maanantai 22. elokuuta 2011

Listanimi: Katy Perry

Katheryn Elizabeth Hudson, tuttavallisemmin Katy Perry, ansaitsee viimein omankin postauksensa. En korosta tässä hänen sinänsä mahtavaa viiden ykkösen saavutustaan, josta tiedottamisen EMI ehti sössiä heti lähtötelineissä, vaan saavutusta, joka on jäänyt EMIltä tiedottamatta. Perry on nimittäin nähty Hot 100 -listan top tenissä yhtäjaksoisesti toukokuusta 2010 lähtien. Silloin nyt jo kaukaiselta tuntuva California Gurls debytoi kakkosena Usherin OMG:n takana.

Saavutus on aivan rinnastettavissa Adelen 21-albumin urotekoihin. Koskaan aiemmin ei kukaan toinen artisti ole viettänyt Hot 100 -listan top tenissä edes vuotta putkeen, sillä Ace of Basen aiempi ennätys on 48 viikkoa kappaleilla All That She Wants, The Sign ja Don't Turn Around, jotka ovatkin yhtyeen ainoat top ten -hitit. Perryllä on takanaan jo vuosi ja neljättä kuukautta, eikä loppua näy, sillä Last Friday Night (T.G.I.F.) keikkuu juuri nyt kärjessä.

Smurffiinan rooliinkin eläytyneellä Perryllä on siis kuusi jenkkiykköstä, viiden Teenage Dream -albumin lohkaisun lisäksi esikoishitti I Kissed a Girl (2008) vietti kärjessä peräti seitsemän viikkoa. Kappaleen kirjoitti supertiimi Max Martin, Dr. Luke ja Cathy Dennis ja se on viimeksi mainitun ainoa jenkkiykkönen, kun Kylie Minoguenkin revival-menestys Can't Get You out of My Head (2001) ylsi vain seitsemänneksi ja Britney Spearsin Toxic (2004) yhdeksänneksi.

Perry julkaisi jo vuonna 2001 gospel-albumin nimellä Katy Hudson, mutta poptähteys odotti tuonnempana, joskin sitä kirkkaampana, ja sanotaanko riettaampana. Hänen kaksi studioalbumiaan One of the Boys (2008) ja Teenage Dream ovat saavuttaneet jenkkilistalla sijat 9 ja 1, brittilistalla 11 ja 1. Top ten -hittejä USA:ssa on kahdeksan, joista siis kuusi ykköstä, ja brittilistalla yhdeksän, joista kaksi ykköstä ja peräti neljä kolmatta tilaa. Kaksi niistä ovat vierailuja Timbalandin ja 3OH!3:n hiteillä, jotka kiinnostavasti jäivät USA:ssa melko kauas kärkikahinoista. Jenkkiykköset osaa varmaan luetella jokainen blogiani lukenut, brittikärkeen ylsivät I Kissed a Girl sekä California Gurls.

Ei kommentteja: