sunnuntai 28. elokuuta 2011

Listakatsaus, vko 35

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
2. (2.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
3. (-) Lil Wayne featuring Drake – She Will
4. (3.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
5. (4.) Nicki Minaj – Super Bass
6. (5.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
7. (8.) Foster the People – Pumped Up Kicks
8. (6.) Lil Wayne – How to Love
9. (10.) OneRepublic – Good Life
10. (9.) Britney Spears – I Wanna Go

Katy Perryn Last Friday Night (T.G.I.F.) jatkoi vielä Hot 100 -listan huipulla. Pronssipallille ilmaantui Lil Wayne, joka sai jo viidennen top ten -debyyttinsä kappaleesta She Will. Muistan ajan 2000-luvun alusta, jolloin top ten -debyytti oli superharvinainen tapaus, niin maailma muuttuu. She Will oli viikon myydyin musiikkiesitys.
Waynellä on yhä vain yksi ikioma ykkönen, Lollipop (2008) ja yksi vierailu (Jay Seanin Down, 2009), mutta jo 16 top 10 -merkintää. Draken ainoa ykkönen on vierailu Rihannan What’s My Namellä (2010).
Rihannasta puheen ollen: Avril Lavignea sämpläävä Cheers (Drink to That) (25-17) on palauttamassa neidon hittilistakarriäärin takaisin raiteille melko keskinkertaisesti menestyneiden Man Downin (59) ja California King Bedin (37) jälkeen. Loud-albumilta on lohkaistu jo kolme ykköstä.
Cobra Starship sai toisen top 20 -hittinsä You Make Me Feelin noustua neljä pykälää 19:nneksi.
Lady Antebellumin tulevan albumin toinen single We Owned the Night jäi kauas Just a Kissin seiskasijasta, mutta debytoi kuitenkin 47:ntenä. Isoksi hitiksi äitynyt Just a Kiss on yhä top 20:n tuntumassa.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
2. (4.) Adele – 21
3. (3.) Various Artists – NOW 39
4. (2.) Luke Bryan – Tailgates and Tanlines
5. (6.) Jason Aldean – My Kinda Party
6. (-) Eli Young Band – Life at Best
7. (5.) Eric Church – Chief
8. (-) Blue October – Any Man in America
9. (7.) Beyoncé – 4
10. (10.) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 20

Jay-Z:n ja Kanye Westin Watch the Throne jatkoi USA:n albumilistan kärjessä, vaikka sen myynti putosikin normaalin yli 60 prosentin verran. Sen sijaan Adelen 21 alkaa elpyä uudelleen Someone Like Youn noustessa hitiksi. Sitä ostettiin yli kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisviikolla.
Sijat 4-7 ovat kantrimiesten hallussa. Mike Elin liidaama Eli Young Band debytoi kuudentena neljännellä albumillaan Life at Best. Heidän edellinen pitkäsoittonsa Jet Black and Jealous (2008) ylsi 30:nneksi.
Rockyhtye Blue October oli suosionsa huipulla viitisen vuotta sitten, jolloin Hate Me -hitti ylsi Hot 100 -listan 31:nneksi. Any Man in Americasta tuli vasta nyt heidän ensimmäinen top ten -albuminsa. Platinalevyksi sertifioitu Foiled (2006) pinnisti vain 29:nneksi, mutta myi hittien avulla tasaisen hyvin.
Foster the Peoplen Torches jatkaa uutta nousuaan (11), sen paras sijoitus on siis kahdeksas. Uusi You and I -single ja video auttoivat Lady Gagan Born This Wayn takaisin kohti kärkikymmenikköä (12). Katy Perryn Teenage Dream (17) täytti vuoden ja sitä on myyty 1,7 kappaletta.
Top tenissäkin käyneen Breaking Benjaminin kokoelma debytoi 22:ntenä ja Jeff Bridgesin nimetön lätty 25:ntenä. Näyttelijänä kunnostautuneen Bridgesin albumin tuotti T-Bone Burnett.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
2. (-) Calvin Harris – Feel So Close
3. (3.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
4. (1.) Wretch 32 featuring Josh Kumra – Don’t Go
5. (-) Will Young – Jealousy
6. (4.) Christina Perri – Jar of Hearts
7. (2.) Emeli Sandé – Heaven
8. (8.) Rizzle Kicks – Down with the Trumpets
9. (6.) Ed Sheeran – The A Team
10. (7.) David Guetta featuring Taio Cruz & Ludacris – Little Bad Girl

Olly Murs sai toisen paalunsa ja kolmannen top 5 -sukseensa Rizzle Kicksin avustamalla Heart Skips a Beatillä, jota ostettiin yli sata tuhatta kappaletta. Please Don’t Let Me Go piipahti kärjessä suurin piirtein vuosi sitten. Rizzle Kicksillä puolestaan on tällä viikolla kaksi top ten -singleä, jotka ovat myös heidän toistaiseksi ainoat listamerkintänsä. Hyvä alku siis.
Calvin Harrisin Feel So Close joutui supertarttuvan Bouncen tavoin tyytymään kakkostilaan, vaikka teki erinomaisesti kauppansa. Harrisin kaksi ykköstä ovat I’m Not Alone (2009) sekä vierailu Dizzee Rascalin Dance wiv Mellä (2008). Top ten -sinkkuja on kertynyt jo seitsemän.
Komeasti palannut Will Young on singlelistan top viidessä ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Ykkösiä on neljä, muun muassa kriitikoiden ylistämä Leave Right Now (2003) sekä Britannian 2000-luvun myydyin single Anything Is Possible/Evergreen. Youngin top ten -saldo näyttää Jealousyn myötä nyt numeroa 11.
Liam Gallagher ehti avata Oasiksen jälkeisen uransa jo keväällä Beady Eyen riveissä ja nyt Noel Gallagherin projekti debytoi 15:ntenä. The Death of You and Me muistuttaa kovasti The Importance of Being Idlea (#1, 2005).
Sean Kingston loukkaantui kesällä vesillä vakavasti, mutta bileet jatkuvat: Party All Night (Sleep All Day) ylsi 18:nneksi. Kingstonin uran huippuhetki on tietenkin Beautiful Girls -megahitti, ykkönen tasan neljä vuotta sitten.
Florence & the Machinen odotettua kakkosalbumia ennakoiva What the Water Gave Me debytoi 24:ntenä. Neiti Welchin yhtyeellä on kaksi top ten -merkintää, käytännössä samalla biisillä. Ensimmäinen cover You’ve Got the Lovesta ylsi viidenneksi vuonna 2009 ja Dizzee Rascalin kanssa BRIT Awardseissa esitetty You Got the Dirtee Love kakkoseksi seuraavana talvena. Jälkimmäisessä yhdistyvät You’ve Got the Love sekä Rascalin Dirtee Cash (#10, 2009).
Viikon pakollinen David Guetta -debyytti on 35. sijan Night of Your Life. Sillä laulaa Jennifer Hudson.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Will Young – Echoes
2. (-) Joe McElderry – Classic
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Wretch 32 – Black and White
5. (5.) Adele – 19
6. (3.) Amy Winehouse – Back to Black
7. (-) Barbra Streisand – What Matters Most
8. (1.) Nero – Welcome Reality
9. (-) Hard-Fi – Killer Sounds
10. (11.) Rihanna – Loud

Will Youngin muutaman vuoden tauko kannatti, sillä Echoes on hänen ensimmäinen ykkösalbuminsa sitten Friday’s Childin (2003) ja kolmas kaikkiaan. Top ten -putki on rikkoutumaton ja käsittää kuusi pitkäsoittoa.
Joe McElderryn oletettiin jäävän yhden singlen ja albumin ihmeeksi, mutta staattisen kesän jälkeen Deccan julkaisema coveralbumi Classic pystyi peräti kakkospaikkaan. McElderryn esikoinen Wide Awake ylsi kolmanneksi, mutta putosi nopeasti ulos listalta ja mies sai kenkää Simon Cowellilta.
X Factor -voittaja McElderry muistetaan hävitystä listakamppailusta Rage Against the Machinea vastaan jouluna 2009. Kukaan sen sijaan ei muista, että The Climb ohitti Killing in the Namen seuraavan viikon listalla ja myi lopulta enemmän.
Adelen 21 joutui taipumaan ulos kärkikaksikosta 31 viikon jälkeen, vaikka kasvatti myyntiään edellisviikosta. Lohdutukseksi 19 on yhä top viidessä, missä se on pysynyt alkukeväästä lähtien.
Sitten viikon pettymyksiin. Kolme top 5 -singleä keränneen Wretch 32:n esikoinen Black and White joutui tyytymään neljänteen sijaan, mutta vielä masentavammin kävi Hard-Fille, jonka kolmas albumi Killer Sounds teki ”kaiser chiefsit” ja jäi edeltäjiensä ykkössijojen jälkeen yhdeksänneksi. Osviittaa toki antoi jo Good for Nothingin melko vaatimaton 51. tila singlelistalla.
Barbra Streisandin Alan ja Marilyn Bergmanin lauluja sisältävän What Matters Mostin seitsemäs sija voidaan laskea puolittaiseksi onnistumiseksi, vaikka edellinen Love Is the Answer (2009) piipahti paalulla asti. Streisandilla on 12 top ten -albumia, ja ykköspaikkoja on irronnut hyvällä prosentilla: peräti puolet.
Ihmeen paljon kysyntää riittää The Gamella, jonka The R.E.D. Album debytoi 14:ntenä. Mies on yltänyt neljästi albumilistan top 20:iin, mutta viimeisimmästä isosta hittisinkusta Dreams (8) on jo kuusi vuotta.
Uutuuksien takana voi hyvinkin nousta, vaikka albumi olisi kuinka vanha ja singleirroituksistakin aikaa. Siitä esimerkkinä Plan B:n ihmeellisen kestävä The Defamation of Strickland Banks, joka petrasi 72. listaviikollaan takaisin top 20:iin.
The Whon Then and Now -kokoelma palasi pitkästä aikaa top 40:iin (25). Se ylsi viidenneksi vuonna 2004 ja on myynyt platinaa.
Jos Hard-Fi joutui pettymään, Lenny Kravitzilla meni vielä kehnommin: kolmen vuoden tauon jälkeen ilmestynyt Black and White America debytoi 75:ntenä. Toisaalta, miehen edelliset kolme albumilistasijoitusta ovat 55, 74 ja 42, joten mistään jättipaukusta ei voi puhua.

Ei kommentteja: