sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Listakatsaus, vko 10

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Lady Gaga – Born This Way
2. (2.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
3. (3.) Bruno Mars – Grenade
4. (6.) Pink – F**kin’ Perfect
5. (7.) Rihanna – S&M
6. (5.) Katy Perry – Firework
7. (9.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
8. (28.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
9. (-) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
10. (4.) Dr. Dre featuring Eminem & Skylar Grey – I Need a Doctor

Lady Gagan Born This Way jatkoi Hot 100 -listan ykkösenä. Paaluviikkoja on koossa nyt kolme ja tulossa lienee lisää. Born This Way oli viikon ostetuin ja Grenade yhä soitetuin biisi.
Katy Perry jahtaa neljättä peräkkäistä ykköstään Kanye Westin avustuksella. E.T.:n uutta versiota ei löydy Teenage Dream -albumilta, mikä osaltaan selittää vahvan digimyynnin. Perryllä on nyt seitsemän Top 10 -hittiä, joista peräti neljä on yltänyt kärkeen asti. Hän on myös viettänyt 42 viikkoa putkeen listan Top 10:ssä. Sitä paremmin kärkikympissä on yhteen menoon viihtynyt vain Ace of Base, 48 viikkoa kappaleilla All That She Wants, The Sign ja Don't Turn Around. Perry todennäköisesti rikkoo tuon ennätyksen.
American Idol -tuomari Jennifer Lopezin edellinen single Louboutins jäi karmeaksi flopiksi eikä yltänyt Hot 100 -listalle lainkaan, mutta nyt on aivan eri tahti Lambadan (#46, 1990) rytmein: On the Floor ponkaisi suoraan sijalle yhdeksän. Lopezilla on kasassa kaikkiaan kymmenen Top 10 -sinkkua ja neljä ykköstäkin. Edellisestä Top 10 -hitistä ehti vierähtää viisi vuotta (LL Cool J:n Control Myself, #4, 2006). Pitbull piipahti kärkikympissä viimeksi pari kuukautta sitten seitsemäntenä käyneellä Hey Babyllä.
Lopez on käyttänyt runsaasti hip hop -artistien apua, sillä edellisestä kokonaan hänen nimiinsä merkitystä Top 10 -hitistä on jo yli kymmenen vuotta (Love Don’t Cost a Thing, #3, 2001). Muitakin kavereiden käyttäjiä löytyy: esimerkiksi Ludacrisilla on 19 Top 10 -hittiä, mutta täysin omissa nimissään vain kaksi.
Adelen Rolling in the Deep (13) eteni promootion ja albumijulkaisun avulla esittäjänsä isoimmaksi ja ensimmäiseksi Top 20 -hitiksi.
Hip hop -artisti Jeremih on toista kertaa Top 20:ssa. Down on Mellä (20) viivan yli pääsi parin vuoden tauon jälkeen myös 50 Cent. Juuri viivan alle jäi Christina Perri hitaasti mutta varmasti pisteitään kasvattavalla Jar of Heartsilla, jolla on kasassa jo 22 listaviikkoa.
Sijalta sata löytyy Staindin laulajan Aaron Lewisin kantrirockhitti Country Boy. Biisillä ovat mukana lisäksi Tammy Wynetten ex-mies, legendaarinen George Jones, toinen vanhus Charlie Daniels sekä juuri Voices-hitillään kantrilistan kärjessä käynyt Chris Young. Nopeiden tutkimusten mukaan Jonesin edellinen Hot 100 -hitti tuli vuonna 1965 ja Danielsin vuonna 1982.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Adele – 21
2. (1.) Justin Bieber – Never Say Never: The Remixes (EP)
3. (2.) Mumford & Sons – Sigh No More
4. (3.) Various Artists – NOW 37
5. (8.) Justin Bieber – My World 2.0
6. (5.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
7. (6.) Eminem – Recovery
8. (10.) Rihanna – Loud
9. (9.) Nicki Minaj – Pink Friday
10. (4.) Lady Antebellum – Need You Now

Adele liitti mittavaan ykköstilojen ketjuunsa myös USA:n albumilistan. USA:ssa 21:ta ostettiin ensimmäisen viikon aikana 352 000 kpl eli yli kolme kertaa Never Say Neverin saldo. Niin ikään Top 20:iin petrannut 19 ylsi aikoinaan sijalle kymmenen Grammy-vauhdin siivittämänä. 21 on vieraillut noin kahdenkymmenen maan listakärjessä.
Eminemin Recovery viettää nyt 27. viikkonsa 36:sta top kympissä. Se ohitti juuri Lady Gagan The Famen eniten digimuodossa ostettuna albumina.
Jason Aldeanin ja Kelly Clarksonin Don’t You Wanna Stay on tällä hetkellä kantrilistan kärjessä, mikä pitää platinaisen My Kinda Partyn (11) hyvin pinnalla.
Kanye West sai kaivaa kauan, ennen kuin My Beautiful Dark Twisted Fantasyltä löytyi kunnon hitti, mutta All of the Lights on nyt sellainen auttaen emoalbuminsa takaisin Top 20:iin.
Uutuusrintamalla on hiljaista Adelea lukuun ottamatta. Toiseksi korkein uutuus Destroy Rebuild Until God Shows -nimisen rockyhtyeen esikoinen D.R.U.G.S. debytoi sijalla 29.
Poimitaan vielä 36-vuotias latinotähti Cristian Castro, jonka Viva el Principe on viettänyt jo useamman viikon top sadassa ja nousi tällä viikolla 59-49.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Adele – Someone Like You
2. (2.) Jessie J featuring B.o.B – Price Tag
3. (3.) Rihanna – S&M
4. (8.) Lady Gaga – Born This Way
5. (4.) Adele – Rolling in the Deep
6. (5.) Chipmunk featuring Chris Brown – Champion
7. (6.) Alexis Jordan – Good Girl
8. (9.) Chris Brown – Yeah 3X
9. (7.) Bruno Mars – Grenade
10. (13.) Jessie J – Do It Like a Dude

Someone Like You sai kolmannen ykkösviikon ja olisi ensimmäistä kertaa napannut paalupaikan ilman BRIT-esityksen tukeakin.
Parhaiten hiljaisen uutuusviikon käyttivät hyväkseen vanhat tutut Tiesto ja Dr. Dre. C’mon (Catch ‘Em by Surprise) nousi 36-13 ja I Need a Doctor videon siivittämänä 24-15. Tiestolle ja Diplolle Top 20 -sijoitus on uran ensimmäinen.
Foo Fighters kuulostaa pitkästä aikaa hyvältä uudella Rope-singlellään. Sen 22. sija on kuitenkin melko kehno, sillä bändin diskografiasta voi bongata neljä Top 10 -merkintää. No, rockilla on juuri tällä hetkellä vaikea murtautua top kymppiin.
Avril Lavignen What the Hell on viivytellyt seitsemän viikkoa Top 40:ssä tai sen tuntumassa ja nousi nyt parhaalle sijalleen 25:nneksi.
Breakage-niminen brittiläinen dj sai ensimmäisen listahittinsä aivan mahtavasti paukuttavasta Fighting Firesta (34). Biisin vokaalit esittää Jess Mills, josta saatamme kuulla vielä lisää.
Wiz Khalifan Black and Yellow’ta on pantattu Britanniassa niin pitkään, että Hype Squad -nimisen projektin versio ehti nousta Top 40:iin sijalle 35. Vastaavaa tapahtuu aina silloin tällöin, esimerkiksi aikoinaan MC Jig sai Cha Cha Slidesta (#37, 2004) listahitin ennen kuin DJ Casper vei sen kärkeen asti.
Jessie J:n albumijulkaisu vauhditti Who You Are -nimiraidan sijalle 40.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Jessie J – Who You Are
3. (-) Beady Eye – Different Gear, Still Speeding
4. (2.) Adele – 19
5. (3.) Rihanna – Loud
6. (6.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
7. (-) Clare Maguire – Light After Dark
8. (3.) Mumford & Sons – Sigh No More
9. (-) Alexis Jordan – Alexis Jordan
10. (9.) Cee Lo Green – The Lady Killer

Albumilistan ykkösviikko on 21:n kuudes ja sitä ostettiin jälleen huimat noin 180 000 kpl, mikä nosti kokonaissaldon yli miljoonan.
Jessie J:n Who You Are -esikoinen oli etukäteispohdinnoissa vakava haastaja Adelelle, mutta totuus valkeni jo alkuviikon väliaikatiedoissa. Albumi meni kaupaksi silti ihan mukavasti (105 000 kpl) ja Beady Eyen peittoaminen on tietenkin mainio meriitti.
Viimeksi mainitun pronssitila ei sekään ole hassumpi, mutta toki kalpenee Oasiksen kahdeksan paalun rinnalla – itse asiassa Oasis ei ikinä jäänyt viidettä sijaa alemmas (Familiar to Millions, 2000).
Melkoista pöhinää aiheuttaneen Clare Maguiren debyyttialbumi Light After Dark ilmaantui seitsemänneksi ja Alexis Jordanin vastaava yhdeksänneksi. Molemmat ovat ehtineet hankkia meriittejä jo singlelistalta – Jordanilla on jopa kaksi Top 10 -sinkkua.
Lykke Li saattaa olla nettisuosiossa mitaten tämän hetken kuumimpia nimiä, mutta se ei täysin välity levylistoilta. Wounded Rhymesista (37) tuli kuitenkin ruotsalaisneidon ensimmäinen brittilista-albumi. Sen sijaan Far East Movementin Free Wiredin voi toistaiseksi asettaa floppilaatikkoon: 63:s.

Ei kommentteja: