top 30:n tuntumaan (31).
Britannian singlet, Top 10
1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (-) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
4. (12.) Christina Perri – Jar of Hearts
5. (7.) LMFAO – Sexy and I Know It
6. (-) Matt Cardle – Run for Your Life
7. (20.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
8. (3.) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
9. (13.) Ed Sheeran – The A Team
10. (4.) One Direction – What Makes You Beautiful
Rihannan We Found Love säilytti paikkansa sinkkulistan huipulla, mikä ei ole onnistunut keneltäkään kolmeen kuukauteen, jolloin The Wantedin Glad You Came sai toisenkin ykkösviikon. Väliin mahtui kymmenen yhden viikon ihmettä. Suurimman osan tästä ajasta kakkospaikkaa on hallinnut Moves Like Jagger.
Adam Levinen suloääntä kuullaan myös pronssipallilla. Gym Class Heroesin Stereo Hearts on hätyytellyt top kolmea jo USA:ssa ja debytoi nyt brittilistan kolmantena sivuten Cupid’s Chokeholdin (2007) korkeinta noteerausta. Näiden lisäksi ryhmällä on viitos- ja kuutossijat.
Viime vuoden X Factor -voittajalla Matt Cardlella on tietenkin jo ykkönen, mutta nyt vasta on tosi kyseessä. Gary Barlow’n kirjoittama Run for Your Life voisi olla biisinä parempikin, mutta debytoi silti kuudentena. Miehen albumi kamppailee ensi viikolla tiukasti Noel Gallagheria vastaan.
Tunteikkaita naisia: Christina Perrin Jar of Hearts onnistui myynninedistämisessään niin hyvin, että palasi parhaalle sijalleen neljänneksi. Charlene Soraian luenta Wherever You Will Gosta nousi seitsemänneksi, mutta ei siinä vielä kaikki: The Callingin alkuperäinen paransi 57-25. Useat muutkin sinkut nousivat Itunesin hinnoittelun ansiosta, mutta Neron Crush on You ilmankin 42-37.
Albumilistan kakkoseksi nousseen Ed Sheeranin uusi sinkku Lego House porhalsi niin ikään luomusti sijalta 71 30:nneksi. Lego mainitaan listahitin nimessä ensimmäistä kertaa, mutta reggaelaulaja Rupie Edwardsin Leggo Skangan (#32, 1975) nimestä on joissain lähteissä pudonnut toinen g pois.
Timbalandin loiston päivät ovat auttamatta takana, sillä Pitbullin tähdittämä Pass at Me punnersi juuri ja juuri top 40:iin. Jopa pelimainosnäkyvyydestä (ja Itunes-alesta) nauttiva Kanye Westin Power palasi ylemmäs (38). Sen paras sijoitus on 36:s.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Steps – The Ultimate Collection
2. (5.) Ed Sheeran – +
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Evanescence – Evanescence
5. (1.) James Morrison – The Awakening
6. (-) Katherine Jenkins – Daydream
7. (-) Jason Derülo – Future History
8. (18.) Cee Lo Green – The Lady Killer
9. (-) Ryan Adams – Ashes and Fire
10. (-) Cliff Richard – Soulicious
Britannian albumilistalla on jälleen iso kasa uutuuksia, mutta ykkönen yllätti aika monet: paluun tehnyt Abba Light eli Steps debytoi kärjessä The Ultimate Collection -kokoelmallaan, joka on käytännössä sama kuin heidän vuonna 2001 ilmestynyt ja niin ikään kärjessä viihtynyt Gold-koosteensa. Ryhmällä on nyt kolme ykkösalbumia.
Uusi huomio kolmanneksi notkahtaneesta Adelen 21:sta: Sitä ostettiin taannoin 18 viikon ajan yli 50 000 kpl viikossa, kun yksikään toinen albumi ei ole yltänyt tuohon lukemaan edes kolmeen otteeseen koko vuonna.
Evanescencen nimetön kolmas studioalbumi debytoi neljäntenä, joka on ihan hyvä numero ykkösen ja kakkosen jatkeeksi. Eri asia on, miten pitkään levy viihtyy seuranamme listoilla.
Katherine Jenkinsiltä ilmestyi jälleen kokoelma ja studioalbumi peräkkäisillä viikoilla ja jälleen studioalbumi pärjäsi kokoelmaa paremmin. Daydream debytoi kuudentena ollen neidon seitsemäs top ten -lätty.
Jason Derülon toinen albumi Future History ehti jo flopata USA:ssa, mutta siitä tuli Britanniassa miehen toinen top ten -merkintä. Ei sinänsä ihme näillä sinkkumeriiteillä: viisi top viisi -noteerausta, joista kaksi ykköstä.
Jos Stepsin menestys yllättää, niin varsinainen jättipaukku löytyy sijalta yhdeksän. Ryan Adams saavutti pitkähkön, tai ainakin tuotteliaan, uransa ensimmäisen top ten -sijoituksen. Tähän asti paras oli Easy Tigerin (2007) 18. sija. Ashes & Fire listautuu korkealle myös ainakin USA:ssa ja Hollannissa se meni jo kakkoseksi. Miksi? Neljän vuoden soolotauon vuoksi? Mandy Mooren ansiosta?
Maailman menestynein intialaissyntyinen artisti Cliff Richard on tuttu näky top tenin liepeillä. Soulicious -duettoalbumi debytoi kymmenentenä, mikä jää tietenkin Bold as Brassin (2010) kolmossijasta, mutta on jälleen yksi hyvä numero uskomattomaan sarjaan – ynnättiin siihen bändilevyjä tai ei.
Viisi vuotta lienee ainakin Johnny Mathisin levy-yhtiön mielestä sopiva kokoelmien väli. The Ultimate Collection (17) jäi kuitenkin melkoisesti The Very Best ofin kuutossijasta. Mathisilla on kaksi ykköstäkin: Johnny Mathis Collection (1977) ja Tears and Laughter (1980).
Applen ihmemaahan eksynyt peikkoneito Björk jäi ensimmäistä kertaa studioalbumilla top tenin ulkopuolelle, ja vielä todella kauas (21). Listaviikkomäärä on karttunut hitaasti jo pitkään, sillä Vespertine (#8, 2001), Medulla (#9, 2004) ja Volta (#7, 2007) keräsivät yhteensä 11 viikkoa. Islantilaiskummajaisen paras sijoitus on Postin (1995) kakkostila.
Ihan loiston päiviään ei vietä Peter Gabrielkaan, jonka New Blood jäi 22:nneksi. Tosin Gabriel ei ole vieraillut top tenissä 17 vuoteen (Secret World Live, #10), kun varsinainen paluualbumi Up (2002) jäi 11:nneksi. Gabrielillakin on kaksi sooloykköstä: 3 (1980) ja So (1986).
Mainitaan vielä eräs kaikkien aikojen romahtajista. You Me at Sixin Sinners Never Sleepin kolmas tila vaihtui tällä viikolla 30. sijaan. Näyttää pahalta, mutta toisaalta edellä on yhdeksän uutuutta. Toiseen suuntaan liikkui muun muassa Cee Lo Greenin The Lady Killer, joka palasi top kymppiin kolmen kuukauden laskusuhdanteen jälkeen. Vauhdittajina taisivat toimia TV-esiintyminen ja vahvaa radiotukea saava Cry Baby -sinkku. Parhaimmillaan kolmantena käynyttä The Lady Killeriä on myyty miltei tuplaplatinaan oikeuttavat 600 000 kpl.
Tunnisteet:
Adele,
Calvin Harris,
listakatsaus,
Rihanna,
Scotty McCreery,
Steps
perjantai 14. lokakuuta 2011
Kristallipallo: Katy Perry – The One That Got Away
Yleensä sarjassa esitellään jokin tuore biisi, mutta nyt Katy Perryllä on kiinnostavat paikat. Kuten olen sen seitsemän kertaa kirjoittanut, Perryn viimevuotiselta Teenage Dream -albumilta on lohkaistu viisi perättäistä Hot 100 -listan ykköstä, Michael Jackson jne jne.
Mutta nyt koittaa totuuden hetki. Tässä on kuudes sinkku, takuuvarmaa Dr. Luke/Max Martin -tuotantoa. Ohittuuko Jackson?
Epäilen, mutta Capitol on tehnyt hyvää työtä tämän projektin kanssa, joten hihasta saattaa löytyä vielä ässiä. Kuudes top ten -hitti olisi sekin upea saavutus.
Mutta nyt koittaa totuuden hetki. Tässä on kuudes sinkku, takuuvarmaa Dr. Luke/Max Martin -tuotantoa. Ohittuuko Jackson?
Epäilen, mutta Capitol on tehnyt hyvää työtä tämän projektin kanssa, joten hihasta saattaa löytyä vielä ässiä. Kuudes top ten -hitti olisi sekin upea saavutus.
keskiviikko 12. lokakuuta 2011
Skannattu ääni kuulostaa metalliselta
Upeaan otsikkoon sisältyy koko postauksen idea. Seuraavassa USA:n myydyimmät albumit top 40 Soundscan-ajalta eli vuodesta 1991 tähän päivään. Olen joskus aiemmin käsitellyt top kympin, mutta päivityksen syynä on se, että The Beatlesin 1 (2000) nousi The Bodyguardin (1992) ohitse viidenneksi ja on vuosituhannen ostetuin.
Tätä tietoa ei julkaise suomen kielellä kukaan muu, joten käsitelkää silkkihansikkain. Tähdellä merkityt ovat ilmestyneet ennen Soundscan-kautta eikä lukema kata siis koko myyntiä. Brittilistoista saanen lähiaikoina listattua ainakin 2000-luvun ostetuimmat, katsellaan josko aika ja kärsivällisyys riittäisi kauemmaskin.
1 – Metallica – Metallica (The Black Album) [1991] – 15,7 miljoonaa
2 – Shania Twain – Come on Over (1997) – 15,5
3 – Alanis Morissette – Jagged Little Pill (1995) – 14,7
4 – Backstreet Boys – Millennium (1999) – 12,2
5 – The Beatles – 1 (2000) – 11,9
6 – Soundtrack – The Bodyguard (1992) – 11,8
7 – Santana – Supernatural (1999) – 11,7
8 – Creed – Human Clay (1999) – 11,6
9 – N Sync – No Strings Attached (2000) – 11,1
10 – Celine Dion – Falling Into You (1996) – 10,8
11 – Norah Jones – Come Away with Me (2002) – 10,8
12 – Bob Marley & The Wailers – Legend (1984) – 10,6*
13 – Britney Spears – ...Baby One More Time (1999) – 10,6
14 – Eminem – The Marshall Mathers LP (2000) – 10,5
15 – Hootie & The Blowfish – Cracked Rear View (1994) – 10,2
16 – Soundtrack – Titanic (1997) – 10,1
17 – Backstreet Boys – Backstreet Boys (1997) – 10,1
18 – Eminem – The Eminem Show (2002) – 10,0
19 – Usher – Confessions (2004) – 9,9
20 – Linkin Park – Hybrid Theory (2000) – 9,9
21 – Pearl Jam – Ten (1991) – 9,9*
22 – Garth Brooks – Ropin' the Wind (1991) – 9,6*
23 – Celine Dion – Let's Talk about Love (1997) – 9,5
24 – Britney Spears – Oops! I Did It Again (2000) – 9,2
25 – Pink Floyd – Dark Side of the Moon (1973) – 9,2*
26 – Kid Rock – Devil without a Cause (1998) – 9,1
27 – Bob Seger & The Silver Bullet Band – Greatest Hits (1994) – 9,1
28 – Garth Brooks – No Fences (1990) – 9,0*
29 – Nirvana – Nevermind (1991) – 8,9
30 – N Sync – N Sync (1997) – 8,8
31 – Eagles – Hell Freezes Over (1994) – 8,7
32 – Dixie Chicks – Wide Open Spaces (1998) – 8,7
33 – Boyz II Men – II (1994) – 8,6
34 – Nelly – Country Grammar (2000) – 8,5
35 – Dixie Chicks – Fly (1999) – 8,3
36 – Christina Aguilera – Christina Aguilera (1999) – 8,2
37 – No Doubt – Tragic Kingdom (1995) – 8,1
38 – Matchbox Twenty – Yourself or Someone Like You (1996) – 8,1
39 – Green Day – Dookie (1994) – 8,1
40 – 50 Cent – Get Rich or Die Tryin' (2003) – 8,0
RIAA on sertifioinut useat albumit korkeammille luvuille, esimerkiksi Come on Over on heidän papereissaan 20-kertainen platinalevy, eli sitä on ostettu sisään kauppoihin 20 miljoonaa. Backstreet Boysin esikoinen taasen 14-kertainen. Ero johtunee musiikkikerhojen välityksellä ja muusta Soundscan-laskelmien ulottumattomissa tapahtuneesta myynnistä.
Tällä hetkellä yllä listatuista nopeimmin myy The Beatlesin 1, joka tuli juuri digikauppoihin, sekä Eminemin The Marshall Mathers LP, joka saavuttanee top tenin ensi vuonna. Myös Bob Marleyn Legend on kestosuosikki, joka ilmaantuu viikkolistojen top sataan säännöllisin väliajoin, kuten myös albumilistan viikkoennätyksen haltija Dark Side of the Moon.
Hauskana kuriositeettina mainittakoon, että Garth Brooksilla ei ole kymmenistä miljoonista myydyistä albumeista huolimatta yhtään top 40 -hittiä Hot 100 -listalla. Syynä lähinnä se, ettei hän juuri julkaissut myyntisinkkuja. Sitä vastoin rockalias Chris Gaines sai top ten -hitin vuonna 1998, mutta albumi floppasi pahasti.
Listasta kiitokset eri foorumeille kuten UKMix ja Pulse Music Board.
Tätä tietoa ei julkaise suomen kielellä kukaan muu, joten käsitelkää silkkihansikkain. Tähdellä merkityt ovat ilmestyneet ennen Soundscan-kautta eikä lukema kata siis koko myyntiä. Brittilistoista saanen lähiaikoina listattua ainakin 2000-luvun ostetuimmat, katsellaan josko aika ja kärsivällisyys riittäisi kauemmaskin.
1 – Metallica – Metallica (The Black Album) [1991] – 15,7 miljoonaa
2 – Shania Twain – Come on Over (1997) – 15,5
3 – Alanis Morissette – Jagged Little Pill (1995) – 14,7
4 – Backstreet Boys – Millennium (1999) – 12,2
5 – The Beatles – 1 (2000) – 11,9
6 – Soundtrack – The Bodyguard (1992) – 11,8
7 – Santana – Supernatural (1999) – 11,7
8 – Creed – Human Clay (1999) – 11,6
9 – N Sync – No Strings Attached (2000) – 11,1
10 – Celine Dion – Falling Into You (1996) – 10,8
11 – Norah Jones – Come Away with Me (2002) – 10,8
12 – Bob Marley & The Wailers – Legend (1984) – 10,6*
13 – Britney Spears – ...Baby One More Time (1999) – 10,6
14 – Eminem – The Marshall Mathers LP (2000) – 10,5
15 – Hootie & The Blowfish – Cracked Rear View (1994) – 10,2
16 – Soundtrack – Titanic (1997) – 10,1
17 – Backstreet Boys – Backstreet Boys (1997) – 10,1
18 – Eminem – The Eminem Show (2002) – 10,0
19 – Usher – Confessions (2004) – 9,9
20 – Linkin Park – Hybrid Theory (2000) – 9,9
21 – Pearl Jam – Ten (1991) – 9,9*
22 – Garth Brooks – Ropin' the Wind (1991) – 9,6*
23 – Celine Dion – Let's Talk about Love (1997) – 9,5
24 – Britney Spears – Oops! I Did It Again (2000) – 9,2
25 – Pink Floyd – Dark Side of the Moon (1973) – 9,2*
26 – Kid Rock – Devil without a Cause (1998) – 9,1
27 – Bob Seger & The Silver Bullet Band – Greatest Hits (1994) – 9,1
28 – Garth Brooks – No Fences (1990) – 9,0*
29 – Nirvana – Nevermind (1991) – 8,9
30 – N Sync – N Sync (1997) – 8,8
31 – Eagles – Hell Freezes Over (1994) – 8,7
32 – Dixie Chicks – Wide Open Spaces (1998) – 8,7
33 – Boyz II Men – II (1994) – 8,6
34 – Nelly – Country Grammar (2000) – 8,5
35 – Dixie Chicks – Fly (1999) – 8,3
36 – Christina Aguilera – Christina Aguilera (1999) – 8,2
37 – No Doubt – Tragic Kingdom (1995) – 8,1
38 – Matchbox Twenty – Yourself or Someone Like You (1996) – 8,1
39 – Green Day – Dookie (1994) – 8,1
40 – 50 Cent – Get Rich or Die Tryin' (2003) – 8,0
RIAA on sertifioinut useat albumit korkeammille luvuille, esimerkiksi Come on Over on heidän papereissaan 20-kertainen platinalevy, eli sitä on ostettu sisään kauppoihin 20 miljoonaa. Backstreet Boysin esikoinen taasen 14-kertainen. Ero johtunee musiikkikerhojen välityksellä ja muusta Soundscan-laskelmien ulottumattomissa tapahtuneesta myynnistä.
Tällä hetkellä yllä listatuista nopeimmin myy The Beatlesin 1, joka tuli juuri digikauppoihin, sekä Eminemin The Marshall Mathers LP, joka saavuttanee top tenin ensi vuonna. Myös Bob Marleyn Legend on kestosuosikki, joka ilmaantuu viikkolistojen top sataan säännöllisin väliajoin, kuten myös albumilistan viikkoennätyksen haltija Dark Side of the Moon.
Hauskana kuriositeettina mainittakoon, että Garth Brooksilla ei ole kymmenistä miljoonista myydyistä albumeista huolimatta yhtään top 40 -hittiä Hot 100 -listalla. Syynä lähinnä se, ettei hän juuri julkaissut myyntisinkkuja. Sitä vastoin rockalias Chris Gaines sai top ten -hitin vuonna 1998, mutta albumi floppasi pahasti.
Listasta kiitokset eri foorumeille kuten UKMix ja Pulse Music Board.
tiistai 11. lokakuuta 2011
”jar of heart on paskaa”
Lukijoiden suusta kuulet totuuden – otsikon totuuden esitti eräs hakusanoilla tänne eksynyt nettivaeltelija.
Ottamatta kantaa Christina Perrin Jar of Heartsin hyvyyteen, sain kipinän kirjoittaa tämän vuoden trendeistä. Poimin viisi listoilla mielestäni vahvasti näkynyttä tai pian näkyvää trendiä. Voitte ottaa kantaa näihin niin halutessanne.
Sooloartistien balladit
Tämä on selkeä trendi, sillä sooloartistien esittämiä hitureita tai keskitempoisia balladeita ovat listat väärällään. Edellä mainitun Perrin lisäksi Adele, Ed Sheeran, Birdy, Lady Gaga, James Morrison sekä juuri brittilistan 20:nneksi noussut Charlene Soraia vain muutamia mainitakseni. Kuka olisi uskonut että vuonna 2011 sekä britti- että jenkkilista valloitetaan kappaleella, jossa kuullaan vain laulua ja pianoa (Someone Like You)? Mutta missä viipyy vanhan koulukunnan rockballadi?
Poikabändien paluu
Britanniassa tämä nähtiin jo viime vuonna, mutta USA:ssakin saatiin pitkästä aikaa albumilistan top teniin uusi poikaryhmä (Mindless Behavior) ja One Directionin What Makes You Beautiful soi pian Suomenkin radioasemilla. Varautukaa tähän.
Dubstep-vetoinen tanssimusa
Tuskin breikkaa Suomessa YleX-yleisön ulkopuolella ja USA:ssakin ehkä melko laimeasti, sillä lähimmäksi sikäläistä dubstep-hittiä voisi luokitella Britney Spearsin alkuvuoden ykkösen Hold It Against Me. Skrillex on myynyt ihan kivasti albumeita. Eivätkä ne Britanniankaan suuruudet ole aivan dubstepia itseään, vaikka Nero, Chase & Status sekä DJ Fresh ammentavat sen ympäriltä.
Eurodancelta kuulostava r&b-pop
Luonnehdintaa kirjoittaessani ajattelin Examplea, joka on tyylin todellinen ilmentymä, mutta myös Pitbull, LMFAO ja Chris Brown sujahtavat tähän kategoriaan, samoin David Guetta. Musatyyli on Suomessakin todella suosittua, mutta markkinointiresursseja siihen käytetään hyvin vähän ja sinkkuhitit saavat jäädä elämään omaa elämäänsä. Tinie Tempahin keikkaa todistaneena en voi ymmärtää tätä, sillä meno oli takuulla kovempaa kuin monen markkinointipanostuksista nauttivan keskivertoyhtyeen keikalla.
Vanha on uusi nuori
Doris Day, Tony Bennett, Barbra Streisand ja Dolly Parton ovat kukin juuri saaneet top ten -albumin Britanniassa. Tulossa on vielä muun muassa Tom Waitsiä ja Cheriä, jonka albumilla vierailee Lady Gaga. Toki varttuneet ostavat enemmän albumeita kuin nuoret, mutta myös nuoret ostavat vanhusten, ja ennen kaikkea vanhoja, levyjä, mistä esimerkkinä Nirvanan Nevermindin paluu brittilistan viidenneksi. Goo Goo Dollsin 13 vuotta vanha Iris nousi TV-huomion ansiosta sinkkukolmoseksi. Monet kokoelmat myyvät jatkuvasti hyvin USA:ssa, kuten Michael Jacksonin Number Ones, Journeyn Greatest Hits, The Beatlesin 1 sekä Lynyrd Skynyrdin The Very Best of. Sen sijaan uudella rockilla on vaikeuksia saavuttaa yleisöä fanilauman ulkopuolelta.
Ottamatta kantaa Christina Perrin Jar of Heartsin hyvyyteen, sain kipinän kirjoittaa tämän vuoden trendeistä. Poimin viisi listoilla mielestäni vahvasti näkynyttä tai pian näkyvää trendiä. Voitte ottaa kantaa näihin niin halutessanne.
Sooloartistien balladit
Tämä on selkeä trendi, sillä sooloartistien esittämiä hitureita tai keskitempoisia balladeita ovat listat väärällään. Edellä mainitun Perrin lisäksi Adele, Ed Sheeran, Birdy, Lady Gaga, James Morrison sekä juuri brittilistan 20:nneksi noussut Charlene Soraia vain muutamia mainitakseni. Kuka olisi uskonut että vuonna 2011 sekä britti- että jenkkilista valloitetaan kappaleella, jossa kuullaan vain laulua ja pianoa (Someone Like You)? Mutta missä viipyy vanhan koulukunnan rockballadi?
Poikabändien paluu
Britanniassa tämä nähtiin jo viime vuonna, mutta USA:ssakin saatiin pitkästä aikaa albumilistan top teniin uusi poikaryhmä (Mindless Behavior) ja One Directionin What Makes You Beautiful soi pian Suomenkin radioasemilla. Varautukaa tähän.
Dubstep-vetoinen tanssimusa
Tuskin breikkaa Suomessa YleX-yleisön ulkopuolella ja USA:ssakin ehkä melko laimeasti, sillä lähimmäksi sikäläistä dubstep-hittiä voisi luokitella Britney Spearsin alkuvuoden ykkösen Hold It Against Me. Skrillex on myynyt ihan kivasti albumeita. Eivätkä ne Britanniankaan suuruudet ole aivan dubstepia itseään, vaikka Nero, Chase & Status sekä DJ Fresh ammentavat sen ympäriltä.
Eurodancelta kuulostava r&b-pop
Luonnehdintaa kirjoittaessani ajattelin Examplea, joka on tyylin todellinen ilmentymä, mutta myös Pitbull, LMFAO ja Chris Brown sujahtavat tähän kategoriaan, samoin David Guetta. Musatyyli on Suomessakin todella suosittua, mutta markkinointiresursseja siihen käytetään hyvin vähän ja sinkkuhitit saavat jäädä elämään omaa elämäänsä. Tinie Tempahin keikkaa todistaneena en voi ymmärtää tätä, sillä meno oli takuulla kovempaa kuin monen markkinointipanostuksista nauttivan keskivertoyhtyeen keikalla.
Vanha on uusi nuori
Doris Day, Tony Bennett, Barbra Streisand ja Dolly Parton ovat kukin juuri saaneet top ten -albumin Britanniassa. Tulossa on vielä muun muassa Tom Waitsiä ja Cheriä, jonka albumilla vierailee Lady Gaga. Toki varttuneet ostavat enemmän albumeita kuin nuoret, mutta myös nuoret ostavat vanhusten, ja ennen kaikkea vanhoja, levyjä, mistä esimerkkinä Nirvanan Nevermindin paluu brittilistan viidenneksi. Goo Goo Dollsin 13 vuotta vanha Iris nousi TV-huomion ansiosta sinkkukolmoseksi. Monet kokoelmat myyvät jatkuvasti hyvin USA:ssa, kuten Michael Jacksonin Number Ones, Journeyn Greatest Hits, The Beatlesin 1 sekä Lynyrd Skynyrdin The Very Best of. Sen sijaan uudella rockilla on vaikeuksia saavuttaa yleisöä fanilauman ulkopuolelta.
sunnuntai 9. lokakuuta 2011
Listakatsaus, vko 41
Billboard Hot 100, Top 10
1. (2.) Adele – Someone Like You
2. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
5. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
6. (10.) LMFAO – Sexy and I Know It
7. (-) B.o.B featuring Lil Wayne – Strange Clouds
8. (11.) David Guetta featuring Usher – Without You
9. (16.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
10. (9.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
Someone Like Youn radiokannatus on kasvanut harvinaisen nopeasti, joskaan ei ihan ennätysvauhtia. Se oli myös viime viikon ostetuin sinkku, mikä takasi paluun kärkeen ja toisen ykkösviikon. Kvartaalikatsauksessa jäi mainitsematta, että taitaa olla ensimmäinen kerta sitten The Beatlesin päivien, kun saman artistin kaksi eri biisiä ovat britti- ja jenkkivuosilistojen kärjessä. Rolling in the Deepin ykköspaikka Billboardin vuosilistalla on jo hakattu kiveen.
Viime kuussa raportoitiin, että Someone Like You on ensimmäinen pelkän pianon säestyksellä esitetty Hot 100 -listan ykkönen. Kakkosena on nähty a cappella -esityskin, lauluyhtye Shain If I Ever Fall in Love (1992).
Rap-artisti B.o.B saattoi olla huolissaan omasta viehätysvoimastaan napatessaan Strange Clouds -sinkulleen Lil Waynen. Temppu varmisti korkean debyytin seitsemäntenä ja neljännen top ten -hitin. Nothin’ on You (2010) nousi ykköseksi asti.
Rihanna nousi kahdettakymmenettä kertaa top teniin. Nuo kaksikymmentä hittiä saadakseen hänen tarvitsi levyttää vain kuuden vuoden ajan. Nyt voi ottaa hatun pois päästä. Taannoisella yhteistyökumppanilla David Guettalla on vielä matkaa: Without You on hänen toinen top ten -hittinsä Sexy Bitchin (#5, 2010) jatkoksi.
Jason Derülon Future History floppasi albumilistan 29:nneksi, mutta It Girl (24-19) nousi miehen viidenneksi top 20 -hitiksi.
Selittämättömän suositut Bruno Mars ja Nickelback debytoivat sijoilla 28 ja 45. Marsin It Will Rain on ympätty uuteen Twilight-leffaan ja Nickelbackin When We Stand Together puffaa tulevaa Here and Now -albumia.
Euroopassa unohdettu Natasha Bedingfield kokeilee rapakon takana uutta uraa kantripoprintamalla. Neito on mukana Rascal Flattsin Easy-sinkulla, joka nousi kymmenennellä listaviikollaan pari sijaa 52:nneksi. T-Painin 5 O'Clock debytoi 62:ntena, mikä toi Lily Allenille neljännen listamerkinnän. Biisissä käytetään Allenin Who'd Have Known -kappaletta.
13-vuotias China Anne McClain debytoi sijalla 100 esikoissinkullaan Calling All the Monsters. Kuulostaa pelottavalta.
USA:n albumit, Top 10
1. (-) J Cole – Cole World: The Sideline Story
2. (-) Blink-182 – Neighborhoods
3. (3.) Adele – 21
4. (1.) Tony Bennett – Duets II
5. (-) Wilco – The Whole Love
6. (2.) Lady Antebellum – Own the Night
7. (5.) Lil Wayne – Tha Carter IV
8. (-) Switchfoot – Vice Verses
9. (-) Chickenfoot – Chickenfoot III
10. (-) Mastodon – The Hunter
J. Cole oli ensimmäisenä jonossa, kun Jay-Z pisti joukkojaan allekirjoittamaan Roc Nationin sopimuksia vuonna 2009. Nyt julkaistu esikoisalbumi pamahti suoraan jenkkilistan kärkeen myyden reilusti yli 200 000 kpl. Colen uran avaus muistuttaa hieman Ruff Ryders -mafian tähtien Even sekä DMX:n lähtöjä 1990-luvun lopulla – molemmat debytoivat albumilistan huipulla ilman isoja sinkkuhittejä.
Blink-182:n paluualbumin vastaanotto osoittautui myös USA:ssa odotettua innokkaammaksi ja Neighborhoods debytoi kakkosena. Se osui siis sopivasti kahden aiemman studiolätyn ykkös- ja kolmossijojen väliin. Ykkönen on Take Off Your Pants and Jacket suurin piirtein kymmenen vuoden takaa.
Kovin myötätuuli Wilcon takana lienee jo laantunut, mutta The Whole Love ilmaantui kivasti viidenneksi kahden nelossijan jatkeeksi. Bändillä on kaikkiaan neljä top ten -albumia, muttei yhtään Hot 100 -merkintää. Edellisen Wilco (The Album) -levyn lohkaisu You Never Know kuitenkin viehätti aikuisasemia.
Jalkaudutaan: Viime vuosikymmenellä hitin tai pari netonnut Switchfoot jaksoi yhä innostaa joitakin ja Vice Verses debytoi kahdeksantena ollen ryhmän toinen top ten -albumi Nothing Is Soundin (#3, 2005) jatkeeksi. Heidän myydyin lättynsä on kuitenkin tuplaplatinatasolle kivunnut The Beautiful Letdown (#16, 2004). Hieman alakanttiin sen sijaan meni superryhmä Chickenfootilla: III jäi etenkin myyntiluvuiltaan rutkasti alemmas kuin kultalevyllä palkittu edeltäjänsä (#4, 2009). Sitä paitsi mistä lähtien kolmas on tullut ennen toista?
Mastodon puolestaan ylitti top ten -kynnyksen ensimmäistä kertaa, tosin he pääsivät lähelle jo edellisellä Crack the Skyella (#11, 2009).
Brittilistalla nähdyt uudelleenjulkaisut Nevermind sekä muutama Pink Floydin albumi värittävät myös jenkkilistaa. The Dark Side of the Moon (1973) palasi 12:nneksi ja sai ennätyksellisen 781. listaviikkonsa, joista 741 tuli putkeen vuosina 1973-1988. The Wall (1979) palasi 40:nneksi.
Nevermind nousi ykköseksi vuonna 1992 ja sitä on myyty lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta. Kokonaismyynneissä Nirvana jäi jo 90-luvulla toisen seattlelaisyhtyeen Pearl Jamin varjoon – tosin lähinnä tunnetun ihmiskohtalon vuoksi.
Gloria Estefanin Miss Little Havana, rouvan ensimmäinen englanninkielinen albumi kahdeksaan vuoteen, debytoi 28:ntena. Estefanilla on kolme top ten -albumia soolona ja yksi Miami Sound Machinen kanssa.
Britannian singlet, Top 10
1. (-) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
4. (5.) One Direction – What Makes You Beautiful
5. (3.) Goo Goo Dolls – Iris
6. (4.) Dappy – No Regrets
7. (20.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (6.) James Morrison – I Won’t Let You Go
9. (7.) Jason Derülo – It Girl
10. (10.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
Keskiviikkona myyntiin ilmaantunut Rihannan ja Calvin Harrisin We Found Love tuli takaa muutamassa päivässä alkuviikosta väliaikatiedoissa johtaneen Moves Like Jaggerin ohi ja jälkimmäisen mahdollisuudet ikinä nousta ykköseksi ovat käytännössä menneet. Kuusi viikkoa kakkosena kuuden eri ykkösen takana on ainutkertaista. No, Maroon 5:a saattaa lohduttaa Hands All Over -albumin nousu tähän asti toiseksi parhaalle sijalleen 13:nneksi.
Rihanna tai Harris eivät sinänsä tarvinneet lisää ykkösiä: Rihannalla on niitä nyt jo kuusi ja Harrisillakin kolme.
LMFAO on kolmatta kertaa top tenissä ja Nicki Minajkin alkaa olla tuttu näky brittilistan kärkipäässä, sillä Flysta (24-16) tuli hänen kuudes top 20 -hittinsä.
Joskus artistien covervalinnat hämmästyttävät. Löytyikö maailmasta oikeasti edes yksi ihminen, joka halusi kuulla naisversion The Callingin Wherever You Will Gosta? Charlene Soraia aavisti markkinarakonsa, sai laulun teemainokseen ja tuo versio debytoi 20:ntena. Alkuperäinen ylsi kolmanneksi vuonna 2002.
Marina and the Diamondsin top ten -kuparinen on yhä ehjänä eikä Radioactive (25) päässyt kovinkaan lähelle, vaikka siitä tuli esittäjänsä neljäs top 40 -sinkku. Kokoonpanon korkein noteeraus on Hollywoodin (2010) 12. tila.
Florence and the Machinenkin sinkkuhittien metsästys alkaa vaikuttaa vaivalloiselta. What the Water Gave Me ylsi vain 24:nneksi ja nyt tarttuvahko Shake It Out jäi siitä vielä kolme sijaa. Jännä nähdä, miten Ceremonials-albumi otetaan vastaan.
Kummatkin Lady Gagan tämän hetken hitit nousivat: You and I sijalta 33 parhaalle sijalleen 24:nneksi ja kuudentena käynyt The Edge of Glory 38-33.
Britannian albumit Top 10
1. (1.) James Morrison – The Awakening
2. (4.) Adele – 21
3. (-) You Me at Six – Sinners Never Sleep
4. (-) Lady Antebellum – Own the Night
5. (3.) Ed Sheeran – +
6. (2.) Kasabian – Velociraptor
7. (-) Ben Howard – Every Kingdom
8. (10.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (15.) Tony Bennett – Duets II
10. (7.) David Guetta – Nothing but the Beat
James Morrison onnistui pitämään asemansa albumilistan huipulla yllättävänkin helposti, vaikka The Awakeningin myynti luonnollisesti tipahti edellisviikosta. Lähimmäksi uudeksi uhkaajaksi ilmaantui You Me at Sixin kolmas albumi Sinners Never Sleep, joka jatkoi yhtyeen nousujohteista listauraa: aiemmat sijat ovat 25 ja 5. Sinkkulistan top 20 -merkintöjä ei vielä löydy, mutta top 75 -sinkkuja jo kuusi.
Viikon yllättäjäksi pitää nostaa Lady Antebellum. He saavat toki vahvaa kannatusta aikuisradioilta, mutta silti Own the Nightin nelossija on odotuksia parempi ja kultalevyksi sertifioitu Need You Now (#8, 2010) palasi top 40:iin 33:nneksi.
Musiikillisesti James Morrisonin indieveljestä menevä Ben Howard avasi albumilistauransa Every Kingdomin seitsemännellä sijalla.
Klassista ja poppia naittava Katherine Jenkins on julkaissut jo kahdeksan studioalbumia ja kaksi korkean profiilin kokoelmaa. Jälkimmäinen niistä, One Fine Day, debytoi 17:ntenä, mikä on hieman alakanttiin, sillä Jenkinsin tilille on kertynyt kuusi top ten -merkintääkin. Uusi studioalbumi Daydream ilmestyy reilun viikon päästä Warnerin kautta, kokoelmia julkaisee Decca.
Feistin Metals jäi 28:nneksi ja DJ Shadowin The Less You Know the Better 34:nneksi. Erasuren Tomorrow’s Worldin sijoittuminen niiden väliin (29) on pieni positiivinen yllätys, tai oikeammin heidän tasollaan. Top tenissä Bell ja Clarke nähtiin viimeksi 1997 (Cowboy, #10) ja kaksikon meriitteihin kuuluvat muun muassa viisi ykköstä putkeen The Innocentsista (1988) I Say I Say I Sayhin (1994).
Feistin The Reminder (2007) nousi parhaimmillaan myös 28:nneksi, mutta myi pitkään melko hyvin. Siihen nähden Metals alisuoriutui aika pahasti. DJ Shadowilla on nyt neljä top 40 -albumia, joista The Private Press (2002) ylsi kahdeksanneksi.
The Answerin Revival debytoi 39:ntenä.
1. (2.) Adele – Someone Like You
2. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
5. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
6. (10.) LMFAO – Sexy and I Know It
7. (-) B.o.B featuring Lil Wayne – Strange Clouds
8. (11.) David Guetta featuring Usher – Without You
9. (16.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
10. (9.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
Someone Like Youn radiokannatus on kasvanut harvinaisen nopeasti, joskaan ei ihan ennätysvauhtia. Se oli myös viime viikon ostetuin sinkku, mikä takasi paluun kärkeen ja toisen ykkösviikon. Kvartaalikatsauksessa jäi mainitsematta, että taitaa olla ensimmäinen kerta sitten The Beatlesin päivien, kun saman artistin kaksi eri biisiä ovat britti- ja jenkkivuosilistojen kärjessä. Rolling in the Deepin ykköspaikka Billboardin vuosilistalla on jo hakattu kiveen.
Viime kuussa raportoitiin, että Someone Like You on ensimmäinen pelkän pianon säestyksellä esitetty Hot 100 -listan ykkönen. Kakkosena on nähty a cappella -esityskin, lauluyhtye Shain If I Ever Fall in Love (1992).
Rap-artisti B.o.B saattoi olla huolissaan omasta viehätysvoimastaan napatessaan Strange Clouds -sinkulleen Lil Waynen. Temppu varmisti korkean debyytin seitsemäntenä ja neljännen top ten -hitin. Nothin’ on You (2010) nousi ykköseksi asti.
Rihanna nousi kahdettakymmenettä kertaa top teniin. Nuo kaksikymmentä hittiä saadakseen hänen tarvitsi levyttää vain kuuden vuoden ajan. Nyt voi ottaa hatun pois päästä. Taannoisella yhteistyökumppanilla David Guettalla on vielä matkaa: Without You on hänen toinen top ten -hittinsä Sexy Bitchin (#5, 2010) jatkoksi.
Jason Derülon Future History floppasi albumilistan 29:nneksi, mutta It Girl (24-19) nousi miehen viidenneksi top 20 -hitiksi.
Selittämättömän suositut Bruno Mars ja Nickelback debytoivat sijoilla 28 ja 45. Marsin It Will Rain on ympätty uuteen Twilight-leffaan ja Nickelbackin When We Stand Together puffaa tulevaa Here and Now -albumia.
Euroopassa unohdettu Natasha Bedingfield kokeilee rapakon takana uutta uraa kantripoprintamalla. Neito on mukana Rascal Flattsin Easy-sinkulla, joka nousi kymmenennellä listaviikollaan pari sijaa 52:nneksi. T-Painin 5 O'Clock debytoi 62:ntena, mikä toi Lily Allenille neljännen listamerkinnän. Biisissä käytetään Allenin Who'd Have Known -kappaletta.
13-vuotias China Anne McClain debytoi sijalla 100 esikoissinkullaan Calling All the Monsters. Kuulostaa pelottavalta.
USA:n albumit, Top 10
1. (-) J Cole – Cole World: The Sideline Story
2. (-) Blink-182 – Neighborhoods
3. (3.) Adele – 21
4. (1.) Tony Bennett – Duets II
5. (-) Wilco – The Whole Love
6. (2.) Lady Antebellum – Own the Night
7. (5.) Lil Wayne – Tha Carter IV
8. (-) Switchfoot – Vice Verses
9. (-) Chickenfoot – Chickenfoot III
10. (-) Mastodon – The Hunter
J. Cole oli ensimmäisenä jonossa, kun Jay-Z pisti joukkojaan allekirjoittamaan Roc Nationin sopimuksia vuonna 2009. Nyt julkaistu esikoisalbumi pamahti suoraan jenkkilistan kärkeen myyden reilusti yli 200 000 kpl. Colen uran avaus muistuttaa hieman Ruff Ryders -mafian tähtien Even sekä DMX:n lähtöjä 1990-luvun lopulla – molemmat debytoivat albumilistan huipulla ilman isoja sinkkuhittejä.
Blink-182:n paluualbumin vastaanotto osoittautui myös USA:ssa odotettua innokkaammaksi ja Neighborhoods debytoi kakkosena. Se osui siis sopivasti kahden aiemman studiolätyn ykkös- ja kolmossijojen väliin. Ykkönen on Take Off Your Pants and Jacket suurin piirtein kymmenen vuoden takaa.
Kovin myötätuuli Wilcon takana lienee jo laantunut, mutta The Whole Love ilmaantui kivasti viidenneksi kahden nelossijan jatkeeksi. Bändillä on kaikkiaan neljä top ten -albumia, muttei yhtään Hot 100 -merkintää. Edellisen Wilco (The Album) -levyn lohkaisu You Never Know kuitenkin viehätti aikuisasemia.
Jalkaudutaan: Viime vuosikymmenellä hitin tai pari netonnut Switchfoot jaksoi yhä innostaa joitakin ja Vice Verses debytoi kahdeksantena ollen ryhmän toinen top ten -albumi Nothing Is Soundin (#3, 2005) jatkeeksi. Heidän myydyin lättynsä on kuitenkin tuplaplatinatasolle kivunnut The Beautiful Letdown (#16, 2004). Hieman alakanttiin sen sijaan meni superryhmä Chickenfootilla: III jäi etenkin myyntiluvuiltaan rutkasti alemmas kuin kultalevyllä palkittu edeltäjänsä (#4, 2009). Sitä paitsi mistä lähtien kolmas on tullut ennen toista?
Mastodon puolestaan ylitti top ten -kynnyksen ensimmäistä kertaa, tosin he pääsivät lähelle jo edellisellä Crack the Skyella (#11, 2009).
Brittilistalla nähdyt uudelleenjulkaisut Nevermind sekä muutama Pink Floydin albumi värittävät myös jenkkilistaa. The Dark Side of the Moon (1973) palasi 12:nneksi ja sai ennätyksellisen 781. listaviikkonsa, joista 741 tuli putkeen vuosina 1973-1988. The Wall (1979) palasi 40:nneksi.
Nevermind nousi ykköseksi vuonna 1992 ja sitä on myyty lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta. Kokonaismyynneissä Nirvana jäi jo 90-luvulla toisen seattlelaisyhtyeen Pearl Jamin varjoon – tosin lähinnä tunnetun ihmiskohtalon vuoksi.
Gloria Estefanin Miss Little Havana, rouvan ensimmäinen englanninkielinen albumi kahdeksaan vuoteen, debytoi 28:ntena. Estefanilla on kolme top ten -albumia soolona ja yksi Miami Sound Machinen kanssa.
Britannian singlet, Top 10
1. (-) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
4. (5.) One Direction – What Makes You Beautiful
5. (3.) Goo Goo Dolls – Iris
6. (4.) Dappy – No Regrets
7. (20.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (6.) James Morrison – I Won’t Let You Go
9. (7.) Jason Derülo – It Girl
10. (10.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
Keskiviikkona myyntiin ilmaantunut Rihannan ja Calvin Harrisin We Found Love tuli takaa muutamassa päivässä alkuviikosta väliaikatiedoissa johtaneen Moves Like Jaggerin ohi ja jälkimmäisen mahdollisuudet ikinä nousta ykköseksi ovat käytännössä menneet. Kuusi viikkoa kakkosena kuuden eri ykkösen takana on ainutkertaista. No, Maroon 5:a saattaa lohduttaa Hands All Over -albumin nousu tähän asti toiseksi parhaalle sijalleen 13:nneksi.
Rihanna tai Harris eivät sinänsä tarvinneet lisää ykkösiä: Rihannalla on niitä nyt jo kuusi ja Harrisillakin kolme.
LMFAO on kolmatta kertaa top tenissä ja Nicki Minajkin alkaa olla tuttu näky brittilistan kärkipäässä, sillä Flysta (24-16) tuli hänen kuudes top 20 -hittinsä.
Joskus artistien covervalinnat hämmästyttävät. Löytyikö maailmasta oikeasti edes yksi ihminen, joka halusi kuulla naisversion The Callingin Wherever You Will Gosta? Charlene Soraia aavisti markkinarakonsa, sai laulun teemainokseen ja tuo versio debytoi 20:ntena. Alkuperäinen ylsi kolmanneksi vuonna 2002.
Marina and the Diamondsin top ten -kuparinen on yhä ehjänä eikä Radioactive (25) päässyt kovinkaan lähelle, vaikka siitä tuli esittäjänsä neljäs top 40 -sinkku. Kokoonpanon korkein noteeraus on Hollywoodin (2010) 12. tila.
Florence and the Machinenkin sinkkuhittien metsästys alkaa vaikuttaa vaivalloiselta. What the Water Gave Me ylsi vain 24:nneksi ja nyt tarttuvahko Shake It Out jäi siitä vielä kolme sijaa. Jännä nähdä, miten Ceremonials-albumi otetaan vastaan.
Kummatkin Lady Gagan tämän hetken hitit nousivat: You and I sijalta 33 parhaalle sijalleen 24:nneksi ja kuudentena käynyt The Edge of Glory 38-33.
Britannian albumit Top 10
1. (1.) James Morrison – The Awakening
2. (4.) Adele – 21
3. (-) You Me at Six – Sinners Never Sleep
4. (-) Lady Antebellum – Own the Night
5. (3.) Ed Sheeran – +
6. (2.) Kasabian – Velociraptor
7. (-) Ben Howard – Every Kingdom
8. (10.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (15.) Tony Bennett – Duets II
10. (7.) David Guetta – Nothing but the Beat
James Morrison onnistui pitämään asemansa albumilistan huipulla yllättävänkin helposti, vaikka The Awakeningin myynti luonnollisesti tipahti edellisviikosta. Lähimmäksi uudeksi uhkaajaksi ilmaantui You Me at Sixin kolmas albumi Sinners Never Sleep, joka jatkoi yhtyeen nousujohteista listauraa: aiemmat sijat ovat 25 ja 5. Sinkkulistan top 20 -merkintöjä ei vielä löydy, mutta top 75 -sinkkuja jo kuusi.
Viikon yllättäjäksi pitää nostaa Lady Antebellum. He saavat toki vahvaa kannatusta aikuisradioilta, mutta silti Own the Nightin nelossija on odotuksia parempi ja kultalevyksi sertifioitu Need You Now (#8, 2010) palasi top 40:iin 33:nneksi.
Musiikillisesti James Morrisonin indieveljestä menevä Ben Howard avasi albumilistauransa Every Kingdomin seitsemännellä sijalla.
Klassista ja poppia naittava Katherine Jenkins on julkaissut jo kahdeksan studioalbumia ja kaksi korkean profiilin kokoelmaa. Jälkimmäinen niistä, One Fine Day, debytoi 17:ntenä, mikä on hieman alakanttiin, sillä Jenkinsin tilille on kertynyt kuusi top ten -merkintääkin. Uusi studioalbumi Daydream ilmestyy reilun viikon päästä Warnerin kautta, kokoelmia julkaisee Decca.
Feistin Metals jäi 28:nneksi ja DJ Shadowin The Less You Know the Better 34:nneksi. Erasuren Tomorrow’s Worldin sijoittuminen niiden väliin (29) on pieni positiivinen yllätys, tai oikeammin heidän tasollaan. Top tenissä Bell ja Clarke nähtiin viimeksi 1997 (Cowboy, #10) ja kaksikon meriitteihin kuuluvat muun muassa viisi ykköstä putkeen The Innocentsista (1988) I Say I Say I Sayhin (1994).
Feistin The Reminder (2007) nousi parhaimmillaan myös 28:nneksi, mutta myi pitkään melko hyvin. Siihen nähden Metals alisuoriutui aika pahasti. DJ Shadowilla on nyt neljä top 40 -albumia, joista The Private Press (2002) ylsi kahdeksanneksi.
The Answerin Revival debytoi 39:ntenä.
Tunnisteet:
Adele,
Calvin Harris,
J. Cole,
James Morrison,
listakatsaus,
Rihanna
perjantai 7. lokakuuta 2011
Kvartaalikatsaus: Adele murskaa muut
Taas on aika neljännesvuosittaisen lukemakatselmuksen. Homma on tuttua kauraa blogiani seuraaville eli pääroolin varasti Adele, ja tähti tarkoittaa, että julkaisu on ilmestynyt viime vuonna tai aiemmin.
Britannia singlet
1. Adele – Someone Like You – 1 141 000
2. Jessie J featuring B.o.B – Price Tag – 924 000
3. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem – 915 000
4. Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything – 816 000
5. Bruno Mars – Grenade – 812 000
6. Jennifer Lopez feat. Pitbull – On the Floor – 751 000
7. Adele – Rolling in the Deep – 734 000
8. Rihanna – S&M – 620 000*
9. Ed Sheeran – The A Team – 591 000
10. Lady Gaga – Born This Way – 578 000
Britannian sinkkulistan viikkoykkönen on jatkuvasti eri, mutta vuosilistalla kärkikaksikko on sama kuin kesällä. Adelen Someone Like Youn paikka vuosiykkösenä lienee turvattu, sillä se on yhä viikkolistojen top 40:ssä, josta Price Tag putosi kesän lopulla ja Party Rock Anthem pari viikkoa sitten. Niiden keskinäinen järjestys muuttunee aivan lähiaikoina. Ed Sheeranin The A Team oli kesän kestomenestyjä, vaikkei koskaan noussut viikkolistoilla kolmatta sijaa ylemmäs.
11. Bruno Mars – The Lazy Song – 571 000
12. Chris Brown feat. Benny Benassi – Beautiful People – 546 000
13. Aloe Blacc – I Need a Dollar – 537 000*
14. Example – Changed the Way You Kiss Me – 534 000
15. Snoop Dogg & David Guetta – Sweat – 531 000
16. Maroon 5 feat. Christina Aguilera – Moves Like Jagger – 490 000
17. Alexandra Stan – Mr. Saxobeat – 475 000
18. Jessie J – Do It Like a Dude – 466 000*
19. Chris Brown – Yeah 3x – 461 000
20. DJ Fresh feat. Sian Evans – Louder – 456 000
Moves Like Jagger saattaa jäädä ilman viikkolistan ykkössijaa, mutta vuosilistalla se on sylvesterinä takuuvarmasti top tenissä. DJ Freshin Louder on vuoden virallinen dubstep-drum & bass -hitti. Yleisesti ottaen singlemyynti on kasvanut hurjasti, sillä vuosi sitten 20. tilaan vaadittiin 375 000 kpl, asialla Timbalandin ja Katy Perryn If We Ever Meet Again.
Britannia albumit
1. Adele – 21 – 3 123 000
2. Adele – 19 – 1 042 000*
3. Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans – 755 000*
4. Rihanna – Loud – 717 000*
5. Lady Gaga – Born This Way – 580 000
6. Jessie J – Who You Are – 561 000
7. Take That – Progress – 438 000*
8. Cee Lo Green – The Lady Killer – 407 000*
9. Chase & Status – No More Idols – 388 000
10. Plan B – The Defamation of Strickland Banks – 362 000*
Albumiranking muuttuu loppuvuodesta radikaalisti, mutta Adelen ylivoimaa se tuskin pysäyttää. 21 on brittilistahistorian eniten kalenterivuoden aikana myyty albumi ja ylittänee 3,5 miljoonaa tänä vuonna. Sen taakse maratontaulukossa on jäänyt jo Spice Girlsin Spicen ja Didon No Angelin kaltaisia megahittejä ja levy on ollut kaupoissa vasta kahdeksan kuukautta. 19:n kakkospaikka sen sijaan on uhattuna, kunhan joulumyynti pääsee vauhtiin. Sitä on myyty kaikkiaan 1,8 miljoonaa kappaletta.
11. Foo Fighters – Wasting Light – 347 000
12. Mumford & Sons – Sigh No More – 314 000*
13. Beyoncé – 4 – 299 000
14. Tinie Tempah – Disc-overy – 298 000*
15. Elbow – Build a Rocket Boys – 275 000
16. The Overtones – Good Ol' Fashioned Love – 259 000*
17. Katy Perry – Teenage Dream – 259 000*
18. Rumer – Seasons of My Soul – 258 000*
19. Amy Winehouse – Back to Black – 254 000*
20. Ellie Goulding – Lights – 252 000*
Kaikkiaan ranking on hyvin samanlainen kuin kesällä, sillä korkein uusi tulokas on hieman alakanttiin menestynyt Beyoncén 4 sijalla 13. Back to Black on löytänyt yli 200 000 uutta kotia Amy Winehousen poismenon myötä. Viime vuoden lokakuussa top 20 -paikka irtosi Cheryl Colen 3 Wordsille 242 000 kpl:een myynnillä.
USA singlet
1. Adele – Rolling in the Deep – 5 150 000
2. Katy Perry feat. Kanye West – E.T. – 4 600 000*
3. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem – 4 000 000
4. Cee Lo Green – Fuck You – 3 500 000*
5. Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything – 3 300 000
6. Lady Gaga – Born This Way – 3 300 000
7. Jennifer Lopez feat. Pitbull – On the Floor – 3 100 000
8. Rihanna – S&M – 2 900 000*
9. Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes – Look at Me Now – 2 900 000
10. Black Eyed Peas – Just Can't Get Enough – 2 800 000*
Rolling in the Deep ja E.T. rikkovat digiajan vuosimyyntiennätyksiä, mistä voidaan kiittää lähinnä tasaisesti kasvavaa sinkkukauppaa. Black Eyed Peasin Just Can't Get Enough on listan outolintu: veikkaan, ettei kukaan ensi vuonna muista edes koko kappaletta.
Tähän hätään en saanut (=viitsinyt) koostettua top kymppiä laajempaa listaa, vaikka myyntilukuja tipahtelee viikottain. Lähituntumassa kärkipäähän ovat tyrkyllä muun muassa Maroon 5:n Moves Like Jagger sekä Foster the Peoplen Pumped Up Kicks.
USA albumit
1. Adele – 21 – 3 770 000
2. Lady Gaga – Born This Way – 1 825 000
3. Lil Wayne – Tha Carter IV – 1 450 000
4. Mumford & Sons – Sigh No More – 1 210 000*
5. Jason Aldean – My Kinda Party – 1 200 000*
6. Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne – 930 000
7. Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans – 825 000*
8. Beyoncé – 4 – 818 000
9. Katy Perry – Teenage Dream – 810 000*
10. Chris Brown – F.A.M.E. – 745 000
21:n ykköspaikka on täälläkin kiveen hakattu ja vuosimyynti hulppeaa – edellisen kerran vuosiykkönen myi yli neljä miljoonaa vuonna 2005, jolloin tempun teki Mariah Careyn The Emancipation of Mimi. 21:ia on myyty jo enemmän kuin viime vuoden ykköstä, Eminemin Recoveryä koko kalenterivuonna. Born This Way ylittänee kaksi miljoonaa, Tha Carter IV:lle se voi olla haastellisempaa.
11. Nicki Minaj – Pink Friday – 743 000*
12. Justin Bieber – Never Say Never: The Remixes (EP) – 736 000
13. Rihanna – Loud – 728 000*
14. Taylor Swift – Speak Now – 727 000*
15. Britney Spears – Femme Fatale – 685 000
16. Various Artists – NOW 37 – 679 000
17. Eminem – Recovery – 629 000*
18. Justin Bieber – My World 2.0 – 605 000*
19. Various Artists – NOW 38 – 602 000
20. Zac Brown Band – You Get What You Give – 600 000*
Sijoilla 11-20 ei ole tapahtunut juuri mitään, mutta huomioidaan Zac Brown Bandin viimevuotisen albumin nousu ohi tuoreempien sijalle 20. Albumikauppa on kasvussa: vuosi sitten 20. tilaan oikeutti Carrie Underwoodin Play Onin 565 000 kpl:een myynti.
Britannia singlet
1. Adele – Someone Like You – 1 141 000
2. Jessie J featuring B.o.B – Price Tag – 924 000
3. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem – 915 000
4. Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything – 816 000
5. Bruno Mars – Grenade – 812 000
6. Jennifer Lopez feat. Pitbull – On the Floor – 751 000
7. Adele – Rolling in the Deep – 734 000
8. Rihanna – S&M – 620 000*
9. Ed Sheeran – The A Team – 591 000
10. Lady Gaga – Born This Way – 578 000
Britannian sinkkulistan viikkoykkönen on jatkuvasti eri, mutta vuosilistalla kärkikaksikko on sama kuin kesällä. Adelen Someone Like Youn paikka vuosiykkösenä lienee turvattu, sillä se on yhä viikkolistojen top 40:ssä, josta Price Tag putosi kesän lopulla ja Party Rock Anthem pari viikkoa sitten. Niiden keskinäinen järjestys muuttunee aivan lähiaikoina. Ed Sheeranin The A Team oli kesän kestomenestyjä, vaikkei koskaan noussut viikkolistoilla kolmatta sijaa ylemmäs.
11. Bruno Mars – The Lazy Song – 571 000
12. Chris Brown feat. Benny Benassi – Beautiful People – 546 000
13. Aloe Blacc – I Need a Dollar – 537 000*
14. Example – Changed the Way You Kiss Me – 534 000
15. Snoop Dogg & David Guetta – Sweat – 531 000
16. Maroon 5 feat. Christina Aguilera – Moves Like Jagger – 490 000
17. Alexandra Stan – Mr. Saxobeat – 475 000
18. Jessie J – Do It Like a Dude – 466 000*
19. Chris Brown – Yeah 3x – 461 000
20. DJ Fresh feat. Sian Evans – Louder – 456 000
Moves Like Jagger saattaa jäädä ilman viikkolistan ykkössijaa, mutta vuosilistalla se on sylvesterinä takuuvarmasti top tenissä. DJ Freshin Louder on vuoden virallinen dubstep-drum & bass -hitti. Yleisesti ottaen singlemyynti on kasvanut hurjasti, sillä vuosi sitten 20. tilaan vaadittiin 375 000 kpl, asialla Timbalandin ja Katy Perryn If We Ever Meet Again.
Britannia albumit
1. Adele – 21 – 3 123 000
2. Adele – 19 – 1 042 000*
3. Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans – 755 000*
4. Rihanna – Loud – 717 000*
5. Lady Gaga – Born This Way – 580 000
6. Jessie J – Who You Are – 561 000
7. Take That – Progress – 438 000*
8. Cee Lo Green – The Lady Killer – 407 000*
9. Chase & Status – No More Idols – 388 000
10. Plan B – The Defamation of Strickland Banks – 362 000*
Albumiranking muuttuu loppuvuodesta radikaalisti, mutta Adelen ylivoimaa se tuskin pysäyttää. 21 on brittilistahistorian eniten kalenterivuoden aikana myyty albumi ja ylittänee 3,5 miljoonaa tänä vuonna. Sen taakse maratontaulukossa on jäänyt jo Spice Girlsin Spicen ja Didon No Angelin kaltaisia megahittejä ja levy on ollut kaupoissa vasta kahdeksan kuukautta. 19:n kakkospaikka sen sijaan on uhattuna, kunhan joulumyynti pääsee vauhtiin. Sitä on myyty kaikkiaan 1,8 miljoonaa kappaletta.
11. Foo Fighters – Wasting Light – 347 000
12. Mumford & Sons – Sigh No More – 314 000*
13. Beyoncé – 4 – 299 000
14. Tinie Tempah – Disc-overy – 298 000*
15. Elbow – Build a Rocket Boys – 275 000
16. The Overtones – Good Ol' Fashioned Love – 259 000*
17. Katy Perry – Teenage Dream – 259 000*
18. Rumer – Seasons of My Soul – 258 000*
19. Amy Winehouse – Back to Black – 254 000*
20. Ellie Goulding – Lights – 252 000*
Kaikkiaan ranking on hyvin samanlainen kuin kesällä, sillä korkein uusi tulokas on hieman alakanttiin menestynyt Beyoncén 4 sijalla 13. Back to Black on löytänyt yli 200 000 uutta kotia Amy Winehousen poismenon myötä. Viime vuoden lokakuussa top 20 -paikka irtosi Cheryl Colen 3 Wordsille 242 000 kpl:een myynnillä.
USA singlet
1. Adele – Rolling in the Deep – 5 150 000
2. Katy Perry feat. Kanye West – E.T. – 4 600 000*
3. LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem – 4 000 000
4. Cee Lo Green – Fuck You – 3 500 000*
5. Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything – 3 300 000
6. Lady Gaga – Born This Way – 3 300 000
7. Jennifer Lopez feat. Pitbull – On the Floor – 3 100 000
8. Rihanna – S&M – 2 900 000*
9. Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes – Look at Me Now – 2 900 000
10. Black Eyed Peas – Just Can't Get Enough – 2 800 000*
Rolling in the Deep ja E.T. rikkovat digiajan vuosimyyntiennätyksiä, mistä voidaan kiittää lähinnä tasaisesti kasvavaa sinkkukauppaa. Black Eyed Peasin Just Can't Get Enough on listan outolintu: veikkaan, ettei kukaan ensi vuonna muista edes koko kappaletta.
Tähän hätään en saanut (=viitsinyt) koostettua top kymppiä laajempaa listaa, vaikka myyntilukuja tipahtelee viikottain. Lähituntumassa kärkipäähän ovat tyrkyllä muun muassa Maroon 5:n Moves Like Jagger sekä Foster the Peoplen Pumped Up Kicks.
USA albumit
1. Adele – 21 – 3 770 000
2. Lady Gaga – Born This Way – 1 825 000
3. Lil Wayne – Tha Carter IV – 1 450 000
4. Mumford & Sons – Sigh No More – 1 210 000*
5. Jason Aldean – My Kinda Party – 1 200 000*
6. Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne – 930 000
7. Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans – 825 000*
8. Beyoncé – 4 – 818 000
9. Katy Perry – Teenage Dream – 810 000*
10. Chris Brown – F.A.M.E. – 745 000
21:n ykköspaikka on täälläkin kiveen hakattu ja vuosimyynti hulppeaa – edellisen kerran vuosiykkönen myi yli neljä miljoonaa vuonna 2005, jolloin tempun teki Mariah Careyn The Emancipation of Mimi. 21:ia on myyty jo enemmän kuin viime vuoden ykköstä, Eminemin Recoveryä koko kalenterivuonna. Born This Way ylittänee kaksi miljoonaa, Tha Carter IV:lle se voi olla haastellisempaa.
11. Nicki Minaj – Pink Friday – 743 000*
12. Justin Bieber – Never Say Never: The Remixes (EP) – 736 000
13. Rihanna – Loud – 728 000*
14. Taylor Swift – Speak Now – 727 000*
15. Britney Spears – Femme Fatale – 685 000
16. Various Artists – NOW 37 – 679 000
17. Eminem – Recovery – 629 000*
18. Justin Bieber – My World 2.0 – 605 000*
19. Various Artists – NOW 38 – 602 000
20. Zac Brown Band – You Get What You Give – 600 000*
Sijoilla 11-20 ei ole tapahtunut juuri mitään, mutta huomioidaan Zac Brown Bandin viimevuotisen albumin nousu ohi tuoreempien sijalle 20. Albumikauppa on kasvussa: vuosi sitten 20. tilaan oikeutti Carrie Underwoodin Play Onin 565 000 kpl:een myynti.
tiistai 4. lokakuuta 2011
Listanimi: Pink Floyd
Maailman suurin rockyhtye -kisan palkintosijoista taisteleva (tai taistellut, bändihän on hajonnut) Pink Floyd ilmaantui tällä viikolla Britannian albumilistalle kolmella albumillaan; The Dark Side of the Moon (1973) palasi 11:nneksi, Wish You Were Here (1975) 43:nneksi ja The Wall (1979) 44:nneksi. Noista kolmesta vain Wish You Were Here on käynyt listan kärjessä, The Dark Side of the Moonin paras on kakkos- ja The Wallin kolmossija.
Muutenkin luettelo Watersin ja Gilmourin väen ykkösalbumeista ovat kiinnostavaa luettavaa: Atom Heart Mother (1970), Wish You Were Here, The Final Cut (1983), The Division Bell (1994) sekä Pulse (1995). Ykkösiä on kertynyt siis ainoastaan viisi, vaikka top ten -albumeita on yhteensä peräti 16, joukossa kaikki studioalbumit, ja platinarajat ovat paukkuneet poikkeuksetta – esimerkiksi The Dark Side of the Moon on Britannian historian kuudenneksi myydyin albumi.
Vielä kiinnostavampaa on tutkailla sinkkumenestystä. Bändillä on vain kaksi top ten -sinkkua, Another Brick in the Wall (#1, 1979) sekä See Emily Play (#6, 1967). Syynä toki lähinnä se, että monelta albumilta ei irroitettu ainuttakaan sinkkua tai korkeintaan yksi, kuten The Wallilta. The Division Belliltä lohkaistut Take It Back ja High Hopes/Keep Talking ylsivat sijoille 23 ja 26.
USA:ssa The Dark Side of the Moon äityi vieläkin legendaarisempaan menoon ja nousi ykköseksi asti. Sitä on myyty arviolta 17 miljoonaa kappaletta ja se on viettänyt virallisella albumilistalla pidempään kuin mikään muu julkaisu – 741 viikkoa putkeen vuosina 1973–1988, ja sitten katalogijulkaisut jo diskattiinkin pariksikymmeneksi vuodeksi.
RIAA:n tilastojen mukaan The Wall on sertifioitu 23-kertaiseksi platinalevyksi, mutta koska kyseessä on kunnon tupla-albumi, sen todellinen myynti ei ole 23 miljoonaa, vaan suunnilleen puolet siitä.
Pink Floydillä on USA:ssa kuusi ykköstä, viimeisin Echoes-kokoelma (2001), ja kaikkiaan yhdeksän top ten -albumia. Hot 100 -listalla näkyy niin ikään heidän haluttomuutensa irroittaa (myynti)singlejä: Another Brick in the Wall ylsi kärkeen ja Money (1973) 13:nneksi, mutta niiden lisäksi löytyy vain kolme muuta Hot 100 -merkintää, tuoreimpana Take It Backin 73. tila.
Muutenkin luettelo Watersin ja Gilmourin väen ykkösalbumeista ovat kiinnostavaa luettavaa: Atom Heart Mother (1970), Wish You Were Here, The Final Cut (1983), The Division Bell (1994) sekä Pulse (1995). Ykkösiä on kertynyt siis ainoastaan viisi, vaikka top ten -albumeita on yhteensä peräti 16, joukossa kaikki studioalbumit, ja platinarajat ovat paukkuneet poikkeuksetta – esimerkiksi The Dark Side of the Moon on Britannian historian kuudenneksi myydyin albumi.
Vielä kiinnostavampaa on tutkailla sinkkumenestystä. Bändillä on vain kaksi top ten -sinkkua, Another Brick in the Wall (#1, 1979) sekä See Emily Play (#6, 1967). Syynä toki lähinnä se, että monelta albumilta ei irroitettu ainuttakaan sinkkua tai korkeintaan yksi, kuten The Wallilta. The Division Belliltä lohkaistut Take It Back ja High Hopes/Keep Talking ylsivat sijoille 23 ja 26.
USA:ssa The Dark Side of the Moon äityi vieläkin legendaarisempaan menoon ja nousi ykköseksi asti. Sitä on myyty arviolta 17 miljoonaa kappaletta ja se on viettänyt virallisella albumilistalla pidempään kuin mikään muu julkaisu – 741 viikkoa putkeen vuosina 1973–1988, ja sitten katalogijulkaisut jo diskattiinkin pariksikymmeneksi vuodeksi.
RIAA:n tilastojen mukaan The Wall on sertifioitu 23-kertaiseksi platinalevyksi, mutta koska kyseessä on kunnon tupla-albumi, sen todellinen myynti ei ole 23 miljoonaa, vaan suunnilleen puolet siitä.
Pink Floydillä on USA:ssa kuusi ykköstä, viimeisin Echoes-kokoelma (2001), ja kaikkiaan yhdeksän top ten -albumia. Hot 100 -listalla näkyy niin ikään heidän haluttomuutensa irroittaa (myynti)singlejä: Another Brick in the Wall ylsi kärkeen ja Money (1973) 13:nneksi, mutta niiden lisäksi löytyy vain kolme muuta Hot 100 -merkintää, tuoreimpana Take It Backin 73. tila.
sunnuntai 2. lokakuuta 2011
Listakatsaus, vko 40
Billboard Hot 100, Top 10
1. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (2.) Adele – Someone Like You
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (6.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
7. (8.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
8. (10.) Lady Gaga – You and I
9. (7.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (25.) LMFAO – Sexy and I Know It
Hot 100 -listalla valmistaudutaan Adelen Someone Like Youn valtakauteen, sillä sen radiokannatus kasvaa hurjaa vauhtia ja biisi on ohittamassa Moves Like Jaggeria myyntilistalla. Tällä viikolla Moves Like Jagger on kuitenkin vielä Hot 100 -listan ykkösenä, nyt neljättä kertaa.
