tiistai 9. elokuuta 2011

Vanhaa ja hidasta


Brittilistan neljä myydyintä albumia ovat joko Amy Winehousen tai Adelen nimissä, mutta kiinnostavinta on niiden listaikä: Back to Black ja 19 lähestyvät sataa listaviikkoa, Frankille niitä on kertynyt jo 114, ja kuopus 21:kin on päivystänyt mukana jo 28 viikon ajan. Keskiarvoksi tulee melko kunnioitettava vuosi ja seitsemän kuukautta.

Olen seurannut brittilistoja 17 vuoden ajan enkä muista mitään vastaavaa. Silloinkin, kun Michael Jacksonin kuolema nosti listoille hänen vanhempia levyjään, seassa oli sen hetken uutuuksia kuten La Roux'n esikoinen ja Florence & The Machinen Lungs.

Ikä on valttia myös alempana: top 40:ssä viipyy yhteensä yhdeksän yli vuoden huomiosta nauttinutta albumia. Top 40:n keski-ikä asettuu vajaaseen 37 viikkoon.

Adelen 21:n 28 viikkoa kärkikaksikossa alkaa olla eräs kaikkien aikojen saavutuksista. Miettikääpä: maailma on musiikkia tulvillaan ja siitä huolimatta yksi ja sama albumi on viipynyt albumilistan kahden myydyimmän joukossa yli puoli vuotta putkeen. 1970-luvulla tämän olisi vielä ymmärtänyt, mutta ei vuonna 2011. Kevään ja alkukesän julkaisulistassakin oli ties mitä Lady Gagasta Jessie J:n kautta Arctic Monkeysiin, Foo Fightersiin ja Beyoncéen, eikä 21 ole antanut periksi edes yhden ainokaisen viikon ajaksi.

Ylipäätään Britannian albumilista on ollut viime viikot melko staattinen ja kokonaismyyntikin on heikompaa kuin vuosikausiin – itse asiassa viime viikolla tehtiin huonoin viikkomyyntitulos sitten vuoden 1997. Top tenin kynnys on hurjan matala, noin 7500 kpl.

Ei kommentteja: