sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Listakatsaus, vko 38

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (1.) Adele – Someone Like You
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (7.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
6. (12.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
7. (5.) Nicki Minaj – Super Bass
8. (6.) Lady Gaga – You and I
9. (14.) Lil Wayne – How to Love
10. (11.) Rihanna – Cheers (Drink to That)

Maroon 5:n ja Christina Aguileran Moves Like Jagger nousi takaisin Hot 100 -listan paalulle ohi Adelen Someone Like Youn, jonka myynti tasoittui hieman edellisviikosta. Moves Like Jagger oli USA:ssa viikon ostetuin biisi, kuten Suomessakin.
Gym Class Heroesin Stereo Hearts palasi kärkikymppiin ja lähestyy top viittä. Rihanna puolestaan sai jo neljännen top ten -hittinsä Loud-albumilta Cheersin petrattua pykälän kymmenenneksi.
Katy Perryn top ten -seikkailu päättyi ennakoidusti 69 viikon jälkeen. Kuten taannoin uutisoitiin, kaikki viisi tuona aikana kärkikymmenikössä viipynyttä hittiä nousivat myös ykkösiksi alkaen viime vuoden kesäkuulta, järjestyksessä California Girls (6 viikkoa), Teenage Dream (2), Firework (4), E.T. (5) ja Last Friday Night (2). Yhteensä siis 19 ykkösviikkoa. Aivan mahtava putki.
Last Friday Night on yhä radiolistan kärjessä, mikä tarkoittaa, että ensimmäistä kertaa vuosiin radiolistan ykkönen ei ole Hot 100 -listan top tenissä. Edellinen vastaava tapaus taitaa olla Chingyn ja Tyresen Pullin’ Me Back vuodelta 2006. Sekin tosin kävi listauransa aikana kärkikympissä yhdeksäntenä.
Kelly Clarksonin uusi soolosinkku Mr. Know It All debytoi 18:ntena, joka on ihan hyvä sijoitus, mutta kalpenee All I Ever Wanted -albumin (2009) maistiaisen My Life Would Suck Without Youn ykköspaikan rinnalla. Neidolla on kaksi paalua. Clarksonille on annettava krediittiä Jason Aldeanin viimevuotisen Don’t You Wanna Stayn nostamisesta pophitiksi. Biisi ylsi parhaimmillaan vain 31:nneksi, mutta on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Nousijoita: Myspace-löytö Dev ponnisti toista kertaa urallaan top 20:iin. In the Darkia (28-20) edelsi vierailu Far East Movementin Like a G6:llä (#1, 2010). David Guettan ja Usherin Without You petrasi 39-23 ja on matkalla loppuvuoden menestykseksi. Jostain kumman syystä jenkkiradioille kelpaava The Script on taas top 40:ssä Nothingin noustua 14 sijaa 39:nneksi.
Hot 100 -listalla on viime vuosien aikana käynyt melko paljon näyttelijöitä Gwyneth Paltrow’sta alkaen. Nyt Housesta tuttu Hugh Laurie debytoi 58:ntena Police Dog Blues -kappaleella. Aiemmin tänä vuonna brittilistan kakkosena piipahtanut sooloalbumi Let Them Talk ponkaisi suoraan albumilistan 16:nneksi.
Muistatteko JoJon? Parilla menevällä popsinkulla seitsemän vuotta sitten läpi lyönyt teinitähti palasi Hot 100 -listalle, kun kolmatta pitkäsoittoa ennakoiva Disaster debytoi 87:ntenä. Hänen suurin jenkkihittinsä on Too Little Too Late (#3, 2006), mutta Euroopassa tutuin biisi lienee esikoissingle Leave (Get Out), joka nousi muun muassa brittilistan kakkoseksi.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Lil Wayne – Tha Carter IV
2. (3.) Adele – 21
3. (-) George Strait – Here for a Good Time
4. (re) The Beatles – 1
5. (2.) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
6. (4.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
7. (23.) Maroon 5 – Hands All Over
8. (10.) Various Artists – NOW 39
9. (7.) Beyoncé – 4
10. (12.) Foster the People – Torches

Lil Waynen Tha Carter IV jatkoi albumilistan ykkösenä myyden noin 219 000 kpl ja myös 21 pääsi (jälleen) reilusti yli sadan tuhannen.
Pian kuusikymppisen George Straitin Here for a Good Time debytoi kolmantena. 1980-luvun alussa breikannut Strait on tottunut huippusijoituksiin: Here for a Good Time on kantritähden 17. top ten -albumi eli hän on saavuttanut niitä enemmän kuin esimerkiksi Garth Brooks (14). Ykkösiä löytyy viisi, viimeisimpänä Twang (2009).
The Beatlesin 1 (2000) oli viime vuosikymmenen ostetuin albumi USA:ssa yli 11,5 miljoonan saldollaan. Nyt se on saatavilla Itunesista, mikä palautti levyn aina neljänneksi asti. Ykkösviikkoja kertyi reilut kymmenen vuotta sitten kaikkiaan kahdeksan. Hurjimmillaan, jouluna 2000, albumia ostettiin 1,287 miljoonaa kopiota viikossa.
Viikon yllättäjä on Maroon 5:n Hands All Over. Sen uudesta elpymisestä voidaan tietenkin kiittää Moves Likes Jaggeria, mutta myös edullista Itunes-hinnoittelua. Olisikin melko harvinaista, jos jokin vanha albumi nousisi listan ulkopuolelta hiljalleen takaisin top teniin pelkästään uuden hitin ansiosta. Hands All Overin myynti tuplaantui edellisviikosta. Sen sijaan toinen hitin avulla top teniin palannut albumi, Foster the Peoplen Torches, menetti myyntiään toistakymmentä prosenttia, mutta nousi siis kaksi sijaa.
Kantri- ja metallistaran sekasikiöltä näyttävä latinohurmuri Gerardo Ortiz ylsi ensimmäistä kertaa top 40:iin albumillaan El Dios y El Diablo (24). Fleetwood Mac -veteraani Lindsey Buckinghamin Seeds We Sow debytoi 45:ntenä, mikä on suurin piirtein linjassa hänen aiempien sijoitustensa kanssa. Paras irtosi Law and Orderilla (#32, 1981).


Britannian singlet, Top 10

1. (-) One Direction – What Makes You Beautiful
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Pixie Lott – All About Tonight
4. (6.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
5. (3.) The Saturdays – All Fired Up
6. (5.) Example – Stay Awake
7. (7.) Calvin Harris – Feel So Close
8. (8.) Christina Perri – Jar of Hearts
9. (12.) Will Young – Jealousy
10. (4.) Leona Lewis & Avicii – Collide

X Factorissa saarivaltakuntaa kolmannen sijan edestä kiinnostanut One Direction debytoi suoraan ykkösenä What Makes You Beautiful -sinkullaan myyden noin 153 000 kpl. Se ylitti vuoden aiemman enkan, joka oli Bruno Marsin Grenaden hallussa. Bändin viisi jäsentä yrittivät ohjelmassa ensin erikseen, mutta muodostivat ryhmän Nicole Scherzingerin ehdotuksesta.
Maroon 5:n ykkösen metsästys jatkuu siis yhä, vaikka Moves Like Jagger on ollut kiistatta kärkipään kestävin biisi ja roikkunut top kolmessa jo neljä viikkoa muiden käytyä korkeimmalla korokkeella. Saa nähdä, vaikuttaako Jaggerin uusi tuleminen positiivisesti SuperHeavyn menestykseen.
Muuten top tenissä on hiljaista viime viikon uutuusrynnäkön jäljiltä. Viikon toiseksi korkein uutuus löytyy rutkasti alempaa ja asialla ovat Noel Gallagherin lintuset. He kävivät muutama viikko sitten 15:ntenä The Death of You and Mellä ja nyt uusi biisi AKA…What a Life debytoi 20:ntena. Albumi ilmestyy kuukauden kuluttua.
NME:n maailman parhaaksi bändiksi julistaman Kasabianin uusi LL Cool J:n tähdittämä sinkku Days Are Forgotten asteli 28:nneksi. Sijoitus on hurja pettymys, mutta oikeastaan vasta pidemmän tähtäimen albumimenestys kelpaa todelliseksi mittariksi rockyhtyeelle. Kasabianilla on neljä top ten -sinkkua, enkkana Firen (2009) kolmas tila, ja kaksi ykkösalbumia.
David Guettan ja Usherin Without You hyppäsi 55-31 ja Delilahin tanssisinkku Go 59-33. Se on neidon ensimmäinen top 40 -noteeraus.
TV-näkyvyyttä nauttinnut Damien Ricen Cannonball palasi 39:nneksi ja noussee hurjasti ensi viikolla. Sen toistaiseksi paras sijoitus on 19:s.
Tony Bennett ehti pitää yli 45 vuoden tauon top 40:stä, mutta nyt Amy Winehouse -duetto Body and Soul debytoi juuri sijalla 40. Bennettin paussi rikkoi siis jopa Otis Reddingin elokuussa asettaman 43 vuoden ennätyksen. Tämän lisäksi hänestä tuli listahistorian iäkkäin top 40 -hitin saanut artisti. 85-vuotiaalla veteraanilla on yksi ykkönen (Stranger in Paradise, 1955), muttei muita top ten -sinkkuja. Viimeisin top 40 -merkintä ennen Body and Soulia oli The Very Thought of You (21) talvelta 1966.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Ed Sheeran – +
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Example – Playing in the Shadows
4. (-) Laura Marling – A Creature I Don’t Know
5. (3.) Joe McElderry – Classic
6. (4.) David Guetta – Nothing but the Beat
7. (5.) Will Young – Echoes
8. (8.) Adele – 19
9. (7.) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
10. (-) The Kooks – Junk of the Heart

Parin singlehitin ja BBC:n The Sound of -nosteen avulla huomiota herättäneen parikymppisen räppäri-lauluntekijä Ed Sheeranin esikoisalbumi + singahti odotetusti suoraan albumilistan ykköseksi. Adelen 21 pysyi kakkosena, mutta ei päässyt myyntilukujen valossa kovin lähelle Sheerania. Sen sijaan siitä tuli tällä viikolla historian nopeimmin kolme miljoonaa myynyt albumi.
BRIT-palkitun Laura Marlingin kolmas albumi A Creature I Don’t Know debytoi neljäntenä eli samalla sijalla kuin edeltäjänsä I Speak Because I Can.
The Kooks oli joskus hyvinkin suosittu ja keräsi useammankin platinakerroksen Inside In/Inside Out -lätyn päälle, mutta Junk of the Heart ylsi vain kymmenenneksi. Se siis jatkanee Kaiser Chiefsin ja Hard-Fi:n viitoittamaa floppilinjaa. Nuo ykkösiäkin netonneet bändit toki päätyivät top teniin uutuusalbumeillaan, mutta romahtivat ulos listalta silmänräpäyksessä.
Historian valossa kovin pitkää visiittiä ei voi povata Dream Theaterillekään, sillä heidän aiemmat neljä albumiaan ovat keränneet yhteensä viisi listaviikkoa. A Dramatic Turn of Eventsin 17. tila ei ole kovin dramaattinen, mutta bändin paras ja ensimmäinen top 20 -sijoitus.
Alkuvuodesta seitsemänneksi asti noussut Imelda Mayn Mayhem palasi 23:nneksi. Wynton Marsaliksen ja Eric Claptonin livealbumi debytoi 40:ntenä.

Ei kommentteja: