maanantai 5. syyskuuta 2011

Tehdään bändi!

Viime viikolla kävin läpi Britannian kykykisoista 2000-luvulla ponnistaneiden artistien meriittejä. Nyt vuorossa on vastaava katsaus USA:n idoleihin. Siellä on pyöritetty Popstarsin ja Idolin lisäksi ties mitä Making the Band -virityksiä. Mainitaan vielä isojen kisojen ohella Nashville Star, josta on tullut muutamia kantrimenestyjiä, kuten Miranda Lambert, Buddy Jewell ja Chris Young.

O-Town (Making the Band)
ABC:n (myöhemmin MTV:n) Making the Band aloitti uuden vuosituhannen poptähtimetsästykset. Fokus oli luonnollisesti ensin yhtyeissä, soolotähtiähän on etsitty maailman sivu. Poikabändi O-Town voitti ensimmäisen tuotantokauden vuonna 2000 ja he saivatkin pari isoa hittiä – sekä Liquid Dreams että All or Nothing ylsivät top teniin Atlantin molemmin puolin kuten myös nimetön esikoisalbumi.Eden's Crush (Popstars)
Sanooko nimi Nicole Scherzinger mitään? Ennen The Pussycat Dollsia hän lauloi Eden's Crushissa, joka voitti Popstarsin ensimmäisen tuotantokauden mutta hajosi käytännössä saman tien. Ei siis mikään ihme, jollet ole koskaan kuullut yhtään heidän biisiään – minäkin olen vain yhden, Get Over Yourselfin (#8, 2001).

Scene 23 (Popstars)
Mikä? My thoughts exactly. Kävi ilmi, että he voittivat Popstars 2:n.

Kelly Clarkson (American Idol)
Ensimmäisen Idol-kauden ykkönen ja heti supertähti. Toinen albumi Breakaway (2004) on eräs 2000-luvun menestyneimpiä myös maailmanlaajuisesti. Hittejä vaikka kuinka: Miss Independent, Since U Been Gone, Breakaway, Behind These Hazel Eyes, Because of You, My Life Would Suck without You... Viimeksi mainittu nousi sekä Hot 100- että brittilistan kärkeen. Kaksi ykkösalbumia USA:ssa, muttei yhtään Britanniassa.

Justin Guarini (American Idol)
Jäi Clarksonin jalkoihin, mutta onnistui saamaan sentään top 20 -albumin.

Clay Aiken (American Idol)
Minun korviini harvinaisen mitäänsanomaton laulaja, mutta joidenkin mielestä 2000-luvun Barry Manilow. Albumilistamenestys on ollut kadehdittavaa: viisi kokopitkää ja kaikki top ten -kamaa, esikoinen Measure of a Man (#1, 2003) on myynyt kolme miljoonaa. Hot 100 -listalla This Is the Night (2003) löi samalla viikolla julkaistun Ruben Studdardin Flying without Wings -coverin taistelussa ykköspaikasta ja The Way (2003) ylsi neljänneksi.Ruben Studdard (American Idol)
Raskaan sarjan soul-laulaja voitti niukasti Clay Aikenin itse kisassa, mutta ura on jäänyt vaisummaksi. Kuitenkin kaksi top ten -albumia ja Hot 100 -hittiä.

Josh Gracin (American Idol)
Kakkoskauden neljäs, josta tuli kantritähti. Ei top ten -albumeita, mutta vahva kantriradiokannatus poiki neljä Hot 100 -hittiä.

Bad Boy's Da Band (Making the Band)
P. Diddy oli vahvasti mukana Making the Bandissä ja toisen kauden Da Band julkaisikin albuminsa Too Hot for TV (#2, 2003) Bad Boyn kautta. Ryhmä ei koskaan saanut varsinaista hittisingleä ja Diddy käytännössä hajotti ryhmän televisiossa.

Fantasia (American Idol)
Ehkä korkeatasoisimman r&b-kauden ykkönen vuonna 2004 lyöden muun muassa sittemmin huomattavaksi tähdeksi nousseen Jennifer Hudsonin. Sai standardien mukaan Hot 100 -listan ykkösen (I Believe), mutta lisäksi platina-albumin sekä useamman Grammy-ehdokkuuden. Kaksi top ten -albumia, kuusi Hot 100 -hittiä.

Jennifer Hudson (American Idol)
Jäi itse kisassa muiden jalkoihin, mutta perästä kuului. Clarksonin, Chris Daughtryn ja Carrie Underwoodin ohella ehkä menestynein idoli – harvalla tosi-tv:stä ponnistaneella on Oscar-pysti, Kultainen maapallo, BAFTA-palkinto, kaksi USA:n albumilistan kakkossijaa sekä viisi Hot 100 -merkintää.

William Hung (American Idol)
Omaperäinen She Bangs -tulkinta vei Hungin jopa albumilistan top 40:iin.

Diana DeGarmo (American Idol)
Hävisi Fantasialle, mikä oli levymyynnin perusteella oikeutettua: Dreams (2004) myi toki Hot 100 -listan 14. sijan edestä, mutta Blue Skies -albumi limbosi 52:nneksi.

Mario Vazquez (American Idol)
Jätti kisan kesken ”henkilökohtaisista syistä”. Syy taisi olla jo valmis sopimus J Recordsin kanssa. Ne-Yon ja Stargaten kirjoittamasta Gallerystä tuli hitti (#35, 2006).Carrie Underwood (American Idol)
Neloskauden voittanut kuvankaunis kantrikuningatar, jonka meno ei osoita hyytymisen merkkejä. Listasuksee on ollut huikeaa: kolme albumia, joista kaksi ykköstä ja myyntiluvut yli 7, 3 ja 2 miljoonaa. Kolme top ten -hittiä, joista yksi ykkönen ja Before He Cheats (#8, 2006) on historian pitkäikäisimpiä listakappaleita. 11 kantrilistan ykköstä reilussa viidessä vuodessa.

Bo Bice (American Idol)
Finaalin kakkonen, joka kamppaili omalla tulkinnallaan Inside Your Heavenistä Underwoodin vastaavaa vastaan. Kaikki arvaamme, miten siinä kävi. Pusersi kuitenkin kultalevyn The Real Thing -albumista (#4, 2005).

Danity Kane (Making the Band)
Yhä Diddyn kaartia, mutta tämä vuonna 2006 perustettu tyttöryhmä sai jopa hittejäkin ja ehti julkaista kaksi albumia, jotka molemmat menivät suoraan ykkösiksi. Singlet Show Stopper (2006) ja Damaged (2008) ylsivät Hot 100 -listan top teniin.

Bianca Ryan (America's Got Talent)
Talentin ensimmäisen kauden voittaja. 11-vuotias tyttö, joka ei myynyt juuri levyjä. Nimetön albumi jäi USA:ssa 57:nneksi, mutta masinoitiin Irlannin albumilistan kärkeen.

Chris Daughtry (American Idol)
Daughtryllä taisi olla vakaa aikomus perustaa oma yhtye jo kisan aikana, hän nimittäin kieltäytyi Fuelin laulajan pestistä. Päätös oli oikea: Daughtry (bändi) on julkaissut kaksi hittialbumia ja tunnetaan jopa meillä. Daughtry-esikoinen (2006) on myynyt viisi miljoonaa kappaletta USA:ssa ja siltä lohkaistiin peräti viisi hittisinkkua, joista kaksi ylsi top teniin ja kolme muutakin top 30:iin. Toisella Leave This Town -albumilla (#1, 2009) myynti rauhoittui hieman, mutta pysyi yhä platinatasolla.

Taylor Hicks (American Idol)
Se hassu setä, joka ihmeellisesti voitti kisan ja sai Hot 100 -listan ykkösen. Do I Make You Proud (2007)? Ainakin hämmensit hetken.

Katharine McPhee (American Idol)
Viidennen kauden nätti tyttö hävisi finaalissa Hicksille eikä noussut kovinkaan isoksi staraksi, mutta Over It (#29, 2007) on kiva poplaulu.Jordin Sparks (American Idol)
Sparksin suurin suksee vaikuttaa olevan ohi, mutta hän ehti saavuttaa yhden kovan meriitin: Chris Brown -duetto No Air (#3, 2008) on maailmanlaajuisesti 2000-luvun kykykisahistorian myydyin single. Kyydissä esikoisalbumi myi platinaa USA:ssa.

Blake Lewis (American Idol)
Ette muista Blakea, mutta hei, hän levytti Daruden kanssa!David Cook (American Idol)
Seiskakauden voittajarockari, joka Daughtryn tapaan kiinnosti myös meillä. Voiton jälkeen julkaistu nimetön albumi myi platinaa, mutta tuore This Loud Morning romahti top tenistä kuin kivi.

David Archuleta (American Idol)
Hävisi finaalissa kaimalleen ja joutui tyytymään lyhyeen urapyrähdykseen, vaikka ensimmäinen albumi ja Crush-single ylsivät tahoillaan kakkosiksi.

Day26 (Making the Band)
Vuonna 2008 sarjasta ponnistaneen poikabändin diskografiasta löytyvät albumilistasijoitukset 1 ja 2, mutta Hot 100 -listan top 50 on vielä valloittamatta. Bändi levyttää yhä ja tulevalla albumilla vierailee muun muassa Roscoe Dash.

Donnie Klang (Making the Band)
Sooloartisti, joka sai soolokontrahdin samalla kaudella kuin Day26. Esikoisalbumi Just a Rolling Stone (2008) ylsi top 20:iin.

Adam Lambert (American Idol)
Suomalaisten erityissuosikki jo ennen suhdettaan Sauli Koskiseen, sillä jopa hänen livealbuminsa ylsi meillä listoille. Esikoinen For Your Entertainment (2009) nousi USA:ssa kolmanneksi ja meillä neljänneksi. Whataya Want from Me oli top ten -hitti molemmissa maissa. Lambertilla on Suomessa jo kolme top ten -singleä.

Kris Allen (American Idol)
Voitti kahdeksannen kauden, mutta unohtui Live Like You Were Dyingin (#18, 2009) jälkeen melko nopeasti.

Kristinia DeBarge (American Juniors)
Taas yksi Simon Fullerin show. James DeBargen tytär sai levytyssopimuksen ja Goodbyesta tuli top 20 -hitti Hot 100 -listalla, mutta lyhyestä virsi kaunis.

Lee DeWyze, Crystal Bowersox (American Idol)
En käsitä, miten tuolla tv-julkisuudella voi edes pärjätä yhtä kehnosti kuin yhdeksännen kauden finalistit.

Jackie Evancho (America's Got Talent)
Laulutaidollaan säväyttänyt lapsi, joka on jo kahdesti yrittänyt kaapata USA:n listahistorian nuorimman ykkösalbumin tekijän tittelin Stevie Wonderilta, molemmilla kerroilla tuloksena kakkossija. David Fosterin suojatti on siis 2000-luvun Charlotte Church.

Michael Grimm (America's Got Talent)
Voitti Evanchon kisassa, muttei listoilla. Piipahti kuitenkin albumilistan 13:ntena viime keväänä.

Scotty McCreery (American Idol)
Tuorein idoli, joka palautti kantri-ilmaisun kisan kärkeen. I Love You This Big -single (#11, 2011) on avannut rohkaisevasti ja kisaesityksistä koottu digi-EP käväisi albumilistan kymmenentenä. Tulevaisuus saattaa olla hänen.Javier Colon (The Voice)
Hollantilaisformaattiin perustuvan kisan ensimmäinen jenkkivoittaja, mutta avauskaudesta jäi käteen lähinnä tuomareina toimineiden Adam Levinen ja bändinsä Maroon 5:n sekä Christina Aguileran megahitti Moves Like Jagger. The Voice of Finland aloittaa meillä myöhemmin syksyllä.

Ei kommentteja: