keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Listanimi: Max Martin

Olen sitä sukupolvea, joka varttui lapsesta nuoreksi ja aikuiseksikin muun muassa juuri 40-vuotisjuhliaan viettäneen Martin Karl Sandbergin pophittien tahdissa. Edesmenneen Denniz Popin oppipoika esittäytyi maailmalle Rednexin Wish You Were Heren (1995) kirjoittajana ja tuottajana.

Valitsin poikkeuksellisesti Max Martinin listanimi-sarjaan, koska viime viikolla hänen nimensä löytyi kymmenen Billboardin Hot 100 -listan Top 50 -hitin krediiteistä. Vastaavaan ei liene ylletty sitten melkein-kaima George Martinin kultakauden. En ole aivan varma, saavuttiko Babyface sentään kymmentä yhtäaikaista Top 50 -hittiä, vaikka hänkin tehtaili niitä paljon.

Nuo kymmenen hittiä olivat Fuckin' Perfect, Blow, E.T., Till the World Ends, Hold It Against Me, What the Hell, Raise Your Glass, Dynamite, DJ Got Us Falling in Love ja Teenage Dream. Viimeksi mainittu putosi pois täksi viikoksi, mutta joka tapauksessa Martinilla menee lujempaa kuin koskaan.

Nuorena muun muassa glamrock-bändissä soittanut Martin tuli 1990-luvun puolessa välissä mukaan Popin perustamaan Cheiron-tuotantotehtaaseen, jonka Zomba palkkasi kirjoittamaan biisejä löydöilleen. Ensimmäinen menestystuote oli Backstreet Boys, joka löi läpi Euroopassa vuonna 1996. Näin noin 15 vuotta myöhemmin on sanottava, että Backstreet Boysin alkuaikojen biisit kuuluvat Martinin kehnoimpiin – ainakin, jos vertaa samoihin aikoihin Leila K:n kanssa sorvattuihin mestariteoksiin C'mon Now ja Electric.

Martinin oma nimi nousi enemmän esiin pari vuotta myöhemmin Britney Spearsin myötä ja Baby One More Timesta (1998) tuli sekä tuottajansa että esittäjänsä ensimmäinen jenkki- ja brittiykkönen. Listaykkösiä Martin on sittemmin saavuttanut lähinnä Spearsin, Pinkin ja Katy Perryn kappaleilla – laskujeni mukaan seitsemän jenkki- ja kahdeksan brittiykköstä.

Max Martinin tyyli on helposti tunnistettava. Merkittävimmät muutokset kuuluvat 2000-luvun alkuvuosien biiseissä kun hittisuonen ehdyttyä väliaikaisesti perustettiin Maratone-studio ja Shellback ja Lukasz ”Dr. Luke” Gottwald tulivat mukaan kimppaan. Gottwald tosin ei ole Maratonen palkkalistoilla, vaan työskentelee itsenäisenä hittinikkarina.

Tässä liuta Martin-suosikkejani. Martin oli mukana kirjoittamassa myös Apocalyptican suurinta menestyssinkkua I Don't Care.

Leila K – Electric (1995)
Leila K – C'mon Now (1996)
'N Sync – Tearin' Up My Heart (1997)
Jessica Folcker – Tell Me What You Like (1998)
E-Type – Angels Crying (1998)
Britney Spears – Baby One More Time
(1998)
Britney Spears – Oops... I Did It Again (2000)
Backstreet Boys – The Call (2000)
Prime STH – I'm Stupid (Don't Worry 'bout Me) (2001)
Kelly Clarkson – Since U Been Gone (2004)
A-ha – Analogue (All I Want) (2004)
Backstreet Boys – Climbing the Walls (2005)
Pink – U + Ur Hand (2006)
Kelis – I Don't Think So (2006)
Cyndi Lauper – Into the Nightlife (2008)
Adam Lambert – Whataya Want from Me (2009)
Robyn – Time Machine (2010)
Katy Perry feat. Snoop Dogg – California Gurls (2010)
Katy Perry – Teenage Dream (2010)
Kesha – Blow (2010)

1 kommentti:

Markus kirjoitti...

Billboard kertoi, että Max Martinilla on biisintekijänä 11 Hot 100 -listan ykköstä, saman verran kuin Lukasz Gottwaldilla - E.T.:hän on tämän viikon paalulla.

Mainitsemani seitsemän (nyt siis kahdeksan) on laskettu tuottajakrediittien mukaan. En viitsi tarkistaa, pitääkö se täysin paikkansa.