torstai 22. syyskuuta 2011

Listanimi: Damien Rice

Irlantilainen laulaja-lauluntekijä Damien Rice on meillä melko tuntematon, mutta iso nimi kotimaassaan sekä Britanniassa, jossa hän saa sunnuntaina uransa ensimmäisen top ten -singlen jo yhdeksän vuotta vanhasta Cannonball-kappaleesta, kun se esitettiin sikäläisessä X Factorissa.

Jo neljättäkymmentä käyvä Rice ei siis ole mikään nuorukainen. Hän aloitti uransa Juniper-nimisessä indieyhtyeessä, jota ei juuri noteerattu Irlannin ulkopuolella. Rice lähti Juniperista 90-luvun lopulla ja äänitti demoja, jotka antoi serkkunsa David Arnoldin käsiin. Arnold tykästyi Ricen tunnepitoiseen akustiseen ilmaisuun. Ensimmäinen single oli The Blower's Daughter (2001), josta tuli brittihitti vasta kolme vuotta myöhemmin, kun se ylsi 27:nneksi.

Rice on julkaissut vasta kaksi varsinaista studioalbumia, O:n (2002) sekä 9:n (2006), ja yhden B-puolikokoelman B Sides (2004). Viimeksi mainittu nousi Irlannin ykköseksi, muttei yltänyt brittilistalle, jossa molemmat studioalbumit nousivat top teniin: O kahdeksanneksi ja 9 neljänneksi. O:ta on myyty yli miljoona kappaletta.

Singlelistan top 40 -merkintöjä on jo aimo liuta, kaikkiaan kuusi, joista tähän asti korkein on ollut Cannonballin 19. tila kesältä 2004. Biisi nousi listoille tällä viikolla jo kolmatta kertaa ja etenee ensi sunnuntaina julkaistavalla singlelistalla siis top teniin.

Hot 100 -lista on Ricelle valloittamaton, vaikka 9 Crimes (2006) oli pieni pophitti. Sekä O että 9 on nähty USA:n albumilistalla, jälkimmäinen ylsi 22:nneksi.

Ei kommentteja: