sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Listakatsaus, vko 36

Billboard Hot 100, Top 10

1. (4.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (1.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
3. (7.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (6.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
5. (1.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
6. (5.) Nicki Minaj – Super Bass
7. (8.) Lil Wayne – How to Love
8. (9.) OneRepublic – Good Life
9. (11.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
10. (15.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts

Ylen Daegu-lähetyksissä soineesta Moves Like Jaggerista tuli Maroon 5:n toinen ja Christina Aguileran viides Hot 100 -listan ykkönen. Aguileran edellisestä on yli kymmenen vuotta ja sekin oli kimppatuotos, Lady Marmalade (2001). Biisin videolla esiintyvä Mick Jagger lauloi paalulla viimeksi Miss Youlla (1978).
Maroon 5:n Adam Levinella on toinenkin top ten -hitti, kun Gym Class Heroesin Stereo Hearts nousi kymmenenneksi. Travie McCoyn johtama Gym Class Heroes on aiemmin käynyt neljäntenä kappaleella Cupid’s Chokehold (2007).
Adelen Rolling in the Deep on vuoden ostetuin sinkku ja lähentelee viiden miljoonan rajaa. Britanniassa yli miljoona kappaletta myynyt Someone Like You (19) on tätä kirjoitettaessa iTunesin ostetuin single ja lienee ensi viikolla jo top ten -kamaa Hot 100:ssakin. Loikan selittää tietenkin laajalti huomioitu MTV Video Music Awards -esitys. Myös Lady Gagan You and I (16) noussee ensi viikolla samasta syystä.
Alexandra Stanin Mr. Saxobeat ylitti top 40 -kynnyksen 44-38 ja tähtilippua heiluttavan kantriartisti Toby Keithin Made in America eteni 54-48. Keith ei ole pitkästä urastaan huolimatta koskaan yltänyt top 20:iin, paras sijoitus on 22., jonka hän on saavuttanut kahdesti. Toinen supertähti Brad Paisley onnistui hänkin tempussa vasta muutama viikko sitten.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Game – The R.E.D. Album
2. (1.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Barbra Streisand – What Matters Most
5. (-) Pistol Annies – Hell on Heels
6. (3.) Various Artists – NOW 39
7. (4.) Luke Bryan – Tailgates and Tanlines
8. (-) Various Artists – The Muppets: Green Album
9. (5.) Jason Aldean – My Kinda Party
10. (7.) Eric Church – Chief

50 Cent
in suojattina aloittanut Game on pudottanut nimestään määräisen artikkelin, mikä ei ole vaikuttanut listamenestykseen: hänellä on nyt neljästä studioalbumista kolme ykköstä ja yksi kakkonen. The R.E.D. Albumia ostettiin vajaat sata tuhatta kappaletta.
Viihdemusiikin legendalla Barbra Streisandilla on nyt top ten -albumeita kuudella perättäisellä vuosikymmenellä. Vastaavaan on kyennyt vain The Rolling Stones, jonka Exile on Main St. -uudelleenjulkaisu kävi kakkosena viime vuonna.
Streisand nousi siis postaamassani listauksessa kolmanneksi ohi The Beatlesin. Rouvalla on 31 top ten -lättyä, joista yhdeksän ykköstä.
Viidentenä debytoinut Pistol Annies on kantristara Miranda Lambertin sivuprojekti. Kiinnostavasti Lambert ei ole soolona yltänyt kertaakaan noin korkealle, vaikka on julkaissut useita platinaa myyneitä albumeita. Hell on Heelsin voi toistaiseksi ostaa vain digitaalisessa muodossa.
Game tykkää punaisesta, Muppetit vihreästä. The Green Albumilla esiintyy osuvasti muun muassa Weezer, joka on julkaissut sekä vihreän että punaisen albumin. Muppet-tuote ylsi tällä viikolla ensimmäistä kertaa top teniin. Esimerkiksi The Muppet Movie -soundtrack pääsi vain 32:nneksi vuonna 1979.
Kantrineito Sunny Sweeneyn toinen studioalbumi Concrete debytoi 21:ntena. Stephen Malkmusin ja The Jicksin Mirror Traffic yllätti positiivisesti 43. sijallaan. Real Emotional Trash (2009) meni 64:nneksi eikä Pavement koskaan yltänyt 70. tilaa ylemmäs.
Michael Jacksonin Number Ones palasi pitkästä aikaa top sataan (130-71) – laulajan syntymäpäiväjuhlien ansiosta kenties?


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Example – Stay Awake
2. (3.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
4. (-) Ed Sheeran – You Need Me, I Don’t Need You
5. (2.) Calvin Harris – Feel So Close
6. (6.) Christina Perri – Jar of Hearts
7. (4.) Wretch 32 featuring Josh Kumra – Don’t Go
8. (5.) Will Young – Jealousy
9. (-) Cover Drive – Lick Ya Down
10. (18.) Sean Kingston – Party All Night (Sleep All Day)

Stay Awake on Examplen eli Elliot Gleaven viides top ten -single ja toinen ykkönen ja varmasti miellyttää Changed the Way You Kiss Mehen tykästyneitä. Herran kolmas albumi Playing in the Shadows kamppailee ensi viikolla albumilistan kärkipaikasta.
Maroon 5:n Moves Like Jagger lähestyy paalua hitaammin, mutta on vahva ehdokas ensi viikon ykköseksi. Nyt saavutettu kakkossija on yhtyeen toinen.
Ed Sheeran on ollut kesän kiinnostavimpia brittilistanimiä akustisen The A Teamin viivyttyä top tenissä kolmatta kuukautta. Nyt hänen uusi singlensä You Need Me I Don’t Need You jäi pykälällä The A Teamin parhaasta sijoituksesta. Albumi nimeltä + julkaistaan Briteissä viikon päästä maanantaina.
Barbadokselta tulee muitakin kuin Rihanna. Cover Drive -ryhmän esikoishitti Lick Ya Down debytoi yhdeksäntenä. Jossain kuvailtiin biisiä dancehall-popiksi.
Lisää karibialaisia: Jamaikalla asuva Sean Kingston saavutti kolmannen top ten -merkintänsä Beautiful Girlsin (#1, 2007) ja Eenie Meenien (#9, 2010) seuraksi. Party All Night (Sleep All Day) soi Inbetweeners-leffassa.
Viime viikolla tapahtui väistämätön, eli joku yritti esittää Adelen Someone Like Youn televisiossa. Seurauksena biisi nousi takaisin top 40:iin 27:nneksi. Bad Meets Evilin Lighters (40) on myös paluumuuttaja. Sen paras sijoitus on 30:s.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
2. (-) David Guetta – Nothing but the Beat
3. (1.) Will Young – Echoes
4. (3.) Adele – 21
5. (2.) Joe McElderry – Classic
6. (-) Bombay Bicycle Club – A Different Kind of Fix
7. (5.) Adele – 19
8. (-) Lil Wayne – Tha Carter IV
9. (-) Dolly Parton – Better Day
10. (6.) Amy Winehouse – Back to Black

Red Hot Chili Peppersin Britannian valloitus alkoi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään heidän menonsa on ollut hurjaa: One Hot Minutesta (#2, 1995) alkanutta top ten -putkea tuskin joudutaan rikkomaan ihan lähiaikoina. Ykkösiä on siis neljä: I’m with Youn ohella By the Way (2002), Live in Hyde Park (2004) ja Stadium Arcadium (2006). Pitää tosin mainita, että I'm with Youn myyntiluvut (71 000 kpl) jäivät pippuriasteikolla todella vaisuiksi.
David Guetta piipahti kakkosena jo edellisellä albumillaan One Love (2009) ja toisti tempun nyt Nothing but the Beatillä. Ei hassummin suunsa supussa pitävältä tuottajalta, vastaavaan eivät ole yltäneet edes äänekkäämmät Pharrell ja Timbaland. Turn Me onista (20) tuli singlelistalla Guettan 14. top 20 -menestys.
Guetta nousi myös Jean-Michel Jarren tasolle: molemmat ovat saavuttaneet kaksi kakkossijaa, mikä on näin nopeasti tarkistettuna paras ranskalaissaavutus. Jarrella on toki enemmän muita top ten -albumeita.
Bombay Bicycle Clubin top ten -saldo näyttää niin ikään kahta. Reilun vuoden takainen Flaws kävi kahdeksantena ja A Different Kind of Fix debytoi nyt kuudentena. Täten Adelen 19 on alempana kuin kertaakaan sitten viime tammikuun.
Lil Wayne on aito ensikertalainen top tenissä, mutta Tha Carter III (2008) sekä Rebirth (2010) ylsivät jo top 20:n tuntumaan. Tha Carter IV ei ole saanut kolmosen kaltaisia ylistäviä arvioita, mutta lähentelee miljoonan viikkomyyntiä USA:ssa.
Viikon yllättäjän kuvitteellinen pysti pitää antaa Dolly Partonille. Better Day debytoi yhdeksäntenä eikä vuosikymmeniä tahkonnut legenda ole käynyt näin korkealla studioalbumilla koskaan ja kokoelmallakin vain kerran (The Very Best of; #8, 2007).
Vilkasta uutuusviikkoa täydensi Hayley Westenran ja Ennio Morriconen kimppa-albumi Paradiso. Morricone ei ole aiemmin piipahtanut top 20:ssä, mutta kahdesti top 40:ssä. Miehen edellinen listamerkintä on Movie Masterpieces (#69, 2004). Westenran diskografiasta löytyy kolme top ten -albumia, parhaana Pure (#7, 2003), joka on myös neidon myydyin.
The John Wilson Orchestran musikaalialbumi That’s Entertainment debytoi 15:ntenä ja Glen Campbellin Ghost on the Canvas 27:ntenä. Will Youngin The Hits -kokoelma (#7, 2009) palasi top 40:iin (56-34).

Ei kommentteja: