sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Listakatsaus, vko 39

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (2.) Adele – Someone Like You
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (6.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (5.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
7. (11.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
8. (10.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
9. (7.) Nicki Minaj – Super Bass
10. (8.) Lady Gaga – You and I

Kolmatta viikkoa kärjessä viihtyvä Moves Like Jagger sivuaa Maroon 5:n omaa aiempaa ykkösviikkoennätystä, jonka se saavutti Makes Me Wonderilla (2007). Moves Like Jagger nousi tällä viikolla myös radiolistan piikkipaikalle.
Kokonaisuutena top ten on sijoitusten valossa staattinen, mutta poimitaan sieltä Cobra Starshipin You Make Me Feel, joka nousi sivuamaan bändin Good Girl Go Bad -esikoishitin saavuttamaa seitsemättä sijaa.
Coldplayn Paradise debytoi 16:ntena eli ihan kivasti Every Teardrop Is a Waterfallin (14) vanavedessä. Sitä ei ole päästetty brittilistalle lainkaan, sillä singlen kylkeen pystyy ennakkoon tilaamaan koko tulevan Mylo Xyloto -albumin. Kerrataan Chris Martinin ja kumppaneiden top ten -saavutukset: yksi ykkönen, Viva la Vida (2008), jonka lisäksi Speed of Sound (2005) ylsi kahdeksanneksi.
LMFAO:n uusi single Sexy and I Know It puolitti sijalukunsa viidestäkympistä 25:nneksi. Party Rock Anthem on yhä neljäntenä ja viettänyt top tenissä jo 18 viikkoa.
Tony Bennettistä tuli historian iäkkäin eläessään Hot 100 -listalle yltänyt artisti, kun Winehouse-duettocover Body and Soul debytoi 87:ntenä. 85-vuotias Bennett on reilun vuoden vanhempi George Burnsia, jonka kaihoisasti nimetty I Wish I Was Eighteen Again poistui listalta keväällä 1980. Burnsille ei siunaantunut yhtään top 40 -merkintää Hot 100 -listalla tai sen edeltäjillä, Bennettille on kertynyt toistaiseksi 13, mutta vain yksi nousi top teniin: In the Middle of an Island (#9, 1957). Bennettin edellisestä Hot 100 -hitistä ehti kulua lähes 44 vuotta. Hot 100 -lista aloitti elokuussa 1958 ja Bennett oli mukana ihan ensimmäisellä listalla kappaleella Young and Warm and Wonderful.
Mainitaan vielä, että iäkkäimpänä ykköseksi noussut artisti on Louis Armstrong, 62, jonka Hello Dolly kävi kärjessä vuonna 1964.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Lady Antebellum – Own the Night
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Lil Wayne – Tha Carter IV
4. (re) Brantley Gilbert – Halfway to Heaven
5. (-) Staind – Staind
6. (4.) The Beatles – 1
7. (3.) George Strait – Here for a Good Time
8. (-) Dream Theater – A Dramatic Turn of Events
9. (6.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
10. (-) The Devil Wears Prada – Dead Throne

Viimevuotisella Need You Now -albumillaan ja sen nimibiisillä supersuosioon noussut Lady Antebellum ei jäänyt lepäämään laakereilleen. Bändin tuore Own the Night myi noin 347 000 kpl ja valtasi ylivoimaisesti USA:n albumilistan kärkipaikan. Ykkössija on ryhmän toinen mainitun Need You Now’n lisäksi. Hot 100 -listaltakin ehti tipahtaa jo seiskasija uuden albumin ensimmäisen lohkaisun Just a Kissin toimesta.
Kantria löytyy myös nelossijalta, asialla Country Must Be Country Wide -singlellään hitin saanut Brantley Gilbert. Halfway to Heaven julkaistiin alun perin jo keväällä 2010, mutta paketoitiin uudelleen hittien myötä. Gilbertin ote kantriin on Lady Antebellumia rockimpi ja häntä on verrattu muun muassa Kid Rockiin sekä Jason Aldeaniin, jonka top ten -hitti Dirt Road Anthem on Gilbertin kirjoittama.
Viime vuosikymmenellä kolme perättäistä ykkösalbumia rohmunnut Staind joutui tyytymään kolmanteen tilaan The Illusion of Progressilla (2008) ja nyt bändin mukaan nimetty uutuus debytoi viidentenä. Se on kuitenkin siis jo ryhmän viides top 5 -merkintä.
Dream Theater puolestaan ylsi top teniin toista kertaa putkeen ja The Devil Wears Prada jo toista kertaa peräkkäin kymmenenneksi. Paluun tehnyt Anthrax sai uransa toiseksi korkeimman sijoituksen Worship Musicin debytoitua 12:ntena. Vain Sound of White Noise (#7, 1993) pääsi ylemmäs.
Ysärisuuruudet Primus ja Bush debytoivat 15:ntenä ja 18:ntena. Ensin mainitun sijoitus on ok, jälkimmäisen pieni pettymys. Kummallakaan ei tosin ole hittejä juuri nyt. Molemmilla on kaksi top ten -sijoitusta, Bushilla yksi ykkönenkin (Razorblade Suitcase, 1996).
Koska rockmusiikkia on tämän viikon listalla useammankin viikon tarpeiksi, nostetaan esiin vielä erinomaisesti 22:nneksi yltänyt Alice Cooperin Welcome 2 My Nightmare. Albumi on jatko-osa melkein samannimiselle Welcome to My Nightmarelle (1975), joka nousi viidenneksi. Cooperilla on neljä top ten -albumia ja yksi ykkönen, Suomessakin kärkipaikasta nauttinut Billion Dollar Babies (1973), ja Welcome 2 My Nightmaren sijoitus on hänen parhaansa sitten Trashin (#20, 1989).
The Polyphonic Spreessä musisoinut Annie Clark alias St. Vincent ilmaantui upeasti 19:nneksi kolmannella albumillaan Strange Mercy. Sen edeltäjä Actor (2009) piipahti 90:ntenä.
Kaikkiaan top sadassa on tällä viikolla kolmekymmentä uutuutta, joukossa edellä mainittujen lisäksi muun muassa Foreignerin Feels Like the First Time (45).


Britannian singlet, Top 10

1. (-) One Direction – What Makes You Beautiful
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Pixie Lott – All About Tonight
4. (6.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
5. (3.) The Saturdays – All Fired Up
6. (5.) Example – Stay Awake
7. (7.) Calvin Harris – Feel So Close
8. (8.) Christina Perri – Jar of Hearts
9. (12.) Will Young – Jealousy
10. (4.) Leona Lewis & Avicii – Collide

N-Dubzista tuttu Dappy kykeni siihen, mihin ryhmänsä ei taida koskaan yltää eli sai brittiykkösen. Tällä viikolla nimittäin No Regrets oli se, joka tukki Moves Like Jaggerin tien kärkeen. Dappy vieraili jo Tinchy Stryderin kesäisellä top 5 -hitillä Spaceship. N-Dubzin paras saavutus on I Need Youn (2009) viides tila.
Maroon 5:n ja Christina Aguileran hitin listaura alkaa muistuttaa Love the Way You Lien viimevuotista taivalta – Eminemin ja Rihannan kappaleesta tuli lopulta vuoden ostetuin ilman viikkolistan ykkössijaa. Ostetuimmaksi Moves Like Jagger ei taida edetä, mutta kerää erinomaisen vuosisaldon.
Jason Derülo seurasi Don’t Wanna Go Home -ykköshittiään It Girlin nelossijalla ja viidentenä debytoi odotettu paluusinkku James Morrisonilta. Laulajan Nelly Furtado -duetto Broken Strings (2008) myi kuin leipää ja ylsi parhaimmillaan kakkoseksi. I Won’t Let You Go on rugbylaisen viides top ten -sinkku.
Ed Sheeranin esikoishitti The A Team on jättämässä jalkoihinsa uuden You Need Me, I Don’t Need You -singlen, joka putosi jo 12-20. Taannoin kolmantena viihtynyttä balladia on ostettu jo yli puoli miljoonaa kappaletta.
Edellisessä tekstissä esitellyn Damien Ricen Cannonball nousi uljaasti 39. sijalta yhdeksänneksi. Siitä tuli siis esittäjänsä ensimmäinen top ten -hitti. Myös aiempi paras, 19:s, oli Cannonballin saavuttama vuodelta 2004.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Kasabian – Velociraptor
2. (1.) Ed Sheeran – +
3. (2.) Adele – 21
4. (5.) Joe McElderry – Classic
5. (-) Tony Bennett – Duets II
6. (3.) Example – Playing in the Shadows
7. (6.) David Guetta – Nothing but the Beat
8. (7.) Will Young – Echoes
9. (-) Christina Perri – Lovestrong
10. (8.) Adele – 19

Kasabianin kolmas albumilistan ykköspaikka oli oikeastaan kirkossa kuulutettu jo ennen Velociraptor-albumin ilmestymistä. Ainoa jännitysmomentti liittyi myyntilukuihin, jotka lopulta jäivät melko keskinkertaisiksi. 94 000 kpl on esimerkiksi vähemmän kuin Ed Sheeranin viime viikon saldo.
Tony Bennettin kohuttu duettoalbumi Duets II debytoi viidentenä. Se on hänen pitkän uransa korkein sijoitus ja ylipäätään vasta toinen top ten -lätty. Bennettin liitti eliittiin kokoelma A String of Tony’s Hits (#9, 1966). Herra on siis myös iäkkäin mies, joka on yltänyt kärkikymppiin ja vielä uudella materiaalilla. Doris Daysta tuli pari viikkoa sitten iäkkäin uudella studioalbumilla top ten -kynnyksen ylittänyt ja yli ysikymppinen Vera Lynn sai kokoelmansa kärkeen syksyllä 2009.
Jar of Hearts -hitillään meidänkin radiokanaviamme sulostuttava Christina Perri vei Lovestrong-esikoisensa yhdeksänneksi. USA:ssa se debytoi peräti neljäntenä, mutta ei ole pitänyt pintaansa kovinkaan hyvin.
Paljon parjattu superkokoonpano SuperHeavy aloitti paikalta numero 13. Dave Stewartin ideoiman ryhmän musiikki ei ehkä ole maailman hirveintä, mutta bändin nimi kenties kyllä.
Kuolometallista melodisempaan progeen siirtynyt Opeth saavutti uransa parhaan sijoituksen Heritagen debytoitua 22:ntenä. Ruotsalaisbändi oli tätä ennen käynyt 34:ntenä lätyllään Watershed (2008).
Tori Amosin ensimmäinen Deutsche Grammophon -julkaisu Night of Hunters saavutti torimaisen numeron 27. Midwinter Graces (2009) ei yltänyt lainkaan top 75 -listalle, mutta muuten hänen sijoitustensa keskiarvo viimeisen 12 vuoden ajalta on noin 33. Amos muistetaan muiden hittiensä lisäksi puun takaa tullesta sinkkuykkösestä Professional Widow (It’s Got to Be Big), joka ylsi kärkeen Armand van Heldenin remiksaamana vuonna 1997.
The Waterboys palasi top 40:iin 18 vuoden tauolta, kun An Appointment with Mr. Yeats debytoi 30:ntena. Vuoden 1993 Dream Harder pääsi viidenneksi ja bändillä on kaksi muutakin top 5 -sijoitusta, parhaana The Best of -kokoelman kakkossija vuodelta 1991.
Sanataiteilija Scroobius Pip muistetaan Dan le Sacin kanssa tehdystä singlehitistä Thou Shalt Always Kill (#34, 2007) ja parista lista-albumistakin, mutta Distraction Piecesin 35. sija on hänen ensimmäinen albumilistamerkintänsä yksinään. Paikan numero 37 saavuttanut The Rifles sen sijaan on käynyt kymmenen sijaa korkeammalla.

Ei kommentteja: