sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Listakatsaus, vko 37

Billboard Hot 100, Top 10

1. (19.) Adele – Someone Like You
2. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (2.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (6.) Nicki Minaj – Super Bass
6. (16.) Lady Gaga – You and I
7. (4.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
8. (18.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
9. (9.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
10. (5.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)

Oli jokseenkin varmaa, että Someone Like You nousisi top viiteen, mutta ykkössijaan en ainakaan minä uskonut. Biisiä ostettiin mahtavat 275 000 kpl, mikä riitti nostamaan sen ohi Moves Like Jaggerin. Adelella on nyt siis kaksi ykköstä, Rolling in the Deep (vuoden myydyin single) ja Someone Like You, jotka ovat myös hänen ainoat top ten -noteerauksensa.
Perättäiset jenkkiykköset ovat harvinaista herkkua briteille, sillä viimeksi temppuun pystyi Fine Young Cannibals vuonna 1989 hiteillään She Drives Me Crazy ja Good Thing.
Lady Gagakin hyötyi VMA-bakkanaaleista siinä määrin, että You and I:sta tuli neidon 11. top ten -hitti. Tuo lukema sisältää kaikki Gagan kolmelta albumilta irroitetut viralliset sinkut. Hurjaa menoa. Ykkösiä on kolme: Just Dance, Poker Face ja Born This Way.
Cobra Starshipin albumi limbosi sijalle 50, mutta You Make Me Feelistä eteni ryhmän toiseksi top ten -hitiksi Good Girl Go Badin (#7, 2009) seuraksi.
Katy Perry oli pari viikkoa sitten vielä kärjessä, mutta roikkuu nyt viimeisillä voimillaan kymmenentenä. Täten 69 viikkoa saattaa jäädä hänen ennätyksekseen perättäisten top ten -viikkojen määrässä – upea saavutus joka tapauksessa. Last Friday Night (T.G.I.F.) on yhä radiolistan kärjessä, mutta sen myynti on romahtanut moniin muihin verrattuna nopeasti.
Lil Waynen Mirror debytoi 16:ntena. Hänen Tha Carter IV -albumiltaan nousi jo tuttujen How to Loven ja She Willin seuraksi mukaan kaikkiaan kahdeksan uutta biisiä. Perheenlisäystä odottavan Beyoncén Love on Top debytoi 20:ntena niin ikään käytännössä pelkin myyntipistein.
David Guettan uutuudelta ladattiin ahkerimmin Turn Me onia (37) sekä Without Youta (39) laulajinaan Nicki Minaj ja Usher. Minajin uusi oma hitti Fly debytoi 64:ntena. Sillä vierailee Rihanna.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Lil Wayne – Tha Carter IV
2. (-) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
3. (3.) Adele – 21
4. (2.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
5. (-) David Guetta – Nothing but the Beat
6. (-) Jake Owen – Barefoot Blue Jean Night
7. (12.) Beyoncé – 4
8. (1.) Game – The R.E.D. Album
9. (4.) Barbra Streisand – What Matters Most
10. (6.) Various Artists – NOW 39

Lil Waynen Tha Carter IV:n ykkössija ei ollut millään muotoa yllätys, mutta sen myyntilukemat 964 000 kpl positiivinen sellainen. Tänä vuonna vain Lady Gagan Born This Way on yltänyt parempaan ja Soundscanin aikana (1991-) 16 muuta albumia, joukossa Waynen oma Tha Carter III (2008). Räppärillä on nyt taskussaan kahdeksan top ten -albumia ja kolme ykköstä.
Red Hot Chili Peppers jäi sivuosaan, vaikka I’m with Youta ostettiin yli 229 000 kpl – määrä, jolla useimmiten ylletään kärkeen. Täten Pippureilla on yhä vain yksi jenkkiykkönen, Stadium Arcadium (2006), mutta jo kuusi perättäistä top 5 -studioalbumia.
Kolmospallilta löytyy Adelen 21, joka kasvatti myyntiään hurjat 88 prosenttia edellisviikosta, lähinnä katsojia sykähdyttäneen VMA-esityksensä ansiosta. Myös 19 nousi takaisin top 20:iin sijalle 17.
Adelesta on kirjoitettu läpi vuoden ja kirjoitetaan vastakin: 21 on myynyt maailmanlaajuisesti jo kymmenen miljoonaa kappaletta – yli kolme sekä Britanniassa että USA:ssa.
Eipä mene hassummin David Guettallakaan, jonka Nothing but the Beat pääsi peräti viitossijalle. Ranskalaistanssittajan edellinen One Love -albumi (2009) ylsi vain 70:nneksi, mutta sisälsi miehen toistaiseksi suurimman Hot 100 -hitin Sexy Bitch (#5, 2010). Tuottajat ovat tämän päivän tähtiä, sillä juuri pari kuukautta sitten DJ Khaled ylsi niin ikään viidenneksi.
Olen rikollisesti jättänyt huomiotta Jake Owenin kantrihitin Barefoot Blue Jean Night, joka on killunut Hot 100 -listan top 40:ssä ja nousi tällä viikolla jo 21:nneksi. Nyt mainitaan se ja lisäksi albumi, joka debytoi kuudentena. Owen on aiemmin käynyt 13:ntena edellisellä levyllään Easy Does It (2009).
Lenny Kravitzilla sen sijaan on mennyt paremminkin: Black and White America ylsi Briteissä top 75:n hännille ja debytoi nyt jenkkilistan 18:ntena. Suomessa se ponnahti sentään kahdeksanneksi ja Saksassa jopa ykköseksi. Kravitz ei ole koskaan yltänyt USA:n kärkeen, triplaplatinastatuksen saavuttanut Greatest Hits (2000) pääsi kakkoseksi.
Listanimi-sarjassa esitellyn Glen Campbellin viimeiseksi jäävä studioalbumi Ghost on the Canvas debytoi 24:ntenä, mikä on hänen parhaansa 34 vuoteen. Campbellillä on kaksi ykköstä, molemmat vuodelta 1968.
Kun kerran vauhtiin päästiin, niin noteerataan vielä pari nousijaa: Maroon 5:n viimevuotinen kakkonen Hands All Over petrasi jo 23:nneksi Moves Like Jaggerin avittamana ja viimeisimmän Idolin voittanut Scotty McCreery saa kiittää kantriradiokannatustaan siitä, että American Idol Highlights EP (30-26) on viettänyt mukana jo kymmenen viikkoa. Sen paras sijoitus on kymmenes.
Albumimyynti oli peräti 27 prosenttia vilkkaampaa kuin vastaavalla viikolla vuosi sitten ja koko vuoden laskennassa edetään kolme prosenttia plussalla.


Britannian singlet, Top 10


1. (-) Pixie Lott – All About Tonight
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (-) The Saturdays – All Fired Up
4. (-) Leona Lewis & Avicii – Collide
5. (1.) Example – Stay Awake
6. (3.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
7. (5.) Calvin Harris – Feel So Close
8. (6.) Christina Perri – Jar of Hearts
9. (10.) Sean Kingston – Party All Night (Sleep All Day)
10. (4.) Ed Sheeran – You Need Me, I Don’t Need You

Uutuuksien tulva Britannian singlelistan kärkipaikoille jatkuu. Meno alkaa muistuttaa jo viime vuosikymmenen alkua sillä erotuksella, että top 20:n alapuolella puhtaita tulokkaita nähdään yhä varsin vähän. Sen sijaan yhdeksän viime viikon aikana kärjessä on käväissyt yhtä monta biisiä.
Teemu Brunilankin tekeleitä lauleskellut Pixie Lott yritti saavuttaa kolmannen ykkösensä parin vuoden takaisten Mama Don ja Boys and Girlsin seuraksi. All About Tonight ponkaisikin suoraan kärkeen niukasti ohi Maroon 5:n Moves Like Jaggerin. Kolme ykköstä ovat Lottin ainoat top ten -sinkut. Saa nähdä, jatkuuko trendi.
The Saturdays ei vieläkään saanut ensimmäistä paaluaan, mutta All Fired Upista tuli kuitenkin heidän kuudes top 5 -singlensä. Bändin jäsenistä Frankie Sandford on käynyt kakkosena peräti kuusi kertaa: neljästi S Club 8:n (aluksi Juniors) ja kahdesti The Saturdaysin riveissä. Ykkössija kirvoittaisi varmasti melkoiset tuuletukset.
Muutama vuosi sitten ihasteltiin Leona Lewisin jättisukseeta, kun Bleeding Love valloitti melkein kaikki mahdolliset listat. Nyt totuus Lewisin kestotähtipotentiaalista alkaa tulla ilmi, sillä kovasti mainostettu uutuus Collide ylsi vain neljänneksi. Ehkä hänestä vain ei ole tanssidiivaksi. Lewisin saavutuksissa seisoo kolme ykköstä ja nyt seitsemän top 5 -sinkkua. Avicii sai krediitin oikeusteitse, mikä toi ruotsalais-dj:lle hänen korkeimman listasijoituksensa. Seek Bromance kävi 13:ntena viime vuonna.
Snow Patrolin Chasing Cars (#6, 2006) on viettänyt yli sata viikkoa top 75:ssä. Nyt bändin uutta albumia enteilevä Called Out in the Dark debytoi 11:ntenä. Gary Lightbodyn ryhmällä on viisi top ten -singleä, muttei yhtään palkintopallisijaa.
Bad Meets Evilin top 5 -jenkkihitti Lighters sai viimein vauhtia myös brittilistalla ja nousi tähän asti parhaalle sijalleen 28:nneksi.
Rihannan Cheers (Drink to That) petrasi 44-26 ja adjutanttina neidon tähdittämä Fly nousi 67-38.
Mercury-palkitun Ms. Dynamiten edellisestä ikiomasta top 40 -soolohitistä on kuutisen vuotta, mutta nyt alan tuulet ovat jälleen suosiollisia. Neva Soft debytoi 33:ntena ja on neidon kahdeksas top 40 -sinkku, jos laskemme myös vierailut. Viimeisin sellainen on rooli Katy B:n neljänneksi yltäneellä Lights Onilla.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Example – Playing in the Shadows
2. (4.) Adele – 21
3. (5.) Joe McElderry – Classic
4. (2.) David Guetta – Nothing but the Beat
5. (3.) Will Young – Echoes
6. (re) The Beatles – 1
7. (1.) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
8. (7.) Adele – 19
9. (-) Doris Day – My Heart
10. (12.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans

Examplen kahdella ykkössinkulla pohjustama Playing in the Shadows debytoi odotetusti albumilistan kärjessä. Se on Ministry of Sound -lafkan ensimmäinen ykkösalbumi ja esittäjänsä toinen top ten -menestys, edeltäjä Won’t Go Quietly piipahti neljäntenä viime vuoden heinäkuussa.
Adelen tiukka promoaikataulu sekä Someone Like Youn X Factor -näkyvyys tuottivat tulosta ja 21 palasi kakkospaikalle. Red Hot Chili Peppersin I’m with You ei ole kiinnostanut fanien lisäksi ketään ja romahti kärjestä peräti seitsemänneksi.
The Beatlesin jättimenestyskokoelma 1 tuli ensimmäistä kertaa digimyyntiin viime viikolla ja palasi kuudenneksi. Se hallitsi listaa yhdeksän viikkoa putkeen 2000-luvun ensimmäisessä vuodenvaihteessa.
87-vuotias Doris Day saavutti tällä viikolla ensimmäisen top ten -albuminsa, mikä teki hänestä brittilistahistorian iäkkäimmän uudella studioalbumilla kärkikymmenikköön yltäneen artistin. My Heart on Dayn ensimmäinen studioalbumi lähes kahteenkymmeneen vuoteen. Rouvan aiempi paras oli Golden Greatsin 12. tila vuodelta 1979. Se oli myös hänen ensimmäinen lista-albuminsa, mutta singlelistaneitsyys meni jo kaikkien aikojen ensimmäisellä virallisella listalla vuonna 1952, jolloin Frankie Laine -duetto Sugarbush oli kahdeksantena.
Viikon uutuuksia levyttäneiden sooloartistien keski-ikä hipoo The Rolling Stonesin vastaavaa, sillä sijoilla 12 ja 13 debytoivat John Barrowmanin kokoelma sekä Chris Rean Santo Spirito Blues. Barrowmanin, 44, uran korkein noteeraus on 11. sija, kuusikymppinen Rea on yltänyt kahdesti ykköseksikin.
Ihan poikanen ei ole Ry Cooderkaan, 64. Kitaristitähden 15. studioalbumi Pull Up Some Dust and Sit Down debytoi 26:ntena. Cooderin sooloenkka on The Slide Arean (1982) 18. tila.
Mercury-pystin pokannut PJ Harveyn Let England Shake ehti 24:nneksi. Se kävi ilmestyttyään kahdeksantena ja on myynyt kultaa.
Maroon 5:n Hands All Over sisältää nyt myös Moves Like Jaggerin ja vajaa vuosi sitten kuudentena käynyt albumi palasi 29:nneksi.
The Drums oli hetken median mielestä melko kiinnostava uusi tulokas, mutta hype ei kantanut myyntilistoilla kovinkaan korkealle. Portamenton 44. sija kuitenkin osoittaa, että jäljelle jäi ainakin muutama tuhat diggaria.
Pykälää alempaa löytyvällä Melanie C:llä oli joskus faneja vielä enemmän, mutta nykyisin hänen touhunsa kiinnostavat lähinnä Keski-Euroopassa. Pitää kuitenkin muistaa, että The Sean edeltäjä This Time (2007) ylsi vain 57:nneksi.
Vielä suurempaa dramatiikkaa tarjosi The Rapture, jonka paluu In the Grace of Your Love jäi kahden top 40 -albumin jälkeen peräti 93:nneksi.

Ei kommentteja: