Billboard Hot 100, Top 10
1. (1.) Lady Gaga – Born This Way
2. (2.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
3. (8.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T
4. (3.) Rihanna – S&M
5. (5.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
6. (4.) Pink – F**kin’ Perfect
7. (6.) Bruno Mars – Grenade
8. (9.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
9. (20.) Britney Spears – Till the World Ends
10. (7.) Ke$ha – Blow
Gagan Born This Way viettää ykkösenä viidennen viikon ja Fuck You kakkosena neljännen, mutta pinnan alla kuplii. Näyttää siltä, että on vain ajan kysymys, milloin Katy Perryn E.T. nousee kärkeen ja Teenage Dreamin neljänneksi ykköslohkaisuksi.
Kymppikerhoon tuli mukaan myös Britney Spears, kahdessakin mielessä: Till the World Ends on neidon kymmenes Top 10 -sinkku. Spears on hyvä esimerkki myyntiorientoituneemmaksi muovautuneen Hot 100 -listan pärjääjistä. Hän on saanut enemmän Top 10 -hittejä viimeisen neljän vuoden aikana kuin noustuaan sensaatioksi kymmenisen vuotta sitten.
Gleen ja Gwyneth Paltrow'n tulkinta Fleetwood Macin ja Dixie Chicksin tunnetuksi tekemästä Landslidesta debytoi sijalla 23. Alkuperäinen ei ollut single, mutta Dixie Chicks vei biisin aina Hot 100 -listan seiskaksi asti alkuvuodesta 2003.
Snoop Dogg aikoo tehdä näyttävän paluun Doggumentary-albumilla. Sen ensimmäinen jenkkisingle on T-Painin ryydittämä Boom, joka debytoi sijalla 76. Biisillä sämplätään Yazoon kappaletta Situation, joka pisti kolme sijaa paremmaksi vuonna 1982. Yazoolle ei siunaantunut yhtään Top 40 -sinkkuhittiä Yhdysvalloissa, eivätkä duon jäsenetkään menestyneet paljon paremmin: Erasurelle riitti kolme Top 20 -hittiä ja Alison Moyet'lle yksi Top 40 -merkintä: Invisible (#31, 1985). Brittilistoilla meno onkin ollut aivan toisenlaista.
USA:n albumit Top 10
1. (-) Lupe Fiasco – Lasers
2. (1.) Adele – 21
3. (-) Soundtrack – Glee: The Music, Season 2: Vol. 5
4. (-) Avril Lavigne – Goodbye Lullaby
5. (-) R.E.M. – Collapse into Now
6. (-) Sara Evans – Stronger
7. (3.) Mumford & Sons – Sigh No More
8. (2.) Marsha Ambrosius – Late Nights & Early Mornings
9. (4.) Justin Bieber – Never Say Never: The Remixes (EP)
10. (5.) Various Artists – NOW 37
Wasalu Jaco eli Lupe Fiasco sai ensimmäisen albumilistan ykkösensä Lasersin myytyä nykyisin muhkeat 204 000 kpl. Mies on päässyt maistamaan Top 10 -glooriaa kerran aiemmin, Food & Liquor (2006) ylsi kahdeksanneksi.
Glee-porukka on top kympissä yhdeksättä kertaa, mutta nyt tarvitaan siis jo Gwyneth Paltrow'n apua eikä siltikään enää ylletty sadan tuhannen viikkomyyntiin.
Avril Lavigne julkaisee albumeita harvakseltaan, mikä on poptähdelle aina iso riski. Nyt näyttää siltä, että suosio on hiipumassa: Goodbye Lullaby debytoi neljäntenä ja lienee kanadalaisneidon ensimmäinen top kolmen ulkopuolelle jäävä albumi.
R.E.M.:in näillä näkymin viimeinen Warner-julkaisu Collapse into Now ilmaantui viiden kärkeen ja on veteraanibändin seitsemäs Top 5 -albumi. Ykkösiä on kaksi: Out of Time (1991) ja Monster (1994).
Kärkikympin uutuustulvan täydensi kantriartisti Sara Evans kolmannella Top 10 -merkinnällään.
Wu-Tang Clanissa vaikuttaneen Raekwonin Shaolin vs. Wu-Tang debytoi sijalla 12. Räppärillä on kolme Top 10 -albumiakin, muttei vielä ykkösiä.
Comedy Centralin koomikko Daniel Tosh sai ensimmäisen Top 40 -menestyksensä Happy Thoughtsin yllettyä sijalle 28. Cd:n mukana saa luonnollisesti myös dvd:n.
Children of Bodomin Relentless Reckless Forever joutui tyytymään 42. tilaan. Blooddrunk (2008) ylsi jopa 22:nneksi.
Britannian singlet Top 10
1. (-) Nicole Scherzinger – Don’t Hold Your Breath
2. (1.) Adele – Someone Like You
3. (-) The Wanted – Gold Forever
4. (2.) Jessie J featuring B.o.B – Price Tag
5. (3.) Rihanna – S&M
6. (5.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
7. (4.) Lady Gaga – Born This Way
8. (9.) Adele – Rolling in the Deep
9. (11.) Dr. Dre featuring Eminem & Skylar Grey – I Need a Doctor
10. (-) Parade – Louder
Ilmeisesti lopettaneen The Pussycat Dollsin päävokalisti Nicole Scherzinger on intoutunut melko hyvään liitoon brittilistoilla: Poison ylsi kolmanneksi viime syksynä ja nyt Don’t Hold Your Breath debytoi kärjessä. Näiden lisäksi havaijilaissyntyisellä Scherzingerillä on pari vierailua muiden Top 10 -hiteillä.
Comic Relief -hyväntekeväisyystekele Gold Forever on The Wantedin kolmas Top 3 -hitti. All Time Low ylsi ykköseksi viime vuonna.
I Need a Doctor kipusi lopulta Dr. Dren yhdeksänneksi Top 10 -sinkuksi. Ykkösiä ei vielä ole. Uusi tyttöbändi Parade sen sijaan aloitti listauransa suoraan kärkikympistä.
Snoop Doggin ja David Guettan Sweat debytoi 16:ntena. Snoopin seitsemästä Top 10 -sinkusta ainoa ykkönen on Katy Perry -hitti California Gurls (2010) eli hän on Dren tavoin vältellyt paalua ihan kiitettävästi. Guettalla on neljä ykköstä, mikä on ranskalaisartistien ennätys. Snoopin sampleasiat nousivat esiin jenkkilistan yhteydessä, joten mainitaan, että Sweat-remiksillä käytetään Felixin Don’t You Want Me -hittiä, listakutonen syksyllä 1992.
50 Cent on saanut viime viikkoina kaksi uutta Top 40 -merkintää kuin tyhjästä – hän on mukana sekä Mannin Buzzin’ -singlellä (24) että Jeremih’n toisella Top 40 -menestyksellä Down on Me (40-30)
George Michael ei ole keksinyt julkaista uutta kunnollista musiikkia vuosikausiin, mutta hän keksi julkaista coverin New Orderin True Faithistä (27). Herkkäkorvaisimmat saattavat järkyttyä. Tapahtumalle ei oikein voi keksiä minkäänlaista järjellistä syytä, edes hyväntekeväisyys ei riitä selitykseksi. Michaelilla on seitsemän sooloykköstä ja Olderilta (1996) irtosi ennätykselliset kuusi Top 3 -hittiä.
Kanye Westin ja hänen tsiljoonien kavereidensa All of the Lights nousi Top 40:n alapuolelta sijalle 32.
Jenkkibändi Wheatuksen ainoa isompi ja yhä fantastinen hitti Teenage Dirtbag hyppäsi sijalle 35 iTunes-kampanjan ansiosta. Biisi pääsi kakkoseksi vuonna 2001. Seuraaja A Little Respect uhmasi menestyksekkäästi todennäköisyyksiä kolmannella sijallaan.
Snoopin ja Dr. Dren viime tiistaina menehtynyttä kaveria Nate Doggia muistettiin nostamalla Regulate sijalle 45. Warren G:n hitti ylsi viidenneksi vuonna 1994.
Britannian albumit Top 10
1. (1.) Adele – 21
2. (4.) Adele – 19
3. (3.) Jessie J – Who You Are
4. (-) The Vaccines – What Did You Expect from the Vaccines
5. (36.) The Overtones – Good Ol’ Fashioned Love
6. (2.) Elbow – Build a Rocket Boys
7. (6.) Rihanna – Loud
8. (7.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (11.) Daniel O’Donnell – Moon over Ireland
10. (-) Michael Ball – Heroes
Albumilistalla Adelen tahti säilyy huomattavasti kilpailijoitaan tasaisempana: 21 on kärjessä jo kahdeksatta viikkoa ja 19 nousi jälleen kakkoseksi. 21:n kahdeksan ykkösviikkoa on pisin valtakausi sitten James Bluntin Back to Bedlamin (2005) vastaavan.
Mitään ennätyksiä 21 ei uhkaa vielä hetkeen: esimerkiksi The Verven Urban Hymns (1997) hallitsi aikoinaan 12 viikon ajan ja nykymuotoisten listojen ennätys on The Beatlesin Please Please Men (1963) kolmekymmentä viikkoa.
The Vaccinesin esikoisalbumi debytoi neljäntenä, mikä on ihan ookoo. Sen alapuolelle ponkaisi The Overtonesin Good Ol’ Fashioned Love. Nättien poikien esittämä itsestään selvä hittituote on myynyt odotettua hitaammin, tätä ennen paras sijoitus oli 16:s, mutta promorumba tuotti viimein Top 10 -tuloksen.
Tulevaa äitienpäivää odottavat The Overtonesin ohella muun muassa 90-luvun alusta lähtien levyttänyt laulava näyttelijä Michael Ball sekä uransa 13:nnen Top 10 -albumin netonnut Daniel O’Donnell. Irlantilainen O’Donnell jakaa laskujeni mukaan nyt kärkipaikan Elvis Costellon kanssa Eniten Top 10 -albumeita ilman ykkösiä -sarjassa, Ballilla on paalukin.
The View muistettiin vielä joten kuten, mutta sijoitusten suunta on masentavahko: yksi, neljä ja 14. The Naked and Famous ja Rise Against tekivät Top 40 -debyyttinsä sijoille 25 ja 27. Jälkimmäisen Appeal to Reason ylsi 68:nneksi kaksi ja puoli vuotta sitten.
Rock- ja indie-levyjen tulvaa voimistivat myös aika kesysti esiintynyt Funeral for a Friendin Welcome Home Armageddon (33), parinkin projektin merkeissä kärjessä käyneen Alex Turnerin soundtrack Submarine -leffaan (35) sekä folk-trendin ansiosta korkealle noteeratun The Unthanksin neljäs albumi Last (40).
Primal Screamin Screamadelica-uudelleenpaketointi ylsi 38:nneksi. Noin parikymmentä vuotta sitten julkaistu alkuperäinen merkkiteos pääsi kahdeksanneksi Mercury-palkinnon siivittämänä.
Pet Shop Boysin säveltämä musiikki The Most Incredible Thing -balettiin debytoi sijalla 57. Maininnan arvoinen on myös Ron Sexsmithin Long Player, Late Bloomer -albumin sitkeähkö roikkuminen Top 50:n kynnyksellä: kolme listaviikkoa, sijat 48, 51 ja 52. Sexsmithillä ei ole vielä Top 40 -albumia.
1 kommentti:
Oikaistaan omia horinoita sen verran, että Screamadelica toki voitti ekan Mercuryn vuonna 1992, mutta saavutti kahdeksannen sijan jo debyyttiviikollaan lokakuussa 1991.
Lähetä kommentti