LMFAO saavutti uuden top ten -hitin pitkäikäisen Party Rock Anthemin seuraksi, kun Sexy and I Know It pyyhälsi 15 pykälää ylöspäin kymmenenneksi.
Rihannan tahti ei hiivu: pari viikkoa siitä, kun Cheers (Drink to That) kampesi top teniin ilmestyi kokonaan uusi biisi We Found Love (16). Se on Rihannan 31. ja Calvin Harrisin ensimmäinen Hot 100 -hitti. Yhteistyö on hyvinkin luonteva, sillä skotti lämmittelee Rihannaa tämän Loud-kiertueella.
Lil Waynen mentori, Cash Money -kollektiivin perustaja sekä Big Tymersin jäsen ym. ym. Birdman jaksaa puffata firmansa porukkaa, tai ehkä tässä tapauksessa toisin päin, sillä Y. U. Madillä (68) vierailevat Lil Wayne sekä Nicki Minaj. Birdman ei ole koskaan käynyt Hot 100 -listan top tenissä, mutta Big Tymersin Still Fly (2002) piipahti 11:ntenä.
Gleen vetovoima ei ole entisensä: muutamasta listautuneesta kappaleesta korkeimmalle ylsi Tom Jones -versiointi It's Not Unusual (65).
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Tony Bennett – Duets II
2. (1.) Lady Antebellum – Own the Night
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Demi Lovato – Unbroken
5. (3.) Lil Wayne – Tha Carter IV
6. (-) Needtobreathe – The Reckoning
7. (-) Mindless Behavior – #1 Girl
8. (-) Gavin DeGraw – Sweeter
9. (9.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
10. (-) Pearl Jam – Pearl Jam Twenty (Soundtrack)
Legendaarisen Tony Bennettin Duets II -albumia ostettiin 179 000 kpl, mikä riitti niukasti Lady Antebellumin lyömiseen. Bob Dylanin Together Through Life -albumillaan pari vuotta sitten asettama ikäennätys rikkoutui reippaasti yli 17 vuoden marginaalilla. Bennett on myös listahistorian iäkkäin top 10 -albumin saavuttanut artisti, se titteli tuli jo edellisellä Duets: An American Classic -albumilla (#3, 2006). Duets II on Bennettin neljäs top 10 -albumi ja siis ihan ensimmäinen ykkönen. Levyllä vierailevat Amy Winehousen lisäksi muun muassa Lady Gaga, Michael Bublé sekä Mariah Carey.
Bennettiltä kului noin 54 vuotta ennen kuin hän nousi albumilistan kärkeen, sillä hän debytoi aikoinaan vuonna 1957 albumilla Tony. Miten on, joutuuko esimerkiksi Rihanna odottamaan vuoteen 2059?
Tälläkään viikolla ei ole pulaa uutuuksista. Disney-tähti Demi Lovato on saanut uransa suurimman sinkkuhitin Skyscraper-kappaleesta ja nyt hänen kolmas albuminsa debytoi neljäntenä. Lovaton paras sijoitus on kakkonen.
Kristillisen rockyhtyeen Needtobreathen top ten -tili avautui The Reckoningin kuutossijan voimin. Ensimmäistä kertaa top tenissä on luonnollisesti myös Mindless Behavior, sillä #1 Girl on teini-ikäisen r&b-ryhmän esikoinen. Hyvin nuori, 14-vuotias, on myös 12:ntena debytoinut Cody Simpson. Australilaispojan EP-mittainen Coast to Coast heittää haasteen Justin Bieberin suuntaan.
Gavin DeGraw’lle top ten -käynti on toinen. Sweeter jäi pykälällä Gavin DeGraw -albumin kolmisen vuotta sitten saavuttamasta sijoituksesta. Sen sijaan Sweeterin edeltäjä Free (2009) jäi 19:nneksi. Uudesta noususta voidaan kiittää Not Over Youta, josta on tullut ihan kunnon pophitti. Se eteni Hot 100 -listalla 63-50.
Pearl Jamille tuli kymppi täyteen sijalla kymmenen, sillä Twenty-leffan soundtrack on heidän kymmenes top ten -albuminsa. Ykkösiäkin on kertynyt kunnioitettavat neljä. Thrice saavutti neljännen top 20 -sijansa Major/Minorin debytoitua 18:ntena, mutta top ten -paikkoja ei ole vielä siunaantunut. Heritage (19) toi Opethin ensimmäistä kertaa top 20:iin.
Tori Amos on tottunut top ten -sijoihin, mutta Night of Hunters jäi 24:nneksi. Tosin parin vuoden takainen jouluinen Midwinter Graceskään ei kiinnostanut kuin 66. sijan edestä ja edellisestä jalometallialbumista (Scarlet’s Walk) on kulunut jo yhdeksän vuotta. Amosilla on seitsemän top ten -albumia, parhaana Boys for Pelen (1996) kakkossija.
Kohuttu, tai ainakin dissattu, superbändi SuperHeavy todisti, että kokonaisuus ei todellakaan yleensä ole osiensa summa: Mick Jaggerin, Dave Stewartin, Joss Stonen, A.R. Rahmanin sekä Damian Marleyn muodostama ryhmä jäi 26:nneksi. Jokaisella paitsi Rahmanilla on useampia top ten -albumeita joko soolona tai yhtyeen keulakuvana. Rahmankin oli mukana neloseksi yltäneellä Slumdog Millionaire -soundtrackilla (2008).
The Jayhawksin Mockingbird Time ilmestyi USA:ssa vasta viime viikolla ja debytoi hienosti 38:ntenä ollen bändin ihan ensimmäinen top 40 -albumi.
Britannian singlet, Top 10
1. (-) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (re) Goo Goo Dolls – Iris
4. (1.) Dappy – No Regrets
5. (3.) One Direction – What Makes You Beautiful
6. (5.) James Morrison – I Won’t Let You Go
7. (4.) Jason Derülo – It Girl
8. (8.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
9. (6.) Pixie Lott – All About Tonight
10. (13.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
Jo loppukesästä mantereen valloittanut Loca People (What the Fuck) on ensimmäinen espanjalaisperäinen ykkönen sitten DJ Sammyn Bryan Adams -coverin Heaven (2002). Sak Noelilla ei tietenkään ole aiempia listamerkintöjä.
Moves Like Jagger joutui siis jonottamaan kakkossijalla jo viidettä kertaa yhtä monen eri ykkösen takana, mutta ensi viikon tilanne näyttää sen kannalta hyvältä.
X Factorin voima on entisellään. Tosin viime viikolla kykykisanäkyvyyden ansiosta top teniin noussut Damien Ricen Cannonball romahti 9-34. Nyt kärkipäähän hoilattiin Goo Goo Dollsin Iris vuodelta 1998, joka on kokenut lataushuuman aiemminkin ollen säännöllinen vieras alempana listalla. Biisi on noussut top 75:een nyt neljään eri otteeseen ja saavutettu kolmas tila on luonnollisesti sen paras sekä Goo Goo Dollsin ainoa top ten -merkintä. Ronan Keating lauloi Iriksen 15:nneksi vuonna 2006.
Bad Meets Evilin Lighters nousi kolme sijaa kymmenenneksi ja toi Bruno Marsille kuudennen top ten -hitin. Marsilla on ylipäätään seitsemän listasingleä, joten ainoastaan Marry You on jäänyt vaille top ten -glooriaa. Sen paras sijoitus on 11:s.
Delilahin Go ylitti top 20 -aidan ja LMFAO:n vauhdikkaasti etenevä vastustamaton Sexy and I Know It palasi listalle sijalle 20. Tulisiko siitä bändin kolmas ykkönen?
Emeli Sandén taannoinen kakkonen Heaven oli Itunes-alessa ja nousi 28-22. Rockbändi You Me at Six ylsi kolmatta kertaa top 40:iin kappaleella Loverboy (39, ei Mariah Carey -cover). Top 20 on vielä saavuttamatta.
Britannian albumit Top 10
1. (-) James Morrison – The Awakening
2. (1.) Kasabian – Velociraptor
3. (2.) Ed Sheeran – +
4. (3.) Adele – 21
5. (re) Nirvana – Nevermind
6. (-) Blink 182 – Neighborhoods
7. (7.) David Guetta – Nothing but the Beat
8. (6.) Example – Playing in the Shadows
9. (4.) Joe McElderry – Classic
10. (11.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
James Morrisonilta ei odotettu mitään vähempää kuin ykkössijaa, vaikka hänen kolmesta albumistaan keskimmäinen Songs for You, Truths for Me (2008) joutui tyytymään kolmospaikkaan. The Awakeningin paalu on siis Morrisonin toinen.
Blink-182:n paluusingle Up All Night floppasi käytännössä kaikkialla, mutta Neighborhoods-albumi debytoi kuudentena. Triolla on nyt kolme top ten -albumia, parhaana Take Off Your Pants and Jacketin (2001) nelossija.
Uudelleenjulkaisut ovat päivän sana. Nirvanan Nevermind täytti 20 vuotta ja ylsi tällä viikolla korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Edellinen paras oli seitsemäs sija, jonka se saavutti kahdesti vuonna 1992. Nevermind ei ole ollut Britanniassa maineensa veroinen jättimenestys, sillä myynti näyttää tällä hetkellä noin miljoonaa. Nirvanan saldoa koristavat toki In Uteron (1993) sekä Unplugged in New Yorkin (1994) ykkössijatkin.
Myös toinen epäykkönen, Pink Floydin Dark Side of the Moon, paketoitiin (taas) uudelleen. Se on eräs brittilistahistorian menestyneimmistä albumeista huolimatta siitä, ettei siis ole yltänyt viikkolistojen kärkeen. Lätyn edellisestä top 75 -sijoituksesta on vain viitisen vuotta ja top tenissäkin käytiin vuonna 1993.
Mastodonin nousujohtoinen listaura jatkuu ainakin vielä: The Hunter petrasi reilusti Crack the Skyen (2009) 34. tilaa. Girls Aloud -tyttö Nicola Roberts sen sijaan joutui tyytymään paikkaan numero 17. Ei ole hän Cheryl Cole, vaikka kuinka yrittäisi.
Joe Bonamassalta tulee levyjä useammin kuin moni maksaa tv-lupaa: Viimeisen kolmen vuoden aikana on julkaistu ainakin yhdeksän Bonamassa-albumia, jos mukaan lasketaan Black Country Communionin kaksi levyä. Don’t Explainilla (22) kumppanina on 1990-luvulla uraa luonut Beth Hart. Ovatkohan kaikki albumit tekijänsä mielestä hyviä?
Ensi viikon todennäköinen jenkkiykkönen J Cole porhalsi Britanniassakin suoraan 25:nneksi ilman sinkkuhittejä. Räppäri kuuluu Jay-Z:n Roc Nationin kaaderiin.
Wilcolla oli kolme top 40 -sijoitusta ilman top 30 -paikkaa. The Whole Love ponnisti sen aidan yli juuri 30:nneksi. Porcupine Treen nokkamies Steven Wilson sooloili sijalle 34.
Adelen 19 putosi ensimmäistä kertaa sitten tammikuun puolen välin top tenin alapuolelle.
1. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (2.) Adele – Someone Like You
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (6.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
7. (8.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
8. (10.) Lady Gaga – You and I
9. (7.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (25.) LMFAO – Sexy and I Know It
Hot 100 -listalla valmistaudutaan Adelen Someone Like Youn valtakauteen, sillä sen radiokannatus kasvaa hurjaa vauhtia ja biisi on ohittamassa Moves Like Jaggeria myyntilistalla. Tällä viikolla Moves Like Jagger on kuitenkin vielä Hot 100 -listan ykkösenä, nyt neljättä kertaa.
LMFAO saavutti uuden top ten -hitin pitkäikäisen Party Rock Anthemin seuraksi, kun Sexy and I Know It pyyhälsi 15 pykälää ylöspäin kymmenenneksi.
Rihannan tahti ei hiivu: pari viikkoa siitä, kun Cheers (Drink to That) kampesi top teniin ilmestyi kokonaan uusi biisi We Found Love (16). Se on Rihannan 31. ja Calvin Harrisin ensimmäinen Hot 100 -hitti. Yhteistyö on hyvinkin luonteva, sillä skotti lämmittelee Rihannaa tämän Loud-kiertueella.
Lil Waynen mentori, Cash Money -kollektiivin perustaja sekä Big Tymersin jäsen ym. ym. Birdman jaksaa puffata firmansa porukkaa, tai ehkä tässä tapauksessa toisin päin, sillä Y. U. Madillä (68) vierailevat Lil Wayne sekä Nicki Minaj. Birdman ei ole koskaan käynyt Hot 100 -listan top tenissä, mutta Big Tymersin Still Fly (2002) piipahti 11:ntenä.
Gleen vetovoima ei ole entisensä: muutamasta listautuneesta kappaleesta korkeimmalle ylsi Tom Jones -versiointi It's Not Unusual (65).
USA:n albumit, Top 10
1. (-) Tony Bennett – Duets II
2. (1.) Lady Antebellum – Own the Night
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Demi Lovato – Unbroken
5. (3.) Lil Wayne – Tha Carter IV
6. (-) Needtobreathe – The Reckoning
7. (-) Mindless Behavior – #1 Girl
8. (-) Gavin DeGraw – Sweeter
9. (9.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
10. (-) Pearl Jam – Pearl Jam Twenty (Soundtrack)
Legendaarisen Tony Bennettin Duets II -albumia ostettiin 179 000 kpl, mikä riitti niukasti Lady Antebellumin lyömiseen. Bob Dylanin Together Through Life -albumillaan pari vuotta sitten asettama ikäennätys rikkoutui reippaasti yli 17 vuoden marginaalilla. Bennett on myös listahistorian iäkkäin top 10 -albumin saavuttanut artisti, se titteli tuli jo edellisellä Duets: An American Classic -albumilla (#3, 2006). Duets II on Bennettin neljäs top 10 -albumi ja siis ihan ensimmäinen ykkönen. Levyllä vierailevat Amy Winehousen lisäksi muun muassa Lady Gaga, Michael Bublé sekä Mariah Carey.
Bennettiltä kului noin 54 vuotta ennen kuin hän nousi albumilistan kärkeen, sillä hän debytoi aikoinaan vuonna 1957 albumilla Tony. Miten on, joutuuko esimerkiksi Rihanna odottamaan vuoteen 2059?
Tälläkään viikolla ei ole pulaa uutuuksista. Disney-tähti Demi Lovato on saanut uransa suurimman sinkkuhitin Skyscraper-kappaleesta ja nyt hänen kolmas albuminsa debytoi neljäntenä. Lovaton paras sijoitus on kakkonen.
Kristillisen rockyhtyeen Needtobreathen top ten -tili avautui The Reckoningin kuutossijan voimin. Ensimmäistä kertaa top tenissä on luonnollisesti myös Mindless Behavior, sillä #1 Girl on teini-ikäisen r&b-ryhmän esikoinen. Hyvin nuori, 14-vuotias, on myös 12:ntena debytoinut Cody Simpson. Australilaispojan EP-mittainen Coast to Coast heittää haasteen Justin Bieberin suuntaan.
Gavin DeGraw’lle top ten -käynti on toinen. Sweeter jäi pykälällä Gavin DeGraw -albumin kolmisen vuotta sitten saavuttamasta sijoituksesta. Sen sijaan Sweeterin edeltäjä Free (2009) jäi 19:nneksi. Uudesta noususta voidaan kiittää Not Over Youta, josta on tullut ihan kunnon pophitti. Se eteni Hot 100 -listalla 63-50.
Pearl Jamille tuli kymppi täyteen sijalla kymmenen, sillä Twenty-leffan soundtrack on heidän kymmenes top ten -albuminsa. Ykkösiäkin on kertynyt kunnioitettavat neljä. Thrice saavutti neljännen top 20 -sijansa Major/Minorin debytoitua 18:ntena, mutta top ten -paikkoja ei ole vielä siunaantunut. Heritage (19) toi Opethin ensimmäistä kertaa top 20:iin.
Tori Amos on tottunut top ten -sijoihin, mutta Night of Hunters jäi 24:nneksi. Tosin parin vuoden takainen jouluinen Midwinter Graceskään ei kiinnostanut kuin 66. sijan edestä ja edellisestä jalometallialbumista (Scarlet’s Walk) on kulunut jo yhdeksän vuotta. Amosilla on seitsemän top ten -albumia, parhaana Boys for Pelen (1996) kakkossija.
Kohuttu, tai ainakin dissattu, superbändi SuperHeavy todisti, että kokonaisuus ei todellakaan yleensä ole osiensa summa: Mick Jaggerin, Dave Stewartin, Joss Stonen, A.R. Rahmanin sekä Damian Marleyn muodostama ryhmä jäi 26:nneksi. Jokaisella paitsi Rahmanilla on useampia top ten -albumeita joko soolona tai yhtyeen keulakuvana. Rahmankin oli mukana neloseksi yltäneellä Slumdog Millionaire -soundtrackilla (2008).
The Jayhawksin Mockingbird Time ilmestyi USA:ssa vasta viime viikolla ja debytoi hienosti 38:ntenä ollen bändin ihan ensimmäinen top 40 -albumi.
Britannian singlet, Top 10
1. (-) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (re) Goo Goo Dolls – Iris
4. (1.) Dappy – No Regrets
5. (3.) One Direction – What Makes You Beautiful
6. (5.) James Morrison – I Won’t Let You Go
7. (4.) Jason Derülo – It Girl
8. (8.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
9. (6.) Pixie Lott – All About Tonight
10. (13.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
Jo loppukesästä mantereen valloittanut Loca People (What the Fuck) on ensimmäinen espanjalaisperäinen ykkönen sitten DJ Sammyn Bryan Adams -coverin Heaven (2002). Sak Noelilla ei tietenkään ole aiempia listamerkintöjä.
Moves Like Jagger joutui siis jonottamaan kakkossijalla jo viidettä kertaa yhtä monen eri ykkösen takana, mutta ensi viikon tilanne näyttää sen kannalta hyvältä.
X Factorin voima on entisellään. Tosin viime viikolla kykykisanäkyvyyden ansiosta top teniin noussut Damien Ricen Cannonball romahti 9-34. Nyt kärkipäähän hoilattiin Goo Goo Dollsin Iris vuodelta 1998, joka on kokenut lataushuuman aiemminkin ollen säännöllinen vieras alempana listalla. Biisi on noussut top 75:een nyt neljään eri otteeseen ja saavutettu kolmas tila on luonnollisesti sen paras sekä Goo Goo Dollsin ainoa top ten -merkintä. Ronan Keating lauloi Iriksen 15:nneksi vuonna 2006.
Bad Meets Evilin Lighters nousi kolme sijaa kymmenenneksi ja toi Bruno Marsille kuudennen top ten -hitin. Marsilla on ylipäätään seitsemän listasingleä, joten ainoastaan Marry You on jäänyt vaille top ten -glooriaa. Sen paras sijoitus on 11:s.
Delilahin Go ylitti top 20 -aidan ja LMFAO:n vauhdikkaasti etenevä vastustamaton Sexy and I Know It palasi listalle sijalle 20. Tulisiko siitä bändin kolmas ykkönen?
Emeli Sandén taannoinen kakkonen Heaven oli Itunes-alessa ja nousi 28-22. Rockbändi You Me at Six ylsi kolmatta kertaa top 40:iin kappaleella Loverboy (39, ei Mariah Carey -cover). Top 20 on vielä saavuttamatta.
Britannian albumit Top 10
1. (-) James Morrison – The Awakening
2. (1.) Kasabian – Velociraptor
3. (2.) Ed Sheeran – +
4. (3.) Adele – 21
5. (re) Nirvana – Nevermind
6. (-) Blink 182 – Neighborhoods
7. (7.) David Guetta – Nothing but the Beat
8. (6.) Example – Playing in the Shadows
9. (4.) Joe McElderry – Classic
10. (11.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
James Morrisonilta ei odotettu mitään vähempää kuin ykkössijaa, vaikka hänen kolmesta albumistaan keskimmäinen Songs for You, Truths for Me (2008) joutui tyytymään kolmospaikkaan. The Awakeningin paalu on siis Morrisonin toinen.
Blink-182:n paluusingle Up All Night floppasi käytännössä kaikkialla, mutta Neighborhoods-albumi debytoi kuudentena. Triolla on nyt kolme top ten -albumia, parhaana Take Off Your Pants and Jacketin (2001) nelossija.
Uudelleenjulkaisut ovat päivän sana. Nirvanan Nevermind täytti 20 vuotta ja ylsi tällä viikolla korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Edellinen paras oli seitsemäs sija, jonka se saavutti kahdesti vuonna 1992. Nevermind ei ole ollut Britanniassa maineensa veroinen jättimenestys, sillä myynti näyttää tällä hetkellä noin miljoonaa. Nirvanan saldoa koristavat toki In Uteron (1993) sekä Unplugged in New Yorkin (1994) ykkössijatkin.
Myös toinen epäykkönen, Pink Floydin Dark Side of the Moon, paketoitiin (taas) uudelleen. Se on eräs brittilistahistorian menestyneimmistä albumeista huolimatta siitä, ettei siis ole yltänyt viikkolistojen kärkeen. Lätyn edellisestä top 75 -sijoituksesta on vain viitisen vuotta ja top tenissäkin käytiin vuonna 1993.
Mastodonin nousujohtoinen listaura jatkuu ainakin vielä: The Hunter petrasi reilusti Crack the Skyen (2009) 34. tilaa. Girls Aloud -tyttö Nicola Roberts sen sijaan joutui tyytymään paikkaan numero 17. Ei ole hän Cheryl Cole, vaikka kuinka yrittäisi.
Joe Bonamassalta tulee levyjä useammin kuin moni maksaa tv-lupaa: Viimeisen kolmen vuoden aikana on julkaistu ainakin yhdeksän Bonamassa-albumia, jos mukaan lasketaan Black Country Communionin kaksi levyä. Don’t Explainilla (22) kumppanina on 1990-luvulla uraa luonut Beth Hart. Ovatkohan kaikki albumit tekijänsä mielestä hyviä?
Ensi viikon todennäköinen jenkkiykkönen J Cole porhalsi Britanniassakin suoraan 25:nneksi ilman sinkkuhittejä. Räppäri kuuluu Jay-Z:n Roc Nationin kaaderiin.
Wilcolla oli kolme top 40 -sijoitusta ilman top 30 -paikkaa. The Whole Love ponnisti sen aidan yli juuri 30:nneksi. Porcupine Treen nokkamies Steven Wilson sooloili sijalle 34.
Adelen 19 putosi ensimmäistä kertaa sitten tammikuun puolen välin top tenin alapuolelle.
Tunnisteet:
Christina Aguilera,
James Morrison,
listakatsaus,
Maroon 5,
Sak Noel,
Tony Bennett
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)